• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 2424)
پنج شنبه 9/6/1391 - 18:10 -0 تشکر 535327
ساختمان چشم انسان (آناتومی چشم)

 


کار اصلی چشم آن است که نورهایی را که از خارج دریافت می کند طوری روی پرده شبکیه متمرکز کند که تصویر دقیقی از شیء مورد نظر روی پرده شبکیه ایجاد شود. شبکیه این تصاویر را به صورت پیام های عصبی به مغز ارسال می کند و این پیام ها در مغز تفسیر می شوند. بنابراین برای واضح دیدن، قبل از هرچیز لازم است که نور به طور دقیق روی پرده شبکیه متمرکز شود.

ساختمان چشم شبیه یک کره است. در قسمت جلوی این کره یک پنجره شفاف به نام قرنیه وجود دارد. نور از محیط خارج وارد قرنیه شده پس از عبور از مردمک به عدسی می رسد. عدسی نور را به صورت دقیق روی شبکیه متمرکز می کند تا تصویر واضحی بر روی شبکیه ایجاد شود.

برای آنکه اشیاء به صورت دقیق و واضح دیده شوند لازم است مسیری که نور در چشم طی می کند شفاف باشد و قرنیه و عدسی نور را درست روی شبکیه متمرکز کنند.

پلک
وقتی جسم نوک تیزی به چشم ما نزدیک می شود ما بی اختیار پلک ها را می بندیم. پلک ها در حقیقت ساختمان های تمایز یافته ای از جنس پوست و عضلات زیر پوستی هستند که وظیفه محافظت از چشم ها را بر عهده دارند. مژه ها مثل یک صافی از ورود گرد و غبار و ذرات مختلف به داخل چشم جلوگیری می کنند. خود پلک ها دو وظیفه مهم دارند: اول آنکه مثل یک دیوار دفاعی جلوی قسمت عمده ای از کره چشم را می گیرند و از کره چشم محافظت می کنند، دوم آنکه پلک ها هر 5 تا 10 ثانیه یک بار باز و بسته می شوند که این امر به شسته شدن میکروب ها و ذرات خارجی از سطح چشم کمک می کنند و در حقیقت سطح چشم را جارو می کند. به علاوه باز و بسته شدن پلک ها به توزیع یکنواخت اشک بر روی کره چشم کمک می کند.

ملتحمه
ملتحمه یک لایه شفاف محافظ است که سطح داخلی پلک ها و روی سفیدی کره چشم را می پوشاند. در ملتحمه رگ های خونی و گلبول های سفید به مقدار زیادی وجود دارد. این رگ ها و سلول های دفاعی تا حد زیادی از ورود میکروب ها و عوامل بیماری زا به قسمت های عمقی چشم جلوگیری می کند. به علاوه ترشحات ملتحمه سطح چشم را نرم و مرطوب نگه می دارد و در حقیقت سطح چشم را روغنکاری می کند که این امر باعث آسان تر شدن حرکات چشم در جهات مختلف می شود.

قرنیه
قرنیه قسمت شفاف جلوی کره چشم است که از پشت آن ساختمان های داخلی تر کره چشم مثل عنبیه و مردمک دیده می شود. قرنیه چشم را می توان به شیشه پنجره تشبیه کرد. همانطور که اگر شیشه پنجره کثیف باشد اشیاء بیرون تار دیده می شوند، اگر بر روی قرنیه کسی لکه یا کدورتی وجود داشته باشد فرد اشیاء را تار می بیند. به علاوه همانطور که از پشت یک شیشه موجدار یا مشجر اشیاء کج و کوله و ناصاف دیده می شوند. در صورتی که سطح قرنیه ناهموار باشد اشیاء ناصاف و تار دیده می شوند.

