تبیان، دستیار زندگی
ولایت مداری مسئولین به تنهایی نمی تواند حلال مشكلات جامعه شود،بلكه در كنار این ویژگی مهم افراد باید از صلاحیت های ویژه ای برای تصدی منصب ریاست از جمله تخصص و تعهد و تجربه كار اجرایی در تمام مسائل مربوط به اداره كشور برخودار باشند، چرا كه آیات الهی در كنا
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : امین ادریسی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توصیه های انتخاباتی قرآن کریم

انتخابات


این روزها موضوع انتخابات و انتخاب كاندیدای اصلح به داغ ترین موضوع در تمام محافل خبری و غیر خبری تبدیل شده است، از مهمانی های كوچك گرفته تا محافل بزرگ خبری همه جا صحبت از انتخابات است، انتخاباتی كه می تواند آینده چهار ساله كشور را رقم بزند و مسیر جامعه را كاملاً تغییر دهد.

در این میان افراد برای انتخاب خود ملاك های متعددی را در نظر گرفته اند، عده ای بر این باورند كه در شرائط كنونی فردی باید سكان دار این جامعه باشد كه بتواند مردم را از زیر فشار های اقتصادی بیرون بیاورد و عده ای روابط با كشور های مختلف و به عبارتی سیاست خارجی را ملاك انتخاب خود قرار داده اند و عده ای نیز توجه به مسائل فرهنگی كشور را كه زمینه ساز تربیت جوان های انقلابی و مۆمن است را مد نظر قرار داده اند.

در این میان قرآن مجید برای افرادی كه خواستار تصدی منصب ریاست هستند، شرایط و ویژگی هایی را مطرح كرده است كه با در نظر گرفتن این شرایط و جامه عمل پوشاندن به آنها می توان یك حماسه سیاسی بی نظیر را خلق كرد، حماسه ای كه در وضعیت كنونی كشور بیش از بیش به آن نیازمندیم تا بتوانیم با خلق آن، موج عظیمی از نا امیدی و یأس را بر كشور هایی كه خواستار شكست انقلاب هستند جاری و بار دیگر رۆیای پوچ  آنها را باطل كنیم.

قرآن مجید یكی از صفات مهم افرادی كه خواستار تكیه بر منصب ریاست هستند را ولایت مداری معرفی می كند. موضوعی كه می تواند به عنوان اصلی ترین ملاك برای انتخاب كاندیدای اصلح در نظر گرفته شود، چرا كه تاریخ نشان داده است كه هر زمان مردم با این شرط مهم به انتخاب زمامداران خود اقدام كرده اند، اوضاع فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آنها در مقایسه با حاكمان جور و فساد قابل مقایسه نبوده است.

حال در شرائط حاضر كه یكی از مهمترین تبلیغات رسانه های وابسته با استكبار، ایجاد شكاف بین مردم و رهبری انقلاب است و یا قصد دارند تا در حد توان افرادی بر منصب قدرت تكیه بزنند تا بتوانند جایگاه ولایت را سست و ضعیف كنند، یكی از مهمترین وظایفی كه بر عهده افراد یك جامعه است، انتخاب افرادی است كه با ولایت رابطه جدی و غیر قابل انفكاك داشته و بتوانند در سایه الطاف رهبری جامعه را به سوی تكامل و سعادت در تمام جوانب پیش ببرند.

ولایت مداری مسئولین به تنهایی نمی تواند حلال مشكلات جامعه شود، بلكه در كنار این ویژگی مهم افراد باید از صلاحیت های ویژه ای برای تصدی منصب ریاست از جمله تخصص و تعهد و تجربه كار اجرایی در تمام مسائل مربوط به اداره كشور برخودار باشند، چرا كه آیات الهی در كنار مسئله ولایت مداری به مسئله علم و دانش ادراه جامعه نیز اشاره می كند و این دو را دو ركن مهم برای افرادی كه خواستار تصدی هر گونه مسئولیتی در جامعه اسلامی هستند محسوب می كند

چرا كه تاریخ به خوبی نشان داده است كه رمز پیشرفت و توسعه اقتصادی و فرهنگی یك كشور در گرو سه مسئله مهم حیاتی است:

مسئله اول: رهبری كه بتواند جامعه را در موج های سهمگین اقتصادی و فرهنگی و ...هدایت كند.

مسئله دوم: مسئولین و قوای سه گانه كه در اجرای فرامین رهبری به جد بكوشند.

مسئله سوم: مردم كه با انتخاب افرادی شایسته و ولایت مدار، ارتباط مسئولین عالی رتبه از جمله رۆسای جمهور با رهبری را قوت ببخشند تا در سایه این ارتباط و همدلی بتوانند به رفاه و آسایش و امنیت دست یابند.

در همین این موضوع امیر مومنان علی علیه السلام در توبیخ برخی از  یاران خود كه دم از محبت ایشان می زدند، اما ذره ای ولایت مداری در وجود آنها یافت نمی شد، عدم ولایت مداری را نشانه تسلط افراد ظالم و ستمگر بر جامعه بیان می كنند:

(امام علی علیه السلام در توبیخ یاران خود می فرمایند: سوگند به آنكه جانم در دست اوست، این جماعت بی گمان بر شما چیره خواهد شد، نه به این خاطر كه آنان از شما بر حق ترند، بلكه بدان سبب كه آنان در حمایت از باطل امیر خود می شتابند و شما در حمایت از حق من كندی می كنید)(نهج البلاغه: خطبه97)

در این روایت شریف امیر مومنان عدم ولایت مداری مسئولین و افراد جامعه را سبب تسلط بیگانگان و ظالمان و ستمگران بر جامعه بیان می كند و رمز سعادت و پیروزی یك جامعه را در گرو ولایت مداری بر می شمرد.

