تبیان، دستیار زندگی
شما چند اپلیکیشن غیر خانوادگی دانلود کرده اید؟ اپلیکیشن هایی که آسیب های جنسی، جسمی، مالی ، اجتماعی و فرهنگی بسیاری دارد
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سپیده آماده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اپلیکیشن های غیرخانوادگی!

شما چند اپلیکیشن غیر خانوادگی دانلود کرده اید؟ اپلیکیشن هایی که آسیب های جنسی، جسمی، مالی ، اجتماعی و فرهنگی بسیاری دارد.

کیانا نیکفام - بخش اجتماعی تبیان

اپلیکیشن

چندی پیش رئیس مرکز مطالعات سازمان بسیج رسانه اعلام کرد که ارتباط در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، میان زنان و مردان متأهل منجر به افزایش آمار طلاق در کشور شده است، این درحالی است که این روزها اپلیکیشن های موبایلی ارکان مختلف زندگی خانوادگی و اجتماعی آدم ها را به لرزه در آورده اند.

به گزارش « تبیان »، حدود یک سال و نیم پیش بود که زمزمه حضور ابزارهای ارتباطی جدید در جامعه شنیده شد، ابزارهای جدیدی که از طریق خرید گوشی های هوشمند امکان ارتباطات رایگان و انتقال پیامک و تصویر و کلیپ را برای کاربران مهیا می کرد، هنوز مدت زیادی از ورود این تکنولوژی جدید نگذشته بود که بسیاری از مردم کشور با خرید گوشی هایی جدید، قدم به شبکه های موبایلی جدیدی گذاشتند که امکانات ارتباط مجازی را با حجمی دور از تصور مهیا می کرد. «وایبر»، «واتس‌آپ»، «تانگو»، «لاین» و وی چت از جمله اپلیشکن هایی بودند که با حضورشان رنگ تازه ای به ارتباطات مجازی زدند و پس از مدتی ایجاد گروه هایی در این شبکه ها، بر حضور حجمشان در میان ساعت های روزمره مردم کشور افزودند.

متاسفانه یکی از مشکلات سیاست گذاری فرهنگی در کشور ما است این که معمولا این سبک از سیاست گذاری ها از مقتضیات روز زمانه عقب می مانند و در نتیجه نهادهای تصمیم گیرنده زمانی به تکاپوی سیاست گذاری و برنامه ریزی می افتند که معمولا دیگر کار از کار گذشته و این برنامه ریزی های جدید، نتیجه تاثیر گذاری در پی نخواهد داشت

فقط ایرانی ها اهل اپلیکیشن ها نیستند!

البته ماجرای گسترش اپلیکشن های موبایلی تنها در کشور ما اتفاق نیفتاده و پیش بینی ها گویای این است که در سال 2015 چیزی بالغ بر یک میلیارد نفر در دنیا عضو این اپلیکیشنهای موبایلی از لاین، واتس آپ، وایبر، تلگرام، تانگو و سایر نمونه های مشابه می شوند اما مسئله در این میان این است که ساعت های حضور کاربران ایرانی‌ در این شبکه‌‌های اجتماعی در قیاس با سایر کاربران خارج از کشور بسیار بالاتر است.

لزوم برنامه ریزی پیش از ورود تکنولوژی تازه

متاسفانه یکی از مشکلات سیاست گذاری فرهنگی در کشور ما این است که معمولا این سبک از سیاست گذاری ها از مقتضیات روز زمانه عقب می مانند و در نتیجه نهادهای تصمیم گیرنده زمانی به تکاپوی سیاست گذاری و برنامه ریزی می افتند که معمولا دیگر کار از کار گذشته و این برنامه ریزی های جدید، نتیجه تاثیر گذاری در پی نخواهد داشت. از طرف دیگر محدودیت تعداد جلسات شورای عالی فضای مجازی از جمله مسائلی است که سبب می شود تصمیماتی کیفی در این عرصه اتخاذ و در نهایت عملی نشود.

کودکانی که از شکم مادر با تبلت می آیند

یکی از مشکلات این روزهای جامعه ما گرایش بیش از حد کودکان و خردسالان به ابزارهای تکنولوژی مانند موبایل و تبلت و کامپیوتر است، گذشت آن روزهایی که سن استفاده از کامپیوتر معادل با سن قانونی بود، این روزها کودکان از همان هفته ها و ماههای ابتدای ورودشان به دنیا، از طریق موسیقی و نورهای رنگانگ موبایل و تبلت به سمت سرگرمی رهنمون می شوند و پیش از هر اسباب بازی دیگری، ابتدا تبلت به دست می گیرند اما مشکلی که پدر و مادرهای این روزها به آن توجهی نمی کنند، این است که این همه حجم از اطلاعاتی که از همان آغاز درک کودک از جهان پیرامون، وارد مغز او می شود چه پیامدهای نامناسبی می تواند در دراز مدت زندگی او باقی بگذارد.

وقتی کودک به جای ورزش و تحرک تنها تبلت بازی می کند!

یکی از پیامدهای ورود ابزارهای ارتباطی جدید به کشور ما در سالهای اخیر، کاهش تحرک کودکان و نوجوان است، این روزها کودکان و نوجوانان ما دیگر مانند همسالان نسل های پیش از خود در باشگاه و کوچه مشغول بازی و ورزش نیستند و به جای این کارها، تمام ساعت های روز را پای تبلت ها و تلفن های همراه هوشمندی می گذارند که مشتی از اطلاعاتی را بدون ایجاد زمینه مناسب وارد ذهن هایشان می کند و با سلب تحرک و ورزش، سلامت و آسایش را از زندگی هایشان حذف می کند.

رمز گوشی هایی که روابط را از همسران پنهان می کند

گسترش شبکه های اجتماعی و در ادامه اپلیکیشن های موبایلی و ارتباطات مجازی جدید باعث شده است که این روزها گوشی ها و تبلت های مردان و زنان متاهل مانند حریم خصوصی شان به حساب آید، حریمی به اصطلاح خصوصی که در برخی از موارد با ارتباطات پنهانی همراه است و شاید به همین دلیل هم هست که زن و شوهرهای این دوره رمز گوشی های هم را نمی دانند یا اینکه برخی هایشان خط و گوشی پنهانی را برای استفاده در محیط های کاری شان خریده اند!

طلاق به دلیل خیانت همسر در محیط اپلیکیشن های موبایلی

گسترش شبکه های اجتماعی و در ادامه اپلیکیشن های موبایلی و ارتباطات مجازی جدید باعث شده است که این روزها گوشی ها و تبلت های مردان و زنان متاهل مانند حریم خصوصی شان به حساب آید، حریمی به اصطلاح خصوصی که در برخی از موارد با ارتباطات پنهانی همراه است

آمارهایی که از قوه قضاییه منتشر می‌شود گویای افزایش طلاق‌هایی است که بر اثر همین ارتباطات تلفنی و مجازی میان زنان شوهر دار و مردان زن‌دار اتفاق افتاده است، طلاق های که در آنها زن یا شوهر پس از ازدواج، به روابط و دوستی های گناه آلود آن هم از طریق همین شبکه ها و اپلیکشن های موبایلی آلوده می شوند و در نهایت پس از اطلاع همسر از این ماجرا، بنیان زندگی خانوادگی برای همیشه از هم گسسته می شود و در این میان هم خانواده ها و فرزندان باقی مانده با یک دنیا مشکل روبرو می شوند. اتفاق تاسف باری که از همان ماجرای نبود فرهنگ استفاده از ابزارهای ارتباطی جدید نشات می گیرد، نبود فرهنگ و سواد رسانه ای که باعث می شود فرد در گرداب ارتباط مجازی، زندگی خود و خانواده و یک انسان دیگر را غرق کند.

زنانی که بیش از همه ضرر می کنند!

با توجه به لطافت و ظرافت جنس زن و رویکردهای مرد سالارانه جامعه، معمولا این زنان هستند که پس از فاجعه طلاق متحمل پیامدهای پس از آن می شوند و معمولا با عنوان مطلقه مجبور می شوند هزینه های زندگی کودکی که تاب دل کندن از او را ندارند، بر دوش بکشند و در این مسیر با آسیب های بسیاری دست به گریبان شوند.

فرهنگسازی بهترین راه برای دور کردن مردم از گرایش افراطی

در این میان با توجه به تاثیرات مخربی که گسترش گرایش به شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن های موبایلی در میان مردم کشور ما داشته است، نهادهای سیاست گذار باید چاره ای بیندیشند که در این راستا مردم به پیامدهای این گرایش افراطی پی برده و خود دست از سر این ابزارهای ارتباطی نوین بردارند تا دیگر شاهد چنین آمارهای تاسف باری نباشیم.