تبیان، دستیار زندگی
نسب آیة اللّه سید ابوالحسن رفیعى قزوینى با یك واسطه به سید میرزا رفیع مى‏رسد و سیادت و علم را از این تبار پاك به ارث برده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حكیم متأله

آیت الله سید ابوالحسن قزوینی

نسب آیة اللّه سید ابوالحسن رفیعى قزوینى با یك واسطه به سید میرزا رفیع مى‏رسد و سیادت و علم را از این تبار پاك به ارث برده است.

اجداد

تبار آیة اللّه رفیعى قزوینى از خاندانهاى علمى شیعه در قزوین است. آنان از سادات حسینى به شمار مى‏آیند و از ذریه سید میرزا محمد زمان طالقانى قزوینى، از اكابر علماى عصر خویش و از شاگردان ملا خلیلا قزوینى‏اند.

سید میرزا رفیع از فرزندان سید محمد باقر، از مجتهدان و حكماى الهى عصر خویش بود كه نامش عنوان این خاندان جلیل گشت. بدین ترتیب این سلسله به « آل رفیعى» شهرت یافتند.

 نسب آیة اللّه سید ابوالحسن رفیعى قزوینى با یك واسطه به سید میرزا رفیع مى‏رسد و سیادت و علم را از این تبار پاك به ارث برده است. نسب مادریش نیز به واسطه آیة اللّه حاج سید على مجتهد قزوینى به « آیة اللّه سید ابراهیم» مى‏رسد.

ولادت

آیت الله سید ابوالحسن رفیعی قزوینی در سال 1310ه.ق برابر 1268ه.ش در خانواده ای روحانی، دوستدار اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام دیده به جهان گشود و خانوده اش برای پاسداشت  یاد پیشوایان علم و تقوا نام سید ابوالحسن را برایش انتخاب كردند.

پدر بزرگوار سید ابوالحسن كه از خاندان علم و از پارسایان دوران خویش است، تربیت  فرزندش را خود بر عهده مى‏گیرد و با نام خدا « گوهر معرفت» را به وى مى‏آموزد و جان ابوالحسن را با خالق هستى بخش آشنا مى‏سازد.

آقا سید ابراهیم تصمیم مى‏گیرد تا فرزند را پیش از آموزش الفباى نگارشى و علم آموزى از طریق كتاب و كتابخوانى، با پدیده‏هاى جهان خلقت آشنا سازد و او را به پدیدآورنده بزرگ آنها رهنمون باشد.

حوزه قزوین

حوزه علمیه قزوین كه سابقه تاریخى آن به قرن سوم هجرى مى‏رسد از باشكوه‏ترین حوزه‏هاى جهان تشیع كه با تربیت فرزانگان نامدار چون ؛ احمد بن ابراهیم قزوینى و حسین بن ابراهیم قزوینى بر تارك جهان علم مى‏رخشد و در طول تاریخ صدها دانشمند را در خود جاى داده و به تربیت دانش پژوهان و دانشجویان پرداخته است، میزبان سید ابوالحسن می شود.

سید ابوالحسن با راهنمایى پدر به تحصیل دانشهاى رایج مى‏پردازد. دانش پژوه آل رفیعى درصدد است تا با فراگیرى آنها جامع علوم عقلى و نقلى شود.

از این رو در مكتب درسى فقیهان، اصولیان، ریاضیدانان، حكیمان و عارفان حاضر مى‏ شود.

آیت الله سید ابوالحسن قزوینی پس از تحصیل كتب ادبى و بلاغى در مدرسه صالحیه قزوین سطوح علمى و كتب فقهى و اصولى را نزد فرزانگان بزرگ و شهیر قزوین چون حاج ملا على طارمى و آیة اللّه ملا على اكبر تاكستانى آغاز نمود.و پس از آن برای ادامه تحصیل راهی حوزه علمیه تهران می شود.

حوزه علمیه تهران

حوزه علمیه تهران یكى از پربارترین حوزه‏هاى فلسفى جهان اسلام است و سابقه درخشانى دارد. سید ابوالحسن قزوینى در سال 1333هجرى قمرى به مجلس درس آیةاللّه حاج شیخ عبدالنبى نورى راه مى‏یابد و علوم عقلى و عرفانى را از او فرا مى‏گیرد.

البته وجود فرزانگان دیگرى چون؛ حاج میرزا مسیح طالقانى، آیة اللّه سید محمد تنكابنى و آیة اللّه شیخ محمد رضا نورى را هم مغتنم شمرده و دانش فقهى و اصولى خویش را تكمیل مى‏كند.

آیة اللّه سید ابوالحسن رفیعى قزوینى در طى آموزش علوم عقلى در حوزه علمیه تهران، در مدرسه صدر ساكن و پس از فراغت از تحصیل به قزوین باز مى‏گردد و مدّت یك سال در زادگاه خود توقف مى‏كند.

معظم له پس از بازگشت به حوزه تهران در مدرسه عبداللّه خان به تدریس كتب فقهى و اصولى چون شرح لمعه و قوانین مى‏پردازد و از تدریس كتب فلسفى غفلت نمى‏ورزد و شرح منظومه حكیم سبزوارى و اشارات شیخ الرئیس ابو على سینا را تدریس مى‏كند.