البته قرنیه انسان یک تفاوت مهم با شیشه پنجره دارد و آن هم اینکه شیشه پنجره یک سطح صاف است در حالیکه قرنیه بخشی از یک کره است. این ساختمان کروی باعث می شود که قرنیه چشم مثل یک ذره بین عمل کند و نورهایی را که از محیط خارج وارد کره چشم می شوند به صورت پرتوهای همگرا درآورد که تصویر واضحی روی شبکیه ایجاد کنند. البته در همه افراد این امر به صورت دقیق اتفاقی نمی افتد. مثلاً اگر انحنای قرنیه کسی بیشتر از حد طبیعی باشد تصاویر به جای آنکه روی پرده شبکیه بیفتد در جلوی پرده شبکیه تشکیل می شود. چنین فردی نزدیک بین (میوپ) است. همچنین اگر انحنای قرنیه کسی کمتر از حد طبیعی باشد تصاویر به جای آنکه روی پرده شبکیه بیفتند در پشت آن تشکیل می شوند. چنین فردی دوربین (هیپروپ) است. به طوری که می بینیم قرنیه افراد نقش مهمی در تعیین دوربینی یا نزدیک بینی یا شماره چشم افراد دارد. به همین علت اکثر روش های جراحی برای اصلاح دید و شماره عینک روی این بخش از چشم انجام می گیرد. مثلاً در روش های لیزر (PRK)، لیزیک(LASIK)، لازک(LASEK) و جراحی با تیغه الماس (RK) مقدار انحنای قرنیه تغییر می کند و شماره چشم فرد اصلاح می شود. همچنین استفاده از لنز تماسی (کنتاکت لنز) کمک می کند که انحنای قرنیه فرد موقتاً به اندازه مطلوب برسد و دید فرد اصلاح شود.

عنبیه و مردمک
عنبیه بخش رنگی پشت قرنیه است که رنگ چشم افراد را تعیین می کند. رنگ این بخش در چشم افراد مختلف متفاوت است و از آبی و سبز تا عسلی و قهوه ای تغییر می کند. در وسط عنبیه سوراخی به نام مردمک وجود دارد که مقدار نور وارد شده به چشم را تنظیم می کند. کار مردمک مثل پرده ای است که پشت پنجره آویزان شده و نور ورودی به اتاق را کم و زیاد می کند. همانطور که وقتی نور خارج شدید و زیاد باشد، پرده را می بندیم تا نور کمتری به اتاق وارد شود، وقتی چشم در محیط پر نور قرار می گیرد مردمک تنگ می شود تا مقدار نور کمتری وارد چشم شود. به همین صورت وقتی چشم در محیط کم نور قرار می گیرد مردمک گشاد می شود تا نور بیشتری وارد چشم شود.

اتاق قدامی
اتاق قدامی فضای کوچکی است که بین قرنیه و عنبیه قرار دارد. در این فضا مایعی به نام زلالیه جریان دارد که به شستشو و تغذیه بافت های داخل چشم کمک می کند. همانطور که در یک استخر برای پاک ماندن استخر مرتباً مقداری آب خارج می شود و به جای آن آب تصفیه شده وارد می شود، در چشم هم مرتباً مقداری از مایع زلالیه خارج می شود و مایع زلالیه جدیدی که در چشم تولید شده است جایگزین آن می شود. اگر به هر دلیلی تعادل بین تولید و خروج این مایع به هم بخورد مقدار مایع زلالیه در چشم افزایش پیدا می کند و فشار داخل کره چشم از حد طبیعی بیشتر می شود. (مقدار طبیعی فشار چشم در افراد بالغ بین 10 تا 21 میلی متر جیوه است). بالا رفتن فشار چشم به پرده شبکیه و عصب بینایی آسیب می زند و باعث بیماری آب سیاه یا گلوکوم می شود.

