تبیان، دستیار زندگی
یمن به تازگی شاهد گسترش درگیری مسلحانه میان حوثی ها از یک سو و سلفی ها و سایر قبایل از سوی دیگر است که به شکلی بی سابقه به مناطق اطراف صنعا، پایتخت این کشور رسیده است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یمن به شیعیان الحوثی می رسد؟


یمن به تازگی شاهد گسترش درگیری مسلحانه میان حوثی ها از یک سو و سلفی ها و سایر قبایل از سوی دیگر است که به شکلی بی سابقه به مناطق اطراف صنعا، پایتخت این کشور رسیده است.

الحوثی

پیشروی های الحوثی ها در روزهای اخیر و رسیدنشان به دروازه های صنعا سبب شده است تا دولت صنعا به فکر استعفا بیفتد. جنبش الحوثی یمن جنبشی منتسب به حسینثˆ فرزند ˆسید بدر الدین الحوثیثˆ از بزرگان علمای مذهب سید زیدی است که اگرچه بارها و به شدت توسط رژیم یمن سرکوب شده، اما همچنان نقش بسیار مهمی را در تحولات جاری در این کشور ایفا می کند.

این جنبش در ابتدا به عنوان یک جنبش سیاسی دارای اهداف و چارچوب ها و برنامه های خاص پا به عرصه سیاسی یمن نگذاشت، بلکه در ابتدا چارچوب فکری آن را اطلاعیه و خبرنامه هایی تشکیل می داد که سید حسین الحوثی بر پایه مجموعه ای از افکار و اندیشه های اسلامی با هدف احیای مذهب زیدی در یمن آن را چاپ و منتشر می کرد. این جنبش فقط زمانی نام جنبش را برخود نهاد که جنگ دولت یمن با پیروان و اعضای آن در سال 2000 آغاز شد و از آن زمان بود که این نام را برای خود برگزید.

اما شرایط حاکم بر جنبش و نحوه رویارویی آن با رژیم یمن ناخودآگاه ماهیت و ساختار جنبش را به شکلی خاص از سال 2005 به بعد دستخوش تغییر کرد و شکل جدیدی به آن بخشید به گونه ای که یک باره وسعت انتشار و گسترش و هم چنین تاثیرگذاری عملکرد جنبش تغییر یافت و الحوثی را به یک بازیگر غیررسمی اما تاثیرگذار در یمن تبدیل کرد. گروه الحوثی توانست مناطق مهمی از استان الجوف هم مرز با عربستان که دومین استان بزرگ یمن از نظر مساحت است، را تصرف کرد

به گفته ناظران، حمله شدید حوثی ها به پادگان مرزبانی نشانه رویارویی جدید میان ارتش یمن و حوثی ها است که در سال های گذشته شش جنگ علیه دولت یمن به راه انداختند.

در صورتی که الحوثی ها بر مطالبات خود اصرار کنند و خواستار رفع حمایت از مشتقات نفتی شوند، منابع آگاه می گویند که هادی در آن موقع تصمیم به جنگ با الحوثی ها خواهد گرفت که در آن صورت مناطق بیشتری را از دست خواهد داد و احتمال آن می رود که الحوثی ها بتوانند بر نهادهای دولتی موجود در شمال پایتخت که تحت نفوذشان است به طور کامل مسلط شوند

مواضعی که به تازگی به تصرف حوثی ها درآمد، مشرف به جاده بین المللی یمن - عربستان است که برای سعودی ها اهمیت راهبردی دارد.

رئیس جمهور یمن در اولین واکنش رسمی، چند کمیته نظامی را برای حل درگیری ها که ممکن است به درگیری طایفه ای در تمام استان های کشور منجر شود، به مناطق نبرد اعزام نمود. بعد از سه روز مذاکراتی که میان نمایندگان عبدربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن با رهبر جنبش الحوثی ها انجام شد، عبدالمالک المخلافی، سخنگوی کمیته نمایندگان رئیس جمهوری یمن رسما اعلام کرد که مذاکرات شکست خورده و این کمیته صعده را ترک کرده و به صنعا بازگشته است تا رئیس جمهور را در جریان مذاکرات و آن چه اتفاق افتاد، بگذارد.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، حوثی ها طی روزهای اخیر پیشروی های بسیاری داشته اند و توانسته اند با رسیدن به دروازه های صنعا و به عقب راندن ارتش یمن از مواضع خود حکومت یمن را مجبور کنند که استعفا دهد یا از در دوستی با آنها در آید و شرایطشان را که از زمان سقوط علی عبدالله صالح تا کنون دائما رد کرده اند، بپذیرد.

المخلافی حوثی ها را به زیاده خواهی و رد همه راه حل های پیشنهاد شده به آنها از سوی دولت برای پایان دادن به اختلاف ها متهم کرد و به طور تلویحی گفت که راهی در برابر دولت به جز توسل به زور باقی نمانده است. وی همچنین گفت که ملت یمن، افکار عمومی و افکار عمومی جهان عرب را در جریان آن چه در یمن می گذرد و مخالفت هایی که الحوثی ها می کنند، قرار خواهد داد.

