تبیان، دستیار زندگی
معلولیت بهانه مناسبی برای کناره گیری از کار و فعالیت شخصی و اجتماعی نیست. درست است که انسان معلول و بیمار، توانایی هایی که یک انسان سالم از آن برخوردار است ندارد اما او می تواندبا یک اراده قوی و توکل به خدا و یاری گرفتن از او قلّه های موفقیت را به تنهایی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

4تخفیفی که خداوند برای بیمار قائل می شود!!


معلولیت بهانه مناسبی برای کناره گیری از کار و فعالیت شخصی و اجتماعی نیست. درست است که انسان معلول و بیمار، توانایی هایی که یک انسان سالم از آن برخوردار است ندارد اما او می تواندبا یک اراده قوی و توکل به خدا و یاری گرفتن از او قلّه های موفقیت را به تنهایی فتح کند.

معلولیت

اراده قوی یک مومن

یونس بن عمار از صحابه امام صادق(علیه السلام) بود. زمانی دچار بیماری برص شد و لکه های سفیدی در صورتش آشکار گردید. این عارضه باعث ملال و آزردگی خاطرش گردید، به علاوه ارزش شخصیت اجتماعی وی را نیز تنزل داد و کسانی درباره اش می گفتند: اگر دین حق به او نیازی می داشت و وجودش منشأ اثری می بود به چنین بلیه ای دچار نمی شد. ناچار به محضر مربی بشر، امام صادق(علیه السلام) شرفیاب شد و گفته های ملال آور مردم را شرح داد. امام صادق(علیه السلام) فرمود: انگشتهای دستان مومن آل فرعون، به هم چسبیده و بی حرکت بود. او در موقع سخن گفتن بدون احساس ضعف و انکسار دست معیوب خود را به سوی مردم دراز می کرد و می فرمود از فرستادگان خدا پیروی کنید.

امام (علیه السلام) با این عبارت کوتاه از یک طرف جواب سخنان بی اساس مردم را داد و خاطر نشان کرد که ممکن است مرد پاکدل و شریفی که خدمتگذار دین خداست به عارضه‌ای مبتلا باشد همانطور که مومن آل فرعون مبتلا بود و از طرف دیگر با نقل قضیه‌ی آل فرعون روحیه یونس را تقویت کرد و به وی بفهماند به سبب عارضه لکه های صورت، از مردم کناره گیری نکن و شخصیت خویش را از دست مده و همچنان با شهامت به انجام وظایف تبلیغی خود مشغول باش چنانکه مومن آل فرعون دست معیوب خود را به سوی مردم دراز می کرد و آنان را به پیروی از انبیاء الهی دعوت می کرد یعنی؛ همان طور که نقص عضو انگشتان دست اراده مومن آل فرعون را متزلزل نکرد و نتوانست شخصیت معنوی او را در هم شکند لکه های صورت نیز نباید اراده شما را متزلزل کند و از انجام وظایف اجتماعی باز دارد.

حضرت موسى عرض كرد: خدایا دوست ندارم كه بیمار و ضعیف گردم و در عبادت من سستى پیدا گردد و هم دوست ندارم همیشه سالم باشم كه تو را فراموش كنم، بلكه دوست دارم گاهى بیمار شوم كه تو را یاد كنم و گاهى سالم شوم، و تو را شكرگزارم

بیماری نیز نعمتی از نعمتهاست

انسان مبتلا به بیماری و نقص عضو نبایست به مشکل خویش به مثابه یک سد بنگرد که او را از رسیدن به اهدافش باز می‌دارد بلکه بیماری نیز نعمتی از نعمت های خداست و روایات فراوانی در این زمینه داریم که بر این مطلب صحه می گذارد.

رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم فرمود: براى بیمار (مۆمن) چهار خصوصیّت و ویژگى وجود دارد:

1- قلم از او برداشته مى‏شود (گناهى بر او نوشته نمى‏شود).

2- و خداوند به فرشتگان مراقب او فرمان مى‏دهد تا (ثواب) تمام كارهاى خوبى را كه در زمان سلامتى، توفیق انجام آن را داشته است، در نامه اعمال او ثبت كنند.

3- و (اثر) آن بیمارى به هر عضوى از اعضاى بدن او رسیده، گناهانى را كه توسّط آن عضو انجام گرفته است از بین مى‏برد.