عدسی
عدسی یک ساختمان شفاف در پشت عنبیه است که در متمرکز کردن دقیق پرتوهای نور بر روی شبکیه به قرنیه کمک می کند. ضخامت عدسی چشم در شرایط مختلف تغییر می کند و بسته به آنکه شیء مورد نظر در چه فاصله ای از فرد قرار داشته باشد ضخامت عدسی کم و زیاد می شود. بنابراین فرد می تواند اشیاء را در فواصل مختلف (از بی نهایت تا حدود 20 سانتی متری و گاهی نزدیک تر) به طور واضح ببیند. هرچه سن افراد بیشتر می شود قدرت تغییر شکل عدسی کمتر می شود به طوری که در حدود سن 40 سالگی قدرت تغییر شکل عدسی آنقدر کم می شود که اکثر افراد برای دیدن اشیاء نزدیک و انجام کارهایی مثل مطالعه و خیاطی به عینک کمکی برای دید نزدیک (عینک مطالعه) نیاز پیدا می کنند. این همان حالتی است که به آن پیر چشمی گفته می شود.
با گذشت سن علاوه بر آنکه قدرت تغییر شکل عدسی کم می شود میزان شفافیت عدسی هم کم می شود. گاهی کدورت عدسی آنقدر زیاد می شود که مثل پرده ای دید فرد را تار می کند. این کدورت عدسی را اصطلاحاً آب مروارید یا کاتاراکت می گویند.

زجاجیه
زجاجیه مایع ژله مانند شفافی است که داخل کره چشم را پر می کند و به آن شکل می دهد.. زجاجیه از پشت عدسی تا روی پرده شبکیه وجود دارد.. با گذشت سن ساختمان ژله مانند زجاجیه تغییر می کند و در بعضی جاها حالت آبکی پیدا می کند. در این حال بعضی قسمت های زجاجیه شفافیت خود را از دست می دهد و سایه ای روی پرده شبکیه می اندازد که فرد آن را به صورت اجسام شناور کوچکی می بیند که مثل مگس در میدان بینایی بالا و پایین می روند. این حالت اصطلاحاً مگس پران گفته می شود.

شبکیه
شبکیه یک پرده نازک حساس به نور (شبیه فیلم عکاسی) است که در عقب کره چشم قرار دارد. پرتوهای نوری که به شبکیه برخورد می کنند به پیام های عصبی تبدیل می شوند که از طریق عصب بینایی به مغز منتقل می شوند و در مغز تفسیر می شوند.

در شبکیه انسان انواع مختلفی از سلول های گیرنده نوری وجود دارد که میزان حساسیت آن ها به نور متفاوت است. گیرنده های نوری استوانه ای بیشتر برای دید در محیط های تاریک به کار می روند. گیرنده های مخروطی برای تشخیص رنگ و جزئیات ظریف تمایز یافته اند. ترتیب قرار گیری این سلول ها در شبکیه طوری است که در ناحیه مرکزی شبکیه (ماکولا) تعداد گیرنده های مخروطی بیشتر است. بنابراین وقتی فردی به صورت مستقیم به شیئی نگاه می کند تصویر آن شیء مستقیماً روی ماکولا در جایی می افتد که تعداد سلول های مخروطی بیشتر است و در نتیجه شیء با وضوح بیشتری مشاهده می شود.

مشیمیه
مشیمیه پرده نازک سیاه رنگی است که دور شبکیه را احاطه کرده است. این پرده تعداد زیادی رگ های خونی دارد که مواد غذایی را به بخش هایی از شبکیه می رساند. به علاوه سلول های این لایه حاوی تعداد زیادی رنگ دانه سیاه ملانین است که رنگ سیاهی به این بخش از چشم می دهد. وجود رنگ سیاه مانع از انعکاس نورهای اضافی در داخل کره چشم می شود و به تشکیل تصویر واضحتر کمک می کند.

صلبیه
صلبیه بخش سفید رنگ نسبتاً محکمی است که دورتا دور کره چشم به جز قرنیه را می پوشاند و از ساختمان های داخل کره چشم محافظت می کند. این بخش از چشم اثر مستقیمی در فرایند بینایی ندارد و در واقع مثل یک اسکلت خارجی از کره چشم محافظت می کند.

عصب بینایی
عصب بینایی که رابط کره چشم و مغز می باشد از عقب کره چشم خارج می شود و از طریق سوراخی در استخوان پروانه ای جمجمه به مغز می رسد. این عصب پیام های بینایی را به مغز ارسال می کند و این پیام ها در مغز تفسیر می شوند.

عضلات چشم
برای آنکه ما بتوانیم اشیاء را در جهات مختلف ببینیم لازم است بتوانیم چشم را در جهات مختلف بالا، پایین، چپ و راست بچرخانیم. حرکات کره چشم در هر چشم به وسیله 6 عضله کوچک که به اطراف کره چشم می چسبد کنترل می شود. بیماری این عضلات و یا عدم هماهنگی آن ها می تواند به انحراف چشم یا لوچی منجر شود.

پنج شنبه 9/6/1391 - 18:10 - 0 تشکر 535328

بیماری های چشمی
چشم بدلیل ارزش ویژه و حساسیت و ظرافت چشمها، تشخیص و درمان ناراحتیهای مربوط به آنها از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است و به همین دلیل داروهای چشمی غالباً بصورت داروهای نسخه‌ای مطرح هستند زیرا باید تحت نظرپزشک متخصص چشم تجویز شوند.
بطور طبیعی چشم از مکانیسمهای ویژه دفاعی بهره می‌گیرد. پلک و مژه‌ها از ورود اشیاء خارجی به آن جلوگیری می‌کنند. اشک چشم غبار و ذرات خارجی را از سطح آن شسته، خاصیت ضد عفونی کننده نیز دارد. ولی با این وجود برخی اوقات مشکلاتی بروز می‌کنند که تنها با درمان داروئی مرتفع می‌گردند.


ناراحتیهای چشمی شایع و عوامل آنها:
الف - پلک چشم :
از مناقطی است که التهاب و قرمزی آن بسیار شایع است. در این شرایط، دچار خارش یا پوسته پوسته می‌شود. ممکن است این علائم بدلیل حساسیت نسبت به رنگها و مواد مختلف موجود در محصولات آرایشی چشم بروز کنند. چنین حساسیتهایی معمولاً‌ بصورت دو طرفه هر دو چشم را گرفتار می‌سازند.
برای جلوگیری از بروز این مسئله، پیشنهاد می‌شود که محصولات آرایشی چشم را بیشتر از سه ماه مصرف نکرده و آنها را با محصولات جدید جایگزین نمائید. زیرا احتمال آلودگی آنها در اثر تماس با موضع یا هوا وجود دارد. همچنین از مصرف هرگونه محصول آرایشی یا بهداشتی که به حساسیت نسبت به آن مشکوک هستید، جداً بپرهیزید.
کمپرس سرد یا مصرف ضد هیستامینهای خوراکی (رجوع به مبحث کلی ضد هیستامینها) در بهبود علائم این نوع حساسیتها مؤثر هستند.
ب- التهاب لبه پلک چشم (Blepharitis):
نیز از مشکلات مزمن و عود کننده‌ای است که پلک را گرفتار می‌سازد. از علائم آن قرمزی، خارش و پوسته پوسته شدن پلک است که می‌تواند به ریزش مژه‌ها نیز منجر گردد.
در این شرایط، کمپرس گرم برای مدت 15 تا 20 دقیقه به همراه درمان داروئی مناسب می‌تواند مؤثر باشد. البته منظور از درمان داروئی غالباً استفاده از آنتی بیوتیکهای موضعی است که با تجویز پزشک توصیه می‌شوند
ج- التهاب قرنیه:
نیز از ناراحتیهای چشمی است که می‌تواند ویروسی، میکروبی و یا آلرژیک باشد ولی شایعترین شکل آن نوع ویروسی است.
التهاب ویروسی قرنیه اغلب با « چشم صورتی» شناخته می‌شود زیرا چشم ظاهری صورتی رنگ به خود می‌گیرد. علائم دیگر آن، تاری دید، احساس ناراحتی و درد در چشم یا چشمها، احساس وجود جسم خارجی در چشم یا چشمها و گاهی اوقات تب و آبریزش از چشم یا چشمها هستند.
در صورتیکه ترشحات چشم بصورت غلیظ یا مخاطی درآید، خود درمانی نکرده و با پزشک تماس بگیرید.
چشم صورتی شده بشدت آلوده می‌باشد بنابراین بهداشت چشم در این مواقع بسیار مهم است. هرگز قطره یا پماد چشمی دیگران را استفاده نکنید. حالت صورتی چشم معمولاً خودبخود ظرف دو هفته برطرف خواهد شد. اما در حالت کلی درمان آن شامل مصرف اشک مصنوعی (رجوع به تک‌نگار این دارو) یا فرآورده‌های ضد احتقان چشمی است. اگر نشانه‌های بیماری برطرف نشده و حتی بدتر شده، با پزشک تماس بگیرید، زیرا گاهی اوقات درمان قطعی این شرایط، تجویز آنتی بیوتیکها همراه یا بدون استروئیدهای موضعی است که تنها تحت نظر پزشک توصیه می‌شوند.
نیز از ناراحتیهای چشمی است که می‌تواند ویروسی، میکروبی و یا آلرژیک باشد ولی شایعترین شکل آن نوع ویروسی است.
التهاب ویروسی قرنیه اغلب با « چشم صورتی» شناخته می‌شود زیرا چشم ظاهری صورتی رنگ به خود می‌گیرد. علائم دیگر آن، تاری دید، احساس ناراحتی و درد در چشم یا چشمها، احساس وجود جسم خارجی در چشم یا چشمها و گاهی اوقات تب و آبریزش از چشم یا چشمها هستند.
در صورتیکه ترشحات چشم بصورت غلیظ یا مخاطی درآید، خود درمانی نکرده و با پزشک تماس بگیرید.
چشم صورتی شده بشدت آلوده می‌باشد بنابراین بهداشت چشم در این مواقع بسیار مهم است. هرگز قطره یا پماد چشمی دیگران را استفاده نکنید. حالت صورتی چشم معمولاً خودبخود ظرف دو هفته برطرف خواهد شد. اما در حالت کلی درمان آن شامل مصرف اشک مصنوعی (رجوع به تک‌نگار این دارو) یا فرآورده‌های ضد احتقان چشمی است. اگر نشانه‌های بیماری برطرف نشده و حتی بدتر شده، با پزشک تماس بگیرید، زیرا گاهی اوقات درمان قطعی این شرایط، تجویز آنتی بیوتیکها همراه یا بدون استروئیدهای موضعی است که تنها تحت نظر پزشک توصیه می‌شوند.
د- شاید بتوان خشکی چشم را بعنوان شایعترین ناراحتی چشم مطرح کرد.
