تبیان، دستیار زندگی
منطقه عمومی شلمچه از ضلع غربی خرمشهر آغاز شده و تا عمق خاک عراق به پیش رفته است و یک خط مرزی این منطقه را به دو قسمت شلمچه ایران و شلمچه عراق تقسیم کرده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حفظ قطعه‌ای از بهشت

سالروز عملیات بیت‌المقدس 7 در منطقه عمومی شلمچه


منطقه عمومی شلمچه از ضلع غربی خرمشهر آغاز شده و تا عمق خاک عراق به پیش رفته است و یک خط مرزی این منطقه را به دو قسمت شلمچه ایران و شلمچه عراق تقسیم کرده است.

شلمچه

از آنجایی که شلمچه یکی از مناطق حساس مرزی به شمار می‌رفته، چند پاسگاه وظیفه حراست از منطقه را به عهده داشتند که مهم‌ترین آن‌ها پاسگاه شلمچه، پاسگاه مۆمنی، پاسگاه نهرخین و چندین پایگاه و دژ کوچکدر فواصل معین برای دفاع در مواقع ضروری تعبیه شده بود و یک دژ مرکزی به عنوان تغذیه کننده، وظیفه پشتیبانی این پایگاه را از نظر نیرو و تجهیزات بر عهده داشته است .

اشغال و تصرف شلمچه

یکی از محورهای هجوم دشمن به خرمشهر در 31/6/59 شلمچه بود که باعث اشغال شلمچه شد. ستون زرهی تیپ 26 عراق میله‌های مرزی را پشت سر گذاشته و وارد خاک شلمچه ایران شد، به طور همزمان پاسگاه شلمچه توسط هواپیماهای عراقی مورد بمباران قرار گرفته و تعدادی از مرزبانان ما به شهادت رسیدند و بعد از مقاومت نیروها به دلیل هجمه دشمن پاسگاه شلمچه به تصرف دشمن در آمد و نیروها به دژ میانی عقب نشینی کردند، حملات دشمن سر تا پا مسلح به حدی بود که دژ میانی را هم به تصرف خود در آورده و نیروها ناچاراً به دژ مرکزی حرکت نمودند بعد از گذشت مدتی دشمن نیز به دژ نزدیک و نزدیک‌تر شد اما بچه‌ها به مقابله جانانه پرداختند و تعدادی از آن عزیزان با گلوله‌های مستقیم تانک‌های دشمن به شهادت رسیده‌اند.

رزمندگان اسلام با اجرای عملیات کربلای 5 در 19 دی ماه 65 مواضع دشمن را در هم شکست و شلمچه با رمز یا زهرا (س) آزاد شد شلمچه سرزمین هزاران خورشید است، سرزمین نزول وحی و عشق! فرشتگان را ببین که نور می‌برند و می‌آورند و در آنجا که قدم می‌گذاری فرش زیر پایت بال فرشتگان است و آسمانت بهشت برین! در شلمچه سرخی آسمان جای خورشید را می‌گیرد، حزن عجیبی دل‌های عاشقان را فرا می‌گیرد در غروب شلمچه! خیلی‌ها شلمچه را با غروبش می‌شناسند و بعضی‌ها حتی نذر می‌کنند که در غروب آفتاب در شلمچه باشند و در غروب با شهدا نجوای عاشقانه داشته باشند.

در حالی که ایران آماده می‌شد تا قطعنامه 598 سازمان ملل را به عنوان معاهده‌ای برای پایان جنگ 92 ماهه تحمیلی بپذیرد، نیروهای دشمن با پیشروی در خطوط ایران و حتی اشغال برخی مناطق، وضعیت فوق‌العاده‌ای را به وجود آوردند

تهاجم مجدد به شلمچه

پس از تقویت دوباره ارتش عراق توسط حامیان غربی صدام و هزینه‌هایی که کشورهای عربی خلیج فارس، صرف حمایت از رژیم عراق در رویارویی با ایران می‌کردند، قوای مسلح این کشور دست به تهاجماتی قابل توجه در محورهای جنوبی جنگ زدند.

در حالی که ایران آماده می‌شد تا قطعنامه 598 سازمان ملل را به عنوان معاهده‌ای برای پایان جنگ 92 ماهه تحمیلی بپذیرد، نیروهای دشمن با پیشروی در خطوط ایران و حتی اشغال برخی مناطق، وضعیت فوق‌العاده‌ای را به وجود آوردند.

بسیج عمومی مردم برای تهاجمات مجدد ارتش صدام در حد بالایی بود و می‌بایست امتیازاتی را که رژیم عراق قصد داشت با قبول حالت نه صلح، نه جنگ از ایران بگیرد، پس گرفته می‌شد.

بنابراین سیاست و این تاکتیک، عملیات «بیت‌المقدس 7» که یک عملیات ویژه در نوع خود بود، به منظور پس زدن دشمن از این سوی خطوط بین‌المللی در منطقه عمومی «شلمچه» خرمشهر و در نخستین ساعات بامداد 23 خردادماه 1367 با رمز «یا اباعبدالله (ع)» آغاز شد.

رزمندگان اسلام در قالب چندین گردان بسیجی با فرماندهی نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، توانستند شماری از یگان‌های ویژه و آماده دشمن را متلاشی نمایند و علاوه بر کشته و زخمی و اسیر نمودن 20400 تن از نیروهای دشمن، یک فروند هواپیما را ساقط و 60 دستگاه تانک و نفربر زرهی، 40 قبضه توپ، 200 دستگاه خودروی نظامی و چندین زاغه مهمات دشمن را منهدم سازند و شمار بالایی از تجهیزات و ادوات نظامی، چند قبضه توپ و تعدادی زاغه بزرگ مهمات دشمن را به غنیمت خود درآورند.

بیت‌المقدس 7 از دیدگاه رسانه‌های غرب

رسانه‌های همگانی غرب عملیات بیت‌المقدس 7 را در جبهه شلمچه نشانه آغاز استراتژی جدید ایران در جنگ با عراق توصیف کرد. رادیو بی بی سی به نقل از مفسر خود «دیوید شو» درباره اهمیت سیاسی و نظامی حمله ایران به شلمچه نوشت: می‌توان احتمال داد این عملیات آغاز یک استراتژی جدید و محدود از طرف ایران باشد که در آن با حملات ضربتی، ابتکار نظامی در دست نیروهای ایرانی بماند و در عین حال عراق مجبور شود که با تلفات سنگین و تلاش سخت، خطوط دفاعی خود را حفظ کند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داد که عراق اذعان دارد که ایرانیان با یک حمله بی‌باکانه خطوط دفاعی مرزی را در 15 مایلی بصره ندر جنوبی عراق در هم شکسته‌اند. آسوشیتدپرس اظهار می‌دارد که حمله جدید ایران به فرمان جت الاسلام هاشمی رفسنجانی و با هدف در دست گرفتن ابتکار عمل مجدد نظامی در جنگ هشت ساله، انجام گرفته است.

فرآوری : سامیه امینی

بخش فرهنگ پایداری تبیان


منابع: سایت مرکز تحقیقات صدا و سیما/وبلاگ اخبار داغ دانشگاه