4- و اگر در این حالت بمیرد، آمرزیده از دنیا رفته است و اگر زنده بماند (و از این بیمارى جان سالم بدر برد) باز هم مورد آمرزش قرار خواهد گرفت. (پاداش نیكی ها و كیفر گناهان / ترجمه ثواب الأعمال/  488 )

امام رضا علیه السّلام فرمود: بیمارى براى مۆمن پاك شدن و رحمت، و براى كافر عذاب و لعنت است. همانا بیمارى از مۆمن زدوده نشود تا آنگاه كه همه گناهانش پاك شود و گناهى بر او باقى نماند.(ثواب الأعمال/ ترجمه حسن زاده/ 443)

امیرالمۆمنین(علیه السلام) از پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) نقل مى‏كند كه به سلمان فارسى فرمود: اى سلمان! براى تو در بیماریت سه خصلت است: تو در یاد خدا هستى و دعاى تو در آن حالت مستجاب است و بیمارى براى تو گناهى را باقى نمى‏گذارد مگر اینكه آن را از بین مى‏برد، خداوند تو را تا آخر عمرت از سلامتى برخوردار سازد. (الخصال/ترجمه جعفرى/ ج‏1/251)

از امام ششم(علیه السلام) روایت شده: بیماران را عیادت كنید و از ایشان التماس دعا بدارید كه دعای بیمار برابر دعای ملائكه است، و هر كه شبى بیمار شود و آن را به خشنودى و قبول بپذیرد ثواب عبادت60 ساله برایش نوشته شود پرسیدند معنى پذیرفتن آن چیست؟ فرمود: از ناراحتى آن به كسى شكایت نكند.(مكارم الأخلاق/ترجمه میرباقرى/ ج‏2 / 201)

فضیل بن یسار گوید: امام باقر علیه السّلام فرمود: هیچ یک از شما به حقیقت‏ایمان و اصل نگردد، تا آنكه سه خصلت در وى باشد؛ مرگ را از زندگى بیشتر دوست بدارد، و فقر نزد او بهتر از غنا، و بیمارى در نظرش محبوب‏تر از تندرستى باشد، عرضه داشتم: چه كسى مى‏تواند چنان باشد؟ فرمود: همه شما

فضیل بن یسار گوید: امام باقر علیه السّلام فرمود: هیچ یک از شما به حقیقت ‏ایمان و اصل نگردد، تا آنكه سه خصلت در وى باشد؛ مرگ را از زندگى بیشتر دوست بدارد، و فقر نزد او بهتر از غنا، و بیمارى در نظرش محبوب‏تر از تندرستى باشد، عرضه داشتم: چه كسى مى‏تواند چنان باشد؟ فرمود: همه شما. سپس فرمود: آیا شما كدامیك از این دو را بیشتر دوست دارید؟ اینكه در دوستى ما بمیرید، یا در بغض ما زنده بمانید؟ عرض كردم: به خدا سوگند مرگ ما، در دوستى شما، نزدمان محبوب‏تر است، فرمود: آیا نزد شما فقر و غنا یا بیمارى و صحّت نیز همان گونه است یا نه؟ گفتم: به خدا قسم، بلى. (معانی الأخبار/ ترجمه محمدى/ ج‏1/ 415)

و سخن آخر اینکه: حضرت موسى عرض كرد: خدایا دوست ندارم كه بیمار و ضعیف گردم و در عبادت من سستى پیدا گردد و هم دوست ندارم همیشه سالم باشم كه تو را فراموش كنم، بلكه دوست دارم گاهى بیمار شوم كه تو را یاد كنم و گاهى سالم شوم، و تو را شكرگزارم.(إرشاد القلوب/ ترجمه سلگى/ ج‏1) و خداوندا مرا آن ده که آن به.

مریم پناهنده                  

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منابع:

1. معراج السعادة/ نراقی

2. قصه های تربیتی/ لطیف راشدی

3. إرشاد القلوب /دیلمی/ ترجمه سلگى /  ج‏1

4. ثواب الأعمال / ابن بابویه/ ترجمه حسن زاده

5. معانی الأخبار / ابن بابویه/ ترجمه محمدى /  ج‏1

6. مكارم الأخلاق / طبرسی/ترجمه میرباقرى   / ج‏2

7. الخصال / ابن بابویه/ترجمه جعفرى

8. پاداش نیكیها و كیفر گناهان / ترجمه ثواب الأعمال/ ابن بابویه

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.