این مشکل می‌تواند بواسطه مصرف برخی داروها، پیری، بیماری یا بسیاری عوامل دیگر بروز نماید. که بهترین درمان آن، استفاده از اشک مصنوعی (به بخش داروهای خرید آزاد مراجعه نمایید) است. البته از آنجائیکه برای جلوگیری از آلودگی این فرآورده، ماده محافظ به آن افزوده می‌شود، همین مسئله می‌تواند به واکنشهای حساسیتی (آلرژیک) منجر شود. در این صورت باید مصرف دارو را قطع نموده بجای آن فرآورده‌ای عاری از ماده محافظ بکار برد که اینگونه فرآورده‌ها بصورت یکبار مصرف عرضه می‌شوند
نکات قابل توجه قبل از مصرف داروهای چشمی:
- نحوه ریختن قطره چشمی در چشم:
نکات قابل توجه قبل از مصرف داروهای چشمی:
- نحوه ریختن قطره چشمی در چشم:
سر را رو به بالا و عقب نگهدارید، پلک پائین را پائین بکشید بطوریکه از کره چشم فاصله بگیرد. قطره چشمی را در این حفره و در دورترین فاصله نسبت به بینی در چشم بچکانید. سپس چشمها را برای چند لحظه ببندید تا دارو بخوبی در چشم پراکنده شود.
نحوه استعمال پماد چشمی:-
سر را رو به بالا و عقب نگهدارید. یک لایه نازک از پماد را روی لبه داخلی پلک پائین قرار دهید. سپس چشمها را برای چند لحظه ببندید و کمی ماساژ دهید تا دارو بخوبی در چشم پراکنده شود.
- اصولاً قطره‌های چشمی برای مصرف روزانه و پمادهای چشمی برای مصرف شبانه توصیه می‌شوند، زیرا پمادهای چشمی در روز تاری دید ایجاد می‌کنند اما در شب علاوه بر اینکه این مسئله را ندارند، مدت زمان بیشتری در تماس با چشم هستند.
محل مناسب برای ریختن قطره چشمی -
محل مناسب برای قراردادن پماد
- هنگام مصرف مراقب باشید که سرقطره چکان یا تیوپ پماد با سطوح خارجی تماس پیدا نکند و پس از مصرف بلافاصله درب آنها را ببندید.
- هرگز از قطره یا پماد چشمی دیگران استفاده نکنید زیرا احتمال آلودگی این فرآورده‌ها در حین مصرف بسیار بالاست.
- تاریخ انقضاء مصرف فرآورده‌های چشمی از اهمیت خاصی برخوردار است، بطوریکه از زمان بازشدن درب و شروع مصرف تا تاریخ مشخصی می توان از آن محصول استفاده کرد و این تاریخ حتما در بسته بندی درج می شود.
- هرگز از فرآورده های چشمی که کدر شده یا تغییر رنگ داده یا حاوی رسوبات کریستالی می باشند، استفاده نکنید.
- فرآورده های چشمی برای مصرف بیش از سه روز توصیه نمی شوند. در صورتیکه پس از سه روز، هنوز هم ناراحتی چشم ادامه دارد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
- اگر مبتلا به بیماریهایی نظیر دیابت، فشارخون بالا، گلوکوم و ... هستید، هرگز خوددرمانی نکرده و هرگونه فرآورده چشمی را فقط با تجویز پزشک مصرف نمائید.
**هشدار: قطره‌های چشمی
نفازولین (ضد احتقان) ونفازولین- آنتازولین (ضد احتقان و ضد حساسیت)، داروهای نسخه‌ای هستند که برای رفع قرمزی احتقانی چشم بدون منشاء عفونی کاربرد دارند. بنابراین تجویز آنها پس از تشخیص صحیح تنها تحت نظرپزشک مجاز می‌باشد. ضمناً مصرف این داروها بیش از 3 روز متوالی، باعث بازگشت شدیدتر حالت احتقانی چشم خواهد شد و احتمال حساسیت نسبت به این داروها نیز وجود دارد.
هـ- در صورت ورود غبار و ذرات خارجی به چشم ، اشک چشم آنرا شسته و خارجی می‌کند. اگر اشک برای این منظور کفایت نکند، می‌توان از آی-باس Eye-Bath یا فرآورده‌های مشابه جهت شستشوی چشم استفاده کرد. البته توجه داشته باشید که اگر محل شستشوی چشم هرگونه آلودگی داشته باشد، خود بعنوان یک عامل ایجاد عفونت عمل خواهد کرد. پس بهداشتی بودن وسیله و محلول مورد استفاده برای شستشوی چشم بسیار اهمیت دارد. اگر بعد از شستشو،‌ بهبودی حاصل نشد، حتماً با پزشک تماس بگیرید.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.