تبیان، دستیار زندگی
البته یقینا فقر و مرض و سایر مشکلات زندگی ، آثاری ناراحت کننده در زندگی انسان برجای می گذارد که طبیعی است و منافاتی نیز با رضایت به قضای الاهی ندارد، چنان چه چشمان یعقوب بر اثر شدت ناراحتی نابینا گشته بود، ولی هیچ گاه آن بزرگوار از رحمت خدا ناامید نبود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راهکاری برای حل مشکلات دنیا!

مشکل

جایی شنیدم که شخصی میگفت: در کاری که از مدت پیش شروع کرده ام شکست خورده ام. افراد خانواده ام مدام بیمار هستند. من بار زندگی را به تنهایی بدوش می‌کشم. از سختی ها خسته شدم! چه تفکری مرا کمک میکند که این مشکلات مرااز پای در نیاورند و هم اینکه راهکاری است تا مقداری از مسائلم کم شود؟!

اول می گوییم:
شما به خوبی می دانید با غم و غصّه و اظهار ضعف و افسردگى، ناامیدى و بى حرکت بودن هیچ مشکلى حل نمى شود. امتیاز عالى انسان و ملاک انسانیت او به اواست . هستى و حیات دو واقعیت خود را با خودت ثابت کن .
باید دانست که زندگى مجموعه‏اى از شادى و رنج کامروایى و ناکامى تلخى و شیرینى و خلاصه میدان جنگى است که هرکس در آن سهمى از پیروزى و شکست دارد(زندگى جنگ است جانا بهر جنگ آماده شو)
در پاسخ به سوال اول باید گفت: انسان ها همواره از راه های گوناگون در معرض آزمایش خداوند هستند و اشخاصی برنده اند که از این آزمایش ها سربلند بیرون آیند. بر این اساس، از رحمت خداوند ناامید نشده و همراه با دعا و درخواست روزی و رفع مشکلات از خداوند ، در بهبودی وضع فعلی خود تلاش نموده و در هر حال بدانید که با صبر و رضایت، پاداش خوبی از خداوند دریافت خواهید نمود.
اما تمام آن چه بیان گردید، دلیل نمی شود که تنها به گوشه ای خزیده و دشواری ها را تحمل نموده و از خدا در بهبودی وضعیت زندگانی دنیوی خود کمک نخواهیم، بلکه تحمل دشواری ها پاداشی داشته، و دعا برای برطرف شدن آنها نیز پاداش مضاعفی را به دنبال خواهد داشت .بر این اساس، در مورد راه های برطرف شدن گرفتاری ها توصیه هایی وجود داشته که آنها را خدمتتان عرضه داشته و آرزومندیم که علاوه بر پاداش اخروی که در انتظارتان است، مشکلات دنیوی شما نیز کاهش یابد:
1- صدقه دادن حتی به مقدار بسیار اندک، می تواند موجب جلب رحمت خداوند گردد. باید دانست که صدقه، نه تنها موجب ناداری و نیازمندی نخواهد شد، که رمز گشایش درب رحمت الهی است. سرور زاهدان و مهتر نیکوکاران، علی  می‏فرماید: « روزی را با دادن صدقه فرود آورید.» همچنین آن بزرگوار می‏فرماید: « ایمان خود را با صدقه نگاه دارید.» و خداوند، کریم‏تر از آن است که از انفاق بندگان، بدون پاداش بی‏شمار گذر کند.
2- استغفار نیز از جمله راه های برکت در زندگی است. امامان ما استغفار را با استناد به آیات قرآنی، موجب زیادی مال و فرزند و خیر دنیا و آخرت دانسته اند. امام علی در حکمت87می فرمایند:  من در شگفتم از کسی که توانایی توبه و استغفار دارد با این حال مایوس می شود.

البته یقینا فقر و مرض و سایر مشکلات زندگی ، آثاری ناراحت کننده در زندگی انسان برجای می گذارد که طبیعی است و منافاتی نیز با رضایت به قضای الاهی ندارد، چنان چه چشمان یعقوب بر اثر شدت ناراحتی نابینا گشته بود، ولی هیچ گاه آن بزرگوار از رحمت خدا ناامید نبود

