• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 539
تعداد نظرات : 437
زمان آخرین مطلب : 2391روز قبل
عقاید و احکام
لطفا آیه و یا حدیثی که اجتهاد را ثابت کند، ذکرکنید.
پاسخ اجمالی

اجتهاد در اصطلاح عبارت است از: تلاش و کوشش علمی جهت درک و استنباط حکم شرعی از ادله ی آن (قرآن، سنت، عقل و اجماع) و در قرآن مجید و روایات ائمه­ی اطهار (ع) مورد سفارش و تأکید قرار گرفته است. خداوند متعال در آیه­ی 122 سوره ی توبه می­فرماید: «همه­ی مؤمنان نمی­توانند (برای جهاد و جنگ در راه خدا) به سفر بروند، و باید گروهی از مؤمنان سفر کرده تا در دین خدا تفقّه کنند (مجتهد شوند) و چون بازگشتند، مردم خود را هشدار دهند، باشد که (از زشتکاری) حذر کنند».

در روایات فراوانی نیز بر ضرورت تفقه در دین (اجتهاد) برای پاسخ گویی به سؤالات شرعی، قضاوت، مرجعیت دینی و... تأکید شده است. مثلا: امام جعفر صادق (ع) به ابان بن تغلب (یکی از یاران خود) فرمود: «ای ابان، در مسجد مدینه بنشین و در مسائل شرعی فتوا بده. من دوست دارم که امثال تو (فقیهان و عالمان و مجتهدان) در میان شیعیان باشند».

در این روایت، به ضرورت وجود عالمان و مجتهدانی که بر مسائل دینی احاطه داشته و به پرسش­های مردم پاسخ بدهند، تصریح شده است.

پاسخ تفصیلی

اجتهاد اصطلاحی عبارت است از: به کار بردن توانایی های علمی و تلاش و کوشش فکری برای استنباط احکام شرعی از منابع آن (قرآن، سنت، عقل و اجماع). اجتهاد به این معنا، کار بسیار مهم و مقدسی است که خداوند در قرآن مجید آن را بر گروهی از مسلمانان واجب کرده است و می­فرماید: «همه ی مؤمنان نمی­توانند (برای جهاد و جنگ در راه خدا) به سفر بروند، و باید گروهی از مؤمنان سفر کرده تا در دین خدا تفقّه کنند (مجتهد شوند) و چون بازگشتند، مردم خود را هشدار دهند، باشد که (از زشتکاری) حذر کنند».[1]

در این آیه­ی شریفه، خداوند بر گروهی از مؤمنین به عنوان واجب کفایی، واجب نموده که به دنبال تحصیل علم و دانش در مسائل دین بروند تا بتوانند به مرحله­ی تفقه در دین که همان مرحله ی اجتهاد است، برسند و بتوانند احکام خداوند را از کتاب و سنت استنباط کرده، هم خود به آن عمل نمایند و هم دیگران را از آن آگاه سازند.

این مسئله در روایات زیادی از ائمه­ی معصومین (ع) بیان گردیده است که ما فقط به ذکر چند روایت بسنده می­کنیم:

ابو خدیجه از اصحاب امام صادق (ع) می­گوید: امام صادق (ع) مرا به نزد گروهی از شیعیان فرستاد و فرمود: «به آنها بگو، مبادا اگر خصومت و اختلافی بین شما (شیعیان) پیش آمد، برای قضاوت نزد این قاضیان فاسق بروید، بلکه یک نفر از خودتان را که حلال و حرام ما را می­شناسد (فقیه و مجتهد است) برای قضاوت بین خود قرار دهید. به درستی که من این فرد فقیه را قاضی بین شما قرار داده­ام، و بپرهیزید از این که بعضی از شما شکایت بعضی دیگر را به نزد سلطان ستمگر ببرد».[2]

این روایت بر نیاز به فقیهان و مجتهدان دلالت دارد؛ زیرا اختلاف و خصومت در جامعه، امری اجتناب ناپذیر است و برای حل این اختلافات باید فقها و مجتهدینی باشند که در بین مردم، بر اساس احکام صحیح اسلامی قضاوت کنند و مردم (شیعیان) مجبور نباشند به زمامداران ظالم و فاسق مراجعه نمایند. پس دستور اسلام و ائمه­ی معصومین (ع) این است که همواره باید برخی افراد در مسیر اجتهاد و تفقه در دین حرکت کنند.

