تبیان، دستیار زندگی
امیرالمؤمنین(علیه‌السلام)فرموده‌اند: مَا فَاتَ أَمْسِ مِنَ الْعُمُرِ لَمْ یرْجَ الْیوْمَ رَجْعَتُهُ1 آن مقدار از عمر که دیروز فوت شده و از دست رفته دیگر امروز امیدی به بازگشت آن نیست. پس باید هر مقدار از عمر را که به نقد در اختیار داریم، همان را غنیمت شم
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هشدار! نعمت‌ رفته برنمی‌گردد


واقعا چنین نیست که هر چیزی پشت کرد و رفت، دوباره باز‌گردد. بنابراین باید به فکر استفاده بهتر از عمر خود باشیم، و برای این کار راهی جز روی آوردن به نظم و برنامه‌ریزی وجود ندارد.


زمان

خیلی از فرصت ها و داشته ها به راحتی از دست ما می رود و هر گز بر نمی گردد برای شرح چنین مواقعی ضرب المثل مشهوری هست که می گوید:"آب رفته به جوب بر نمی گردد" و بی شک در زندگی تک تک ما فروان فرصت ها،نعمت ها و داشته هایی از دست رفته است و کسی هم جز خود ما مقصر نبوده است،ساید هزاران بار به خاطر هرکدام خود را سرزنش کرده باشیم و حسرت ها خورده باشیم اما هیچ کدام بر نگشتند که بر نگشتند،و واقعا چنین نیست که هر چیزی پشت کرد و رفت، دوباره باز‌گردد. بنابراین باید به فکر استفاده بهتر از عمر خود باشیم، و برای این کار راهی جز روی آوردن به نظم و برنامه‌ریزی وجود ندارد.

یکی از نعمت هایی که اگر از دست برود با هیچ چیز قابل جبران نیست نعمت عمر است که هیچ کس را یارای آن نیست که لحظه ای بر آن بیفزاید . و حسرت خوردن و آه کشیدن هم کاری از پیش نمی برد ،چقدر شاهد این هستیم که سالخوردگان ما نشسته و با نگاهی اندوهناک به گذشته در حسرت یک لحظه جوانی هستند که شاید قدر دانسته و همتی بکنند در جهت ساختن و برنامه ریزی یک زندگی متعالی تر ولی افسوس که این خواسته در حد یک حسرت بیشتر نمی ماند ...

توجه به غیر قابل جبران بودن عمرِ گذشته

امیرالمؤمنین(علیه‌السلام) فرموده‌اند: "مَا فَاتَ أَمْسِ مِنَ الْعُمُرِ لَمْ یرْجَ الْیوْمَ رَجْعَتُهُ"1 آن مقدار از عمر که دیروز فوت شده و از دست رفته دیگر امروز امیدی به بازگشت آن نیست. پس باید هر مقدار از عمر را که به نقد در اختیار داریم، همان را غنیمت شمرده و با استفاده از آن شکر نعمت را به جای آوریم.

حضرت امیر‌المؤمنین (علیه‌السّلام) فرموده‌اند: "إِحْذَرُوا نِفَارَ النِّعَمِ فَمَا كُلُّ شَارِدٍ بِمَرْدُودٍ" از این‌که نعمتی تنفر پیدا کند و به شما پشت کند بر حذر باشید، زیرا این چنین نیست که هر چیزی پشت کرد و رفت، دوباره باز‌گردد. بنابراین باید به فکر استفاده بهتر از عمر خود باشیم، و برای این کار راهی جز روی آوردن به نظم و برنامه‌ریزی وجود ندارد

همان‌طور که خود حضرت فرموده‌اند: "قَیدُوا قَوَادِمَ النِّعَمِ بِالشُّكرِ فَمَا كُلُّ شَارِدٍ بِمَردُودٍ"2 گام های اولیه‌ی نعمت را با سپاس‌گزاری نعمت‌ها به بند و زنجیرکشید،!3 وبر خود فراوان کنید و توجه داشته باشید که هر چیزی که باوحشت پشت کرد و رفت،4 دوباره باز نگردد.

راه سپاسگزاری از هر نعمتی عبارت است از استفاده به موقع و سزاوار از آن نعمت، لذا ما باید از نعمت وقت و عمر، به خوبی استفاده کنیم تا با آمدن ابتدای این نعمت، انتهای آن‌را هم [ که معلوم نیست چه مقدار است] نصیب خود کنیم. و بدانیم که اگر نعمت عمر و برکتِ لحظات آن به ما پشت کند، دیگر معلوم نیست باز‌گردد، زیرا حضرت امیر‌المؤمنین (علیه‌السّلام) فرموده‌اند: "إِحْذَرُوا نِفَارَ النِّعَمِ فَمَا كُلُّ شَارِدٍ بِمَرْدُودٍ" 5 از این‌که نعمتی تنفر پیدا کند و به شما پشت کند بر حذر باشید، زیرا این چنین نیست که هر چیزی پشت کرد و رفت، دوباره باز‌گردد. بنابراین باید به فکر استفاده بهتر از عمر خود باشیم، و برای این کار راهی جز روی آوردن به نظم و برنامه‌ریزی وجود ندارد.

عزیزان باید این امر را برای خود حیاتی تر از اکسیژن تلقی کنیم تا بتوانیم به آن پایبند باشیم ،به رفتار خود دقت می کنیم و می بینیم این همه گله و شکایتی که از کمبود وقت داریم همه به خاطر بی برنامگی است اگر یک روز خود را در چهارچوب یک برنامه ریزی دقیق جا دهیم خواهیم دید که چه قدر روزهای دیگر را به باد فنا داده ایم و با کوشش زیاد خواهیم توانست زندگی خود را به شاهکاری تبدیل کنیم و به آسایش و آسودگی برسیم هیچ چیز مثل سرگردانی و حیرانی روان انسان را به هم نمی ریزد ، خواب زیاد ،تفریح بیش از حد،بیکاری و ...همه عواملی تنش زاست که با یک برنامه ریزی دقیق می توان تنش ها را دور ریخته و به خودباوری و شکوفایی رسید.

پی نوشت ها:

1. نهج البلاغة، ص169، خ114.

2. غرر الحکم، ص278، ح6144،

3. ر.ک: معجم الوسیط، ماده قدم.

4. ر.ک: التحقیق فی کلمات القرآن، ج6، ماده شرد.

5. نهج البلاغة، ص511، حکمت246

فرآوری : محمدی

بخش نهج البلاغه تبیان


منبع : پایگاه اطلاع رسانی حجت الاسلام دکتر مرتضی آقا تهرانی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.