تبیان، دستیار زندگی
گاه دیده می شود که افراد برای اینکه زودتر به مقصود خود برسند با مشاهده کوچکترین بی عدالتی با فردی که ناعادلانه عمل کرده برخوردهای زننده می‌کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دومینوی خشم در مردمان این سرزمین


گاه دیده شده که افراد برای اینکه زودتر به مقصود خود برسند با مشاهده کوچکترین بی عدالتی بلافاصله عکس العمل نشان می‌دهند و با فردی که ناعادلانه عمل کرده برخوردهای زشت و زننده می‌کنند.

خشم

خیلی اوقات با افرادی مواجه شده‌ایم که نمی‌توانند خشم خود را کنترل کنند و در برابر کوچکترین رفتارها هم عکس العمل پرخاش جویانه از خود نشان می‌دهند. البته چنین رفتارهایی بدون دلیل نیست و قطعا فرد یا عاملی سبب چنین رفتاری شده است. اما آستانه تحمل افراد نیز با یکدیگر متفاوت است. برخی با توجه به شرایط جسمی و روحی خود و یا مطابق با تربیت و رشد خانوادگی و اجتماعی، بسیار صبور و حلیم هستند و در مواجهه با رفتارها و عواملی که برخلاف میل آنان است با سعه صدر برخورد می‌کنند. اما در مقابل، برخی از افراد نیز هستند که در برابر کوچکترین ناملایمات و یا انجام عملی خلاف میلشان عصبانی می‌شوند و نمی‌توانند خشم خود را کنترل کنند. این رفتارها و اعمال خلاف آداب و رفتارهای اجتماعی است. رفتارهایی مانند عصبانیت، پرخاشگری، توهین و تحقیر دیگران و .... اگر کمی به رفتار پیش آمده دقت و توجه کنیم می‌بینیم که شاید اگر دو نفری که با هم مشکل پیدا کرده‌اند بر سر یک موضوع و با یک یا چند کلمه بی ارزش دچار مشاجره شده اند. اینجاست که فرد مقابل نیز تحمل حرف زده شده را ندارد و با تندی و خشم بیشتر تصمیم به پاسخگویی می‌کند و گاهی هم منجر به زد وخورد فیزیکی و بدنی می‌شود.

خشم و عصبانیت در دراز مدت موجب ایجاد بیماری‌های قلبی، اعصاب و روان، فشار خون و یا کاهش سیستم ایمنی بدن می‌شود. همچنین عصبانیت بر روح آدمی نیز تاثیرات بسیار منفی دارد و موجب ایجاد اختلالات روحی و روانی، استرس، افسردگی، کاهش تمرکز و عدم لذت بردن از زندگی می‌شود.

گاهی اوقات اگر خود را به جای دیگران تصور کنیم و اینکه اگر ما جای دیگران بودیم دوست داشتیم چه رفتاری در برابر ما داشته باشند، بسیاری از این پرخاشگری‌ها ریشه کن خواهد شد. کنترل خشم به این معنی نیست که هیچ کس حق ندارد عصبانی شود بلکه توصیه ما این است که با تمرین و ممارست سعی کنیم آستانه تحمل خود را بالا ببریم

حضرت محمد (ص) می فرماید: زمانیکه خشمگین شدی ساکت باش.  مجموعه ورام جلد 1 صفحه 123

یکی از نمونه‌های موارد ذکر شده کم صبری در رانندگی است. صبر در رانندگی از جمله آداب اجتماعی است که کمتر به آن پرداخته شده است. متاسفانه برخی رانندگان بی مسئولیت در هنگام رانندگی قوانین را رعایت نمی‌کنند و برای اینکه کمی زودتر به مقصد خود برسند موجب ایجاد اختلال در نظم خیابانها و رفت و آمد سایرین می‌شوند. اینجاست که اگر هم به آنها تذکر داده شود که چرا اینگونه عمل می‌کنند خشمشان به جوش آمده و شروع به بیان الفاظ رکیک می‌کنند. همچنین کسانی که پشت چراغ قرمز مدتی منتظر مانده‌اند، بلافاصله با سبز شدن چراغ برای خودروهای جلویی بوق می‌زنند که سریعتر حرکت کنند. این عمل علاوه بر اینکه موجب ایجاد آلودگی صوتی می‌شود استرس و عصبانیت را در رانندگان جلوتر تقویت می‌کند و ممکن است این استرس یا عصبانیت تا پایان روز در فرد باقی بماند و در محیط دیگری که وی حضور پیدا می‌کند اثرات خود را نشان دهد. چه خوب است که یاد بگیریم حق تقدم را در رانندگی رعایت کنیم و با صبوری به دیگران اجازه دهیم مسیر خود را به درستی و بدون هرگونه استرس و عصبانیتی طی کنند.

