تبیان، دستیار زندگی
«شور شیرین» فیلمی است که نظام برای ساخت آن هزینه‌ می‌کند اما مدیران سینمایی نمی‌توانند از آن دفاع و در زمان مناسب اکران کنند. جالب‌تر اینکه رئیس شورای صنفی نمایش «شور شیرین» را فیلمی غیر مردمی می‌خواند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شور شیرینی که دیده نشد


«شور شیرین» فیلمی است که نظام برای ساخت آن هزینه‌ می‌کند اما مدیران سینمایی نمی‌توانند از آن دفاع و در زمان مناسب اکران کنند. جالب‌تر اینکه رئیس شورای صنفی نمایش «شور شیرین» را فیلمی غیر مردمی می‌خواند.


شور شیرین

فیلم سینمایی «شور شیرین» درباره رشادت‌های شهید کاوه در نیمه دوم سال 89 و با هزینه دولت ساخته شد. قرار بود فیلم برای حضور در جشنواره بیست و نهم فیلم فجر آماده شود اما همزمان با آخرین روز جشنواره فیلمبرداری به اتمام رسید. گروه با فراغ بال و آسوده‌خاطر کارهای پس‌تولید را به انجام رساندند تا فیلم را در شرایطی مطلوب به جشنواره سی‌ام فیلم فجر برسانند. فیلم در جشنواره با مخاطب ارتباط خوبی برقرار کرد و توانست جایزه نگاه ملی را به خود اختصاص دهد.

* فیلمی که قرار بود نوروز اکران شود

پس از بی‌تدبیری مدیران ارشاد و چینش غلط اکران نوروز، سینما دچار چالش شد و با پایان اکران دو فیلم «گشت ارشاد» و «خصوصی» باید فیلم‌های جایگزین می‌شد. مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی پس از توقف نمایش دو فیلم در گفت‌و‌گویی با خبرنگار ما اعلام کرد: فیلم «شور شیرین» ساخته جواد اردکانی یکی از فیلم‌هایی است که جایگزین خواهد شد اما در کمال تعجب، شورای صنفی نمایش فیلم درجلسه روز 21 فروردین‌ماه فیلم‌‌های سینمایی «نارنجی‌پوش» و «چگونه میلیاردر شدم» را به ترتیب در گروه سینمایی قدس و آفریقا جایگزین دو فیلم «خصوصی» و «گشت ارشاد» کرد و این فیلم که با حمایت نظام ساخته و آماده شده بود، نتوانست در موقعیت مناسب نوروز اکران شود در حالی که یکی از مدیران ارشاد خبر از اکران فیلم را داده بود.

شورای صنفی نمایش در اقدامی دیگر فیلم را برای اکران پس از تعطیلات 15 خرداد در نظر گرفت و اعلام کرد از 16 خردادماه فیلم «شور شیرین» اکران می‌شود؛ این درحالی است که همه اهالی سینما بر این امر واقف هستند که فیلم‌های سینمایی  در خردادماه فروش پایینی خواهد داشت و نمی‌توانند موفق در گیشه عمل کنند زیرا فصل امتحانات دانش آموزان و آماده شدن دانشگاهیان برای فصل امتحانات است. دوستان برای این زمان مرده می‌توانند تدبیری دیگر بیاندیشند، نه آنکه فیلم‌های ارزشی را قربانی این زمان نمایند. بنا به‌ درخواست، تهیه‌کننده و سازندگان فیلم اکران فیلم ارزشمند «شور شیرین» را به زمان دیگری موکول کردند.

ما به آمار فروش این فیلم در سینما آزادی مشکوکیم و فکر می‌کنیم که آن‌ها تا حدودی از گیشه فروش فیلم «چک» آمار «شور شیرین» را ارایه می‌کنند. و در بخش دیگری از سخنانش جمله تعجب‌برانگیز دیگری هم گفت. او افزود: فیلم «شور شیرین» نباید در این وسعت اکران می‌شد. این فیلم‌ها مردمی نیستند!

