تبیان، دستیار زندگی
بعد از مذاکره بازار عکس العمل نشان می دهد اگر دنبال سرمایه گذاری یا درک اثر مذاکرات اخیر در بازار هستید ادامه مطلب را بخوانید
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آینده دلار و سکه با تمدید مذاکرات!


بعد از مذاکره بازار  عکس العمل نشان می دهد اگر دنبال سرمایه گذاری یا درک اثر مذاکرات اخیر در بازار هستید ادامه مطلب را بخوانید .


آیا گره خوردن زلف اقتصاد با سیاست خارجی و مذاکرات هسته ای اتفاق جالبی است یا زنگ خطری برای اقتصاد کشور محسوب می شود؟ یک روز بعد از اعلام تمدید 7 ماهه مذاکرات شاخص بازار سرمایه سقوط کرد و قیمت ارز و طلا بالا رفت. حتی رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر به صراحت این تغییر و تحول را به مذاکرات هسته ای ربط داد و گفت که در چند روز گذشته وضعیت بازار طبیعی بود و میزان تقاضا برای خرید در بازارهای سکه و طلا کاهش یافته بود و به نظر می رسید که بازار در انتظار اعلام نتایج مذاکرات بوده است اما با پایان یافتن مذاکرات هسته ای تقاضا در بازار سکه و ارز افزایش یافته و باعث شده است که تا حدودی قیمت سکه و طلا افزایش یابد.

نفت

وی از افزایش قیمت حدود 10 هزار تومانی سکه تمام بهار آزادی در روزسه شنبه نسبت به روز دوشنبه خبرداد و گفت: حباب منفی قیمت سکه امروز از بین رفت و نرخ سکه ها واقعی شد، همچنین  قیمت هر گرم طلای 18 عیار هم امروز 1000 تومان گران شده است.

این مساله به معنای این است که فعالان اقتصادی روی مذاکرات هسته ای حساب ویژه ای باز کرده اند اما آیا این روند به نفع اقتصاد خواهد بود. قطعا پاسخ خیر است و اگر یکی از احتمالات مذاکرات نهایی شکست باشد اقتصاد ایران برای چندمین بار دچار بحران خواهد شد. از طرفی اقتصاد ایران هنوز در شرایط رکود قرار دارد و اگر بخواهیم روی مذاکرات حساب باز کنیم باید همین شرایط رکود 7 ماه دیگر ادامه یابد. طبیعی است که بهترین شرایط برای اقتصاد عدم وابستگی به مذاکرات و سیاست خارجی و تکیه به توان داخلی و سیاست های داخلی است.

کارشناسان معتقدند هرچند حصول توافق در مذاكرات هسته‌ای در بهبود شرایط اقتصادی كشور تاثیرگذار و تعیین‌كننده خواهد بود، اما به هر حال سمت و سوی اقتصاد كشور را سیاست‌های داخلی تعیین خواهد كرد. در واقع عوامل برون‌زای حاصل از تحولات دیپلماتیك بیش از آنكه بتوانند سمت و سوی فعالیت‌های اقتصادی كشور را جهت دهند، قادرند در سرعت این تحولات تاثیرگذار باشند. اساسا درخصوص آثار مثبت لغو تحریم‌ها نباید بیش از حد اغراق کرد و تصور كرد كه در صورت لغو تحریم‌ها یك‌شبه همه مشكلات اقتصادی كشور كه بسیاری از آنها به ساختارهای معیوب داخلی مرتبط هستند، برطرف خواهد شد. در واقع تحریم‌ها بسیاری از مشكلات داخلی را نمایان كرد، ضمن آنكه در دولت قبل بسیاری از سوء‌مدیریت‌ها در پشت‌پرده تحریم‌ها پنهان شد، بدون آنكه تفكیك خاصی بین آثار سیاست‌های كلان غلط اقتصادی و آثار تحریم‌ها انجام گیرد.

کارشناسان معتقدند هرچند حصول توافق در مذاكرات هسته‌ای در بهبود شرایط اقتصادی كشور تاثیرگذار و تعیین‌كننده خواهد بود، اما به هر حال سمت و سوی اقتصاد كشور را سیاست‌های داخلی تعیین خواهد كرد

