تبیان، دستیار زندگی
با توجه به این كه فرهنگ مهدویت با بیانی مختصر به معنای «زندگی مهدوی و امام زمان پسندانه» می‏باشد، یكی از جلوه‏های زیبای این زندگی، واكنش مقابل ظلم و ظالمان می‏باشد. این جلوة زیبا، در دوران جنگ تحمیلی، بیشتر ظهور یافت، چرا كه ملت ایران، مقابل زورگویی‏های ا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شهدای ما و ویژگی یاران امام عصر(عج)

شهدا


شهدای ما ویژگی‏های زیادی از ویژگی‏های یاران امام عصر علیه‏السلام را داشتند كه در ذیل به دو نمونه از آن‏ها اشاره می‏كنیم.

الف. روحیه شهادت‏طلبی

روحیة شهادت‏طلبی و هدیه جان در راه جانان، در جبهه‏ها موج می‏زد؛ چون با آگاهی و بصیرتی كه داشتند، یقین پیدا كرده بودند پا در راهی گذاشته‏اند كه حق است.

اگرما شنیده‏ایم مولای متقیان، امیرمۆمنان در وصف یاران امام عصر علیه السلام می‏فرماید: «(یاوران مهدی) شهادت را می‏طلبند و همواره آرزو دارند در راه خدا كشته شوند»(1) دفاع مقدس ما این واقعیت را ملموس‏تر كرد و در معرض تماشای خیل منتظران قرار داد، تا بتوانند شهادت‏طلب باشند.

این كه شهید زین‏الدین فرمانده دلاور لشكر علی‏ابن ابی‏طالب علیه السلام در اولین برخوردها با همسرش می‏گوید: «شما باید بدانید من قبلاً ازدواج كرده‏ام. من با جبهه و جنگ ازدواج كرده‏ام و شما همسر دوم من هستید. انتهای راه من، شهادت است و اگر جنگ تمام شود و من شهید نشوم، هر كجا كه جنگ حق بر ضد باطل باشد، می‏روم تا شهید شوم (2) ، نشان دهندة روحیة شهادت‏طلبی او و امثال او است.

برخی از شهدا، آن قدر شیفتة شهادت بودند و با دعا و راز و نیاز با خداوند و توسل به امام معصوم علیه السلام این تمنا را داشتند و به سبب صفای باطن خود، به این معرفت رسیده بودند كه نحوة شهادت و زمان و مكان شهادت خودشان را می‏دانستند و به رفقای هم‏رزم خود اعلام می‏كردند؛ برای نمونه سردار رشید اسلام، عبدالحسین برونسی فرمانده تیپ 18 جوادالائمه علیه السلام كه در رشادت و ایثارگری زبانزد بود، قصة شهادتش آن قدر برایش روشن بود كه به هم‏رزم‏هایش گفته بود: «اگر من در فلان تاریخ و فلان جا شهید نشوم، به مسلمانی من شك كنید». یكی از هم‏رزمان او می‏گوید: چند روز قبل از عملیات بدر، توی چادر فرماندهی نشسته بودیم.... یك دفعه گفت: اخوان! این عملیات، دیگه عملیات آخر منه ..... پرسیدم: «حاجی! چی شده كه این روزها همه‏اش از شهادت حرف می‏زنی؟» .... گریه‏اش كمی آرام گرفت. ادامه داد: مطمئنم توی این عملیات مهلتی را كه برام مقرر كردن تا روی این زمین خاكی زندگی كنم. تموم می‏شه؛ باید برم.(3)»

با توجه به این كه فرهنگ مهدویت با بیانی مختصر به معنای «زندگی مهدوی و امام زمان پسندانه» می‏باشد، یكی از جلوه‏های زیبای این زندگی، واكنش مقابل ظلم و ظالمان می‏باشد. این جلوة زیبا، در دوران جنگ تحمیلی، بیشتر ظهور یافت، چرا كه ملت ایران، مقابل زورگویی‏های استكبار جهانی و همچنین مقابل دست نشانده استكبار در منطقه، خیزش عظیمی انجام داد

همچنین حاج قاسم میرحسینی جانشین فرمانده لشكر ثارالله كه قبل از عملیات كربلای چهار رفقایش نگران این بودند كه آسیب نبیند، می‏گفت: نترسید. توی این عملیات شهید نمی‏شوم. حتی مجروح هم نمی‏شوم، «ولی در شب عملیات كربلای پنج اشاره به پیشانی‏اش كرد و گفت: تیر، این جای من می‏خورد و من شهید می‏شوم»... و همان شد كه گفت.(4)

امام زمان

ب. محكم و استوار و مبارز بودن

امیرالمۆمنین علیه السلام فرمود: «همانا دل هر مردی از ایشان (یاوران مهدی) از پاره‏های فولاد، محكم‏تر و استوارتر است. اگر به كوه‏ها بگذرند، كوه‏ها هم در هم فرو می‏ریزند.(5)

امام صادق علیه‌السلام می‏فرمایند: «رادمردانی كه قلوبشان سخت‏تر از سنگ، چون پاره‏های آهن است، بدون هیچ شك و تردیدی به ذات خداوند. (6)»

