تبیان، دستیار زندگی
برای رسیدن به آبدانان باید از مسیر سخت و خطرناکی بگذرید و جاده دره شهر - آبدانان را که از ارتفاعات پر پیچ و خم کبیرکوه با ارتفاعات بلند عبورمی کند، طی کنید. همین ویژگی می تواند سفر به این شهر را برایتان جذاب تر کند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زیبای خفته ایلام
ایلام


شهرستان آبدانان در جنوب استان ایلام قرار دارد. شهری که در دل رشته کوه زاگرس جا خوش کرده و کبیر کوه و دینار کوه با تنوع گیاهی و جنگلی منحصر به فردشان، عرصه های دست نخورده جنگلی را به این شهر بخشیده اند.

آبدانان به دلیل قرار گرفتن در بین کوه ها به نوعی در بن بست جغرافیایی قرار دارد. اما در سفر به این شهر می توانید موقعیت های خاص تاریخی و گردشگری را ببینید و از جاذبه های معروف آن مثل دریاچه دوقلوی سیاه گاو و گردشگاه سراب بهره ببرید.

برای رسیدن به آبدانان باید از مسیر سخت و خطرناکی بگذرید و جاده دره شهر - آبدانان را که از ارتفاعات پر پیچ و خم کبیرکوه با ارتفاعات بلند عبورمی کند، طی کنید. همین ویژگی می تواند سفر به این شهر را برایتان جذاب تر کند.

راه ارتباطی به دره شهر و تهران، مسیری پر پیچ و خم ولی مطابق اصول مهندسی است که از دل کوه می‌گذرد در بهار منظره‌های جالبی را برای دیدن فراهم می‌سازد و در زمستان بدون داشتن زنجیر چرخ عبور از آن ممکن نیست. این جاده در سال 1350 خورشیدی به سفارش ارتش ساخته شده است. از دیگر راه‌های ارتباطی می‌توان به جاده مواصلاتی به خوزستان اشاره کرد که در سال 1370 به سفارش اداره راه و ترابری آبدانان ساخته شد.

ایلام

طبیعت آبدانان

آبدانان به واسطه وجود دو کوه کبیرکوه و دینارکوه از مناظر طبیعی بکر و پوشیده از درختان بلوط، بادام کوهی پسته کوهی، زالزالک و انجیر کوهی و گیلاس وحشی و ... برخوردار است. مهم ترین ارتفاعات این شهرستان کبیر کوه و دینار کوه است که این شهرستان را در خود محصور کرده‌اند.

قلعه تاریخی هزار درب

شهرستان آبدانان دارای آثار تاریخی فراوانی است که هر کدام از این آثار بخشی از تاریخ کهن ایران است که قلعه هزار درب یکی از آثار تاریخی مهم این شهرستان است و قدمت این قلعه باتوجه به مصالح به کار رفته در آن، از جمله سنگ و گچ مربوط به دوره ساسانی (سده سوم تا ششم)‌است.

ایلام

آثار به جا مانده در قلعه نشان دهنده وجود برجهای نگهبانی، شاه نشین، اتاقهای مسکونی و سه در، در آن بوده است. این قلعه بیشتر جنبه نظامی داشته است و با توجه به مصالح به کار رفته همچون قلوه سنگهای تراشیده و گچ پخته شده که به عنوان ملات در این بنا به کار رفته و آثار به جای مانده در قلعه از جمله برجهای نگهبانی و شاه نشین و اتاق های مسکونی، به نظر می رسد که این قلعه کاربرد نظامی داشته است.

سیاه گاو تنها دریاچه دوقلوی کشور

سیاه گاو به عنوان تنها دریاچه دوقلوی کشور واقع در استان ایلام از نادرترین آثار طبیعی دنیا به شمار می رود که  این دریاچه بسیار زیبا مورد توجه گردشگران قرار می گیرد و دریاچه سیاه گاو یکی از دریاچه های نادر دنیا در روستایی به همین نام در شهرستان آبدانان واقع شده است و دریاچه ای زیباست که به طور کاملا اتفاقی به شکلی خاص به دو قسمت شبیه به هم که به دوقلو تعبیر می شود، تبدیل شده است.

