تبیان، دستیار زندگی
ترس از پرواز پدیده جدیدی نیست. بیشتر مسافرانی که برای نخستین بار سوار هواپیما می‌شوند استرس ناشی از پرواز را تجربه کرده‌اند، اما برخی از مسافران ‌در طول تمام‌ پروازهای خود همواره با ترس و استرس پرواز مواجه‌اند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چطور با ترس از هواپیما کنار بیایید؟


ترس از پرواز پدیده جدیدی نیست. بیشتر مسافرانی که برای نخستین بار سوار هواپیما می‌شوند استرس ناشی از پرواز را تجربه کرده‌اند، اما برخی از مسافران ‌در طول تمام‌ پروازهای خود همواره با ترس و استرس پرواز مواجه‌اند و نمی‌توانند در طول پرواز خود را آرام نگه‌دارند.

ترس از هواپیما

دلایل ترس از پرواز

افرادی که ترس از پرواز دارند، معمولا دچار بیماری ترس از فضای بسته نیز هستند که این بیماری خود زاده دو عامل اضطراب و حمله‌های عصبی است. علت ایجاد ترس از فضای بسته در طول پرواز این است که فرد احساس می‌کند در محیط هواپیما محصور شده و نمی‌تواند در صورت لزوم از محیطی که در آن قرار دارد، فرار کند. دسته دیگری از مسافران که در طول پرواز دچار استرس و حمله‌های عصبی می‌شوند، کسانی هستند که به سیستم حمل و نقل هوایی بی‌اعتمادند و آن را ناایمن قلمداد می‌کنند.

چه کسانی از پرواز می‌ترسند؟‌

مسافران معمولا با شروع حرکت هواپیما روی باند دچار استرس و حمله‌های عصبی می‌شوند و این حمله‌ها با بلند شدن هواپیما از زمین به اوج خود می‌رسد. گاه برخی افراد به محض نشستن روی صندلی دچار ترس از فضای بسته شده و خود را در محیط هواپیما گرفتار می‌بینند. علائم این اشخاص از اضطراب ساده تا حمله‌های عصبی شدید در نوسان است. این استرس و ناراحتی‌ها اغلب به طور ناگهانی با علائمی چون تپش قلب و تعرق شروع می‌شود. لرزش، تنگی نفس، سرگیجه، مشکلات گوارشی و بیهوشی از دیگر علائمی است که در اثر ترس از دست دادن کنترل و حتی ترس از مرگ در مسافر ایجاد می‌شود.

ترس از پرواز و خشم از پرواز

دو پدیده ترس از پرواز و خشم در اثر پرواز، از جمله اختلالات شایع روانی هستند که در حین سفر هوایی تجربه می شوند. ترس از پرواز معمولا همراه با سایر ترس ها مانند ترس از فضاهای بسته و یا ترس از مکان های شلوغ با نگرانی و سایر عوامل استرس زا و یا در اثر اختلالات شخصیتی و روانی افزایش می یابد. درمان قطعی پدیده ترس از پرواز وابسته به علت آن است و استفاده از داروهای ضد حساسیت در این خصوص معمول است.

پدیده خشم دراثر پرواز اخیرا به عنوان یک اختلال رفتاری در اثر سفرهای هوایی شناخته شده است که به نظر می رسد عامل ایجاد آن حد بالایی از اضطراب باشد تا طولانی شدن مدت پرواز. در ضمن مصرف مشروبات الکلی نیز در تشدید ایجاد این حالت موثر است.

درمان ترس شما اینجاست!

تقریبا بین 2 تا 5 درصد افرادی که از سیستم حمل و نقل هوایی بهره می‌برند، دچار فوبیا و ترس از پرواز هستند. برخی از این مسافران مضطرب سعی می‌کنند با خوردن داروهای آرامبخش و حتی الکل در طول سفر خود را آرام نگه دارند، غافل از این که این درمان‌ها خود عاملی در جهت افزایش اضطرابشان خواهد بود.

