تبیان، دستیار زندگی
آیات الهی در جزء نوزدهم قرآن کریم از بندگان موفقی نام می برد که برای آینده فرزندان خود، آرزوهایی دارند و از خداوند متعال می خواهند که این آرزوها را در حق آنها و ذریه آنها به استجابت برساند .
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : امین ادریسی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یک آرزوی طلایی برای فرزندان شما


آیات الهی در جزء نوزدهم قرآن کریم از بندگان موفقی نام می برد که برای آینده فرزندان خود، آرزوهایی دارند و از خداوند متعال می خواهند که این آرزوها را در حق آنها و ذریه آنها به استجابت برساند .


آرزو

فرق اساسی که بین انسان های عادی و افراد موفق وجود دارد این است که انسان های عادی فقط در جستجوی آرزوی خود هستند و برای رسیدن به آن تلاش می کنند، اما افراد موفق علاوه بر اینکه در جستجوی آرزو های خود هستند برای دیگران نیز آرزوهایی دارند و سعی می کنند آرزوهای دیگران نیز بر آورده شود .

شما از کدام دسته از آدم ها هستید؟ آدم هایی که فقط به فکر برآورده شدن آرزوی خودشان هستند، یا اینکه آرزوی دیگران نیز برایشان مهم است ؟

پدر و مادرها را معمولاً می توان جزء گروه دوم معرفی کرد ،چون علاوه بر جستجوی آرزوهای خود برای فرزندانشان نیز آرزوهایی دارند و سعی می کنند به هر ترتیبی شده روزی آرزوی فرزندان خود را نیز برآورده کنند .

اما چه آرزویی می تواند آینده فرزندانمان را به خوبی رقم بزند و آنها را موفق و پیروز کند ؟

عده ای برای اینکه فرزندان آنها بتوانند آینده ای روشن در پیش رو داشته باشند از همان بدو تولد یک حساب بانکی برای آنها باز می کنند و ماهانه سعی می کنند مقداری از سرمایه اقتصادی خود را در آن پس انداز کنند تا فرزندانشان در آینده مشکل مادی نداشته باشند .

عده ای دیگر از همان ابتدا سعی می کنند فرزندان خود را در بهترین کلاس های آموزشی ثبت نام کنند تا چشم انداز علمی آنها روشن و زیبا دیده شود .

اما در کنار همه این آرزوها و تلاش ها برای آینده فرزندان ، قرآن کریم در روز 19 ماه مبارک رمضان آرزوی برترین و موفق ترین انسان های تاریخ را در حق فرزندان خود برای ما معرفی می کند، آرزویی که می تواند بهترین و زیباترین آینده را برای بچه های ما رقم بزند .

آیات الهی در جزء نوزدهم قرآن کریم از بندگان موفقی نام می برد که برای آینده فرزندان خود، آرزوهایی دارند و از خداوند متعال می خواهند که این آرزوها را در حق آنها و ذریه آنها به استجابت برساند :

(وَ الَّذینَ یَقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیَّاتِنا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقینَ إِماماً :و كسانى‏اند كه مى‏گویند: «پروردگارا، به ما از همسران و فرزندانمان آن ده كه مایه روشنىِ چشمان [ما] باشد، و ما را پیشواى پرهیزگاران گردان.)( الفرقان :  74)

در کنار همه این آرزوها و تلاش ها برای آینده فرزندان ، قرآن کریم در روز 19 ماه مبارک رمضان آرزوی برترین و موفق ترین انسان های تاریخ را در حق فرزندان خود برای ما معرفی می کند، آرزویی که می تواند بهترین و زیباترین آینده را برای بچه های ما رقم بزند

این افراد توجه خاصی به تربیت فرزندان خود دارند و برای خود در برابر آنها مسئولیت قائل هستند و تربیت را فقط در تهیه خوراک و پوشاک و مسکن برای فرزندان خود منحصر نمی دانند، بلکه علاوه بر این امور به فکر مسائل مهم دیگر هم هستند .

نکته مهمی که در این آیه شریفه باید به آن متذکر شد این است که این افراد فقط در مورد آینده فرزندان خود دست به دعا بر نمی دارند، بلکه ابتدا تلاش و کوشش خود را به کار می گیرند و در مرحله بعد از خداوند متعال نیز درخواست می کنند که تلاش های آنان در تربیت فرزندان مثمر ثمر واقع شود ،چون دعا به تنهایی نمی تواند دردی را دوا کند بلکه تلاش و کوشش نیز لازم است .

برخی در توضیح معنای (قُرَّةَ أَعْیُنٍ) به این معنا اشاره کرده اند که هیچ چیز بهتر از اینکه یک فرد ببیند فرزندان و همسرش از دستورات الهی پیروی می کنند و اهل عبادت هستند، سبب خوشحالی و مسرت او نمی شود .

