تبیان، دستیار زندگی
جام ملت های 2015 آسیا در حالی با قهرمانی استرالیای میزبان به پایان رسید كه تیم ملی كشورمان با وجود شایستگی های فراوان، با ناداوری و با یك یار كمتر مقابل عراق به تساوی سه - سه رسید امادر ضربات پنالتی برابر همسایه خود شكست خورد و از صعود به مرحله نیمه نهایی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سیدجلال محبوب ترین ، قوچان نژاد گلزن ترین


جام‌ملت‌های 2015 آسیا در حالی با قهرمانی استرالیای میزبان به پایان رسید كه تیم ملی كشورمان با وجود شایستگی‌های فراوان، با یك یار كمتر مقابل عراق به تساوی سه - سه رسید امادر ضربات پنالتی برابر همسایه خود شكست خورد و از صعود به مرحله نیمه‌نهایی این رقابت‌ها بازماند.

با این حال، بسیاری از مردم از بازی‌هایی كه یوزهای ایرانی با هدایت كارلوس‌ كی‌روش به نمایش گذاشتند راضی بودند و استقبال كم‌نظیری از ملی‌پوشان فوتبال ایران داشتند.
اما باوجود این اتمسفر مثبت نسبت به تیم ملی و كی‌روش باز هم انتقادهای زیادی از سوی گروهی از مربیان فوتبال ایران نسبت به سرمربی پرتغالی تیم ملی مطرح شده تا باز هم بحث ماندن و یا نماندن كی‌روش مطرح شود.
سیدجلال حسینی

كی‌روش برای این مسابقات، 10 تغییر نسبت به جام‌جهانی داشت و با چهره‌ای جوان‌تر پا به رقابت‌های استرالیا گذاشت و در این میان درخشش بازیكنانی مانند مرتضی پورعلی گنجی، وریا غفوری و سردار آزمون بیش از بقیه بازیكنان به چشم آمد.

این چهره‌های جدید در حالی به تركیب تیم ملی اضافه شدند كه پیش از آن انتقادهایی مبنی بر این‌كه چرا كی‌روش از ستاره‌های لیگ در تیم ملی استفاده نمی‌كند و در اكثر بازی‌ها از گروه خاصی از بازیكنان بهره می‌برد مطرح بود اما استفاده از بازیكنان جدیدی نظیر علیرضا جهانبخش، سروش رفیعی، وحید امیری و ... نشان داد كه زمان تغییر نسل تیم ملی فرا رسیده و كی‌روش می‌خواهد به مرور از گروه جدیدی از بازیكنان در تركیب تیم ملی استفاده كند.
كی‌روش با پایان جام‌ملت‌های 2011 هدایت تیم ملی ایران را برعهده گرفت و حالا با پایان جام ملت‌های 2015، به پایان بخش دوم حضور خود روی نیمكت تیم ملی رسیده است.
مرد پرتغالی از زمان حضورش در تیم ملی تا به حال، از 79 بازیكن در بازی‌های رسمی خود استفاده كرده است. 9 دروازه‌بان، 24 مدافع، 25 هافبك و 22 مهاجم. جالب این‌كه 41 نفر یعنی بیش از نیمی از این بازیكنان اولین بازی ملی خود را در زمان مربیگری كی‌روش انجام داده‌اند و این نشان می‌دهد كه كارلوس چندان هم به استفاده از بازیكنان جدید در تركیب خود بی‌میل نبوده است. اما بسته به شرایط از آنها استفاده كرده و بهترین‌های آنها را برای بازی‌های اصلی انتخاب كرده است. هرچند كه باید به این موضوع اشاره كرد به طور قطع بازیكنانی بوده‌اند كه می‌توانستند حضور پررنگ‌تری در بازی‌های تیم ملی داشته باشند اما مربی پرتغالی از آنها استفاده نكرده است.

ضمن این‌كه در مورد تعدادی از بازیكنان مانند سیدمهدی رحمتی‌ و سیدهادی عقیلی و علی كریمی به نظر می‌رسد مسایل انضباطی و یا به تعبیری مبارزه كی‌روش با بازیكن سالاری باعث شده تا آنها از تركیب تیم ملی دور بمانند. با این حال، این‌كه كی‌روش از بازیكنان ایرانی، دقیقا به چه مقدار در تیم خود استفاده كرده موضوعی است كه می‌تواند جالب توجه باشد.

حقیقی نزدیك رحمتی

انتخاب اول كی‌روش برای پست دروازه‌بان در تیم ملی، سیدمهدی رحمتی بود اما وقتی این بازیكن در تصمیمی ناگهانی از تیم ملی كناره‌گیری كرد، سرمربی تیم ملی دیگر او را دعوت نكرد و رحمان احمدی گلر اصلی ایران در مقدماتی جام‌جهانی شد.

كی‌روش كه برای جام‌جهانی به دانیال داوری دروازه‌بان ایرانی‌الاصلی كه در بوندس‌لیگا و اینتراخت برانشوآیگ بازی می‌كرد، دل بسته بود پس از عملكرد پرفرازونشیب داوری درون دروازه ایران به یك باره تصمیم به استفاده از علیرضا حقیقی در جام‌جهانی 2014 برزیل گرفت و این دروازه‌بان پنافیل پرتغال از جام‌جهانی به بعد گلر اصلی ایرانی بوده است.

