تبیان، دستیار زندگی
حتما زیاد شنیده اید كه فلان بازیگر ، كارگردان یا فیلمنامه نویس وقتی نتیجه كار پسند مخاطب نمی شود، آسمان ریسمان به هم می بافد و مدام دنبال توجیه است. گاهی در فرآیند بهانه تراشی انگشت اتهام هر یك از عوامل ، به سوی دیگری نشانه می رود؛ بازیگر دلیل بازی بدش را
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سریال سازان بی مسولیت


حتما زیاد شنیده اید كه فلان بازیگر ، كارگردان یا فیلمنامه نویس وقتی نتیجه كار پسند مخاطب نمی شود، آسمان ریسمان به هم می بافد و مدام دنبال توجیه است. گاهی در فرآیند بهانه تراشی انگشت اتهام هر یك از عوامل ، به سوی دیگری نشانه می رود؛ بازیگر دلیل بازی بدش را گردن كارگردان می اندازد؛ كارگردان ، نویسنده را متهم می كند؛‌ نویسنده كسی دیگری را و ....

سریال سازان بی مسولیت

این زنجیره آن قدر كش می آید كه آخرسر هم معلوم نمی شود مقصر اصلی خراب شدن یك سریال كیست یا چیست ؟ هیچ كس ذره ای مسولیتِ بد شدن كار را نمی پذیرد. فكر می كند با این روش اثر مورد نظر از كارنامه اش پاك می شود. نمونه تر و تازه اش را اواخر پخش «انقلاب زیبا» و در دوئل فیلمنامه نویس و بازیگر شاهد بودیم. «ستایش» و «دیگری» شاهد مثال نزدیك و عینی دیگری است كه قاعده متهم كردن در آن خوب رعایت شد. در این دایره نام «ساخت ایران» كه اخیر روی آنتن شبكه تهران بود و «ماتادور» كه در كنداكتور آی فیلم قرارگفته هم خودنمایی می كند.

انقلاب زیبا

آن چه گذشت: سریال «انقلاب زیبا» با وجود همه انتقادهایی كه به پایان آن و همچنین صحنه های خشنش شد، كشش كافی برای جذب مخاطب را داشت. برای همین خیلی ها در طول پخش با آن همراه شدند. در این مدت انتقاد اصلی متوجه بازی یكنواخت آزاده صمدی بازیگر نقش اول سریال بود.

چه كسی مقصر شناخته شد؟ آزاده صمدی خیلی تلاش كرد با كنایه و زیرپوستی پاسخ منتقدان را بدهد برای همین در گفت و گوهایی كه داشت هم از حامد عنقا (نویسنده) و هم بهرنگ توفیقی ( كارگردان) مدام تعریف می كرد. با این حال وقتی در یك مقایسه ، از او سوال شد بازی اش در «انقلاب زیبا» به گرد سریال «راه بی پایان» نمی رسد، پاسخی دیگر داد: « همیشه مجموعه‌ای از عوامل دست به دست هم می‌دهد تا یک سریال و یک نقش دیده شود؛ یعنی کاری که من به‌عنوان بازیگر ارائه می‌کنم فقط منوط به خودم نبوده و بازیگری اصلا یک کار فردی نیست. در یک مجموعه بد نمی‌توان توقع داشت یک بازیگر بازی خیلی خوب و درخشان ارائه کند و به چشم بیاید. کار ما یک کار گروهی است و حتما باید بازیگر، کارگردان، نویسنده و عوامل با هم تعامل داشته باشند. به هر حال باید سریال حداقل در حد متوسط باشد که یک بازی خوب در آن دیده شود.»

واكنش به انتقاد: كارگردان و فیلمنامه نویس «انقلاب زیبا» پاسخ سرراستی به صمدی نداند اما نوع برخورد حامد عنقا حكایت از دلخوری از بازی او دارد. عنقا درپاسخ به این كه چرا فكری به حال نقش زیبا نكرده،فقط گفت:«سوال بعدی لطفا.»

سریال سازان بی مسولیت

ستایش

آن چه گذشت: فصل دوم «ستایش» به خاطر كش دار بودن صدای خیلی ها را درآورد تا جایی كه شایعه شد عزت اله ضرغامی دستور توقیف آن را داده. این شایعه از سوی صدا و سیما تكذیب شد ولی در اصل انتقاد خللی ایجاد نكرد تا جایی كه دو بازیگر این سریال هم به رویه آن انتقاد كردند.

چه كسی مقصر شناخته شد؟ امیر محمد زند و حدیث میرامینی در روزهای پایانی پخش در جبهه مخالفان ایستادند تندترین انتقادها را روانه «ستایش» كردند. زند این گونه دلخوری اش را از فیلمنامه و كارگردانی نشان داد : « هر اثری كه قرار است ساخته شود باید بر اساس اصول باشد؛ نمی توان یك بنای 50 طبقه را روی فونداسیون ساختمانی 5 طبقه قرار داد.» حدیث میر امینی هم حضور در این سریال را اشتباهی حرفه ای عنوان كرده بود:« اگر نازگل از کل کار حذف شود هیچ لطمه ای به قصه نمی خورد!»

واكنش به انتقاد: آرمان زرین كوب ، تهیه كننده سریال تنها كسی بود كه دوئل زند و میرامینی را بی پاسخ نگذاشت. او به شكلی تلویحی موفقیت این دو بازیگر را مدیون «ستایش» دانست و انتقادهای آن ها را پی یایه عنوان كرد.

