تبیان، دستیار زندگی
هم به تعالی جامعه خود و هم به پیشرفت علم کمک کند تبیان : لطفاً شمه ای از زندگی خود را برای بینندگان سایت اینترنتی تبیان بیان بفرمائید. متولد دوم شهریور ماه سال 1313 ( ه . ش ) در مسجد سلیمان هستم. تحصیلات ابتدائی و متوسطه را...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مصاحبه با دکتر رضا نقشینه

نخبه کسی است که هم به تعالی جامعه خود و هم به پیشرفت علم کمک کند

تبیان : لطفاً شمه ای از زندگی خود را برای بینندگان سایت اینترنتی تبیان بیان بفرمائید.

متولد دوم شهریور ماه سال 1313 ( ه . ش ) در مسجد سلیمان هستم. تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در تهران گذراندم. سپس به دانشگاه تهران راه یافتم و پس از چند سال موفق به اخذ مدرک دکترا در رشته دامپزشکی شدم و چون شاگرد اول بودم ، ضمن دریافت مدال درجه یک علمی ، برای ادامه ی تحصیل به خارج فرستاده شدم. به آمریکا رفتم و پس از فراگیری زبان انگلیسی ، تخصص خود را در رشته ی پاتولوژی از دانشگاه ایالتی میشیگان  گرفتم. سپس به ایران بازگشتم و به استخدام دانشکده ی دامپزشکی تهران درآمدم.  پنج سال بعد دانشیار دانشگاه تهران شدم و از سال 1352 تاکنون درهمان دانشگاه مشغول تدریس هستم .

تبیان: لطفاً در مورد کارهایی که در زمینه دامپزشکی انجام داده اید، توضیحاتی بفرمائید.

من زمانی که در دانشکده دامپزشکی تدریس می کردم ، دو درس کالبد گشایی و جنین شناسی را برای این رشته پایه گذاری کردم. در سال 1365 به دلیل عدم امکان اعزام دانشجو به خارج ، من و دکتر محمدعلی راد تصمیم گرفتیم دوره های تخصصی دامپزشکی را در ایران ایجاد کنیم. برای همین به کمک دکترایرج سهرابی حق دوست دوره ی تخصصی پاتولوژی را در دانشکده دامپزشکی تأسیس کردیم.

از دیگر کارها ، تهیه مجموعه ای از تشخیص هایی است که درمورد بیماری های مختلف داده شده است. با این کار ، این امکان را به دانشجویان داده ایم تا بتوانند به راحتی از این مجموعه ها برای درک بهتر مطالب استفاده کنند.

تبیان: لطفاً اندکی  در مورد رشته پاتولوژی  توضیح دهید.

آسیب شناسی یا پاتولوژی به معنای شناختن روند بیماری در بدن است . در واقع ، کار یک آسیب شناس مطالعه ی پاتولوژیکی بر روی بدن بیمار است؛ از زمانی که میکروب یا عامل بیماری در بدن شروع به ایجاد ضایعات می کند تا زمانی که باعث نابودی می شود و یا بیمار بهبود می یابد. این مطالعه ، ما را در تشخیص نوع بیماری و معالجه بهتر یاری می کند.

تبیان: جایگاه این رشته به طور خاص ، دامپزشکی به طور عام ، در جامعه ما چگونه است؟

در حال حاضر، خوشبختانه  رشته دامپزشکی در کشور جایگاه خودش را پیدا کرده است و مردم بیش از گذشته به ارزشمندی و کارایی آن پی برده اند. آسیب شناسی هم ، رشته ی بسیار خاصی است و امروزه با توجه به مدتی که از تأسیس آن در کشور گذشته و دانشجویان علاقه مندی که در این رشته تخصص گرفته اند ، آینده  بسیارخوب  و روشنی دارند.

تبیان: برای استفاده از گوشت حیوانات، لازم است که حیوان ذبح شود تا خون از بدنش خارج شود. آیا ضرورت این کار از لحاظ علمی ثابت شده است؟

این مورد نیازی به اثبات علمی ندارد. هرحیوانی را اگر ذبح نشده ، مصرف کنیم ، گوشتش بدرنگ و غذایی که با آن پخته می شود ، بسیار بدمزه است. زیرا اگر خون داخل بدن حیوان بماند باعث تغییر رنگ گوشت می شود. بنابراین حیوان باید ذبح شود تا تمام خون ، از بدنش خارج شود.

تبیان: تعریف شما از نخبه چیست؟

من نخبه را کسی می دانم که خود را وقف علم ، هنر، فرهنگ و اجتماع کند و نه تنها برای مملکت خویش مفید باشد ، بلکه خدمات علمی ، فرهنگی یا هنری بسیار شایانی در سطح جهانی ارائه دهد.

تبیان: لطفاً نظر خود را راجع به معرفی نخبگان در سایت اینترنتی تبیان بفرمائید؟

کار شما بسیار خوب است ؛ زیرا باعث تشویق مردم بخصوص دانشگاهیان می شود. البته به شرط این که همه بتوانند به صورت سمعی و بصری از این سایت بهره ببرند. در واقع تبیان باید خودش و کارش را به مردم بشناساند.

nokhbegan@tebyan.net