ایلام

بعد از رسیدن به این شهرستان از طریق جاده اصلی آبدانان به شهرستان دهلران و در بین جاده روستاهای شوشه گل به سیاه گاو به دریاچه دوقلوی سیاه گاو می توان رسید تا این اثر طبیعی زیبا به وسعت سه هکتار را مشاهده کرد و هر ساله تعداد زیادی از پرندگان نیز وارد این دریاچه می شوند که جلوه های زیبای این اثر نادر را بیشتر کرده است در این بین گردشگران نیز در ایام مختلف سال به خصوص فصل بهار از این دریاچه دوقلو بازدید می کنند.

جولیان به معنی خانه زندگی و آب به عنوان یکی از عناصر مقدس و مورد نیاز مردم زاگرس میانی از جمله مردم شهر جولیان بوده است

شهر تاریخی جولیان

شهر تاریخی جولیان،‌نمادی از معماری ایران باستان در 15 کیلومتری شهرستان آبدانان قرار دارد و جولیان با نام محلی "ژیلیو" در دامنه کبیرکوه و روستای چم کبود از توابع شهرستان آبدانان با قدمتی بیش از 1500 سال، سندی بر قدمت تاریخی شهرستان آبدانان است.

این شهر تاریخی در قسمت شمالی روستای چم کبود آبدانان به فاصله 3 کیلومتری از این روستا با جاده دسترسی بین مزارع واقع شده و یکی از مشخصه های اصلی معماری ایران باستان در این منطقه قرار دارد.

جولیان به معنی خانه زندگی و آب به عنوان یکی از عناصر مقدس و مورد نیاز مردم زاگرس میانی از جمله مردم شهر جولیان بوده است.

ایلام

در زمان های نسبتاً دور، جولیان با "نخجیر کول رو" یکی از کشتارگاه های تاریخی خسروان، شاهان و عمرای عهد ساسانی در ارتباط بوده و بر دشت و زمین های زراعی روستای چم کبود که یکی از حاصلخیزترین اراضی این دیار بوده، اشراف کامل داشته است.

شهر تاریخی جولیان یکی از مراکز حوضه زاگرس و ارتباط دهنده ماسبزان (به معنای ماهی بازان) که یکی از ایالت های سیمره بوده است با شهرهای سراب باغ و مناطق دهلران و حوضه کرخه در خوزستان بوده است.

پشت قلعه

پشت قلعه آبدانان از مهمترین آثار تاریخی برای گردشگران است و کاربرد این بنا به درستی معلوم نیست ولی با توجه به شرایط موجود احتمالا این قلعه مرکزی برای کنترل جاده ها و امنیت کاروانیان و حراست از شهرهای تاریخی پشت قلعه، جولیان و ... بوده است.

این قلعه از قسمتهایی مانند در ورودی، بارو، برجها، شاه نشین و تونل انتقال آب ساخته شده است و مصالح به کار برده شده در این بنا ملات گچ نیمکوب و سنگ است که در محیط پیرامون قلعه به فراوانی یافت می شوند.

ایلام

مساحت این بنا حدود هفت هزار متر است و باروی بیضی شکل قلعه دورتا دور قلعه فرا گرفته و در قسمتهایی از بین رفته و در سالم ترین جاها ارتفاعی حدود چهار متر دارد و پشت قلعه در فاصله پنج کیلومتری در ناحیه جنوبی شهرستان آبدانان و در شمال غربی روستای پشت قلا بر روی تپه‌ای بلند قرار دارد که رودخانه دویرج از پای آن می‌گذرد و این اثر یکی از آثار دوره ساسانی است که در فهرست آثار ملی کشور نیز ثبت شده و یکی از آثار مورد بازدید گردشگران در فواصل مختلف است.

فراوری: الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


برگرفته از مهر، ایلام امروز