تبیان، دستیار زندگی
حضرت شعیب(علیه السلام) در میان قوم خود گفت: بقیه الله خیر لکم إن کنتم مؤمنین (هود/86) امام زمان (عج) نیز هنگامی که خروج فرماید به کعبه تکیه می زند و 313 نفر از یاران وی نزدش حاضر می شوند. پس اولین سخنی که به زبان می آورد آیه ی شریفه ی بقیه الله خیرٌ لکم
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شبیه ترین مردم به پیامبر!(2)

امام زمان


در ادامه بررسی شباهت های جزیی میان حضرت مهدی (عج) و برخی از انبیای الهی، می کوشیم شناخت خود را از این گوهر آفرینش بیشتر نماییم. باشد که بهانه ای برای نزدیکی بیشترمان با او شود.


شباهت حضرت مهدی (عج) به حضرت شعیب (علیه السلام)

حضرت شعیب(علیه السلام) در میان قوم خود گفت: "بقیه الله خیر لکم إن کنتم مۆمنین" (هود/86) امام زمان (عج) نیز هنگامی که خروج فرماید به کعبه تکیه می زند و 313 نفر از یاران وی نزدش حاضر می شوند. پس اولین سخنی که به زبان می آورد آیه ی شریفه ی "بقیه الله خیرٌ لکم إن کنتم مۆمنین" است. بعد می فرماید: من بقیه الله هستم در زمین و خلیفه خدا و حجت او بر شما. پس هیچ مسلمانی بر او سلام نمی کند مگر آنکه می گوید: السلام علیک یا بقیه الله فی ارضه.

همچنین در روایت است که تکذیب کنندگان حضرت شعیب (علیه السلام) به آتش ابری که به آنان سایه افکنده بود سوختند. چنانکه خداوند متعال می فرماید: "فکذّبوه فاخذهم عذاب یومِ الظُلَّة إنه کان عذابِ یومٍ عظیمٍ، پس آنان او (پیامبرشان) را تکذیب کردند و به عذاب روز ابر گرفتار شدند که آن عذاب همچون عذاب روز بزرگ (قیامت) است." (شعرا/89)

در عصر ظهور حضرت مهدی (عج) نیز تمام بتها و معبودهای غیر خدا خواهند سوخت.

شباهت به حضرت موسی (علیه السلام)

میان حضرت موسی (علیه السلام) و ادوار زندگی وی با حضرت مهدی (عج) شباهتهای بسیاری وجود دارد. از جمله اند:

1-     دوران حمل و ولادت حضرت موسی (علیه السلام) مخفی بود. همانند دوران حمل و ولادت امام زمان (عج) که مخفیانه انجام شد.

2-     حضرت موسی (علیه السلام) دو غیبت داشت که یکی از دیگری طولانی تر بود. غیبت اول از مصر بود که 28 سال طول کشید. غیبت دوم هنگامی که به سوی میقات پرودرگارش رفت و چهل روز به طول انجامید. چنانچه قرآن کریم می فرماید: "و واعدنا موسی ثلاثین لیلةً و أتممناها بعبثرٍ فتَمَّ میقاتُ ربهّ أربعین لیلةً؛ و با موسی سی شب وعده کردیم و آن را با ده شب دیگر به اتمام رسانیدیم. پس میقات پروردگار در چهل شب کامل گردید." (اعراف/41)

امام زمان (عج) نیز دو غیبت دارد که یکی طولانی تر از دیگری است: غیبت صغری و غیبت کبری.

حضرت عیسی (علیه السلام) در کودکی در گهواره سخن گفت و خداوند حضرت عیسی (علیه السلام) را به سوی خود بالا برد. امام زمان (عج) نیز در کودکی در گهواره سخن گفت و خداوند او را به سوی خویش به آسمانها برد

3-     نکته ی دیگری  که در شباهت امام زمان (عج) و حضرت موسی (علیه السلام) وجود دارد آن است که: غیبت حضرت موسی (علیه السلام)  برای مردم آن زمان یک امتحان بود که بسیاری از آن موفق بیرون نیامدند و شکست خوردند. ایشان در زمان غیبت حضرت موسی (علیه السلام) به جای صبر و عمل کردن به تعالیم الهی حضرت موسی (علیه السلام) به دنبال سامری رفتند و گوساله پرستی را انتخاب نمودند. غیبت امام زمان (عج) نیز برای مردم امتحان بزرگی است که این آزمون بزرگ در مدت عمر شریف آن حضرت به طول انجامیده است و بسیاری در این امتحان سرشکسته شده اند. کسانی که راههای افراط و تفریط در دین را برگزیدند و از جاده ی اعتدال اسلامی خارج شدند. در حالی که تنها کسانی موفقند که صابرانه در مسیر حق گام بردارند و پیرو تعالیم الهی باشند.

4-     هنگام غیبت حضرت موسی (علیه السلام) قوم بنی اسرائیل در نهایت مشقت و ذلت واقع شدند، به طوری که دشمنانشان پسران آنان را می کشتند. در واقع با غیبت امام عصر (عج) نیز شیعیان و دوستان حضرت در زمان غیبت در نهایت سختی و فشار می افتند. البته این سختی ها برای آن است که امتحان شوند و خوب و بد از یکدیگر جدا شوند.

حضرت سلیمان

شباهت به حضرت سلیمان (علیه السلام)

حضرت سلیمان (علیه السلام) پیش از رسیدن به بلوغ به پیامبری رسید. حضرت مهدی (عج) نیز در سنین کودکی به مقام امامت منسوب گشتند. همچنین باد در فرمان حضرت سلیمان (علیه السلام) بود. براساس روایات خداوند متعال بادی را برفی انگیزد که در هنگام ظهور حضرت مهدی (عج) در هر بیابانی ندا می کند: "این مهدی است که به قضاوت داود و سلیمان داوری می کند دلیل و بینه هم نمی خواهد." لقب حضرت سلیمان (علیه السلام) حشمت الله است. بر اساس روایات حضرت صاحب الزمان (عج) نیز حشمت الله نامیده شده اند.

