تبیان، دستیار زندگی
1. اگر یکی از صحن های حرم ائمّه اطهار (علیهم السلام) نجس شد، آیا پاک کردن آن واجب است؟ 2. اگر داخل حرم نجس شد، ولی نه زیر گنبد، بلکه در یکی از اتاق ها یا شبستان های نزدیک به فضای زیر قبه، آیا در این صورت تطهیر واجب است؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حکم تطهیر حرم ائمّه اطهار (علیهم السلام)

نعمت وجود حرم امام(ع) در ایران


نجس کردن حرم پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و ائمه اطهار (علیهم السلام) و ضریح آنان حرام است. یعنی، همان طوری که نجس کردن مسجد حرام بوده ، نجس کردن حرم و ضریح پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و امامان (علیهم السلام) نیز حرام است و اگر یکى از آنها نجس شود، چنانچه نجس ماندن آن بى‌احترامى باشد، تطهیر آن واجب است، بلکه احتیاط واجب آن است که اگر بى‌احترامى هم نباشد آن را تطهیر کنند.


در این مقاله به چند سوال فقهی پاسخ خواهیم گفت:

سوال: حکم فرار از پرداخت عوارض گمرکی در کشورهای خارجی اعم از کشورهای مسلمان و کفّار چیست؟

دفتر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

به طور کلى تخلّف از قوانین و مقرراتى که براى نظم جامعه وضع شده است جایز نیست هر چند در کشورهای غیراسلامی باشد.

دفتر حضرت آیة الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اشکال دارد و اگر تعهدی برای آنها به موجب شرط ضمن عقد داده باشید لازم است به تعهد خود عمل کنید.

دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیة الله هادوی تهرانی (مد ظله العالی):

این امر جایز نیست.

سوال:

همواره به ما گوشزد می شود که فرار از پرداخت مالیات به دولت، کار حرامی است. فرض بگیرید ما در یک کشور غیر اسلامی زندگی می کنیم، جایی که اکثر مالیات ها توسط مقامات فاسد دولت، به منظور افزایش ثروت خود، اختلاس می‌شود. آیا با این فرض، پرداخت مالیات در این کشور جایز است؟ اگر دولت و نظام حاکم بر چنین کشوری فاسد باشد، آیا اجتناب از پرداخت مالیات و تهیه پول برای خمس و امور خیریه صحیح است؟ ما ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد هستیم، اما مردمان فقیر سهم کمی از این مالیات می برند. بنابراین، اهداف تعیین شده برای جمع آوری مالیات محقق نمی شود. با این حساب، آیا فرار از پرداخت مالیات جایز است؟ ناگفته نماند مشاهده اختلاس و سوء استفاده های مقامات حریص و فاسد دولتی از وجوه کلان مالیاتی که ما پرداخت می کنیم کار سختی است. با این توضیح، می خواهم بدانم مراجع بزرگوار تقلید در این باره چه نظری دارند؟ ما در شرایط سختی به سر می بریم.

پاسخ حضرت آیة الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. وقتی شما در یک کشور زندگی می کنید، باید به قوانین آن کشور عمل کنید، مگر این که خلاف شریعت اسلامی باشد.

2. اگر فرار شما از مالیات موجب بدنامی مسلمانان شود، قطعاً حرام است و در غیر این صورت نیز تبعیت از قوانین کشوری که شما به صورت قانونی در آن زندگی می کنید، لازم است، مگر در مواردی که قانون آن کشور خلاف شریعت اسلامی باشد.

سوال: 1. اگر یکی از صحن های حرم ائمّه اطهار (علیهم السلام) نجس شد، آیا پاک کردن آن واجب است؟ 2. اگر داخل حرم نجس شد، ولی نه زیر گنبد، بلکه در یکی از اتاق ها یا شبستان های نزدیک به فضای زیر قبه، آیا در این صورت تطهیر واجب است؟

منظور از حرم همان زیر گنبد و جائى است که در آن ضریح مقدس و قبر مطهر قرار دارد و به آن حرم و مشهد شریف گفته مى‌شود.[1] نجس کردن حرم پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و ائمه اطهار (علیهم السلام) و ضریح آنان نیز حرام است.[2] یعنی، همان طوری که نجس کردن مسجد حرام بوده ، نجس کردن حرم و ضریح پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و امامان (علیهم السلام) نیزحرام است و اگر یکى از آنها نجس شود، چنانچه نجس ماندن آن بى‌احترامى باشد، تطهیر آن واجب است، بلکه احتیاط واجب[3] آن است که اگر بى‌احترامى هم نباشد آن را تطهیر کنند.[4]

پس، با توجه به نکته بالا در پاسخ گفته می شود:

1. از آنجایی که به صحن ها، حرم به معنای ذکر شده، صدق نمی کند، بنابراین صحن ها در حکم مساجد نیستند،[5] و تطهیر آن در صورت نجس شدن واجب نیست، مگر این که در عرف، بی احترامی و هتک حرمت محسوب شود که در این صورت تطهیر آن واجب است. البته امروزه که بحمدالله اکثر بارگاه های مطهر امامان و امامزادگان دارای خدمتگزارانی است که در جهت نظافت آن فعال هستند، بهتر است در صورت نجاست نقطه ای از آن، به آنان اطلاع داده شود.

بله! گاهی در قسمتی از صحن ها، مسجد ساخته شده است که در آن صورت، آن قسمت در حکم مسجد است.

پی نوشت:

[1] . خامنه ای، سید علی، اجوبة الاستفتائات (فارسی)، ص 86، س 424؛ توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج 1، ص 213

[2] . موسوی خمینی (امام خمینی)، سید روح الله، توضیح المسائل، ص 38، م 131، و ص 201، م 886

[3] . اما برخی از مراجع، در صورت بی احترامی نشدن، تطهیر آن را احتیاطاً، مستحب می دانند؛ مانند: آیات عظام اراکى، خوئى، فاضل، تبریزى، سیستانى، زنجانى، احتیاط مستحبّ آن است که اگر بى‌احترامى هم نباشد آن را تطهیر کنند؛ توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج 1، ص 504، م 904.

[4] . توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج 1، ص 504، م 904؛ موسوی خمینی (امام خمینی)، سید روح الله، نجاة العباد، ص 75

[5] . بهجت، محمد تقی، جامع المسائل، ج 1، ص 44

فرآوری: آمنه اسفندیاری 

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

سایت اسلام کوئیست

جامع المسائل، محمد تقی بهجت (ره)،   ج 1

توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج 1

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.