مروري بر زندگاني شهيد بزرگ آية‏الله سيد محمد باقر صدر قدس‏سره - مروری بر زندگانی شهید بزرگ آیة الله سید محمد باقر صدر (قدس سره) نسخه متنی

اینجــــا یک کتابخانه دیجیتالی است

با بیش از 100000 منبع الکترونیکی رایگان به زبان فارسی ، عربی و انگلیسی

مروری بر زندگانی شهید بزرگ آیة الله سید محمد باقر صدر (قدس سره) - نسخه متنی

حسن فخرالشریعه

| نمايش فراداده ، افزودن یک نقد و بررسی
افزودن به کتابخانه شخصی
ارسال به دوستان
جستجو در متن کتاب
بیشتر
تنظیمات قلم

فونت

اندازه قلم

+ - پیش فرض

حالت نمایش

روز نیمروز شب
جستجو در لغت نامه
بیشتر
توضیحات
افزودن یادداشت جدید

مروري بر زندگاني شهيد بزرگ آية‏الله سيد محمد باقر صدر قدس‏سره

حسن فخرالشريعه

خاندان

شهيد گرانقدر، آية‏الله سيد محمد باقر صدر، ثمره شجره طيّبه‏اي است از عالمان پاك نِهاد و از خانداني كه همگي از چهره‏هاي تابناك دين و علم و فضيلت و از حماسه گستران جهاد فكري، نبردآوران مجاهدات سياسي و مردمي، قهرمانان مبارزه‏هاي ايدئولوژيكي و از مشهورترين خاندان‏هاي علم و فقاهت و مرجعيت در ايران و عراق و لبنان‏اند.

پدر شهيد صدر، سيد حيدر، از اجلاّي علماي عصر خويش بود. مادرش، فرزند شيخ عبدالحسين آل ياسين ـ كه از رجال برجسته عراق به شمار مي‏رفت ـ بانويي پرهيزكار بود. خانواده آل‏ياسين از لحاظ علمي و اجتماعي در عراق داراي تاريخي پرافتخار است. دودايي شهيد صدر، شيخ مرتضي و شيخ محمد رضا آل‏ياسين، از محققان و دانشمندان بزرگوار عصر خود بودند.

شهيد صدر در بيست وپنجم ذي‏قعده 1353 ق در كاظمين به دنيا آمد. در 14 سالگي از نعمت پدري ارجمند محروم گرديد. از دوران كودكي آثار نبوغ سرشار و استعدادي در خور توجه در او كاملاً هويدا بود؛ چنان كه تحسين همگان را برمي‏انگيخت.

استادان و تحصيل

آية‏الله شهيد در سن ده سالگي مقدمات علوم را آموخت، سپس به فراگيري علم منطق پرداخت. علم اصول را در سن دوازده سالگي نزد برادرش آية‏الله سيد اسماعيل صدر، يكي از چهره‏هاي درخشان فقه شيعه، خواند و در اين زمينه، انظار صاحب‏نظران را نقد و بررسي مي‏كرد. در اوايل دومين دهه عمر پر بركتش، در معيت برادرش، جهت تكميل دروس و تهذيب نفس به نجف اشرف هجرت كرد و در مدت كوتاهي مراحل درسي قبل از خارج را، طي كرد و نزد دايي خود، فقيه بزرگوار شيخ محمد رضا آل‏ياسين به تحصيل اصول و فقه عالي پرداخت. نبوغ و هوشمندي او در اين ايام به حدي بود كه در بعضي موارد، استادان والا مقام در سخنان خود به نظر شهيد صدر اشاره و استناد مي‏كردند.

برخي از مهم‏ترين اساتيد شهيد صدر، عبارتند از:

1 ـ حضرت آية‏الله العظمي خوئي كه در حدود هجده سال بين سال‏هاي 1369 تا 1386 ق در دوره‏هاي خارج فقه و اصول ايشان شركت كرده و در تمام اين مدت، روزي دو تا سه درس از ايشان فرا مي‏گرفته است. او مورد توجه خاص استاد خود بود، به طوري كه استاد، سؤال‏ها و اشكال‏هاي وي را با ديده خاصي مي‏نگريست و نوعا پاسخ مي‏گفت. بين اين دو، گفت‏وگوهاي خصوصي و كتبي در مسايل فقهي و اصولي برقرار بود.

2 ـ آية‏الله شيخ صدرا بادكوبه‏اي كه شهيد صدر، منظومه حاج ملاهادي سبزواري و اسفار صدرالمتألهين را از اين استاد درس گرفته است؛

3 و 4 ـ آية‏الله شيخ مرتضي و شيخ محمد رضا آل‏ياسين، دو دايي شهيد صدر؛

5 ـ آية‏الله سيد عبدالهادي شيرازي؛

6 ـ آية‏الله حكيم (شهيد صدر قدس‏سره اندكي در محضر ايشان تلمذ كرده‏اند).

شاگردان

شاگردان آية‏الله صدر علم و عمل و مبارزه را با هم آموختند. عده بسياري از شاگردان ايشان طوري تربيت شده بودند كه همواره آماده هر نوع فداكاري و از خودگذشتگي در راه اسلام و دفاع از آن بودند. از اين رو، تعداد زيادي از آن‏ها در دوران اخير زندگي شهيد صدر به شهادت رسيده‏اند.

اسامي برخي از پروردگان شهيد صدر بدين قرار است:

1 ـ آية‏الله سيد محمود هاشمي فرزند سيد علي حسيني از مدرسان درس خارج حوزه علميه قم و يكي از شاگردان مبرّز شهيد صدر كه برخي از تقريرات آن شهيد بزرگوار را نگاشته‏اند.

2 ـ حجة‏الاسلام والمسلمين سيد محمد باقر حكيم، فرزند مرجع عاليقدر و معروف شيعه، مرحوم آية‏الله العظمي سيد محسن حكيم. ايشان يكي از ياران نزديك و با وفا و مورد اعتماد شهيد صدر بودند و هم‏اكنون از چهره‏هاي برجسته جنبش اسلامي عراق است.

3 ـ آية‏الله سيد محمد كاظم حائري، از خواص شاگردان شهيد صدر كه بخشي از تقريرات مباحث اصول ايشان را نوشته‏اند. 1

/ 8