* گروکشی شورای صنفی نمایش

در این میان دعوای شورای صنفی نمایش و حوزه هنری بالا گرفت زیرا مدیران حوزه هنری در راستای سیاست‌های بحق خود مبنی بر اکران فیلم‌های ارزشمند و انتخاب فیلم‌هایی که از سوی وزارت ارشاد مجوز اکران دارند، ادامه داد و از بند قانونی مخیر بودن سینماداران از انتخاب فیلم‌ها برای نمایش در سالن‌های خود استفاده کرد. حوزه هنری طبق اعلام قبلی تعدادی از فیلم‌های جشنواره فیلم فجر را مناسب برای اکران در سینماهای زیر نظر خود ندانست و از اکران فیلم‌هایی که جامعه را دچار تنش می‌کند و به سلامت روانی افراد جامعه آسیب می‌رساند خودداری نمود و در همین راستا فیلم کمدی «خوابم می‌آد» و «پس کوچه‌های شمرون» را در سینمای خود اکران نکرد و رئیس جامعه صنفی تهیه‌کنندگان در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس اعلام کرد: با توجه به عدم اکران برخی از فیلم‌ها در برخی از سالن‌های سینما در جلسه هیئت مدیره جامعه صنفی تهیه‌کنندگان فیلم سینمایی مطرح و‌ تصمیم گرفتیم هیچ فیلمی برای اکران در سینما آزادی و حوزه هنری ارایه نشود.

با این کار شورای صنفی نمایش رسما دست به گروکشی زد؛ در حالی که پس از اکران ناموفق نوروز می‌بایست در جهت رفع سوءتفاهم‌ها برمی‌‌آمد اما با این کار نشان داد موضوع اکران نوروزی خیلی هم سوءتفاهم نبوده است.

شور شیرین

* اکران فیلم در بدترین زمان

در این اوضاع و احوال با تصمیم مدیران سینمایی کشور و به گفته کارگردان فیلم «شور شیرین»، گروه سازنده را مجبور به نمایش فیلم کردند تا بتوانند بر این مشکل که از سوی جامعه صنفی تهیه‌کنندگان ایجاد شده بود فائق آیند. جواد اردکانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس گفت: در زمانی به ما اکران می‌دهند که دانشگاه‌ها و مدارس تعطیل هستند و نزدیک به ماه مبارک رمضان است، بخش خصوصی که فیلم دارد هیچ کدام فیلم‌هایشان را ارایه نمی‌دهد اما مدیریت فرهنگی می‌گوید اگر اکران نکنید ممکن است هرگز اکران نشود و همان بلایی که سر فیلم «شب واقعه» آمد ممکن است سر فیلم شما هم بیاید با این تهدیدات رضایت به اکران دادیم.

گروه سازنده رضایت به اکران فیلم «شور شیرین» در تاریخ 7 تیرماه می‌دهند اما در این میان طبق گفته سید‌ضیاء هاشمی - رئیس شورای صنفی نمایش - حواله اکران فیلم در سینما آزادی صادر نشد و فیلم قربانی اختلافات شد و عملاً فیلم با یک روز تاخیر و تنها در 14 سالن سینما به نمایش درآمد. اما سینما آزادی طبق قراردادی که از قبل با پخش فیلم (بنیاد سینمایی فارابی) بسته بود عمل کرد و فیلم را به نمایش درآورد ولی این عملکرد واکنش شورای صنفی نمایش را به همراه داشت و سخنگوی شورای صنفی نمایش در برنامه تلویزیونی هفت اعلام کرد این عمل غیرقانونی است و حواله فیلم در سینما آزادی صادر نشده است.

«رضا سعیدی‌پور» در گفت‌و‌گو با برخی از خبرنگاران از فروش مناسب فیلم «شور شیرین» در سینما آزادی خبر داد‌. روز گذشته با وساطت مدیران سینما بالاخره شورای صنفی نمایش تصمیم اتخاذ شده مبنی بر عدم صدور حواله نمایش برای اکران فیلم‌ها در سالن‌های سینمایی حوزه هنری را لغو نمود و مجوز سالن‌های حوزه هنری را صادر کرد و عملاً در این میان تنها فیلم «شورشیرین» قربانی کشمکش‌های حوزه هنری و شورای صنفی نمایش شد.

