تبیان، دستیار زندگی
واقعی شدن تفکرات موجب می شود که انتظارات و خواسته های ما نیز، واقعی شوند و این مسئله شرط اصلی برای شاد زیستن و با رضایت زندگی کردن است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لازمه سختی، نارضایتی نیست!


واقعی شدن تفکرات موجب می شود که انتظارات و خواسته های ما نیز، واقعی شوند و این مسئله شرط اصلی برای شاد زیستن و با رضایت زندگی کردن است.

لازمه سختی، نارضایتی نیست!

اغلب افراد معمولا اینطور فکر می کنند که شادمانی و خوشی حال، با سختی و گرفتاری تضاد دارد. به این صورت که هر جا سختی و مشکل وجود داشته باشد، از رضایت و شادمانی خبری نیست و برعکس، هر جا که سختی وجود نداشته باشد، شادی و رضایتمندی به وجود خواهد آمد. اما قطعا این تصور اشتباه است. این دو مقوله لازم و ملزوم یکدیگر نیستند. سختی و مشکل، یک مقوله جداگانه و احساس رضایت، مقوله ای دیگر است. طبق آنچه در قرآن کریم امده است،"حملته امه و کرها" (...و مادرش او را با سختی حمل می کند. 1 کلمه "کره" به معنای سختی است و کراهت یعنی نا خرسندی. این آیه بیانگر این مفهوم است که یک مادر در دوران بارداری، کودکش را با سختی و مشقت زیادی حمل می کند.  در اینجا این سوال پیش می آید که آیا مادر در طول این دوران به خاطر تحمل برخی از سختیها، احساس نارضایتی و غمگینی دارد؟ آنچه مسلم است اینکه چنین شرایطی اگرچه با سختی همراه است اما، یک مادر یا نهایت عشق و محبت، این سختیها را تحمل می کند و حتی ممکن است گذراندن این سختیها برای او بسیار شیرین باشد. به این ترتیب نباید همواره اینطور تصور کنیم که سختیها با ناراحتی ها همراه است و احساس شادمانی با دشواری ها جمع نمی شوند.

انبیا و اولیای الهی در طول تاریخ بشریت، متحمل بیشترین سختیها و مصائب بوده اند اما هرگز ناراضی و اندوهگین نبوده اند و زندگی را با احساس افسردگی و کسالت، سپری نمی کردند. شاید به همین خاطر است که نحوه زندگی برخی از معصومین برای ما قابل تصور نیست چرا که تمامی این بزرگواران در اوج سختی و مصیبت، راضی و خرسند بوده اند. مسئله مهم این است که به تقدیر خداوند رضایت داشته باشیم و به این ترتیب احساس رضایت در وجود ما باقی می ماند.

امام حسین (علیه السلام) هنگام خروج از مکه در خطبه ای خطاب به یاران خود اینطور فرمودند:

"رضایت خدا رضایت ما اهل بیت است؛ بر بلای او صبر می کنیم."2  

و ایشان پس از تحمل ضربت های فراوان در روز عاشورا در واپسین لحظات عمر خویش، اینطور زمزمه می کنند:

"صبر می کنم بر قضای تو، ای پروردگار من! هیچ خدایی جز تو نیست." 3

بنابراین بهتر است همه ما در زندگی این بزرگان را به عنوان الگو واسوه ای در زندگی قرار دهیم و از آنها بیاموزیم چگونه زیستن را. پس باید اینطور بیان کرد که می توان در میان تمامی مشکلات و سختیها، خرسند و با رضایت زندگی کرد و این امری ساده نیست که بتوان به راحتی به آن دست یافت و نیازمند ممارست و تمرین بسیار است. اما چنانچه کسی به این مرحله برسد، به پدیده ای مهم دست یافته است که گوهری ارزشمند را در درون او ایجاد کرده است.

پس از خواندن این نوشتار ، مهم این است که بدانیم رضایت از زندگی را با بازنگری در تفکرات و اصلاح این تفکرات، می توان به دست آورد. واقعی شدن تفکرات موجب می شود که انتظارات و خواسته های ما نیز، واقعی شوند و این مسئله شرط اصلی برای شاد زیستن و با رضایت زندگی کردن است.

اگر نسبت به واقعیت های هستی و این دنیا، باوری درست داشته باشیم، این مسئله موجب به وجود مدن احساس رضایت می شود. انچه مشخص است اینکه احساس رضایت، ثمره ای به نام سایش و شادکامی را به دنبال خواهد داشت

بنابراین غمگینی و افسردگی ناشی از سختیها، در ناآگاهی ما ریشه دارد. این ناآگاهی ماست که موجب نارضایتی ما می شود و نارضایتی هم، نتیجه ای جز حزن و اندوه را به دنبال نخواهد داشت. پیامبر اکرم(صل الله علیه و آله) در تبیین رابطه میان این عناصر می فرمایند:

"همانا خداوند با حکمت و فضل خویش، آسایش و شادمانی را در یقین و رضا قرار داده است و اندوه و حزن را در شک و نارضایتی. 4

اگر نسبت به واقعیت های هستی و این دنیا، باوری درست داشته باشیم، این مسئله موجب به وجود آمدن احساس رضایت می شود. انچه مشخص است اینکه احساس رضایت، ثمره ای به نام آسایش و شادکامی را به دنبال خواهد داشت. پس بنا بر فرمایش امیرالمومنین حضرت علی (علیه السلام) به دنبال کسب یقین در زندگی باشیم که بهترین دفع کننده اندوه، یقین است.5

پی نوشت:

1. سوره احقاف ، آیه 15

2. اعیان الشیعه،ج1،ص593

3.مقتل الحسین،ص357

4.تحف العقول،ص6،

5.تحف العقول،ص83

فاطمه ناظم زاده

بخش خانواده ایرانی تبیان


مطالب مرتبط :

مهارت حل مساله را بیاموزید

معجزه‌ی شاکر بودنمشکلات ، فرصت‌های طلایی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.