تبیان، دستیار زندگی
فضای مجازی نیز مانند فضای واقعی، آدم‌ها و شگردهای خاص خودش را دارد، این فضا همان قدر که با ابزارهایش به آسان‌تر انجام شدن کارها کمک می‌کند، با همین ابزارها نیز می‌تواند باعث شود عده‌ای در این فضا کلاهبرداری را با شیوه‌های جدید انجام دهند و ما را در دام بی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مواظب کلاه تان باشید!

هشدارهایی امنیتی برای مقابله با کلاهبرداران اینترنتی


فضای مجازی نیز مانند فضای واقعی، آدم‌ها و شگردهای خاص خودش را دارد، این فضا همان قدر که با ابزارهایش به آسان‌تر انجام شدن کارها کمک می‌کند، با همین ابزارها نیز می‌تواند باعث شود عده‌ای در این فضا کلاهبرداری را با شیوه‌های جدید انجام دهند و ما را در دام بیندازند!


اینترنت-هکر

این چیزی است که خواه ناخواه در دنیا وجود دارد، اما فایده‌های فضای مجازی آن قدر زیاد است که نمی‌توانیم حتی با وجود خطر کلاهبرداری در این فضا، از آن صرف نظر کنیم. پس هر کدام از ما باید برای مراقبت از خود، شیوه‌های این افراد را تا حدودی بشناسیم تا در دام آن‌ها گرفتار نشویم.

اولین کاری که یک کلاه‌بردار اینترنتی انجام می‌دهد، جلب اعتماد است. او سعی می‌کند طوری شرایط را مهیا کند که شما به او اطمینان کنید و مطابق نقشه او پیش بروید.

حتماً قبل از روشن کردن رایانه خود و اتصال به اینترنت این نکات را به یاد داشته باشید:

راه‌های ارتباطی

معمولاً کلاهبرداری‌ها با تماس کلاه‌بردار آغاز می‌شود، مثلاً برای شما ایمیل یا پیامک می‌فرستند یا حتی ممکن است به شما زنگ بزنند. در موارد اینترنتی، فرد با جعل یا شبیه سازی اطلاعات خود از ایمیلی که متعلق به او نیست یا آدرس‌های بسیار مشابه استفاده می‌کند و از شما درخواست‌هایی مانند واریز پول به یک شماره حساب یا دادن شماره کارت بانکی یا رمز حساب یا اطلاعات مشابهی را می‌نمایند.

در این موارد اگر قصد ادامه ارتباط را دارید، حتماً با اطلاعاتی که خودتان دارید با تماس گیرنده ارتباط برقرار کنید و هویت تماس گیرنده را بررسی کنید و به یاد داشته باشید كه بانک‌ها و شرکت‌های معتبر، از ایمیل‌های عمومی مانند yahoo و gmail برای ارسال ایمیل استفاده نمی‌کنند. شماره‌های موبایل اعتباری نیز معمولاً نشانه خوبی برای اعتماد كردن نیستند.

آدرس‌های مشابه

مواظب آدرس‌های مشابه سایت خرید خود باشید، بسیاری از کلاهبرداری‌ها، با استفاده از آدرس‌های بسیار مشابه آدرس‌های اصلی انجام می‌شود. پس حتماً آدرس سایت‌هایی را که در آن‌ها اطلاعات  بانكی خود را وارد می‌کنید، با دقت بررسی کنید، مخصوصاً اگر لینک آن‌ها را با ایمیل برای شما فرستاده‌اند.

اطلاعات کارت‌های بانکی خود را در هیچ سایتی به غیر از سایت اصلی بانک‌های کشور وارد نکنید. هیچ فروشنده‌ای هم اجازه ندارد اطلاعات کارت شما را داشته باشد. همچنین مطمئن شوید سایتی که در آن اطلاعات را وارد می‌کنید، سایت بانک باشد و نه سایتی که شبیه سایت اصلی شبیه سازی بانك است.