شباهت به حضرت ایوب (علیه السلام)

حضرت ایوب مدت طولانی را بر بلا صبر کرد. امام زمان (عج) از هنگام وفات پدر بزرگوارشان تاکنون صبر نموده اند. همچنین در قرآن کریم آمده است که به اذن الهی چشمه ی آبی برای حضرت ایوب از زمین جوشید. برای مهدی (عج) نیز چشمه ای از زمین می جوشد.

همچنین از دیگر مشابهات میان حضرت مهدی (عج) و حضرت ایوب (علیه السلام) می توان به این نکته اشاره نمود که مطابق فرمایش قرآن کریم پروردگار متعال مردگان را برای ایوب (علیه السلام) زنده کرد: "وَ اَیّوبَ إذ نادی رَبّه أنیّ مَسَّنی الضُّرَ و أنتَ أرحم الرّاحمین. فاستَجبنا لَه فکشَفنا ما به مِن ضُرٍ و اتینهُ أهَله و مِثلَهُم مَعَهُم رحمةً مِن عندِنا و ذِکری للعابدین؛ و ایوب (را به یاد آور) هنگامی که پروردگارش را خواند و عرضه داشت؛ ناراحتی و مشکلات شدید به من روی آورده و تو مهربان ترین مهربانانی. ما دعای او را مستجاب کردیم و ناراحتی هایی را که داشت برطرف ساختیم و خاندانش و همانندشان را با آنان به او بازگردانیم تا رحمتی از سوی ما و تذکری برای عبادت کنندگان باشد." (انبیاء/84-83)

همچنین خداوند متعال برای حضرت مهدی (عج) نیز مردگان را زنده می کند. از جمله اصحاب کهف در نخستین روز ظهور آن حضرت رجعت می کنند و در اولین روز اعلام ظهور با آن حضرت بیعت می نمایند و نام آنها بارها در میان 313 نفر از یاران حضرت مهدی (عج) یاد شده است و در دولت حقه به امر آن حضرت اصحاب کهف فرمانروایان روی زمین خواهند بود.

حضرت شعیب(علیه السلام) در میان قوم خود گفت: "بقیه الله خیر لکم إن کنتم مۆمنین" امام زمان (عج) نیز هنگامی که خروج فرماید به کعبه تکیه می زند و 313 نفر از یاران وی نزدش حاضر می شوند. پس اولین سخنی که به زبان می آورد آیه ی شریفه ی "بقیه الله خیرٌ لکم إن کنتم مۆمنین" است. بعد می فرماید: من بقیه الله هستم در زمین و خلیفه خدا و حجت او بر شما. پس هیچ مسلمانی بر او سلام نمی کند مگر آنکه می گوید: السلام علیک یا بقیه الله فی ارضه

شباهت به حضرت عیسی (علیه السلام)

حضرت عیسی (علیه السلام) در کودکی در گهواره سخن گفت و خداوند حضرت عیسی (علیه السلام) را به سوی خود بالا برد. امام زمان (عج) نیز در کودکی در گهواره سخن گفت و خداوند او را به سوی خویش به آسمانها برد.

همچنین حضرت عیسی (علیه السلام) فرزند بهترین زنان زمان خویش بود. حضرت حجت (عج) نیز فرزند بهترین زنان روزگار است. امام صادق (علیه السلام) در بیان شباهت حضرت مهدی (عج) به حضرت عیسی (علیه السلام) این آیه ی شریفه را فرمودند که : "و قولهم إنا قتلنا المسیح عیسی ابن مریم رسول الله و ما قُتلوه و ما صَلبوه و لکن شُبَّه لَهم." یهود و نصاری اتفاق کردند بر آن که حضرت عیسی (علیه السلام) کشته شده ولی خداوند عز و جل آنان را تکذیب کرد و فرمود آنها او را نکشتند و به دار نیاویختند ولی امر به آنان مشتبه شد.

غیبت امام زمان (عج)  نیز همین طور است. عاقبت این امت به سبب طولانی شدن غیبت او را انکار خواهند کرد و بعضی می گویند او اصلا متولد نشده است و بعضی دیگر خواهند گفت متولد شد و مرد و برخی می گویند یازدهمین نفر از امامان عقیم است.

همچنین از معجزات حضرت عیسی (علیه السلام) زنده کردن مردگان است که خداوند متعال در قرآن کریم بدان اشاره فرموده است. در مورد امام عصر (عج)  نیز روایت شده است که آن حضرت نیز مردگان را به اذن خداوند زنده می کند.

شباهت به رسول گرامی اسلام (ص)

از رسول گرامی نقل است که فرمودند: مهدی قائم از فرزندان من است. اسم او اسم من و کنیه اش کنیه من است و از نظر خَلق و خُلق شبیه ترین مردم به من می باشد.

پروردگار در ظهور او که انبیای الهی را شبیه است،تعجیل فرما. آمین

                                                                                                                                                              ن. رادفر

بخش مهدویت تبیان


فهرست منابع و مآخذ:

1-     عطر انتظار – سید محمد رضا طباطبایی نسب – ج14

2-     ملکیان المکارم – ج1

3-     بحار الانوار – علامه مجلسی – ج53 و ج1

4-     کمال الدین – ج2

5-     تفسیر المیزان – علامه طباطبایی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.