شور شیرین

* «شور شیرین» فیلم مردمی نیست!

روز گذشته «سید‌ضیاء هاشمی» رئیس شورای صنفی نمایش در گفت‌و‌گو با یکی از خبرگزار‌ی‌ها گفت: ما به آمار فروش این فیلم در سینما آزادی مشکوکیم و فکر می‌کنیم که آن‌ها تا حدودی از گیشه فروش فیلم «چک» آمار «شور شیرین» را ارایه می‌کنند. و در بخش دیگری از سخنانش جمله تعجب‌برانگیز دیگری هم گفت. او افزود: فیلم «شور شیرین» نباید در این وسعت اکران می‌شد. این فیلم‌ها مردمی نیستند!

تمامی اهالی سینما بر این واقف‌اند که فیلم‌ها برای آغاز اکران نیاز تبلیغات گسترده و معرفی به مخاطب دارند، متاسفانه «شور شیرین» از این نعمت نیز محروم بود زیرا سازندگان و دفتر پخش اطلاع درستی از اکران فیلم نداشت و فیلم به درستی معرفی نشد و جالب است که همین امر دستمایه گله‌های ریاست شورای صنفی نمایش گردیده است.

* ترویج فرهنگ شهادت با فیلم‌های خیانت و مثلث‌های عشقی!

اینجا این سؤال مطرح می‌شود در کشوری که همیشه از سوی کشورهای دیگر مورد تهدید قرار گرفته است چگونه و چطور باید روحیه شهادت‌طلبی و ایثار را در میان جوانان و نوجوانان زنده نگه دارد؟ آیا با فیلم‌هایی که تنها مضامین مثلث‌های عشقی را دنبال می‌کنند و یا روحیه خیانت را در جامعه ترویج می‌دهند؟ آیا فیلمی که رشادت‌های جوانان ما در دوران جنگ را روایت می‌کند باید در همه مراحل اعم از دریافت تجهیزات و امکانات و تولید دچار مشکل باشد و فیلمساز مجبور به حذف بخش‌هایی از فیلمنامه شود تا مرحله اکران که با این معضلات مواجه است و دوستان شورای صنفی به بهانه استقبال کم مخاطب (آن هم به دلیل معرفی نشدن فیلم) آن را دستاویز قرارداده و برای این فیلم‌ها سرگروه قایل نباشند و به اکران فیلم در چند سالن سینما‌ هم معترض شوند!

شور شیرین

* فیلمی که مدیران با آن عکس یادگاری می‌گیرند

سوال دیگر، فیلمی که با هزینه نظام ساخته شده و مورد توجه مدیران است و بنا به گفته کارگردان، مدیران با این دسته از فیلم‌ها، عکس‌های یادگاری می‌گیرند و برای ارایه آمار و ارقام از این دسته از فیلم‌ها بهره می‌برند، چگونه است که ‌این فیلم با مضمونی ارزشمند که رشادت‌های مردم و شهدای کردستان را (که کمتر به آن پرداخته شده است) سوژه فیلم قرار داده است باید قربانی دعواها و کشمکش‌ها قرار گیرد!

نظام هزینه‌ می‌کند اما مدیران سینمایی نمی‌توانند از فیلم دفاع کنند و زمان مناسب که بتواند با مخاطب ارتباط خوبی برقرار کند را برای فیلم در نظر نمی‌گیرند و با تهدید فیلم را در زمان مرده سینما زمانی که آقایان خود از ماه‌ها قبل اکران عید فطر را قبضه کرده‌اند و حق مسلم خود می‌دانند اکران می‌کنند و رئیس شورای صنفی نمایش به فروش فیلم و تعداد سالن‌های سینما نیز اعتراض می‌کند! با این اوضاع و احوال اگر سالن‌داران سینما فیلم را یک سانس در میان به نمایش گذارند و یا تماشاگران را به دیدن فیلم‌های سالن‌های دیگر هدایت کنند، بعید و دور از ذهن نیست.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع:فارس