حوزه درسى وى چنان شهرت مى‏یابد كه شاگردان مدارس دیگر نیز در درس آیة اللّه رفیعى حاضر مى‏شوند.(8)

هجرت به قم

در سال 1340هجرى قمرى، حضرت آیة اللّه شیخ عبدالكریم حائرى یزدى به قم آمد و حوزه قم را رونق دوباره بخشید. آیة اللّه رفیعى با هجرت به قم قصد دارد تا هم دانش فقهى و اصولى خویش را در مكتب آیة اللّه حائرى به كمال رساند و هم علوم عقلى را در حوزه علمیه قم رواج دهد.

لذا به دارالعلم قم هجرت مى‏كند و به تدریس كفایة الاصول، رسائل، مكاسب شیخ انصارى، اسفار اربعه و شرح منظورمه مى‏پردازد و در محضر فقیه و اصولى فرهیخته آیة اللّه العظمى شیخ عبدالكریم حائرى یزدى و آیة اللّه شیخ ابوالقاسم كبیر قمى حاضر مى‏گردد.

آن جناب مورد عنایت مؤسس حوزه علمیه قم قرار مى‏گیرد و به امر ایشان در ماه رمضان 1344هجرى قمرى در مسجد بالاسر بر كرسى تدریس مى‏نشیند و همزمان با تدریس، به تحریر تعلیقاتى بر شرح منظومه و رسائل همت مى‏گمارد.

آیة اللّه سید ابوالحسن رفیعى قزوینى در سال 1348هجرى قمرى با اجازه صریح مراجع تقلید به مقام اجتهاد نایل مى‏آید.

علاوه بر آیةاللّه العظمى حائرى یزدى در قم، آیةاللّه العظمى آقا سید ابوالحسن اصفهانى از نجف اشرف و آیةاللّه شیخ محمدرضا مسجدشاهى اصفهانى هم به ایشان اجازه اجتهاد و نقل روایت مى‏دهند.

شاگردان حكیم

آیةاللّه رفیعى قزوینى، ترجمان حكمت و علوم الهى است و چون نسیم سحرگاهان اهل معرفت را به وادى عرفان هدایت مى‏كند و با معارف حقه الهى و لطایف قرآنى آشنا مى‏سازد، او چون دریایى پر جنب و جوش در حركت از شهرى به شهرى و تدریس در حوزه‏هاى گوناگون است از این شاگردان مكتب آیةاللّه رفیعى در حوزه‏هاى قزوین، قم و تهران پراكنده‏اند، از آن جمله:

امام خمینى (ره)حسن زاده آملى، محى الدین انوارى، سید رضى شیرازى، شاهچراغى، مصطفى امام جمعه‏اى، حكیم ذهبى شیرازى، مهدوى كنى، میرزا عبدالحسین ابن الدین، سید مهدى كشفى،

شیخ شعبان لنگرودى، سید جلال الدین آشتیانى، سید محمد یزدى، سید مصطفى خوانسارى، شیخ محمد ابن الشیخ قمى، سید مرتضى مبرقعى، علاء الدین كرمانشاهى، سید احمد قمى،

حاج میرزا محمد ثقفى تهرانى، میرزا حسین نورى، سید محمد رضایى، محمدرضا ربانى تربتى، شیخ محمد حسین اویسى، میرزا ابوالقاسم خرمشاهى، مهدى باقرى كنى، دكترغلامحسین دینانى،

امامى كاشانى، شیخ محمد تقى شریعتمدارى، نجم الدین اعتمادزاده، نظام الدین قمشه‏اى، دكتر سید حسین نصر، سید محمد مهدى تقوى، شیخ هادى سلمانى، غلامرضا رضانژاد، سید محسن رفیعى ( فرزند آیةاللّه رفیعى) ، ذوالمجد طباطبایى، حاج احمد سیاح، سید ابوترب ابوترابى قزوینى.

وفات

علامه سید ابوالحسن رفیعى قزوینى پس از سالها مجاهدت، نیمه شب سه‏شنبه 24دى ماه 1353شمسى، برابر اول محرم 1395قمرى در سن 85سالگى در تهران به لقاءاللّه شتافت و در مسجد بالاسر آستان قدس فاطمى، كریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (س)به خاك سپرده شد.

عبارت زیر بر روى سنگى تحریر و حك شده و بر دیوار روبروى قبر آن حكیم نصب گردیده است:

«قد لبّى ربّه الجلیل، سیّدالعلماء المجتهدین، جامع المعقول و المنقول استاد الفقهاء و المحققین و الحكماء المتألهین، مرجع العوام و الخواص، علّامه الزمان، آیةاللّه العظمى الحاج سیّد ابوالحسن الحسینى، المشتهر بالرفیعى القزوینى - اعلى اللّه مقامه الشریف - فى عاصمة تهران، عرّة محرم الحرام فى سنة 1396(20) من الهجرة النبویّة صلى اللّه علیه و آله و سلم» .


منابع:

1.كتاب ستارگان حرم

2. كیهان فرهنگی

تهیه و فرآوری : علی فریادرس ، گروه حوزه علمیه تبیان