آری یکی از بزرگترین آرزوهای افراد موفق از دیگاه قرآن کریم این است که فرزندان آنها اهل عبادت و عمل به دستورات دین باشند و این آرزو چنان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و هست که می توان آن را در لحظه لحظه زندگی این افراد مشاهده کرد :

حضرت اسماعیل

آنجا که حضرت ابراهیم از خداوند متعال این گونه درخواست می کند که :

(رَبِّ اجْعَلْنی‏ مُقیمَ الصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّیَّتی‏ رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دُعاء: پروردگارا، مرا برپادارنده نماز قرار ده، و از فرزندان من نیز. پروردگارا، و دعاى مرا بپذیر.)( إبراهیم :  40)

وقتی که حضرت زکریا از خداوند متعال می خواهد تا به او ذریه طیبه و نسل پاک عنایت کند :

(هُنالِكَ دَعا زَكَرِیَّا رَبَّهُ قالَ رَبِّ هَبْ لی‏ مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّیَّةً طَیِّبَةً إِنَّكَ سَمیعُ الدُّعاءِ : آنجا [بود كه‏] زكریا پروردگارش را خواند [و] گفت: «پروردگارا، از جانب خود، فرزندى پاك و پسندیده به من عطا كن، كه تو شنونده دعایى.)( آل‏عمران :  38)

آنجا که مادر حضرت مریم بلافاصله بعد از تولد فرزندش دست به دعا بر می دارد و این گونه می فرماید:

(وَ إِنِّی سَمَّیْتُها مَرْیَمَ وَ إِنِّی أُعیذُها بِكَ وَ ذُرِّیَّتَها مِنَ الشَّیْطانِ الرَّجیمِ : و من نامش را مریم نهادم، و او و فرزندانش را از شیطان رانده شده، به تو پناه مى‏دهم.)( آل‏عمران :  36)

از آرزوهایی که در این آیات بیان شد به خوبی استفاده می شود که حقوق فرزندان تنها با آماده کردن خوراک و پوشاک و  امکانات دیگر مهیا نمی شود، بلکه تغذیه روح و به کار گیری اصول تعلیم و تربیت صحیح در اولویت اول قرار دارد .

و به همین جهت خداوند متعال به همه افراد توصیه می کند تا با تربیت صحیح فرزندان آنها را از گرفتار شدن در گمراهی نجات دهند :

(یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَ أَهْلیكُمْ ناراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَةُ عَلَیْها مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدادٌ لا یَعْصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُۆْمَرُونَ : اى كسانى كه ایمان آورده‏اید، خودتان و كسانتان را از آتشى كه سوخت آن، مردم و سنگهاست حفظ كنید: بر آن [آتش‏] فرشتگانى خشن [و] سختگیر [گمارده شده‏] اند. از آنچه خدا به آنان دستور داده سرپیچى نمى‏كنند و آنچه را كه مأمورند انجام مى‏دهند.)( التحریم : 6)

برخی در توضیح معنای (قُرَّةَ أَعْیُنٍ) به این معنا اشاره کرده اند که هیچ چیز بهتر از اینکه یک فرد ببیند فرزندان و همسرش از دستورات الهی پیروی می کنند و اهل عبادت هستند، سبب خوشحالی و مسرت او نمی شود .

آری یکی از بزرگترین آرزوهای افراد موفق از دیگاه قرآن کریم این است که فرزندان آنها اهل عبادت و عمل به دستورات دین باشند و این آرزو چنان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و هست که می توان آن را در لحظه لحظه زندگی این افراد مشاهده کرد

هنگامی که از این آیه شریفه از امیرالمومنین علی علیه السلام سۆال شد، حضرت در پاسخ فرمودند:

(عَلِّمُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلِیکُمُ الْخَیْرَ، وَ أَدِّبوُهُمْ: «منظور این است که خود و خانواده خویش را نیکى بیاموزید و آنها را ادب کنید.)(درّ المنثور، جلد 6، صفحه 244)

آری ایشان در زمره بهترین عباد الرحمن و موفق ترین افرادی است که تا آخرین لحظه از عمر مبارک خود به مساله تربیت فرزندان و تعلیم و تربیت آنها اصرار ویژه داشت، تا جایی که در آخرین لحظات عمر مبارک خویش ،امام مجتبی را فرا خواند و به ایشان توصیه هایی کرد که به بخشی از آن به مناسبت سالروز شهادت این امام همام اشاره می شود :

فرزندم حسن! تو و همه فرزندان و اهل بیتم و هر كس را كه این نوشته من به او رسد را به امور ذیل توصیه و سفارش مى‎كنم : تقوای الهى را هرگز از یاد نبرید، كوشش كنید تا دم مرگ بر دین خدا باقى بمانید.

همه با هم به ریسمان خدا چنگ بزنید، و بر مبناى ایمان و خداشناسى متفق و متحد باشید و از تفرقه بپرهیزید، پیغمبر فرمود: اصلاح میان مردم از نماز و روزه دائم افضل است و چیزى كه دین را محو مى‎كند، فساد و اختلاف است ارحام و خویشاوندان را از یاد نبرید، صله رحم كنید كه صله رحم حساب انسان را نزد خدا آسان مى‎كند.

خدا را! خدا را!  درباره یتیمان، مبادا گرسنه و بى سرپرست بمانند.

خدا را! خدا را! درباره همسایگان، پیغمبر آن قدر سفارش همسایگان را فرمود كه ما گمان كردیم مى‎خواهند آنها را در ارث شریك كند.( مقاتل الطالبین، صص 44 – 28،)

خدا را! خدا را! درباره قرآن؛ مبادا دیگران در عمل كردن، بر شما پیشى گیرند.( مقاتل الطالبین، صص 44 – 28)

امین ادریسی

بخش قرآن تبیان