تبیان، دستیار زندگی
جیوه موجود در این گونه لامپ ها، برای کودکان و سالمندان و زنان باردار بسیار خطرناک است. عنصر جیوه می تواند بر جنین نیز تاثیرات...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زهره لطیفی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لامپ کم‌مصرف، هم مفید و هم مضر


چند سالی است که به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی برق، بسیاری از افراد ترجیح می دهند که از لامپ های کم مصرف استفاده کنند و از لحاظ هزینه هم مقرون به صرفه می باشد. اما مصرف کنندگان لامپ های کم مصرف باید از مضرات لامپ های کم مصرف نیز آگاهی داشته باشند.

لامپ کم مصرف

مشکلات مربوط به جیوه لامپ‌های کم‌مصرف

جیوه موجود در این گونه لامپ ها، برای کودکان و سالمندان و زنان باردار بسیار خطرناک است. عنصر جیوه می تواند بر جنین نیز تاثیرات مخربی بر جای بگذارد.

معمولا لامپ های کم مصرف و مهتابی حدود 5 میلی گرم جیوه دارند.

تولیدکنندگان لامپ های کم مصرف ادعا می کنند عنصر جیوه ای که در ساخت این گونه لامپ ها استفاده می شود، ماده ای لازم و غیر قابل تعویض می باشد و تنها در صورت استفاده از جیوه می توان میزان مصرف برق و هزینه را کاهش داد و هیچ گونه خطری برای استفاده کنندگان ندارد.

اما تحقیقات مشخص کرده است که جیوه تاثیرات نامطلوبی بر پیام های عصبی بدن می گذارد.

همچنین تماس بیش از حد با عنصر جیوه بر اندام هایی مانند کلیه ها نیز تاثیر می گذارد و منجر به نارسایی تنفسی می شود.

عنصر جیوه می تواند تبخیر شده و وارد هوا شود و هم ناراحتی های تنفسی ایجاد کند و هم وارد منابع آبی شده و آنها را سمی کند.

هم چنین می تواند وارد زنجیره غذایی انسانی شود و ناراحتی های مختلفی را برای سایر اعضای بدن ایجاد کند.

مشکلات مربوط به نور لامپ های کم مصرف

طبق تحقیقات اداره غذا و دارو مشخص شده است که لامپ های کم مصرف، اشعه فرا بنفش ساطع می کنند. بنابراین افرادی که از این لامپ ها استفاده می کنند باید فاصله معینی با آنها داشته باشند تا مضرات اشعه این لامپ ها به حداقل میزان خود برسد .

همچینین موقع استفاده از وسایلی مانند مانیتور کامپیوتر و یا محصولاتی که از این نوع لامپ ها در ساختار شان به کار رفته است (مانند برخی تلویزیون ها)، باید با احتیاط برخورد کرد.

دست زدن به لامپ کم مصرف شکسته، بسیار خطرناک است. لذا آن را با دقت و با دستکش یک بار مصرف دورن یک کیسه نایلونی بیندازید و در آن را محکم ببندید و در سطل آشغال کوچه بیندازید

تذکر:

افرادی که دچار ناراحتی پوستی مانند لوپوس هستند، اگر در معرض پرتو فرابنفش قرار بگیرند تحریک می شوند و پوستشان واکنش نشان می دهد.

لذا هرگز نباید از این محصولات استفاده کنند و در صورتی که می خواهند از آنها استفاده کنند، باید حتما با پزشک خود مشورت کنند.

مشکلات مربوط به حساسیت الکتریکی

گاهی مشاهده می شود که برخی افراد نسبت آهن‌ربای الکتریکی  تجهیزات الکتریکی و نور فلورسنت که لامپ های کم مصرف دارند، حساسیت بیش از حد دارند.

این بیماری معمولا با علایمی همچون سردرد، خستگی، استرس، اختلالات خواب، علایم پوستی از جمله سوزن سوزن شدن و درد عضلات و ... بروز می کند.

لامپ کم مصرف شکسته

هشدار

1- حباب لامپ های کم مصرف بسیار نازک و شکننده هستند. در صورت شکسته شدن حباب لامپ کم مصرف، ممکن است بخار جیوه وارد هوا شود و محیط را سمی و آلوده کند.

لذا مراقب باشید اگر در یک محیط بسته هستید، در این هوای آلوده نفس نکشید و سریعا به محض شکسته شدن لامپ کم مصرف، پنجره را باز کنید و به مدت حداقل 5 دقیقه وارد آن محیط نشوید تا کاملا هوای اتاق عوض شود.

2- دست زدن به لامپ کم مصرف شکسته، بسیار خطرناک  است. علاوه بر خطر استنشاق هوایی که در اطراف آن وجود دارد، خطر جذب جیوه توسط پوست نیز وجود دارد.

لذا باید برای جابجا کردن لامپ شکسته شده، از دستکش یک بار مصرف استفاده کرد و پس از انجام کار آن را دور انداخت.

هرگز برای جمع آوری تکه های لامپ کم مصرف از جارو و یا دستمال آشپزخانه استفاده نکنید. ، زیرا جیوه روی آنها باقی می ماند.

تکه های شکسته لامپ را درون یک کیسه نایلونی ریخته و در آن را محکم ببندید و در سطل آشغال کوچه بیندازید.

3- لامپ کم مصرفی که دیگر کار نمی کند نیز خطرناک است. در این صورت، آن را با دقت و با دستکش یک بار مصرف دورن یک کیسه نایلونی بیندازید و در آن را محکم ببندید و در سطل آشغال کوچه بیندازید.

زهره لطیفی

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

لامپ کم مصرف هم ضررهایی دارد

لامپ‌ كم مصرف را دائما روشن نگذارید

قطعات شکسته لامپ ها سمی اند

لامپ های سفید در ایجاد لکه های پوستی موثرند

لامپ‌های رشته‌ای به موزه‌هامی‌پیوندند!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.