تبیان، دستیار زندگی
«تقریرنویسی» یكی از روشهای مرسوم حوزوی است. اگر می خواهید این راه ور وش را یاد بگیرید، مقاله «تقریر نویسی» را در سایت فرهنگی اطلاع رسانی تبیان بخوانید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تقریر نویس شوید

نگارش

«تقریرنویسی» یكی از روشهای مرسوم حوزوی است. اگر می خواهید این راه ور وش را یاد بگیرید، مقاله «تقریر نویسی» را در سایت فرهنگی اطلاع رسانی تبیان بخوانید.

به گزارش روابط عمومی، بخش حوزه علمیه موسسه فرهنگی اطلاع رسانی تبیان در مقاله ای به بررسی روش تقریرنویسی پرداخت.

احمد اولیایی در تعریف تقریرنویسی می نویسد:«تقریر نویسی یعنی پیاده کردن درس استاد که یکی از بهترین روش های فهم صحیح و کامل درس است.محمد جواد عاملی صاحب مفتاح الکرامة، متوفی 1226، را اولین تقریرنویس دانسته اند که تقریرات درس استادش، سیدمحمدمهدی بحرالعلوم، را تألیف کرد. تأکیدها و تشویقهای استادان بزرگ فقه و اصول، به رواج و تقویت این سنّت انجامید. میرزا حسن شیرازی به نوشته های شاگردانش اهمیت می داد و بهترین تقریر را در حضور دیگران معرفی می کرد. مثلاً، در یکی از دوره های تدریس خود، تقریرات میرزا حبیب اللّه مشهدی را بر دیگر تقریرات ترجیح داد و هنگام تدریس به آن تصریح کرد.

وی همچنین به شاگردان خود سفارش کرد که تقریرات علی روزدری را در اصول فقه، که پسندیده بود، استنساخ کنند.

محمدحسین نائینی نیز به این شیوه توجه ویژه ای داشت و بارها از شاگردان خود خواسته بود که مطالب را تقریر کنند. او پس از مشاهدة تقریرات طلاب ، آنان را راهنمایی می کرد.

آیت اللّه بروجردی نیز کسانی را که تقریرات خوبی داشتند، تمجید می کرد و به آنان جایزه می داد.بر اثر تلاشهای وی، سنّت تقریرنویسی ــ که بر خلاف حوزة نجف در حوزة قم چندان مرسوم نبود ــ رایج شد. اید فرمایش رسول اکرم صلی الله علیه وآله را که می فرمایند: «قیدوالعلم بالکتابة»، بتوان برای اثبات روش تقریر نویسی استفاده نمود.

تقریر یا نوشتن درس استاد بسیار مفید است و موجب می شود درس در همان جلسه کلاس در ذهن طلبه بماند.»

گفتنی است روشهای گوناگون تقریر نویسی در این مقاله معرفی شده و در  بخش حوزه علمیه قابل دسترسی است.

تنظیم: هومن بهلولی