با این حال، رحمتی با وجود آنكه بیش از دو سال است كه برای تیم ملی بازی نكرده اما همچنان در بین دروازه‌با‌ن‌هایی كه در زمان كی‌روش برای ایران بازی كرده‌اند صاحب بیشترین دقایق بازی است. البته حقیقی این شانس را دارد كه در صورت ماندن كی‌روش، با انجام چهار بازی ملی دیگر با ركورد رحمتی مساوی كند و با انجام پنج مسابقه، با ثبات‌ترین دروازه‌بان ایران در زمان كی‌روش لقب بگیرد.

در بین كل بازیكنانی كه در طول این چهار سال برای تیم كی‌روش به میدان رفته‌اند سیدجلال حسینی با 3037 دقیقه حضور در میدان با ثبات‌ترین شاگرد وی بوده است كه این نشان از اعتماد بالای سرمربی پرتغالی تیم ملی به مدافع شماره چهار تیمش دارد. پس از حسینی، نكونام، پولادی، تیموریان، منتظری، دژآگه، حاج‌صفی، حیدری، قوچان‌نژاد، ماهینی و رحمتی در رده‌های بعدی قرار دارند.

سیدجلال باثبات‌ترین مدافع

كی‌روش در خط دفاع خود از بازیكنان مختلفی به تناوب استفاده كرده است كه در پایان جام‌ملت‌های آسیا، تعداد آنها به 24 بازیكن می‌رسد. در میان این بازیكنان سیدجلال حسینی كه با 93 بازی ملی، بعد از جواد نكونام بیشترین بازی ملی را در بین بازیكنان حاضر تیم ملی دارد، با 35 بازی و 3037 دقیقه حضور در زمان كی‌روش، باثبات‌ترین مدافع زمان وی بوده است.

پس از سیدجلال كه در اكثر بازی‌های ملی زمان كی‌روش حضور داشته، بازیكنانی در رده‌های بالای مدافعان حضور دارند كه در مقاطع مختلفی، حضور در تیم ملی را از دست داده‌اند. مانند مهرداد پولادی كه حدود یك سال در سال 92 مصدوم بود و كلا بازی نمی‌كرد یا پژمان منتظری كه به خاطر آسیب‌دیدگی جام‌ملت‌ها را از دست داد.

در میان این بازیكنان، حسین ماهینی هم كه بعد از جام‌جهانی به خاطر مشكلات سربازی‌اش كم‌‌ فوتبال بازی كرد و به همین خاطر به تیم ملی دعوت نشد یا سیدهادی عقیلی كه دو سال پیش اردوی تیم ملی را پیش از بازی با لبنان ترك كرد و دیگر دعوت نشد هم در رده بالای بیشترین حضور مدافعان قرار دارند.

ركوردها همچنان دست نكوست

جواد نكونام كاپیتان تیم ملی همانطوری كه طبق آمار منتشر شده در ویكی‌پدیا توانسته با 149 بازی ملی با علی دایی در تعداد بازی‌های ملی مساوی كند بیشترین زمان بازی در بین هافبك‌های تیم ملی را در اختیار دارد. (البته فیفا معتقد است نکونام 147 بازی ملی دارد)

ضمن این‌كه نكو با 37 گل زده بیشترین گل زده را بین بازیكنان حال حاضر تیم ملی داراست. مرد شماره شش تیم ملی همچنین با انجام 37 بازی در زمان كی‌روش، بیشترین بازی را در زمان او انجام داده است. بعد از جواد، هم‌پستی او یعنی آندرانیك تیموریان در رده دوم قرار دارد كه فاصله زیادی هم با جواد دارد و اگر نكو از بازی‌های ملی خداحافظی كند و كی‌روش هم بماند آندو هفت بازی لازم دارد تا به ركورد جواد برسد.

قوچان نژاد

گوچی گلزن در صدر مهاجمان

تا پیش از جام‌جهانی 2014 برزیل، ركورد زمان بازی برای یك مهاجم در تیم ملی در اختیار محمدرضا خلعتبری بود اما این بازیكن در آستانه جام‌جهانی از تیم ملی خط خورد و دیگر به تیم ملی دعوت نشد تا رضا قوچان‌نژاد كه تنها دو سال از حضور او در تیم ملی می‌گذرد گوی سبقت را از وی برباید و صاحب بیشترین دقیقه بازی در تیم ملی بین مهاجمان در زمان كی‌روش شود.

البته خلعتبری با 24 بازی در زمان كی‌روش یك بازی از گوچی جلوتر است. البته قوچان‌نژاد یك ركورد دیگر نیز دارد و با به ثمر رساندن 13 گل بیشترین گل زده را بین مهاجمان در زمان كی‌روش و دیگر بازیكنان تیم ملی كه در زمان كی‌روش موفق به گلزنی شده‌اند دارد.

