تبیان، دستیار زندگی
در مورد وظایف شیعیان در دوران غیبت سخن‏هاى بسیارى گفته شده است، اما وظیفه بسیار مهمی که کمتر به آن اشاره شده و هر شیعه منتظر بر عهده دارد؛ پیراستن خود از خصایص ناپسند و آراستن خود به اخلاق نیكو است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اگر منتظری اخلاقت یادت نره!

منتظر


در مورد وظایف و تكالیف شیعیان در دوران غیبت سخن‏هاى بسیارى گفته شده است و حتى در بعضى از كتاب‏ها، از جمله كتاب مكیال‏المكارم فى فوائد الدعاء للقائم تا نود وظیفه براى منتظران قدوم خاتم اوصیاء حضرت بقیةاللّه، ارواحنا له الفداء، بر شمرده شده است.
از جمله این وظایف:

- دعا برای امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف

- شناخت صفات و سیره امام علیه السلام

- عشق و علاقه نسبت به حضرت

- ذکر فضائل و مناقب آنحضرت، و شرکت در مجالس امام شناسی

- صدقه برای سلامتی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف

اما .......

وظیفه بسیار مهمی که کمتر به آن اشاره شده  و هر شیعه منتظر بر عهده دارد پیراستن خود از خصایص ناپسند و آراستن خود به اخلاق نیكو است، چنانكه در روایتى كه از امام صادق، علیه‏السّلام، نقل شده، آمده است:

هر كس دوست مى‏دارد از یاران حضرت قائم، علیه‏السّلام، باشد باید كه منتظر باشد و در این حال به پرهیزكارى و اخلاق نیكو رفتار نماید، در حالى كه منتظر است، پس چنانچه بمیرد و پس از مردنش قائم، علیه‏السّلام، به پاخیزد، پاداش او همچون پاداش كسى خواهد بود كه آن حضرت را درك كرده است، پس كوشش كنید و در انتظار بمانید، گوارا باد بر شما [این اجر] اى گروه مشمول رحمت خداوند! [1]

امام عصر، علیه‏السلام، نیز با توجه به ناگهانى بودن امر ظهور، همه شیعیان را در زمان غیبت به انجام اعمال پسندیده و دورى از اعمال ناپسند فراخوانده، مى‏فرماید:

پس هر یك از شما باید آنچه را كه موجب دوستى ما مى‏شود، پیشه خود سازد و از هر آنچه موجب خشم و ناخشنودى ما مى‏گردد، دورى گزیند؛ زیرا فرمان ما به یكباره و ناگهانى فرامى‏رسد و در آن زمان توبه و بازگشت براى كسى سودى ندارد و پشیمانى از گناه كسى را از كیفر ما نجات نمى‏بخشد.

هر كس دوست مى‏دارد از یاران حضرت قائم، علیه‏السّلام، باشد باید كه منتظر باشد و در این حال به پرهیزكارى و اخلاق نیكو رفتار نماید، در حالى كه منتظر است، پس چنانچه بمیرد و پس از مردنش قائم، علیه‏السّلام، به پاخیزد، پاداش او همچون پاداش كسى خواهد بود كه آن حضرت را درك كرده است، پس كوشش كنید و در انتظار بمانید، گوارا باد بر شما [این اجر] اى گروه مشمول رحمت خداوند!

موضوع تهذیب نفس و دورى گزیدن از گناهان و اعمال ناشایست، به عنوان یكى از وظایف منتظران در عصر غیبت، از چنان اهمیتى برخوردار است كه در توقیع شریفى كه از ناحیه مقدسه حضرت صاحب‏الامر به مرحوم شیخ مفید، (رضى اللّه عنه) صادر گردیده، اعمال ناشایست و گناهانى كه از شیعیان آن حضرت سر مى‏زند، یكى از اسباب و یا تنها سبب طولانى شدن غیبت و دورى شیعیان از لقاى آن بدر منیر شمرده شده است:

... پس تنها چیزى كه ما را از آنان (شیعیان) پوشیده مى‏دارد، همانا چیزهاى ناشایستى است كه از ایشان به ما مى‏رسد و خوشایند ما نیست و از آنان انتظار نمى‏رود. [2]

باید توجه داشت كه ما تنها زمانى مى‏توانیم خود را منتظر امام عدالت‏گستر و پیرو او بدانیم كه در زندگى فردى و اجتماعى خود، راه و روش مورد نظر او را اجرا كنیم. چنانكه در نامه امیرالمۆمنین على، علیه‏السلام، خطاب به عثمان‏بن حنیف، فرماندار بصره آمده است:

آگاه باش كه هر پیروى را پیشوایى است كه پى وى را پوید و از نور دانش او روشنى جوید، بدان كه پیشواى شما بسنده كرده است از دنیاى خود به دو جامه فرسوده و دو قرصه نان را خوردنى خویش نموده. بدانید كه شما چنین نتوانید كرد. لیكن مرا یارى كنید به پارسایى و كوشیدن و پاكدامنى و درستى ورزیدن. [3]

برخى منابع كه با مطالعه آنها مى‏توان به الگوى مطلوب براى اخلاق و رفتار مورد نظر ائمه معصومین، علیهم‏السلام، دست یافت عبارتند از:

1. دعاى مكارم‏الاخلاق امام سجاد، علیه‏السلام؛ این دعاى شریف كه در صحیفه سجادیه (دعاى بیستم) و در پایان كتاب مفاتیح‏الجنان، شیخ عباس قمى آمده، یكى از بهترین منابع براى شناخت فضایل و رذایل اخلاقى است.

2. دعاى امام زمان، علیه‏السلام؛ این دعا در مفاتیح‏الجنان نقل شده و با جمله أَللَّهُمَّ ارْزُقْنا تَوْفیقَ الطَّاعَةِ... آغاز مى‏شود. دعاى یادشده كه از امام زمان، علیه‏السلام، نقل شده از جمله دعاهایى است كه مى‏تواند به ما تصویرى روشن از شیعه منتظر ارایه دهد و ما را با انتظارات امام از شیعیانش آشنا كند.

انسان با مداومت بر خواندن این دعاها و سعى و تلاش در به كار بستن آنچه در آنها آمده است، مى‏تواند به وضعیت روحى و اخلاقى مطلوب و مورد نظر ائمه معصومین، علیهم‏السلام، و بویژه امام عصر علیه‏السلام، دست یابد و ان‏شاءالله در هر زمان كه ظهور واقع شد با رویى سپید در پیشگاه امام خود حاضر شود.

پی نوشت ها:

1- المجلسى، المولى محمد باقر، همان، ج52، ص176.

2- المجلسى، المولى محمد باقر، همان، ج53، ص177.

3- نهج‏البلاغه، ترجمه سیدجعفر شهیدى، نامه 45، ص317.

                                                                                                                                         فرآوری: فاطمه زین الدینی

بخش مهدویت تبیان      


منابع:

سیدمحمدتقی موسوی ، کتاب شریف "مکیال المکارم"

شیعه، انتظار، وظایف منتظران، نویسنده: ابراهیم شفیعی سروستانی

سایت آوینی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.