تبیان، دستیار زندگی
از وظایف روزه داران در این ماه، دعا و درخواست‏ حوایج از حضرت حق است كه بنده احساس نیاز به پیشگاه بى نیاز كرده، و دست‌هاى احتیاج خویش را به درگاه او دراز می‌كند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نگوییم؛ رمضان آمد بگوییم ماه رمضان آمد


از وظایف روزه داران در این ماه، دعا و درخواست‏ حوایج از حضرت حق است كه بنده احساس نیاز به پیشگاه بى نیاز كرده، و دست‌هاى احتیاج خویش را به درگاه او دراز می‌كند.


رمضان

رمضان از مصدر «رمض» به مفهوم شدت گرما و تابش آفتاب بر رمل... معنا شده است. انتخاب چنین واژه‌ای به راستی از دقت نظر و لطافت خاصی برخوردار است چرا که سخن از گداخته شدن است و شاید به تعبیری دگرگون شدن در زیر آفتاب گرم و سوزان نفس و تحمل ضربات بی امانش، زیرا که رمضان ماه تحمل شدائد و عطش است.

نگوییم؛ رمضان آمد بگوییم ماه رمضان آمد

رمضان اسمی از اسماء الهی است و نباید آن را به تنهایی ذکر کرد. مثلا ً بگوییم رمضان آمد یا رفت، بلکه باید گفت ماه رمضان آمد، یعنی ماه را باید به اسم اضافه كرد. در این زمینه هشام بن سالم از حضرت امام محمد باقر(علیه السلام) نقل روایت می‌كند و می‌گوید: ما هشت نفر از رجال در محضر حضرت ابی جعفر امام باقر (علیه السلام) بودیم، پس سخن از رمضان به میان آوردیم. امام علیه السلام فرمود: نگویید این است رمضان و نگویید رمضان رفت و یا آمد، زیرا رمضان نامی از اسماء الله است که نمی‌رود و نمی‌آید که شیء زائل و نابود شدنی می‌رود و می‌آید، بلکه بگویید ماه رمضان، پس ماه را اضافه کنید در تلفظ به اسم، که اسم، اسم الله می‌باشد، و ماه رمضان ماهی است که قرآن در او نازل شده است و خداوند آن را «مثل» و «عید» قرار داده است همچنانکه پروردگار بزرگ، عیسی بن مریم (سلام الله علیها) را برای بنی اسرائیل مثل قرار داده است، و از حضرت علی بن ابی طالب (علیه السلام) روایت شده که حضرت فرمود: شما به راستی نمی‌دانید که رمضان چیست (و چه فضائلی در او نهفته است!)

رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمودند:"اگر كسى در این ماه یك آیه از قرآن تلاوت كند، ثوابش مثل كسى است كه در غیر ماه رمضان یك ختم قرآن كرده است"

فضیلت اعمال مستحبى ماه رمضان

دعا و استغفار در ماه رمضان

حضرت علی(علیه السلام) در حدیثی می‌فرمایند: "بر شما باد در ماه رمضان به استغفار و دعاى زیاد. اما دعاهاى شما دافع بلا از شماست. و اما استغفار شما از بین برنده گناهان است." بنابراین از وظایف روزه داران در این ماه، دعا و درخواست‏ حوایج از حضرت حق است كه بنده احساس نیاز به پیشگاه بى نیاز كرده، و دست‌هاى احتیاج خویش را به درگاه او دراز می‌كند.

روزهاى ماه رمضان

رسول خدا (صلی الله علیه وآله) می‌فرمایند: "اى مردم ماه خدا با بركت و رحمت و آمرزش به شما رو كرده است، ماهى است كه پیش خدا بهترین ماه است و روزهایش بهترین روزها و شب‌هایش بهترین شب‌ها و ساعاتش بهترین ساعات."

اعتکاف

اعتكاف در ماه رمضان

پیامبر اكرم(صلی الله علیه وآله) در حدیثی اعتكاف در یك دهه از ماه مبارك رمضان را برابر با ثواب دو حج و دو عمره می‌شمارند.

در ایام و لیالى مقدسه‏‌اى، طبق روایات رسیده از ائمه معصومین(علیهم السلام) مستحب است كه هر مسلمانى در صورت امكان دهه آخر ماه مبارک رمضان را در مسجد معتكف شود، كه پیامبر اكرم(صلی الله علیه وآله) در تمامى عمرش چنین می‏‌كرد.

تلاوت قرآن در ماه رمضان

بهترین اعمال در شب‌ها و روزهاى ماه مبارک رمضان، تلاوت قرآن است. اگر چه تلاوت قرآن در تمام اوقات ثواب دارد، ولى چون قرآن در ماه رمضان نازل شده است، از اجر و ثواب ویژه‏‌اى برخوردار است چنانچه وارد شده:

حضرت امام صادق(علیه السلام) در این باره می‌فرمایند: "براى هر چیزى بهارى است و بهار قرآن رمضان است." بنابراین امتیازات قرآن به اعتبار نزولش در ماه رمضان از ماه‌هاى دیگر بیشتر است.

پیامبر اكرم(صلی الله علیه وآله) در حدیثی اعتكاف در یك دهه از ماه مبارك رمضان را برابر با ثواب دو حج و دو عمره می‌شمارند

همچنین رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمودند: "اگر كسى در این ماه یك آیه از قرآن تلاوت كند، ثوابش مثل كسى است كه در غیر ماه رمضان یك ختم قرآن كرده است."

افطارى و صدقه دادن در ماه رمضان

امام محمدباقر(علیه السلام) در تاكید بر اهمیت این مساله در روایتی به "سدیر" می‌فرمایند: "اى سدیر! آیا می‌دانى چه شب‌هایى است این شب‌ها؟ سدیر گفت: بلى فدایت گردم این شب‌ها شب‌هاى ماه رمضان است، مگر این شب‌ها چگونه است؟ امام (علیه السلام) فرمودند: آیا قدرت دارى هر شب از این شب‌ها 10 بنده از فرزندان اسماعیل (علیه السلام) را آزاد كنى؟ پس سدیر عرض كرد: پدر و مادرم به فدایت، ثروتم كفاف نمی‌دهد، پس امام پیوسته تعداد بنده‏‌ها را كم كرد، تا رسید به یكى در تمام این ماه، سدیر گفت: قدرت ندارم پس امام(علیه السلام) به او فرمود: آیا قدرت ندارى هر شب یك مسلمان روزه‏‌دارى را افطار دهى؟

سدیر عرض كرد: بلى تا 10 نفر را هم می‌توانم افطارى بدهم، پس امام به او فرمود: اى سدیر همان است كه اراده كردى یعنى با افطارى دادن 10 روزه‏‌دار به ثواب عتق و آزاد كردن 10 بنده از اولاد اسماعیل (علیه السلام) نایل می‏‌گردى.

همچنین در این باره از ابى عبد الله (علیه السلام) نقل شده است كه فرمودند:"من تصدق فى شهر رمضان بصدقة صرف الله عنه سبعین نوعا من البلاء"."هر كس در ماه رمضان صدقه‏‌اى بدهد خداوند هفتاد نوع بلا را از او دور می‌كند."

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع: خبرآنلاین

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.