در مقابل رهبران الحوثی نیز نمایندگان حکومتی را به فریب کاری و دغل بازی در مذاکرات متهم کرده و می گویند که دولت به هیچ وجه به دنبال آشتی نیست بلکه به دنبال راهی است تا الحوثی ها را ناکام گذاشته و آنها را از فرایند سیاسی کشور حذف کرده و حقوق آنها و شیعیان را ضایع کنند

در مقابل رهبران الحوثی نیز نمایندگان حکومتی را به فریب کاری و دغل بازی در مذاکرات متهم کرده و می گویند که دولت به هیچ وجه به دنبال آشتی نیست بلکه به دنبال راهی است تا الحوثی ها را ناکام گذاشته و آنها را از فرایند سیاسی کشور حذف کرده و حقوق آنها و شیعیان را ضایع کنند. به نوشته العرب آنها در طول مذاکرات سه روزه شان چند بار خواهان اخراج نمایندگان حکومت از الصعده به دلیل جدی نبودن آنها در مذاکرات شدند.

با نزدیک شدن نیروهای الحوثی به صنعا، پایتخت یمن و احتمال کشیدن شدن درگیری ها به شهر صنعا بسیاری از ناظران از این نگرانند که این اتفاق به جنگ داخلی و جنگ مذهبی در کشور منجر شود و این مساله سبب گردد تا علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق که همچنان جایگاه و نفوذی بالا در این کشور دارد، تغییر موضع داده و به فکر بازگشت به قدرت بیفتد. وی تا کنون نسبت به اتفاقاتی که در کشورش می افتد سکوت اختیار کرده است.

به اعتقاد تحلیلگران رئیس جمهوری سابق یمن طرف های درگیر را دشمنان اصلی خود می داند که در صورتی که فرصتی پیش بیاید خود او را هدف قرار می دهند برای همین ترجیح می دهد که خود را از این تنش ها فعلا دور نگه دارد و سکوت اختیار کند و تنها نظاره گر تحولات جاری در کشورش باشد.

علی عبدالله صالح

در زمان حکومت علی عبدالله صالح نیروهای الحوثی شش بار با ارتش او جنگیدند. این جنگ پس از کشته شدن حسین بدر الدین الحوثی، موسس این جریان تشدید شد.

این تحولات در حالی در یمن روی می دهد که عربستان سعودی از این اقدامات به وحشت افتاده است و تلاش هایش برای دور کردن حوثی ها از مرزهای مشترک و استان های اشغالی راه به جایی نبرده است. سران آل سعود به شدت از درگیر شدن با حوثی ها وحشت دارند چرا که در نبرد پنج سال پیش شکست سختی از این گروه شبه نظامی خوردند و ده ها کشته دادند.

پایگاه خبری ثˆالیمن الاتحادیثˆ اعلام کرد، یک منبع آگاه دیپلماتیک غربی گفت که تحرکات نظامی 10 کشور ناظر بر طرح ابتکاری شورای همکاری خلیج فارس در یمن به بهانه تظاهرات مسالمت آمیز مردمی برای تغییر دولت ناکارآمد در این کشور افزایش یافته است و پس از رایزنی های سفرای این کشورها، نیروهای نظامی این کشورها خود را به آبها ی منطقه ای یمن رسانده اند تا از نزدیک تحولات را دنبال و در صورت لزوم دخالت کنند.

بر اساس این گزارش، سفرای این کشورها در یمن با مقامات مسئول کشورهایشان، سازمان ملل و شورای امنیت رایزنی کردند و این رایزنی ها به آماده باش نیروهای بین المللی در آبهای منطقه ای یمن منجر شد و یک ناو آمریکایی عصر دیروز به عدن رسید و هنوز در بندر این شهر است و از سوی دیگر، ناوهای هواپیمابر نیز وارد آبهای منطقه ای این کشور شده اند. این تحرکات در حالی انجام می شود که مردم و حوثی ها هدف از این خیزش و انقلاب مجدد را برکناری دولت ناکارآمد یمن اعلام کرده اند و بر مسالمت آمیز بودن آن تاکید دارند.

از سوی دیگر پایگاه خبری حیات عدن به نقل از یک مقام بلند پایه دیپلماتیک نیز به تازگی اعلام کرد که عربستان سعودی در راستای دخالت های خود در کشورهای منطقه به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس تهدید کرده است، در صورتی که تلاش گروه حوثی های یمن برای احقاق حقوق خود متوقف نشود یا این گروه برای کودتا علیه “عبد ربه منصور هادی”‌ رئیس جمهوری یمن تلاش کند به طور مستقیم در موضوع یمن دخالت خواهد کرد.

درباره سناریوهای پیش رو و در صورتی که الحوثی ها بر مطالبات خود اصرار کنند و خواستار رفع حمایت از مشتقات نفتی شوند، منابع آگاه می گویند که هادی در آن موقع تصمیم به جنگ با الحوثی ها خواهد گرفت که در آن صورت مناطق بیشتری را از دست خواهد داد و احتمال آن می رود که الحوثی ها بتوانند بر نهادهای دولتی موجود در شمال پایتخت که تحت نفوذشان است به طور کامل مسلط شوند. همچنین احتمال این که صنعا به طور کامل سقوط کرده و حکومت را الحوثی ها به دست بگیرند نیز وجود دارد

محبوبه شهرابی

بخش سیاست تبیان


مطالب مرتبط:

جنگ با حوثی‌ها و چشم انداز قدرت در یمن

یمن به کدام سو می رود؟