3 - دعاهای مختلفی نیز در کتب روایی و ادعیه، برای طلب رزق از خدا وجود دارد.که همراه با تلاش خود، می توانید از این دعاها نیز بهره مند گردید که از جمله آن می توان به تداوم ذکر (لا حول و لا قوّة الا بالله) اشاره نمود، که برای برطرف شدن فقر شدید توصیه شده است. چرا که آدمی در دنیایی زندگی می كند كه حتی كنترل اندكی بر حوادث و رخدادهای آن ندارد ؛ نه چرخش زمین در اختیار اوست و نه آمد و شد ماه، خورشید، شب و روز؛ باران آنجا كه ابر متراكم شود فرو می بارد و آب مهربان ناگهان به خشم می آید. اطرافیان به دنبال منافع فردی اند و دور از نگاه همدیگر نقشه های ناپیدا در سر می پرورانند. او ناگهان خود را در میان این همه عوامل در محاصره احساس می كند. آیا راهی هست؟ پناهی؟ گریزگاهی ؟آیا قدرتی هست كه بر همه تسلّط داشته و با كنترل آن ها جان او را در امان نگاه دارد؟
مومن در امان است ؛ زیرا او می داند كه: «امواج سهمگین بلاء را با دعاء از خود برانید.»‌
و در جای دیگر امام علی (علیه السلام) می فرماید: «دعا سپر مومن است».
4- نا امید نشدن: یکی از بزرگترین گناهان، ناامیدی از رحمت خداوند است.، بر این اساس، هر چند همانند ایوب  به ناداری و مریضی و از بین رفتن مال و فرزند دچار شده و یا همانند یعقوب  سال ها به انتظار بمانیم، نباید از خداوند روی برگردانده و نا امید شویم، چون چه بسا بعد از سختی ها، راحتی ها در پی باشد.البته یقینا فقر و مرض و سایر مشکلات زندگی ، آثاری ناراحت کننده در زندگی انسان برجای می گذارد که طبیعی است و منافاتی نیز با رضایت به قضای الاهی ندارد، چنان چه چشمان یعقوب  بر اثر شدت ناراحتی نابینا گشته بود، ولی هیچ گاه آن بزرگوار از رحمت خدا ناامید نبود. قال الامام علی - علیه السلام -
5- تلاش پیگیر: یکی از شیعیان در مدینه دچار فقر شدیدی گردید و وضعیتش رو به وخامت گذاشت، امام صادق  با مشاهده این وضعیت به او فرمود: برو و جایگاهی در بازار برای خودت انتخاب کن و بساطت را در آن پهن کرده و ظرف آبی کنارت بگذار و همواره در محل کسبت حضور داشته باش!. وضعیت مالی آن شخص بعد از عمل به دستورات امام  کم کم رو به بهبود نهاد. می دانیم که دستوراتی که امام  به آن شخص فرموده بود، مختص به خود او بود و نباید تصور شود که تمام افراد باید دقیقا چنین کاری را انجام دهند، اما نکته ای که از دستورات امام برداشت می گردد، این است که با وجود این که از خداوند طلب روزی می نماییم، باید در همان حال جدیت و تلاش نیز نموده و از سستی و تنبلی بپرهیزیم.

تمام آن چه بیان گردید، دلیل نمی شود که تنها به گوشه ای خزیده و دشواری ها را تحمل نموده و از خدا در بهبودی وضعیت زندگانی دنیوی خود کمک نخواهیم، بلکه تحمل دشواری ها پاداشی داشته، و دعا برای برطرف شدن آنها نیز پاداش مضاعفی را به دنبال خواهد داشت. بر این اساس، در مورد راه های برطرف شدن گرفتاری ها توصیه هایی وجود داشته که آنها را خدمتتان عرضه داشته و آرزومندیم که علاوه بر پاداش اخروی که در انتظارتان است، مشکلات دنیوی شما نیز کاهش یابد

6 - رعایت تعادل در مخارج زندگی نیز می تواند از راه های برکت در زندگی باشد، چون متأسفانه افرادی مشاهده می گردند که علی رغم درآمد اندکی که دارند، خرج هایی را انجام داده که متناسب با درآمد آنها نبوده و بدون این گونه مخارج نیز می توان به زندگی خود ادامه داد.
 در روایتی بیان گردیده که چهار گروه دعایشان مستجاب نخواهد شد که دو گروه از آنها عبارتند از کسانی که در خانه خود نشسته و بدون هیچ تلاشی از خدا طلب روزی می نمایند که در عنوان قبل به آن اشاره گردید و گروه دیگری که مالی داشته اند ولی آن را حیف و میل کرده، سپس دوباره از خداوند، طلب رزق می نمایند که خدا به آنها می فرماید: آیا من شما را به تعادل در زندگی دستور نداده بودم؟! در این روایت، حتی اشخاصی را که بدون مدرک، اموال خود را به دیگران قرض می دهند نیز از این دسته افراد شمرده است. مفهوم تعادل که دارای سابقه ای دیرین است، بدین معناست که هر چیز و هرکس، در هر حوزه و جایگاهی، آن جا قرار گیرد که بایسته و شایسته آن است، چنان که امام علی  در این باره فرمود:
عدالت کارها را بدانجا می نهد، که باید(حکمت 437)
7 - نیکوکاری به دیگران، خصوصا به پدر و مادر؛ چه در زمان زندگی و چه بعد از مرگشان؛ باعث زیادی روزی می گردد.
موارد بسیار دیگری نیز در روایات وجود دارد که از موجبات زیادی روزی برشمرده شده که می توان به همخوانی با موذن در اذان،گرفتن ناخن و شارب و شستن سر با خطمی ، آراسته و خوشبو بودن و تمیز نگاه داشتن محل زندگی ، رفتار خوب با همسایگان، زیارت مرقد امام حسین  و ... اشاره نمود.

فرآوری: زین الدینی  
بخش نهج البلاغه تبیان


منابع:
نهج البلاغه
سیرى در نهج البلاغه، شهید مطهری
مرکز پاسخگویی به سوالات دینی
سایت اسلام کوئست نت


مطالب مرتبط:

حل تمام مشکلات با حضور حضرت معصومه علیهاالسلام
پشتیبانی قدرتمند، در حل مشکلات!!

ساده ترین راه حل مشکلات

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.