تبیان، دستیار زندگی
کتابخانه ای که به گفته مصطفی رحمان دوست، رئیس کتابخانه مجازی کودک و نوجوان، برای علاقه مند کردن کودکان به خواندن و گسترش فرهنگ خواندن راه اندازی شده است. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کتابخانه مجازی کودک و نوجوان کتابخانه مجازی کودک و نوجوان

کتابخانه مجازی کودکان کتابخانه ملی ایران در مراسمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  در روز ?? اردیبهشت به طور رسمی آغاز به کار کرد.

کتابخانه ای که به گفته مصطفی رحمان دوست، رئیس کتابخانه مجازی کودک و نوجوان، برای علاقه مند کردن کودکان به خواندن و گسترش فرهنگ خواندن راه اندازی شده است. چشم انداز دست اندرکاران کتابخانه مجازی، فعال کردن کودکان و نوجوانان فارسی زبان سراسر جهان در دنیای مجازی است.

کتابخانه، امکانات گوناگونی را در اختیار بچه ها قرار می دهد. از امکان تشکیل یک کتابخانه شخصی در فضای مجازی از کتاب های مورد علاقه تا هدیه دادن کتاب به دوستان و نوشتن یادداشت درباره کتاب هایی که در کتابخانه می خوانند.

کتابخانه مجازی کودک و نوجوان

در این میان کودکان نابینا هم فراموش نشده اند و کتاب های گویا هم برای استفاده این کودکان و دیگر اعضاء در کتابخانه قرار می گیرند. کودکان و نوجوانانی که از کتابخانه استفاده می کنند می توانند برای خود کارت عضویت هم درست کنند و از کتابخانه ملی خدماتی دریافت کنند. خدماتی مانند امکان شرکت در نشست های قصه گویی کتابخانه کودک و نوجوان و بازدید از کتابخانه ملی. رحمان دوست گفته که به زودی مجله کتابخانه مجازی نیز راه اندازی می شود تا بچه ها بتوانند آثار و نوشته های خودشان را برای آن بفرستند.

آغاز به کار چنین کتابخانه ای آن هم از سوی کتابخانه ملی رویدادی است که می تواند تاثیر زیادی در ترویج خواندن در میان کودکان و دسترسی آن ها به کتاب ها داشته باشد. اما چگونه می توانیم بچه ها را با این کتابخانه و امکاناتی که در اختیارشان قرار می دهد، آشنا کنیم؟ چگونه این کتابخانه مجازی، به کتابخانه ای پویا و رو به رشد برای کودکان و نوجوانان تبدیل می شود؟

دیدیدگاه چند کارشناس به نقل از سایت کتابک:

کتابخانه مجازی کودک و نوجوان

شهرام اقبال زاده، نویسنده و دبیر انجمن نویسندگان کودک و نوجوان: "امیدوارم کتابخانه ملی که ترکیبی است از دو واژه کتابخانه و ملی، واقعا کتابخانه ملی باشد و همه فعالان ادبیات کودک از جمله نهادهای غیردولتی مانند شورای کتاب کودک و انجمن نویسندگان و دیگران بتوانند در فعالیت آن نقش داشته باشند و از خرد ملی در گسترش فعالیت های آن استفاده شود.

در شرایطی که فرهنگ دچار رکود است و روز به روز تیراژ کتاب پایین می آید و با توجه به قدرت خرید پایین برخی از خانواده های ایرانی، وجود چنین سایتی دسترسی به کتاب و خواندن را گسترش می دهد. با این حال دسترسی به اینترنت کم است و همه کودکان نمی توانند به اینترنت وصل شوند و از امکانات کتابخانه بهره ببرند. در چنین شرایطی، با کمک آموزش و پرورش باید ساعاتی برای خواندن و دسترسی به این کتاب ها برای بچه ها فراهم شود."

پوری (پوراندخت) سلطانی، از پایه گذاران علوم کتابداری و اطلاع رسانی در ایران و مشاور و پیشکسوت کتابداری در کتابخانه ملی ایران:

"راه اندازی این کتابخانه خیلی خوب است چون جای خالی آن در ایران به خوبی احساس می شد. کتابخانه ملی از هر جهت باید همه انسان هایی که در کشور زندگی می کنند پوشش بدهد. بچه ها نخستین بار در خانواده با کتاب آشنا می شوند اما این کتابخانه ها هستند که این آشنایی را تداوم می بخشند."

کتابخانه مجازی کودک و نوجوان

محبوبه نجف خوانی، مترجم و مروج خواندن و عضو شورای کتاب کودک:

"برای نتیجه بخش بودن راه اندازی این کتابخانه، نخستین کار این است که بچه ها آموزش اینترنت ببینند و امکان دسترسی به اینترنت برایشان فراهم شود.

اکنون خیلی از بچه های ما در خانه ها دسترسی به کامپیوتر ندارند. مدرسه ها باید با این کتابخانه همکاری کنند و امکان دسترسی به آن را فراهم کنند و به بچه ها آموزش دهند تا بتوانند از امکانات آن استفاده کنند.

کتابخانه مجازی کودک و نوجوان

تلویزیون هم رسانه ای بسیار تأثیر گذار است. در تلویزیون باید برای استفاده از این کتابخانه تبلیغ شود آن هم نه فقط به شکل سخنرانی، بلکه در فیلم های ویژه کودکان و در برنامه کودک، تا کم کم این کتابخانه جای خود را در زندگی بچه ها باز کند و در میان خانواده ها و زندگی بچه ها نهادینه شود. برای هر کاری حتی برای کتابخوانی باید آموزش دید. برای نتیجه بخش بودن راه اندازی چنین کتابخانه ای باید برنامه ریزی شود و فعالیت های پیگیر انجام شود تا بچه ها بیایند و از آن استفاده کنند."

کتابخانه مجازی کودکان کتابخانه ملی، با 1000 جلد کتاب کار خود را آغاز کرده و قرار است با دریافت اجازه از نویسندگان، به مرور کتاب های بیشتری را به صورت آن لاین در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دهد.

کتابخانه را می توانید از طریق لینک زیر مشاهده نمایید:

http://icnl.nlai.ir/?scn=home

منبع: کتابک

تنظیم: مریم فروزان کیا