واکنش مسوولان اقتصادی به تمدید مذاکرات جالب بود. آنها هنوز به مذاکرات نهایی امیدوارند اما اعتقاد دارند که نباید به مذاکرات تکیه کرد. حتی وزیر اقتصاد اعلام کرد لایحه بودجه بر مبنای تداوم تحریم ها تقدیم مجلس می شود. طیب نیا در این باره می گوید: امیدواریم که وضعیت اقتصادی کشور روند مثبتی را در پیش گیرد و امیدوارم مشکلات آن حل شود.در مجموع روند رو به رشدی برای اقتصاد کشور متصور است ولی آنچه که به فعالان اقتصادی توصیه می کنم، این است که منابع مالی خود را به سمت تولید و سازندگی کشور به کار گیرند؛ چرا که سرمایه گذاری در ایران سودآوری بسیار بالایی دارد. تصور می کنم در حال حاضر ایران جزء امن ترین کشورهای منطقه باشد و سودآوری سرمایه گذاری در مقایسه با سایر کشورها و سایر گزینه های دنیا بسیار بالا است.باید سیاست هایی را به کار بندیم که آسیب پذیری خود را نسبت به  فشارهای خارجی به حداقل رسانیم به نحوی که فشار سیاسی که به کشور وارد می شود، کمترین اثر را بر اقتصاد کشور داشته باشد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تاثیرات مذاکرات 1+5 بر التهابات بازار ارز و طلا گفت: نوساناتی که ما طی هفته گذشته دربازار ارز و طلا داشتیم، نوسانات بسیار محدودی بوده است که قابل اهمیت و ذکر نیست. از طرف دیگر منشا نوسانات ارزی و قیمت طلا و ارز منشا خارجی دارد و زمانی که قیمت طلا و ارز در خارج از کشور تغییر پیدا می کند به طور حتم بازتاب های را در داخل کشورمان خواهد داشت.

اما نظرات سیف، رئیس بانک مرکزی در این مورد جالب بود: فعلاً در این شرایط فکر می‌کنیم شرایط فعلی مناسب است و اقتصاد می‌تواند از آرامش بهتری برخوردار شود. من فکر می‌کنم شرایط خیلی نرمال است و چیز خاصی که شوک در بازار ایجاد کند، وجود ندارد. من پیش بینی می‌کنم آرامش بیشتری را به دلیل نوع نتایجی که حاصل شد، داشته باشیم.

رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر عوامل درونی در بازار ارز و طلا، گفت: بنظرم، عوامل بنیادی بازار در وضعیت تعادلی کامل وجود دارند، میزان عرضه و تقاضا در بازار تعادل نسبی مطلوب دارد و بانک مرکزی هم این را کنترل می‌کند. اگر برخی مواقع نوسانی در بازار ارز مشاهده می‌شود، بیشتر تحت تاثیر خبرهای موقت زودگذری است که اثری را می‌گذارد و بعد خنثی می‌شود و بر می‌گردد به تعادل واقعی قبل.

چاره کار چیست؟

با وجود امیدواری بیش از حد مسوولان، اقتصاد ما به شرایط خارجی بسیار وابسته است و این می تواند آسیب پذیری کشور را بیشتر کند. در این میان اقتصاد مقاومتی می تواند یکی از راهکارهای خروج از رکود و عدم وابستگی به شرایط خارجی در نظر گرفته شود اما عملکرد یک ساله دولت در این زمینه نشان می دهد که مسوولان آن گونه که باید روی اقتصاد مقاومتی حساب باز نکرده اند.

سید ناصر موسوی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این مورد می گوید: بررسی ها نشان می دهد دولت تاکنون تلاش چشمگیری برای ایجاد اشتغال نداشته و حتی آمار اشتغال روبه کاهش است. این وضعیت بد ناشی از این است که حمایتی که دولت باید از تولید و صنعت داشته باشد، وجود ندارد و سهم تولید و صنعت از هدفمندی یارانه ها در این دولت هم پرداخت نشده است. در این اواخر مشکلات مالیاتی برای صنوف و صنایع کشور بوجود آوردند و اکثر این صنایع در حال تعدیل نیرو هستند.

بررسی های نشان می دهد دولت تا کنون تلاش چشمگیری برای ایجاد اشتغال نداشته و حتی آمار اشتغال روبه کاهش است. این وضعیت بد ناشی از این است که حمایتی که دولت باید از تولید و صنعت داشته باشد، وجود ندارد

وی می افزاید: اگر دولت مکلف می شد از تولید داخلی استفاد کند و زیر مجموعه خود را نیز مامور می کرد تا از تولیدات داخلی استفاده کنند چرخه تولید بیشتر به حرکت در می آمد و وضعیت به این گونه نمی شد.یکی از فاکتورهایی که برای خروج از رکود سهم بسزایی دارد بحث اشتغال است، چرا که ایجاد اشتغال پایدار می تواند با افزایش درآمدها زمینه رونق کسب و کار و تولید را فراهم کند.به هر حال اکثر کارشناسان عملکرد دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی را قبول ندارند و معتقدند باید دولت برای کاهش وابستگی اقتصاد به شرایط خارجی و خروج از رکود به اقتصاد مقاومتی توجه بیشتری کند تا با یک اتفاق کوچک اقتصاد ایران تحت تاثیر قرار نگیرد. اگر زلف اقتصاد با سیاست خارجی و مذاکرات هسته ای گره بخورد و در عین حال به اقتصاد مقاومتی توجهی نشود دیگر نباید از التهاب در اقتصاد و بازار تعجب کرد؛ فرض کنید مذاکرات هسته ای به علت زیاده خواهی غرب شکست بخورد آیا تعجبی دارد که نرخ طلا و ارز گران شود و شاخص بازار باز هم سقوط کند؟

محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان