تبیان، دستیار زندگی
کاملاً مشخص و واضح است که در روزهای گرم و افزایش درجه حرارت هوا به علت تعریق محسوس و نامحسوسی که در بدن صورت می‌گیرد، مقداری از مایعات و آب بدن دفع می‌شود بنابراین لازم است به همان نسبت و در فاصله زمانی منظم، آب از دست رفته تأمین شود
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نوشیدن آب یخ و دردسرهای آن


اگر عادت دارید در روزهای گرم تابستان، آب خیلی خنک و شاید خیلی یخ بنوشید، بهتر است بدانید با این کار استرس حرارتی به دستگاه گوارش‌تان وارد می‌کنید و در ضمن تشنگی‌تان نیز برطرف نخواهد شد.


آب-یخ

کاملاً مشخص و واضح است که در روزهای گرم و افزایش درجه حرارت هوا به علت تعریق محسوس و نامحسوسی که در بدن صورت می‌گیرد، مقداری از مایعات و آب بدن دفع می‌شود بنابراین لازم است به همان نسبت و در فاصله زمانی منظم، آب از دست رفته تأمین شود اما با توجه به میزان تعریق در فواصل زمانی کوتاه در طول روز، نحوه جایگزین شدن آب و املاح دفع شده از بدن کمی با زمان‌های دیگر تفاوت دارد.

تأمین آب بدن

اگر معمولاً تعریق زیادی ندارید، بهتر است آب بنوشید. توصیه می‌شود حس تشنگی خود را حساس نگه دارید و با کوچک‌ترین احساس تشنگی به صورت جرعه جرعه آب بنوشید تا آب از دست رفته‌ی بدن، تأمین شود.

البته چه بهتر که قبل از احساس تشنگی لیوانی از آب را به تدریج بنوشید تا هم نیازتان تأمین شود و هم دچار مشکلات گوارشی ناشی از یک باره خوردن آب نشوید. ورزشکاران و افرادی که به دلیل شغل و حرفه خود در محیطی گرم فعالیت دارند (مانند راننده‌های تاکسی که ساعت‌ها در خارج از منزل و در هوای گرم به فعالیت می‌پردازند) و بیشتر در معرض نور آفتاب هستند، نسبت به سایر افراد آب و الکترولیت بیشتری از بدنشان دفع می‌شود. این افراد باید مایعات حاوی تمامی الکترولیت‌ها، سدیم، پتاسیم، بی کربنات و… را متناسب با نیاز بدنشان بنوشند، پس نیاز آن‌ها به نوشیدن آب بیشتر خواهد بود اما برای افراد دیگر آب و میوه‌هایی که درصد قابل توجهی از آن‌ها را آب تشکیل می‌دهد مانند هندوانه، خربزه و البته کاهو کافی است.

آب فراوان بنوشید اما نه آب یخ

علاوه بر این‌ها، اگر عادت دارید در روزهای گرم تابستان، آب خیلی خنک و شاید خیلی یخ بنوشید، بهتر است بدانید با این کار استرس حرارتی به دستگاه گوارش‌تان وارد می‌کنید و در ضمن تشنگی‌تان نیز برطرف نخواهد شد.

درباره موضوع اول باید گفت این استرس باعث بی قراری و مشکلات گوارشی می‌شود بنابراین آبی بنوشید که دمای آن متناسب با دمای بدن‌تان باشد زیرا تفاوت دمایی بین آب و بدن می‌تواند باعث بروز استرس‌های حرارتی در شما شود.

پس در تابستان هم چند لیوان آب بنوشید و هم میوه‌های تازه در برنامه غذایی‌تان باشند تا نهایتاً دچار کم آبی و عوارض ناشی از آن نشوید. زیرا تعریق زیاد و نرسیدن آب به بدن بسیاری از واکنش‌های حیاتی بدن را با مشکل روبه رو می‌کند و در برخی از موارد موجب مختل شدن آن‌ها می‌شود.

مصرف آب بسیار خنک موجب سردردهای میگرنی می‌شود

یک متخصص تغذیه گفت: استفاده از آب بسیار خنک نه تنها موجب رفع تشنگی نمی‌شود بلکه احساس تشنگی را بیشتر کرده و منجر به سردردهای میگرنی خواهد شد.

دکتر سید ضیاءالدین مظهری اظهار داشت: از آن جایی که در فصول گرم سال تعریق بدن زیاد می‌شود، مصرف مایعات فراوان می‌تواند در سم زدایی بدن و ایجاد طراوت مفید واقع شود.

بوعلی سینا می‌فرماید: آب یخ خوردن، ضرر خود را اگر در جوانی نشان ندهد، در پیری حتماً ضربه‌اش را به تو خواهد زد!

وی با بیان این که افراد باید در فصل گرما، آب بیشتری استفاده کنند، گفت: البته باید از خوردن آب خیلی خنک و به اصطلاح " تگری " پرهیز شود چرا که استفاده از آن نه تنها موجب رفع تشنگی نمی‌شود بلکه احساس تشنگی را بیشتر کرده و منجر به سردردهای میگرنی خواهد شد.

اگر تشنگی ناشی از تعریق باشد، خوردن آب به تنهایی به رفع تشنگی کمک نمی‌کند؛ از این رو باید دوغ کم نمک جایگزین شود. همچنین توصیه می‌شود به کودکان آب بدون افزودنی داده شود.

مظهری افزود: استفاده از خیار تا اندازه زیادی موجب رفع تشنگی می‌شود و بهتر است بر روی خیار مقداری آب لیموی تازه چکانده شده و سپس خورده شود؛ این کار احساس تشنگی را کمتر می‌کند.

مرگ در اثر زیاده‌روی در مصرف آب یخ

به گزارش بخش فارسی شبکه خبری "ورلد نیوز" مردی 44 ساله ساکن لندن به خاطر مصرف بیش از اندازه آب یخ جان باخت.

گویا وی دو و نیم گالن آب یخ (معادل ده لیتر) را در مدت هشت ساعت نوشیده بود تا دردهای ناشی از بیماری لثه‌ی خود را کاهش بدهد. وقتی وی به مراکز پزشکی انتقال یافت تصور می‌شد مست باشد زیرا به لکنت زبان مبتلا شده و تعادل مغزی خود را از دست داده بود که این‌ها نشانه‌های مسمومیت ناشی از مصرف زیاد آب یخ بود. زیاده‌روی در مصرف آب یخ سبب شده بود توازن آب موجود در مغز این مرد انگلیسی به هم بخورد.

به گفته‌ی دکتر مایکل بِیدن مصرف زیاد آب یخ سبب کاهش شدید پتاسیم موجود در بدن می‌شود. کاهش پتاسیم نیز به این دلیل که توازن الکترودی بدن را برهم می‌زند می‌تواند به بروز حملات قلبی منجر می‌شود.

به گفته‌ی متخصصان مصرف زیاد آب یخ سبب می‌شود شکم از هم پاشیده شود بدین معنا که در آن سوراخ‌هایی بروز می‌کند. از گذشته به صورت سنتی این باور وجود داشته که مصرف زیاد آب یخ زیان آور است اما نتایج تحقیقات، مرگبار بودن آن را نیز اثبات کرده است.

چینی‌ها در گذشته برای شکنجه متهمان از این شیوه قدیمی بهره می‌گرفتند به طوری که آب یخ را به مقادیر زیادی در درون حلق آن‌ها می‌ریختند.

راه‌های خنک کردن مایعات

بهترین راه برای خنک کردن نوشیدنی‌ها، قرار دادن آن‌ها در ظروف در بسته و گذاشتن آن‌ها در یخچال می‌باشد.

بعضی افراد نیز که به یخ ارادت خاصی دارند می‌توانند به صورت غیر مستقیم یخ را درون نوشیدنی قرار داده تا سرمای یخ باعث خنک شدن مایعات گردد، مثلاً می‌توانیم تکه‌های یخ را در مشمع یا ظرف کوچکی ریخته و آن‌را درون نوشیدنی یا ظرف آب قرار دهیم یا این که از سیستم‌های دوجداره که یخ در یک جدار آن قرار می‌گیرد استفاده نماییم.

نکته مهم دیگری که در این خصوص باید رعایت شود، نخوردن چیزهای بسیار سرد یا گرم است بنابراین توصیه می‌شود آب خیلی سرد نیز نیاشامید. در این زمینه بوعلی سینا می‌فرماید: آب یخ خوردن، ضرر خود را اگر در جوانی نشان ندهد، در پیری حتماً ضربه‌اش را به تو خواهد زد!

فرآوری: معصومه آیت اللهی

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منابع:

مجله پزشکی ژورنال

khabar.us

شمیم سلامت

ایرنا

عصر ایران

مطالب مرتبط:

چگونه روزی 8 لیوان آب بنوشیم؟

آب نه لاغر می‌کند و نه چاق!

تا می‌توانید آب بنوشید

چرا زیاد نوشیدن آب لاغر می‌کند؟

20 نکته درباره آب

سوالاتی درباره نوشیدن آب

چرا باید هشت لیوان آب در طول روز نوشید؟

نقش آب در بدن

کم آبی؛ خطری در تابستان

نوشیدن آب را در هوای گرم محدود نکنید

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.