اگر شما هم جزو کسانی هستید که از پرواز می ترسید، روانشناسان می توانند کمک تان کنند. فقط تصور کنید چه موقعیت های کاری ارزشمندی را به خاطر ترس از پرواز از دست داده اید و چه ماموریت هایی را لغو کرده اید چون می ترسیده اید پا به طیاره بگذارید! با این حساب دیگر امتناعی برای مراجعه به روانشناس نخواهید داشت.

کاری که روانشناسان برای شما می کند این است که با ریشه ترس شما رو به رو شده و شما را در موقعیت مشابه با پرواز قرار می دهد. رفتارهای شما را مشاهده و تجزیه و تحلیل کرده و سپس درمان‌هایی متناسب با موقعیت تان برای شما تجویز می کند.

اما جدا از درمان‌های روان‌شناختی که سعی در حل مشکل به صورت ریشه‌ای می‌کند، مسافرانی که دچار ترس از پرواز هستند، می‌توانند پیش از سفر و در طول آن با انجام چند روش درمانی طبیعی به کم کردن اضطراب و افزایش آرامش و کنترل خود بپردازند.

پرهیز از نوشیدنی‌های کافئین‌دار از دیگر نکته‌های مهم درخصوص مسافران مضطرب است؛ زیرا کافئین ضربان قلب را بالا می‌برد و دگرگونی حال فرد بیمار را سرعت می‌بخشد

چه بخوریم تا نترسیم؟

بعضی از افراد هنگام پرواز استرس دارند؛ این استرس به شكل های مختلف خود را نشان می دهد. برخی هم از ساعت ها و حتی روزها پیش از سفرهای هوایی هیجان شدیدی دارند. هر دوی این حالت ها، سفر را با مشكلاتی رو به رو می كنند و گردشگران را از داشتن اوقاتی خوش، چه پیش و چه هنگام سفر محروم می كند. برای كنترل این استرس و داشتن سفری ایمن و سالم انجام كارهایی قبل و حین پرواز ضروری است.

پیش از سفر استفاده از دم‌نوش‌های گیاهی که آرام‌بخش و تسکین‌دهنده است، می‌تواند در کم کردن میزان اضطراب شخص موثر باشد. استفاده از عصاره اسطوخودوس و چکاندن چند قطره از آن در آب در طول سفر می‌تواند به پایین آوردن تپش قلب و لرزش مسافران مضطرب کمک شایانی کند.

گوش دادن به موسیقی‌های آرام به همراه صدای طبیعت می‌تواند تا حد زیادی فضای ذهنی شخص را تغییر داده، وی را کم‌کم وارد مرحله خواب کند.

تماشای فیلم و خواندن کتاب از دیگر روش‌های مشغول کردن ذهن محسوب می‌شود.

مسافرانی که به ترس از پرواز دچار هستند به هیچ وجه نباید از پنجره به بیرون نگاه کنند و بهتر است در تمام‌ طول سفر کرکره‌ها را بسته نگه دارند.

پرهیز از نوشیدنی‌های کافئین‌دار از دیگر نکته‌های مهم درخصوص مسافران مضطرب است؛ زیرا کافئین ضربان قلب را بالا می‌برد و دگرگونی حال فرد بیمار را سرعت می‌بخشد.

اگر پرواز بعد از وعده‌های غذایی است بهتر است فرد مضطرب ‌غذایی بخورد که در آرام نگه داشتن وی در طول سفر کمک و در عین حال انرژی مورد نیاز وی را تامین کند. شیر، دانه کنجد، گوشت بوقلمون، کاهو و منابع غذایی دارای کربوهیدرات‌دار در صورت نداشتن آلرژی‌های غذایی، می‌تواند گزینه‌های مناسبی باشد.

در جریان قرار دادن خدمه پرواز درخصوص ترس از پرواز مهم‌ترین کاری است که هر مسافر مضطربی باید انجام دهد. اگر هنگام خرید بلیت یا هنگام صدور کارت پرواز خدمه آگاه شوند، این امکان را خواهند داشت تا صندلی‌های مناسب‌تری را که به مهمانداران نزدیک‌تر است در اختیار این دسته از مسافران قرار دهند.

فراوری: الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


برگرفته از: جام جم، آکاایران