خشم

از دیگر مصداق‌های صبوری و فروخوردن خشم در صف‌های نانوایی است. گاه دیده شده که افراد برای اینکه زودتر به مقصود خود برسند با مشاهده کوچکترین بی عدالتی بلافاصله عکس العمل نشان می‌دهند و با فردی که ناعادلانه عمل کرده برخوردهای زشت و زننده می‌کنند. اگر در صف‌های نانوایی هم حق شما ضایع شده به شکلی کاملا مودبانه و با سعه صدر می‌توان به افراد تذکر داد که با رعایت امانت و حفظ نوبت خود سعی کنند به حقوق شهروندی احترام بگذارند.

حضرت محمد (ص): هیچ بنده ای جرعه ای ننوشیده است که پاداش آن بزرگتر از پاداش جرعه خشمی باشد که آنرا برای به دست آوردن رضای خداوند عزوجل فرو خورده باشد.  مجموعه ورام جلد 1 صفحه 124

یکی دیگر از مکان‌هایی که تحمل افراد در آن بسیار پایین است. صف‌های وسایل نقلیه عمومی مانند مترو و اتوبوس است. کسانی که در جوامع مدرن امروزی زندگی می‌کنند باید یاد بگیرند که چگونه به حقوق یکدیگر احترام بگذارند. در صف‌های مترو یا اتوبوس مراقب باشیم حق دیگران را ضایع نکنیم و اگر نوبت ما نیست سوار نشویم زیرا این عمل باعث ایجاد دلخوری و عصبانیت در سایرین می‌شود که گاهی منجر به انجام عکس العمل هایی نیز شده است. برخی افراد تحمل اینکه حقوقشان از سوی دیگران رعایت نشود را ندارند و بلافاصله این ناراحتی را در رفتار خود نشان می‌دهند. از یک طرف کسی که حق دیگران را پایمال کرده مقصر است اما از طرفی ما نیز می‌توانیم با خوشرویی و گشاده‌رویی عمل زشت او را تذکر دهیم. چه بسا وقتی که تذکر با تندخویی و عصبانیت مطرح شود نه تنها سازنده نیست بلکه ممکن است آن فرد را به انجام عمل زشت خود بیشتر ترغیب کند.

از یک طرف کسی که حق دیگران را پایمال کرده مقصر است اما از طرفی ما نیز می‌توانیم با خوشرویی و گشاده‌رویی عمل زشت او را تذکر دهیم. چه بسا وقتی که تذکر با تندخویی و عصبانیت مطرح شود نه تنها سازنده نیست بلکه ممکن است آن فرد را به انجام عمل زشت خود بیشتر ترغیب کند

همه انسان‌ها برای داشتن زندگی بهتر و بدنی سالم تلاش می‌کنند. یکی از مواردی که اختلال در زندگی و روح و جسم ما ایجاد می‌کند، کم صبری و عدم توانایی در کنترل خشم و عصبانیت است. برای داشتن زندگی آرام و به دور از تنش و دغدغه باید سعی کنیم آستانه تحمل خود را بالا ببریم و در برابر ناملایماتی که هر روز در سطح جامعه با آنها مواجه می‌شویم، سعه صدر داشته باشیم و سعی کنیم به حقوق شهروندی احترام بگذاریم.

عصبانی حسود

انسان طبق فطرت انسانی خود به احترام گذاشتن و احترام دیدن علاقمند است و هر وقت انسانیت و شخصیت او جریجه دار شود به صورت ناخودآگاه عکس العمل نشان می‌دهد. البته واکنش در افراد بر اساس آستانه تحمل آنها متفاوت است. گاهی اوقات اگر خود را به جای دیگران تصور کنیم و اینکه اگر ما جای دیگران بودیم دوست داشتیم چه رفتاری در برابر ما داشته باشند، بسیاری از این پرخاشگری‌ها ریشه کن خواهد شد. کنترل خشم به این معنی نیست که هیچ کس حق ندارد عصبانی شود بلکه توصیه ما این است که با تمرین و ممارست سعی کنیم آستانه تحمل خود را بالا ببریم و وقتی در موقعیتی قرار گرفتیم که مشاهده کردیم حق ما زایل شده، با رعایت ادب و احترام کامل به فردی که چنین عملی را مرتکب شده تذکر دهیم و از طرف دیگر خود نیز در شرایط مشابه چنین عملی را مرتکب نشویم.

همچنین در مواقعی که عصبانی هستیم با کشیدن چند نفس عمیق و تکرار جمله ای آرام بخش و معطوف کردن ذهن به موضوعی دیگرخشم خود را کنترل کنیم. زیرا خشم کلید همه بدیهاست. انسان هنگام خشم کنترل نفس و رفتار خود را ندارد و ممکن است عملی یا حرفی از او سربزند که پشیمانی به بار بیاورد. پس بهتر است قبل از انجام هر عملی ابتدا خشم خود را کنترل کنیم و سپس تصمیم به انجام هر کاری بگیریم.

منصوره فراهانی

بخش اجتماعی تبیان