دیگری

آن چه گذشت: شبكه سه تنها شبكه ای بود كه امسال برای شب های قدر ماه مبارك رمضان یك مینی سریال پخش كرد. «دیگری» به کارگردانی احمد کاوری در شش قسمت روی آنتن رفت اما به دلیل كیفیت پایین فیلمنامه و موضوع تكراری آن ( اهدای عضو) هرگز نتوانست رضایت مخاطبان را بدست بیاورد. این در حالی بود كه تیم سازنده روی اسم امین حیایی و محمد حسین لطیفی به عنوان نویسنده حسابی ویژه باز كرده بودند.

سعید مرادی (تهیه کننده سریال دیگری) كه دل پری از اتفاقات داشت ، ضمن دفاع جانانه از «دیگری»، عامل اصلی مشكلات را محمد حسین لطیفی و بدقولی او در رساندن متن فیلمنامه عنوان كرد.

چه كسی مقصر شناخته شد؟ سعید مرادی (تهیه کننده) كه دل پری از اتفاقات داشت ، ضمن دفاع جانانه از «دیگری»، عامل اصلی مشكلات را محمد حسین لطیفی و بدقولی او در رساندن متن فیلمنامه عنوان كرد.

ماتادور

آن چه گذشت: سال گذشته هنوز چند قسمتی از سریال نگذشته بود كه مورد انتقاد تند بازیگرانش از جمله سام درخشانی و پوریا پورسرخ قرار گرفت.

چه كسی مقصر شناخته شد؟ مخاطب اصلی انتقادهای تند درخشانی و پورسرخ خود كارگردان (فرهاد نجفی) بود .درخشانی ندانشتن فیلمنامه را عامل اصلی انتقادش دانست و پور سرخ از شرایط غیرحرفه ای و از اختلافات پشت صحنه دلخور بود. درخشانی حتی مدعی شد كه برای راحت شدن از ادامه سریال پیشنهاد داده شهید شود.

واكنش به انتقاد: نجفی مستقیم وارد كارزار نشد اما آرش قادری كدخدامنشانه از همه خواست اقتضائات كار را بپذیرند و حواس شان باشد «ماتادور» جزو كارنامه شان شده.

سریال سازان بی مسولیت

زمانی برای عاشقی

آن چه گذشت: سال گذشته شبكه تهران تنها شبكه ای بود كه برای دهه محرم سریال مناسبتی روی آنتن فرستاد. محمد حسین لطیفی اما نتوانست سریالی درخور تحویل مخاطبان دهد تا اثری ضعیف در كارنامه اش تبث شود. جناب لطیفی ضعف های سریال را پذیرفت اما در عین حال مشكل اصلی را از فیلمنامه علی اكبر محلوجیان دانست و بودجه كم به علاوه فرصت كوتاه.

چه كسی مقصر شناخته شد؟ لطیفی فیلمنامه محلوجیان را نپسندید، بنابراین با كمك سید علی میرفتاح پنجاه درصد آن را تغییر داد. او معتقد بود فیلمنامه اولیه تكراری و فاقد حرفی نو بوده: « قصه این مجموعه تکراری بود. نهایت تلاشم را انجام دادم و سعی کردیم در نوع بیان‌مان قصه خوب را نشان دهیم. ضعف داشتیم اما با شرایطی که ما داشتیم بهتر از این نمی‌شد.»

واكنش به انتقاد: علی اكبر محلوجیان گفته لطیفی را بی پاسخ نگذاشت. او كه بشدت از تغییر فیلمنامه اش گلایه مند بود، ضمن دفاع از متن اولیه حاصل كار را محصول خودش ندانست ... البته ضعف های مشهود سریال در این جدل رسانه ای گم نشد و «زمانی برای عاشقی» نامش را به عنوان اثری شكست خورده سیاهه تلویزیون به ثبت رساند.

ساخت ایران

آن چه گذشت: این محصول محمد حسین لطیفی هم خالی از قاعده اتهام نبود . این بار اما ماجرا برای مخاطبان فرق می كرد؛ آن ها نه تنها زمان شان را برای تماشای «ساخت ایران» صرف كرده بودند كه  برای دیدنش پول هم پرداختند. سریال خیلی زود دچار افت شد و در نهایت با كیفیتی پایین به پایان رسید.

چه كسی مقصر شناخته شد؟ لطیفی دلیل افت كیفی «ساخت ایران» را شرایط بد تولید عنوان كرد: « به جرات میتوانم بگویم هر کارگردان دیگری غیر از محمد حسین لطیفی بود، «ساخت ایران» هیچ وقت به پایان نمیرسید....» منصور سهراب پور تهیه كننده سریال اما چند دلیل دیگر در توجیه ضعف سریالش بیان كرد؛ نبود فیلمنامه ، جدایی بازیگر و شرایط خاص منطقه.

واكنش به انتقاد: بعد از انتشار گلایه های مفصل لطیفی ،‌ سهراب پور در صدد پاسخگویی بر آمد اما در آخرین لحظه منصرف شد. هر چه بود این بار هم كسی مسولیت اثر ضعیفش را نپذیرفت و انگشت اتهام را سمت دیگری نشانه گرفت.

فرآوری: منیژه خسروی

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منابع: هفت صبح/بانی فیلم/جام جم

مطالب مرتبط:

دودکش،قلب یخی، ساخت ایران و ...

دفاع ماتادور از سریال ماتادور (گفت و گوی اختصاصی)