تبیان، دستیار زندگی
ماههای اول همه چیز را به پای تازه عروس بودن او می گذاشتم اما بعد از مدتی که زندگی روال عادی یافت واقعا رفتارهای همسرم کلافه کننده بود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اهمال کاری های بانوی خانه!


ماههای اول همه چیز را به پای تازه عروس بودن او می گذاشتم اما بعد از مدتی که زندگی روال عادی یافت واقعا رفتارهای همسرم کلافه کننده بود. مشکل من فقط کارهای خانه نبود برای هر کاری مثل خرید، مهمانی رفتن و حتی درس خواندن همسرم هم باید حرص می خوردم. تمام امورات زندگی ما باید دقیقه نود انجام می شد و من که تربیتی منظم داشم ....


اهمال کاری

اهمال کاری در لغت به معنای به تعویق انداختن کاری است که قصد انجام دادن آن را دارید. به عبارت ساده تر با اینکه عقل حکم می کند کاری را انجام دهید، آنرا دایما به تاخیر می اندازید. اهمال کاری یک رفتار رایج است و در پیش گرفتن آن هر از گاهی مشکل ساز نیست اما برخی از افراد بیشتر اوقات کارها را به تعویق می اندازند.

حال اگر این کارها در ارتباط با زندگی سایر افراد مثلا همسر و فرزندان و یا حتی محیط کاری هم باشد مشکل فقط فردی نیست بلکه تبدیل به یک مشکل ارتباطی می شود.

در این ربطه آقایی جوان شکایت دارد که:

بیش از یک سال است ک از زندگی مشترک من و همسرم می گذرد

قبلا چند ماه عقد بودیم و من در این دوران گاه به تنبلی ها و بی توجهی های همسرم شک می کردم اما چون این رفتارها را به حساب جوانی و دوران عقد می گذاشتم از کنار آنها به راحتی رد می شدم.مثلا می دیدم که وقتی منزل مادر همسرم هستم همسرم من تقریبا برای انجام هیچ کاری تلاش نمی کند.

تمام امورات مربوط به غذا پختن و پهن کردن و جمع کردن سفره توسط مادر همسرم انجام می شد تا جایی که گاه من خجالت می کشیدم و شروع به کمک کردن می نمودم. گاهی اوقات هم مثلا همسرم برای شستن ظرفها داوطلب می شد اما عمدتا آن قدر دست دست می کرد که نهایتا چند ساعت می گذشت و عاقبت مادر همسرم یا حتی پدرهمسرم خودشان ظرفها را می شستند.

این رفتارها ادامه داشت تا وارد زدندگی مشترک شدیم. ماههای اول همه چیز را به پای تازه عروس بودن او می گذاشتم اما بعد از مدتی که زندگی روال عادی یافت واقعا رفتارهای همسرم کلافه کننده بود.

اگرچند هفته خانه گردگیری نمیشد، جارو نمی کشید یا میوه های خراب شده را از یخچال خارج نمی کرد تا اینکه باید خود من اعتراض می کردم.برای من که مادری باسلیقه داشتم تحمل این شرایط سخت بود.

مشکل من فقط کارهای خانه نبود برای هر کاری مثل خرید، مهمانی رفتن و حتی درس خواندن همسرم هم باید حرص می خوردم. تمام امورات زندگی ما باید دقیقه نود انجام می شد و من که تربیتی منظم داشم واقعا با این شرایط در عذاب بودم.

همسرم را خیلی دوست دارم. از لحاظ خوش اخلاقی، تربیت، ارام بودن و .. واقعا زبانزد است اما این تنبلی و اهمال کاری وی مرا به ستوه آورده است.

به نظر شما برای اهمال کاری چه دلیلی می تواند وجود داشته باشد؟

- گاهی اوقات برای غلبه بر استرسهای یک موقعیت دایما انجام ان را به تعویق می اندازیم و این نوعی روش مقابله به شمار می رود

- گاهی اوقات به انجام یک کار علاقه نداریم چون آن را مغایر با اهداف بلند پروازانه خود می دانیم

- گاهی اوقات برآورد زمان افراد اشتباه است لذا کارها به دقیقه نود موکول می شود.

- برای برخی از افراد اهمال کاری نوعی ابراز نظر مخالف و نوعی اعتراض است

- برخی از اهمال کاران مسئولیتهای زیادی بر عهده گرفته و چون نمی توانند به موقع ان را انجام دهند لذا کار به دقیقه نود می کشد

- برخی از اهمال کاران هم چون عمدتا دردقیقه نود موفق بوده اند تصور می کنند باز هم می توانند موفق باشند و لذا این دور باطل را تکرار می کنند و نوعی قدرت نمایی می کند در حالی که اهمال کاری آنها هم باعث بروز استرس زیاد می گردد و هم باعث می شود کیفیت کارشان پایین باشد.

وقتی یک کار برای تان ناخوشایند است اگر گامهای اولیه را بر دارید می بینید که آن قدرها هم این کار آزار دهنده نبوده است. پس سعی کنید از گامهای کوچک اما مرتبط به هم شروع کنید تا کم کم مسئولیت تان پیش رود

در ادامه سعی می کنیم برای افرا اهمال کار توصیه هایی ارایه دهیم تا به مرور از شدت مشکل خود کاسته و کم کم زندگی طبیعی تری را دنبال کنند:

برای رفع اهمال کاری چه کارمی توان کرد؟

پس از آنکه دلایل اهمال کاری مشخص شد تازه حرکت در مسیر مبارزه با اهمال کاری شروع می شود که عبارتند از:

- نگرانی را متوقف کنید. اگر گاه دشواری راه مانع از انجام به موقع یک مسئولیت می شود توصیه می شود زمانی که صرف کامل کردن هر تکلیف یا مسئولیت دشوار می کنید را ثبت کنید. چون عمدتا زمانی که صرف نگرانی هایی از این دست می شود بیش از زمانی است که صرف کار می شود.

- با گامهای کوچک شروع کنید. وقتی یک کار برای تان ناخوشایند است اگر گامهای اولیه را بر دارید می بینید که آن قدرها هم این کار آزار دهنده نبوده است. پس سعی کنید از گامهای کوچک اما مرتبط به هم شروع کنید تا کم کم مسئولیت تان پیش رود.

- هزینه ها را حساب کنید. فهرستی از همه جنبه های مثبت و منفی مسئولیتی که پیش رو دارید تهیه کنید و در گام بعدی فهرستی از پیامدهای انجام آن مسئولیت را یادداشت کنید. ناراحتی ناشی از انجام ان عمل را در برابر تاثیرات و مزایای انجام ان عمل یادداشت کنید و از خودتان بپرسید که کدام یک از این فهرستها درجه بیشتری از ناخوشایند بودن را دارا هست. از این اطلاعات برای ترغیب خود می توانید استفاده کنید.

- پاداش پنهان بیابید. هر گونه تقویتی را که ممکن است از انجام ندادن کار دشوار کسب کنید، بیابید. برای مثال ممکن است موفقیت شما را از توجه و همدردی دیگران محروم کند.

- مقاومت خود را دو چندان کنید. درکاری که مانع از شروع فعالیت شما می شود زیاده روی و آن را تشدید کنید. مثلا اگر عادت دارید صبح انقدر جلوی اینه بمانید که از کارتان عقب بیفتید، بیشتر به این کار بپردازید. این قدراین کار را انجام دهید تا خسته شوید و بتوانید به انجام تکلیف تان بپردازید.

- برای هر تکلیفی مسئولیت پذیر باشید. وقتی را که برای اهمال کاری هدر داده اید را یادداشت کنید و جمع بندی کنید و سپس فهرستی از فعالیتهای لذت بخشی را بنویسید که می توانستید با انجام دادن کارهایتان شروع کنید. خود این مقایسه تا حدی می تواند به شما تلنگر بزند.

- تکلیف را تمام کنید. تا زمانی که بخش خاصی از تکلیف فعلی را تمام نکرده اید، از شروع تکلیف جدید اجتناب کنید. تمام کردن برخی از کارها به خودی خود یک پاداش بزرگ است.

فراموش نکنید برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید تلاش و کوشش جدی داشته باشید و علی رغم شکستهای مکرر باز هم از اول شروع کنید و خسته نشوید. همسر این خانم نیز باید بداند که به یکباره نمی تواند همسرش را مطابق میل خود تربیت کند بلکه قدری صبر و تحمل و از طرف دیگر حمایت همه جانبه خود ایشان ضرورت دارد.

مشاوران معتقدند همواره تغییرات جهش وار و ناگهانی ثبات چندانی ندارد بلکه ایجاد تغییرات آهسته و پیوسته قابل اعتمادتر است لذا به این آقا توصیه می شود همسرشان را برای ایجاد تغییرات تدریجی و مثبت حمایت کرده و در برابر کاستی ها و کاهلی های ایشان واکنش منفی نشان نداده و سعه صدر به خرج دهند. قطعا این سبک برخورد، رابطه عاطفی زوجین را مثبت و اثربخش تر خواهد نمود.

 مریم عطاریان

بخش خانواده ایرانی تبیان


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.