تبیان، دستیار زندگی
پیرچشمی، اصطلاحی است به معنای کاهش دامنه تطابق چشم بیمار که در نزدیک‌ترین نقطه (فاصله) مورد نظر، بینایی واضح و راحت فرد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پیرچشمی از 40 سالگی آغاز می‌شود


پیرچشمی، اصطلاحی است به معنای کاهش دامنه تطابق چشم بیمار که در نزدیک‌ترین نقطه (فاصله) مورد نظر، بینایی واضح و راحت فرد رخ نخواهد داد.


معاینه چشم ها

پیرچشمی از 40 سالگی آغاز می‌شود و به نظر می‌رسد که این بیماری بتواند به عنوان شایع‌ترین بیماری بشر قلمداد شود، چراکه هر فرد بالای 40 سال، دیر یا زود به درجاتی از مشکلات بینایی نزدیک دچار خواهد شد.

پیرچشمی بخشی از مراحل طبیعی پیری است که به تدریج شروع می‌شود و بیماران متوجه تغییراتی در بینایی خود می‌شوند. تحقیقات نشان می‌‌دهد که شروع پیرچشمی به عوامل مختلفی مثل نژاد، شرایط آب و هوایی، تغذیه و عوامل فیزیولوژیک فرد نیز بستگی دارد.

علل بروز پیرچشمی

وقتی پا به سن می‌گذاریم، عدسی چشم، سفت و ماهیچه‌‌هایی که آن را کنترل می‌کنند، ضعیف می‌شوند. ماهیچه‌های ضعیف شده نمی‌توانند عدسی چشم را به راحتی خم و پهن کنند، در نتیجه نوری که از طرف اشیا وارد چشم می‌شود، دقیقا روی شبکیه متمرکز نشده و اشیا با وضوح دیده نمی‌شوند.

پیرچشمی واقعی، معمولا از سن 70 سالگی به بعد ظاهر شده و کل میزان بینایی فرد (دور و نزدیک) را به علت پوسیدگی شبکیه چشم کاهش می دهد

در پیرچشمی در واقع بیمار قدرت تمرکز خود روی اشیا را از دست می‌دهد. این بیماری بخشی از روند طبیعی افزایش سن است و هنگامی که عدسی چشم قابلیت انعطاف خود را به تدریج از دست می‏دهد، اتفاق می‏افتد. اما باید بدانید پیرچشمی مساله نگران‌کننده‌ای نیست و به راحتی قابل درمان و اصلاح است.

علائم پیرچشمی

در بیشتر افراد، اولین علامت ایجاد اشکال در حین مطالعه نوشته‌‌های ریز به خصوص در شرایط روشنایی کم است.

خستگی زودهنگام چشم در مطالعه طولانی‌‌مدت یا در حین انجام کار‌های ظریف و طولانی مدت، سردرد و خواب‌آلودگی از نشانه های این بیماری است.

دور نگه داشتن کتاب هنگام مطالعه برای بهتر دیدن، خستگی چشم به هنگام مطالعه، شکایت از سرگیجه هنگام مطالعه، نیاز به نور مستقیم و روشن برای مطالعه از دیگر علائم آن است.

معاینه چشم

تشخیص و درمان پیرچشمی

تشخیص این بیماری از طریق احساس کاهش دید توسط فرد و مراجعه به چشم پزشک انجام می شود.

راه درمان و کنترل این بیماری، استفاده از عینک ذره بینی خاص است که میزان درجه آن توسط چشم پزشک تعیین می شود.

درمان از طریق جراحی در این نوع بیماری پاسخگو نخواهد بود، چرا که این بیماری روز به روز و حتی پس از استفاده از لیزر نیز، مجددا پیشرفت می کند.

روش‌های پیشگیری از پیرچشمی

- خوب بخوابید: متخصصان اعتقاد دارند هشت ساعت خواب در شبانه‌روز در پیشگیری از پیرچشمی موثر است.

- خوب بخورید: مصرف انواع میوه جات و سبزیجات و مرکبات در پیشگیری و به تعویق افتادن زمان ابتلا به این بیماری نقش موثری دارد. هویج و مرکبات سرشار از ویتامین‌های A و C هستند. این ویتامین‌ها حاوی‌ آنتی‌اکسیدان هستند و به همین علت پیرچشمی را به تعویق می‌اندازند. دانشمندان دانشگاه‌ جان هاپکینز می‌گویند، ‌این ویتامین‌‌ها عدسی چشم را در شرایط مناسبی قرار داده و باعث می‌شوند چشم به خوبی برای دیدن اجسام دور و نزدیک انطباق پیدا کند.

- از عینک آفتابی استفاده کنید: اشعه خورشید باعث ایجاد پیرچشمی به خصوص در ساکنان مناطق گرمسیر و آفتابی می‌شود. بنابراین با استفاده از عینک آفتابی از چشمانتان محافظت کنید.

- سیگار نکشید: مصرف سیگار در بروز زودرس بیماری پیرچشمی موثر است.

فرآوری : نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منابع :

جام جم - دکتر پرویز زرین‌بخش، متخصص بیماری‌های چشمی

ایرنا - دکتر شاهرخ میلان، جراح و متخصص بیماری های چشم

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.