در این دو روایت، صفاتی مانند مقاوم بودن، مبارز بودن، ایمان قوی و ... وجود دارد كه دفاع مقدس الگوهای خوبی در این زمینه معرفی می‏كند. جای جای جبهه‏های جنگ، رزمنده‏ها حیدرگونه می‏جنگیدند و خستگی به خود راه نمی‏دادند. خاطرات شهدا، پر است از نخوابیدن‏های متوالی و مبارزه‏هایی كه با قلم قابل وصف نیستند. شهید خرازی ده‏ها بار مجروح می‏شود و بنا به نقلی بعد از 27 بار مجروحیت به شهادت می‏رسد. نقل شده است كه به سبب یكی از مجروحیت‏هایش دكتر 45 روز به او استراحت داده بود و او را به خانه آورده بودند. هنوز عصر نشده بود كه گفت: «بابا! من حوصله‏ام سر رفته» گفتم: «چه كار كنم؟» گفت: «من را ببرید سپاه تا بچه‏ها را ببینم». بردمش، تا ساعت ده شب خبری از او نشد. ساعت ده تلفن زد و گفت: «من اهوازم، بی‏زحمت داروهایم را بدهید یكی بیاورد.(7)

چند روز قبل از عملیات بدر، توی چادر فرماندهی نشسته بودیم.... یك دفعه گفت: اخوان! این عملیات، دیگه عملیات آخر منه ..... پرسیدم: «حاجی! چی شده كه این روزها همه‏اش از شهادت حرف می‏زنی؟» .... گریه‏اش كمی آرام گرفت. ادامه داد: مطمئنم توی این عملیات مهلتی را كه برام مقرر كردن تا روی این زمین خاكی زندگی كنم. تموم می‏شه؛ باید برم

شهید مهدی باكری در وصف پاسدار می‏گوید: «پاسدار یعنی كسی كه كار كند و بجنگد؛ خسته نشود، نخوابد (8)» و واقعاً خودش هم همین‏طور بود. این‏ها همه نشانه‏های استواری آنان بود و این استواری و مقاومت و مجاهدت چقدر زیبا توسط شهدا در جای جای جبهه‏ها به نمایش گذاشته شد.

با توجه به این كه فرهنگ مهدویت با بیانی مختصر به معنای «زندگی مهدوی و امام زمان پسندانه» می‏باشد، یكی از جلوه‏های زیبای این زندگی، واكنش مقابل ظلم و ظالمان می‏باشد. این جلوة زیبا، در دوران جنگ تحمیلی، بیشتر ظهور یافت، چرا كه ملت ایران، مقابل زورگویی‏های استكبار جهانی و همچنین مقابل دست نشانده استكبار در منطقه، خیزش عظیمی انجام داد. آحاد ملت ایران بسیج شدند. این خیزش، دارای یك پشتوانه بسیار قوی بود كه عبارت بود از عشق و علاقة مردم غیور ایران به امام عصر علیه السلام كه در قالب تبعیت از امام راحل رحمه الله علیه متجلی شد. اگر جنگ ما این پشتوانه را نداشت، اصلاً قداست و معنویتی نداشت و ملت ایران به خوبی و از روی اشتیاق وارد جبهه‏ها نمی‏شدند و جان خود را آگاهانه و عاقلانه و عاشقانه فدا نمی‏كردند و این چنین پای در شط خون نمی‏گذاشتند. فرهنگ مهدویت به جبهه‏ها رونق می‏بخشید و دفاع مقدس نیز با جلوه‏های متنوع خود، فرهنگ مهدویت را پربارتر و عمیق‏تر كرد.

ان‏شاءالله خداوند به ما و تمام منتظران واقعی توفیق عنایت فرماید تا با تأسی به سیرة عملی شهدا كه یاران آخرالزمانی امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، می‏باشند، زمینه ظهور حضرتش را بیش از پیش فراهم كنیم.(9)

پی نوشت ها:

1- یدعون بالشهادة و یتمنون ان یقتلوا فی سبیل الله»؛ علامه مجلسی، پیشین، ج57، ص304.

2 - حیدری كاشانی، پیشین، ص89.

3 - سعید عاكف، خاكهای نرم كوشك، سال نشر1385ش، ص250.

4 - ابراهیم رستمی، كرامات الشهداء، قم، انتشارات حدیث نینوا، 1383ش، ص61.

5ان قلب رجل منهم اشد من زبر الحدید لو مروا بالجبال لتدكدكت»؛ القندوزی، ینابیع الموده، ناشر دارالاسوه، 1416ق، ج3، ص730.

6- رجال كان قلوبهم زبر الحدید لایشوبها شك فی ذات الله اشدّ من الحجر»؛ علامه مجلسی، پیشین، ج52، ص38.

7 - محمد نیلچی، و خدا بود و دیگر هیچ نبود، ص125.

8 - بهزاد دانشگر، خدمت از ماست، بوستان فدك، 1382ش، ص161.

9 - برگرفته از مقاله تأثیر متقابل دفاع مقدس و فرهنگ مهدویت نوشته امید درویشی

منابع:

- سعید عاكف، خاكهای نرم كوشك

- ابراهیم رستمی، كرامات الشهداء

- بحارالانوار، علامه مجلسی

- بهزاد دانشگر، خدمت از ماست

- برگرفته از مقاله تأثیر متقابل دفاع مقدس و فرهنگ مهدویت نوشته امید درویشی

فرآوری: فاطمه زین الدینی

بخش مهدویت تبیان    


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.