تبیان، دستیار زندگی
حضرت معصومه سلام الله علیها دختری است از تبار حضرت زهرا سلام اللّه علیها و همچون او، حامی ولایت و امامت؛ و چونان حضرت زینب سلام اللّه علیها، قافله سالاری شایسته. اگر فریاد حضرت زینب سلام اللّه علیها بنی امیه را رسوا کرد، فریاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فاطمه ای از تبار فاطمه سلام الله علیها

حضرت معصومه


بنا به نظر مشهور، حضرت معصومه سلام الله علیها در اول ذیقعده ی سال 173ه. ق، در مدینه ی طیبه، به دنیا آمد. در آغوش پر مهر امامت و ولایت، امام موسی کاظم (علیه السلام) و مادر گرامی اش نجمه (تُکْتَم)، پرورش یافت.

نامش را فاطمه گذاردند که بعدها با تولّد دختران دیگر موسی بن جعفر (علیهما السلام) که بر آن ها نام فاطمه نهاده شد، به فاطمه ی کبری معروف شد. لقبش معصومه است و قدر و جلالش به گونه ای است که علما و بزرگان دین از او به کرامت و نجابت فراوان یاد می کنند.

شیخ عبّاس قمی (ره) در مورد ایشان می فرماید:«...اما دختران موسی بن جعفر (علیهماالسلام)؛ به حسب آنچه به ما رسیده، افضل آنها سیده ی جلیله ی معظمه، فاطمه ی کبری، معروف به حضرت معصومه (سلام الله علیها) است که در قم مدفون است...»

او معصومه و کریمه ی اهل بیت است!

لقب «معصومه» را علی بن موسی الرضا (علیهما السلام) درضمن روایتی برای خواهر خود برگزیده است؛ آنجا که می فرماید: «من زار المعصومة بِقُم کَمَن زارنی...». لقب دیگر این بانو، «کریمه ی اهل بیت» است و این لقب، به جهت خوابی است که مرحوم آیت اللّه سید محمود مرعشی نجفی (ره) - پدر آیت اللّه العظمی مرعشی نجفی (ره) - دیده است. ایشان بسیار علاقه مند بود تا به هر طریق ممکن، محل دفن حضرت صدیقه ی طاهره (سلام الله علیها) را بداند. به این منظور، ختم مجربی انتخاب می کند و چهل شب به آن مداومت می کند. شب چهلم درعالم رۆیا به محضر امام باقر یا امام صادق - علیهما السلام - مشرف می شود. امام به ایشان می فرمایند: «علیک بکریمة اهل البیت...؛ یعنی برتو باد چنگ زدن به دامان کریمه ی اهل بیت، فاطمه ی معصومه (سلام الله علیها)

از بین امامزادگان و فرزندان اهل بیت علیهم السلام فقط چهار نفرند که زیارتنامه  مخصوص دارند: حضرت زینب کبری، حضرت ابا الفضل العباس، حضرت علی بن الحسین و حضرت فاطمه ی معصومه سلام الله علیهم اجمعین

شاید این ارجاع، رمزی الهی است که مردم به جای گشتن به دنبال محل قبر همسر امیر المۆمنین علیه السلام ،  به آستان بوسی نواده ی مکرمه اش، حضرت فاطمه ی معصومه (سلام الله علیها) مشرف شوند.

آری! تمام اینها رمزها و نشانه هایی است که از سوی اهل بیت (علیهم السلام) برای شیعیان فرستاده می شود، تا خواص اهل معرفت، تیزبینانه آنها را دریافت کنند و راه را بیابند.

حضرت معصومه

حضرت معصومه سلام الله علیها دختری است از تبار حضرت زهرا سلام اللّه علیها و همچون او، حامی ولایت و امامت؛ و چونان حضرت زینب سلام اللّه علیها، قافله سالاری شایسته. اگر فریاد حضرت زینب سلام اللّه علیها بنی امیه را رسوا کرد، فریاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها کید بنی عباس را برملا کرد.

قدر و منزلت این بانوی گرامی به حدّی است که از سوی ائمّه (علیهم السلام)، زیارتی مخصوص برای ایشان صادر شده است. از بین امامزادگان و فرزندان اهل بیت (علیهم السلام) فقط چهار نفرند که زیارتنامه ی مخصوص دارند: حضرت زینب کبری (سلام الله علیها)، حضرت ابا الفضل العباس (علیه السلام)، حضرت علی بن الحسین (علیهماالسلام) و حضرت فاطمه ی معصومه (سلام الله علیها).

آیا این مطلب نیز عظمت وجود مقدسه ی کریمه ی اهل بیت را روشنتر نمی سازد؟ بی شک، وجود این روایات روشن و صریح است که مردم را به سوی عقاید به حق و محکمی پیرامون این نور پاک رهنمون ساخته است.

امام صادق علیه السلام فرمودند: قم کوفه کوچک ما است . برای بهشت هشت درب است که سه درب آن به سوی قم است . زنی در قم وفات می کند که از اولاد من است و نامش فاطمه دختر موسی بن جعفرعلیهماالسلام است . در روز قیامت با شفاعت او تمام شیعیان من وارد بهشت می شوند

حضرت معصومه علیها السلام در روایات

1 . امام صادق علیه السلام فرمودند: برای خدا حرمی است و آن مکه است و برای رسول خداصلی الله علیه وآله حرمی است و آن مدینه است و برای امیرمۆمنان علیه السلام حرمی است و آن کوفه است و برای ما حرمی است و آن قم است و به زودی زنی از فرزندان من در آنجا دفن می شود که نامش «فاطمه » است; هر کس او را زیارت کند بهشت بر او واجب خواهد شد .»  (بحارالانوار، ج 102، ص 265)

2 . مرحوم محدث قمی رحمه الله نقل کرده است که امام رضا علیه السلام به «سعد اشتری قمی» فرمودند:

«ای سعد! نزد شما قبری از ما هست . سعد گفت: قبر فاطمه دختر امام موسی بن جعفرعلیهما السلام را می فرمایید؟ فرمودند: آری . هر کس او را زیارت کند و حق او را بشناسد بهشت برای اوست.» (منتهی الامال، ج 2، ص 270)

3 . امام صادق علیه السلام فرمودند:  قم کوفه کوچک ما است . برای بهشت هشت درب است که سه درب آن به سوی قم است . زنی در قم وفات می کند که از اولاد من است و نامش فاطمه دختر موسی بن جعفرعلیهماالسلام است. در روز قیامت با شفاعت او تمام شیعیان من وارد بهشت می شوند .» (جامع احادیث الشیعة، ج 12، ص 617)

4 . امام جواد علیه السلام فرمودند: «کسی که قبر عمه ام را در قم زیارت کند سزاوار بهشت است.» (بحارالانوار، ج 102، ص 265)

5 . کسی که [فاطمه معصومه را] زیارت کند در حالی که عارف به حق او باشد، پاداشش بهشت است .» (بحارالانوار، ج 102، ص 265)

                                                                                                                                    فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان


منابع:

مجله خیمه ، شماره 10

مجله افق حوزه ، شماره 206

مجله مبلغان ، شماره 42

مجله گلبرگ، شماره 11

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.