ایمیل‌های جعلی

فریب ایمیل‌هایی را که ادعا می‌کنند شما برنده جایزه شده‌اید و برای دریافت جایزه خود باید مبلغی را به شماره حسابی واریز کنید نخورید.

كارهای مالی در ایمیل

اگر شما با کسانی کار می‌کنید و آن‌ها از طریق ایمیل برای شما فاکتورهایشان را ارسال می‌کنند، بسیار در معرض خطر هستید! حتماً اطلاعات حساب فروشنده را هر بار با او از طریق دیگری غیر از ایمیل هم کنترل کنید.

فایل‌های ویروسی

هیچ فایلی را از ایمیل، بدون داشتن یک آنتی ویروس مطمئن و به روز شده دریافت نکنید، زیرا بسیاری از کلاه بردارها، با جعل ایمیل‌های دوستان شما یا با عنوان‌هایی بسیار فریب دهنده، فایلی را برای شما می‌فرستند و از شما می‌خواهند آن را اجرا کنید. با اجرا کردن این برنامه‌ها، رایانه شما کاملاً در دستان کلاه‌بردارها خواهد بود و به این روش، شما همه اطلاعات شخصی خود را تقدیم کلاهبرداران خواهید کرد.

رایانه

كافی نت‌ها

اگر مجبور شدید در مکان‌های عمومی یا کافی نت‌ها به اینترنت متصل شوید، در صورت امكان از رایانه همراه خودتان استفاده کنید، رایانه‌ای که متعلق به شما نیست، ممکن است تمام فعالیت‌های شما را ذخیره کند و در اختیار دیگران قرار دهد.

سیستم كار كرده

اگر لپ تاپ، رایانه یا حتی گوشی موبایل کارکرده خریده‌اید، حتماً قبل از شروع به استفاده از آن، تمام درایوهای آن را فرمت کنید و برنامه‌ها را از نو روی آن نصب کنید و اگر امکانش را دارد، تنظیمات آن را به حالت پیش فرض و اولیه برگردانید. شاید این کار در ابتدا کمی زمان‌بر باشد، اما به دردسرهایی که در آینده ممکن است ایجاد کند، می‌ارزد.

فروشگاه‌های اینترنتی

اگر از فروشگاه‌های اینترنتی خرید می‌کنید، مطمئن شوید که در پشت این فروشگاه، شخصی حقیقی وجود دارد، از قسمت «تماس با ما»، شماره تلفن آن‌ها را بردارید و با آن‌ها تماس بگیرید، در هنگام خرید به این هم فکر کنید که اگر کالا دیر به دست شما رسید، یا اگر کالای رسیده معیوب بود یا اگر پس از خرید، نیاز به استفاده از گارانتی و تعمیر داشت، چه باید بکنید؟ این سوال‌ها را از فروشنده بپرسید و پس از اطمینان كامل، خرید کنید.

سایت بانك‌ها

اطلاعات کارت‌های بانکی خود را در هیچ سایتی به غیر از سایت اصلی بانک‌های کشور وارد نکنید. هیچ فروشنده‌ای هم اجازه ندارد اطلاعات کارت شما را داشته باشد. همچنین مطمئن شوید سایتی که در آن اطلاعات را وارد می‌کنید، سایت بانک باشد و نه سایتی که شبیه سایت اصلی شبیه سازی بانك است.

پلیس فتا

اگر با لحاظ تمام جوانب باز هم گرفتار کلاهبرداری اینترنتی شدید، با پلیس تماس بگیرید. پلیس فتا شاخه‌ای از نیروی انتظامی است که تخصص آن‌ها، پیگیری جرایم رایانه‌ای است.


باشگاه کاربران تبیان - برگرفته از تبلاگ: goooood nooooot

مطالب مرتبط:

كلاه‌برداران حسابتان را خالی نكنند

در كنار خودپرداز، احتیاط كن!