تبیان، دستیار زندگی
عطارد، زهره، زمین، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون هشت سیاره منظومه شمسی هستند که هر یک در مدارهای جداگانه ای به دور خورشید می گردند. هر کدام از این سیارات شگفتی های منحصر به فردی دارند که در این مطلب به 10 مورد از آن ها اشاره خو
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

10 مورد عجیب سیارات

عطارد، زهره، زمین، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون هشت سیاره منظومه شمسی هستند که هر یک در مدارهای جداگانه ای به دور خورشید می گردند. هر کدام از این سیارات شگفتی های منحصر به فردی دارند که در این مطلب به 10 مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد.

زهره

شماره 10 – جو وحشتناک زهره

سیاره شناسان با مشکلات زیادی برای شناسایی شرایط موجود در سطح سیاره زهره مواجه هستند، چرا که جو این سیاره همیشه با لایه ای بسیار ضخیم از ابر اسید سولفوریک پوشیده شده است. دمای سطح این سیاره در برخی مواقع به ??? درجه سانتیگراد هم می رسد. به نظر می رسد دمای بالای سیاره زهره به خاطر اثر پدیده گازهای گلخانه ای باشد. این پدیده باعث شده است تا زهره داغ ترین سیاره منظومه شمسی لقب بگیرد.

عطارد

شماره 9 - نوسانات درجه حرارت عطارد

عطارد نزدیکترین سیاره به خورشید است به همین دلیل دمای سطح سوزان آن می تواند تا حدود 450 درجه سانتی گراد در روز افزایش پیدا کند. اما از آنجا که جو این سیاره به اندازه کافی قدرت نگه داشتن حرارت را ندارد، در هنگام شب دمای این سیاره تا حدود منفی 170 درجه سانتی گراد کاهش پیدا می کند. این اختلاف دما در میان شب و روز یک سیاره در بین سیارات منظومه شمسی بسیار شگفت انگیز است.

نپتون

شماره 8 – بادهای سیاره نپتون

در سیاره نپتون تندبادهایی وجود دارد که با سرعت 1500 مایل در ساعت حرکت می کنند. علت شکل گیری این بادها که سریعترین بادهای منظومه شمسی به حساب می آیند هنوز راز سر به مهری است که درباره آن، نظری قطعی وجود ندارد. این بادها در حالی بر روی نپتون وجود دارند که این سیاره دورترین سیاره نسبت به خورشید محسوب است.

اورانوس

شماره 7 – محور دوران عجیب اورانوس

برخلاف سایر سیارات، محور دوران اورانوس به حدی انحراف دارد که تقریبا به صفحه مداری اش چسبیده است. این انحراف زاویه در بیشتر سیارات متجاوز از 30 درجه نیست. برای مثال زاویه انحراف محور دوران زمین با صفحه مداری اش 5/23 درجه می باشد. اما در مورد اورانوس این زاویه انحراف معادل 98 درجه است. بسیاری از ستاره شناسان بر این باورند که برخورد جرمی تقریبا در ابعاد زمین با اورانوس، در اوایل دوران تشکیل این سیاره، منجر به ایجاد چنین انحراف شدیدی شده است.

مریخ

شماره 6 - پستی و بلندی های مریخ

سیاره سرخ رنگ مریخ دارای بلندترین کوه ها و عمیق ترین دره ها در میان سایر سیارات منظومه شمسی است. کوه آتشفشانی عظیم الجثه المپیوس به ارتفاع 27 کیلومتر که ارتفاعی سه برابر قله اورست دارد در این سیاره قرار دارد و این در حالیست که دره ایی عمیق و طویل در نزدیکی استوای مریخ کشیده شده است. نام این دره «مارینر» است و چهار هزار کیلومتر عرض دارد. بعضی از مناطق این دره آنچنان عمیق است که اگر فرض کنیم کوه اورست را درون دره جای داده ایم، شاید نوک قله به لبه های دره نرسد.

زحل

شماره 5 – حلقه های زحل

سیاره زحل به خاطر حلقه هایی که در اطراف خود دارد بسیار معروف است. بعضی از این حلقه ها به قدری باریک و محو هستند که از زمین دیده نمی شوند تا جایی که یکی از آن ها به تازگی در سال 2009 کشف شده است.

طوفان مریخ

شماره 4 – گردبادهای مریخ

طوفان های عظیم گرد و غبار در مریخ بزرگترین نوع ازاین گونه طوفان ها در منظومه شمسی هستند که می توانند تا یک ماه ادامه داشته باشند. یک نظریه درباره چگونگی گسترش این طوفان ها در مریخ بیان می کند که هنگامی که باد، گرد و غبار را به سمت بالای جو می برد، گرد و غبار نور خورشید را جذب می کند و هوای اطراف را گرم می کند. هنگامی که گرمای هوا بیشتر می شود, بادهای بیشتری رخ می دهد و گرد و غبارهای بیشتری را بالا می برد. در نتیجه طوفان قوی تر می شود.

زحل

شماره 3 – شش ضلعی زحل

بر روی سیاره زحل، شکلی مانند شش ضلعی توسط دوربین فضاپیمای کاسینی ناسا با وضوح مناسب عکسبرداری شد که بسیار جالب توجه است. دانشمندان گمان می بردند این ساختار 6 ضلعی مسیر فوران های گازی یا تندبادهای اتمسفری است اما این که چه عاملی می تواند گاز یا جریان هوا را در چنین ساختار سخت و زاویه داری هدایت کند به شکل سوالی بی پاسخ باقی مانده است. این ساختار 6 ضلعی از زمانی که فضاپیمای وویجر در دهه 1980 آن را کشف کرد به صورت علامت سوالی بزرگ در ذهن دانشمندان باقی مانده است.

مشتری

شماره 2 - لکه بزرگ مشتری

بدون شک فوق العاده ترین ویژگی سیاره مشتری، لکه سرخ بزرگ آن است. طوفان غول پیکری که به نظر می رسد از 300 سال پیش وجود داشته است. این طوفان در راستای کمربندها و منطقه‌های مشتری جریان دارد. از زمان کشف این لکه تا کنون، بارها دیده شده است که قطر آن تا سه برابر قطر زمین افزایش یافته است.

زمین

شماره 1 - سیاره زمین

آیا شما در میان سایر سیارات منظومه شمسی سیاره ای به شگفت انگیزی

زمین می شناسید که دارای شرایط مناسب برای شکل گیری حیات باشد؟

منبع: space.com

تهیه و تنظیم برای تبیان: م.ح.اربابی فر