سیدجلال، مطمئن‌ترین شاگرد كی‌روش

در بین كل بازیكنانی كه در طول این چهار سال برای تیم كی‌روش به میدان رفته‌اند سیدجلال حسینی با 3037 دقیقه حضور در میدان با ثبات‌ترین شاگرد وی بوده است كه این نشان از اعتماد بالای سرمربی پرتغالی تیم ملی به مدافع شماره چهار تیمش دارد. پس از حسینی، نكونام، پولادی، تیموریان، منتظری، دژآگه، حاج‌صفی، حیدری، قوچان‌نژاد، ماهینی و رحمتی در رده‌های بعدی قرار دارند.

پدیده‌ای به نام پولادی

در چهارسالی كه كی‌روش هدایت تیم ملی را برعهده داشته، 41 بازیكن این شانس را داشته‌اند تا برای اولین بار پیراهن تیم ملی را بر تن كنند. در بین این بازیكنان مهرداد پولادی با 29 بازی ملی، بیشترین بازی ملی را در بین تیم ملی اولی‌های زمان كی‌روش انجام داده است.

بازیكنی كه پست اصلی‌اش هافبك دفاعی بود اما كی‌روش او را به پست دفاع چپ برد. تصمیمی كه باعث شد ایران یكی از مدافع چپ‌های تاریخ فوتبال خود را پیدا كند و دوران فوتبال پولادی با تغییری جدی و البته مثبت مواجه شود. اعتقاد كی‌روش به پولادی به حدی است كه با وجود این‌كه این بازیكن تقریبا تمام سال 92 را مصدوم بود او را به تیم ملی دعوت ‌كرد و در نهایت او را در لیست مسافران برزیل انتخاب كرد و در قضیه سرباز شدن پولادی هم اصرار زیادی داشت كه او را با خود به جام‌ملت‌ها ببرد و در نهایت با موافقت مسوولان، این بازیكن استرالیایی شده هرچند كه اخراج نادرست پولادی توسط بنجامین ویلیامز داور استرالیایی باعث شد تا تیم ملی در بازی با عراق 85 دقیقه 10 نفره بازی كند و گل‌هایی را از سمت چپ دریافت كند كه باید پولادی در آن بازی می‌كرد. اتفاقی كه باعث شد تا ایران در ضربات پنالتی از عراق شكست خورده و حذف شود!

تیم ملی اولی‌‌ها و چندملیته‌ها

در بین تیم ملی اولی‌ها، 9 بازیكن به نام‌‌های اكبر صادقی، سیداحمد آهی، ابراهیم كریمی، حامد لك، وحید اسماعیل‌بیگی، فرزاد حاتمی، مهرداد جماعتی، علیرضا بیرانوند و رامین رضاییان تنها همان یك بازی را برای كی‌روش انجام داده‌اند و بازیكنان دیگری مانند امید نظری، استیون بیت‌آشور و دانیال داوری هم بازیكنان چند ملیتی‌ای هستند كه كی‌روش ترجیح داد دیگر آنها را به تیم ملی دعوت نكند.

جالب این‌كه در بین این بازیكنان دو ملیته بازیكنانی مانند اشكان دژآگه و رضا قوچان‌نژاد به بهترین بازیكنان تیم ملی در چند سال اخیر تبدیل شدند امادر عین حال بازیكنی مانند ویلیام سیروس آتشكده كه یك بار به اردوی امارات دعوت شده بود حتی یكی بازی ملی هم انجام نداد تا كی‌روش نشان دهد برایش كیفیت بازیكنان چند ملیته مطرح بوده نه صرفا حضور آنها در خارج از كشور!

بازی منحصر به فرد حاتمی

فرزاد حاتمی كه برای ادامه رقابت‌های لیگ برتر به ملوان پیوسته، جزو تیم ملی اولی‌هایی است كه تنها با 2دقیقه حضور در میدان كمترین دقیقه بازی ملی در كارنامه‌اش دارد اما در همین یك بازی اتفاق جالبی برایش افتاده.

این مهاجم سابق پرسپولیس كه در زمان بازی‌اش در تیم ملی عضو استقلال بود، در دقیقه 90 بازی برگشت ایران مقابل كره‌جنوبی به جای رضا قوچان‌نژاد كه تك‌گل ایران را در آن مسابقه به ثمر رسانده بود به میدان آمد و چند دقیقه پس از ورود حاتمی به میدان بود كه سوت پایان بازی به صدا درآمد و ایران به جام‌جهانی 2014 برزیل به طور مستقیم صعود كرد.

6 در تعقیب 8

در بین بازیكنانی كه در تیم كی‌روش بازی كرده‌اند. علی كریمی كاپیتان سابق تیم ملی و دستیار سابق سرمربی تیم ملی با 38 گل ملی بیشترین گل ملی را به ثمر رسانده و جواد نكونام با 37 گل زده در تعقیب اوست و مرد شماره شش تیم ملی در صورت حضور در تیم ملی این شانس را دارد تا با زدن دو گل دیگر از علی كریمی پیشی گرفته و خود را به عنوان سومین گلزن برتر ملی تاریخ فوتبال پس از علی دایی با 109 گل زده و كریم باقری با 50 گل زده معرفی كند.

بخش ورزشی تبیان