در این قسمت لازم میدانم خاطره ای زیبا و خواندنی از شهید والا مقام خرازی بیان كنم:

امام علی

(تند تند راه می رفت و مدام به بیسیم چی غر میزد.پس رشید چی شد؟ پیداش کردی؟ به قصد مصاحبه رفتم سراغش. گفتم: خودتون رو معرفی کنید. گفت: خب حسین خرازی ام. خادم بچه های لشکر امام حسین.

کجا میرید؟ شلمچه

برا چی؟ عملیات

اسمش چیه؟ گفتن بذارید کربلا 5

نظر شما بعنوان فرمانده چیه؟ خودکشی!

پس چرا میرید؟ فرمان حضرت امام.)

ولایت مداری این مرد الهی به اندازه بود كه با اینكه می دانست عملیات پیروزی خاصی را در بر ندارد، اما با گوش فرا دادن به فرمان امام راحل این عملیات را آغاز كرد و به همین جهت كربلای پنج به یكی از بزرگترین و مهمترین عملیات های مهم در دفاع مقدس تبدیل شد، تا آنجا كه در رسانه های دنیا بازتاب گسترده ای داشت كه از جمله آنها روزنامه آبزِرِور چاپ پاریس به نقل از کارشناسان غربی نوشت: برای اولین بار از آغاز جنگ تاکنون، ناظران و کارشناسان غربی در مورد امکانات دفاعی عراق دچار تردید شده اند.(سایت شهید آوینی)

به همین جهت است كه قرآن كریم در آیات متعدد مسئولین و در مرحله بعد مردم را را به تبعیت از رهبران الهی دعوت می كند و رمز پیروزی  را در این مساله بیان می كند:

در شرائط حاضر كه یكی از مهمترین تبلیغات رسانه های وابسته با استكبار، ایجاد شكاف بین مردم و رهبری انقلاب است و یا قصد دارند تا در حد توان افرادی بر منصب قدرت تكیه بزنند تا بتوانند جایگاه ولایت را سست و ضعیف كنند، یكی از مهمترین وظایفی كه بر عهده افراد یك جامعه است، انتخاب افرادی است كه با ولایت رابطه جدی و غیر قابل انفكاك داشته و بتوانند در سایه الطاف رهبری جامعه را به سوی تكامل و سعادت در تمام جوانب پیش ببرند

(یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ أَطِیعُواْ اللّهَ وَأَطِیعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِی الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِی شَیْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُۆْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَیْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِیلاً ؛اى كسانى كه ایمان آورده‏اید، خدا را اطاعت كنید و از فرستاده او و صاحبان امرتان (كه جانشینان معصوم پیامبرند) اطاعت نمایید. پس اگر درباره چیزى (از امور دین یا دنیا) نزاع داشتید آن را به خدا و رسولش برگردانید (اختلاف در دین را به وسیله فقیه و اختلاف در دنیا را به واسطه قاضى به كتاب و سنّت بازگردانید) اگر ایمان به خدا و روز واپسین دارید، این (براى شما) بهتر و خوش عاقبت‏تر است.)( النساء،  59)

ولایت مداری+تعهد+تخصص

نكته قابل توجه در این مسئله كه باید مورد توجه جدی قرار بگیرد آن است كه ولایت مداری مسئولین به تنهایی نمی تواند حلال مشكلات جامعه شود، بلكه در كنار این ویژگی مهم افراد باید از صلاحیت های ویژه ای برای تصدی منصب ریاست از جمله تخصص و تعهد و تجربه كار اجرایی در تمام مسائل مربوط به اداره كشور برخودار باشند، چرا كه آیات الهی در كنار مسئله ولایت مداری به مسئله علم و دانش اداره جامعه نیز اشاره می كند و این دو را دو ركن مهم برای افرادی كه خواستار تصدی هر گونه مسئولیتی در جامعه اسلامی هستند محسوب می كند.

خداوند متعال در داستان انتخاب طالوت علاوه بر ولایت پذیری این شخصیت مهم كه تمام قد مطیع پیامبر زمان خویش بود ، به این مسئله اكتفا نكرده و خصوصیت های دیگری نیز برای او بیان می كند كه از جمله آنها دانش اداره یك جامعه است:

(.....قَالَ إِنَّ اللّهَ اصْطَفَاهُ عَلَیْكُمْ وَزَادَهُ بَسْطَةً فِی الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ وَاللّهُ یُۆْتِی مُلْكَهُ مَن یَشَاء وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ ؛ ... (پیامبرشان) گفت: بى‏تردید خدا او را بر شما برگزیده و او را در دانش و نیروى بدنى فزونى بخشیده، و خدا ملك و شاهى خود را به هر كس بخواهد مى‏دهد، و خدا (از نظر وجود و توان و رحمت) داراى وسعت است و داناست.)(البقرة؛  247)

به امید اینكه ایران اسلامی با انتخاب افراد ولایت مدار و شایسته و متعهد و متخصص شاهد خلق یك حماسه بزرگ در عرصه سیاست باشد تا در سایه سار این حماسه سیاسی و انتخاب فرد اصلح بتوانیم حماسه ای دیگر را رقم بزنیم و در جنگ نابرابر اقتصادی نیز پیروز شویم.

   امین ادریسی   

بخش قرآن تبیان