در روایت دیگری امام عسکری (ع) فرمود: «اما آن فقها (مجتهدان) که نفس خود را حفظ می­کنند و حافظ دین هستند و با هواهای نفسانی مخالفت می­کنند و امر پروردگار را اطاعت می کنند، بر مردم واجب است که از آنان (فقیهان) تقلید کنند».[3]

در این روایت، امام عسکری (ع) به شرایط فقها برای احراز مقام مرجعیت دینی مردم اشاره فرموده اند و همین طور اطاعت از فقیه و مجتهد را بر دیگران واجب شمرده اند. این روایت به اهمیت و ضرورت و عظمت مقام مجتهدین و فقیهان اشاره دارد.

هم چنین امام جعفر صادق (ع) به ابان بن تغلب (یکی از یاران خود) فرمود: «ای ابان، در مسجد مدینه بنشین و در مسائل شرعی فتوا بده! من دوست دارم که امثال تو (فقیهان و عالمان و مجتهدان) در میان شیعیان باشند».[4]

در این روایت امام (ع)، به ضرورت وجود عالمان و مجتهدانی که بر مسائل دینی احاطه داشته و به پرسش­های مردم پاسخ بدهند، تصریح شده است. در این باره روایات زیادی داریم که در کتب احادیث آمده است.[5]

برای اطلاع بیشتر نک: ولایت و دیانت، جستارهایى در اندیشه‏ى سیاسى اسلام، استاد مهدى هادوى تهرانى، ص 95-102.



[1] توبه، 122.

[2] وسائل الشیعة، ج 18، ب 11، ص 100، ح 6.

[3] اجتجاج، طبرسی، ج 2، ص 263؛ وسائل الشیعة، ج27، ص131، حدیث 33401.

[4] مستدرک وسائل الشیعة، ج17، ص315 ، باب وجوب الرجوع فی القضاء و الفتوی الی رواة الحدیث من الشیعة....

[5] وسائل الشیعة، ج 18، ب 11، احادیث 9_10 _ 21 _ 27 _ 42 و 45 .

جمعه 27/11/1391 - 12:49
عقاید و احکام
آیا از زمان غیبت کبری تا الان تعیین مرجعیت شیعه به یک شیوه بوده است؟
پرسش
سلام علیکم، راجع به تاریخ مرجعیت می خواهم از محضر شما سؤال کنم. سؤال من بر می گردد به دوران غیبت کبری. آیا سیستم مرجعیت در زمان غیبت کبرا با وضعیت کنونی متفاوت بوده است؟ به عبارت دیگر آیا تعیین یک مرجع برای یک مقلد بعد از غیبت کبرای امام زمان (ع)با سیستم تعیین مراجع فعلی فرق داشته است؟ یا آنکه با سیستم مرجعیت امروزی مطابقت دارد؟ آیا این سیستم می تواند تحت تأثیر رخ دادهای سیاسی قرار گیرد؟
پاسخ اجمالی
این سؤال، پاسخ اجمالی ندارد. گزینه پاسخ تفصیلی را انتخاب نمایید.
پاسخ تفصیلی

انسان در فروع دین (مسائل فقهی) دارای تکالیفی است که باید آنها را به درستی شناخته و عمل کند برای این منظور سه راه وجود دارد:

نخست: راه تحصیل علم دین (اجتهاد) را در پیش گیرد؛[1]

دوم: این که در هر کاری آرای موجود را مطالعه کرده، به گونه ای عمل کند که طبق همه آرا، عمل او صحیح باشد (احتیاط کند)؛

سوم: این که از رأی کسی که این علوم را به طور کامل آموخته و در شناخت احکام شرعی کارشناس است، بهره جوید. (تقلید از مرجع جامع الشرایط)

ابتدا برای تقلید می بایست مرجع تقلید را از یکی از این راه ها شناخت:

1. آن که خود انسان یقین کند، مثل آن که از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد.

2. دوّم: آن که دو نفر عالمِ عادل که مى‏توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند، به شرط آن که دو نفر عالمِ عادلِ دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند.

3. آن که عدّه‏اى از اهل علم که مى‏توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، و از گفته آنان اطمینان پیدا مى‏شود مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند."[2]

از زمان غیبت کبری تا امروز همواره شیعیان از یکی از این راه ها مرجع تقلید خود را انتخاب کرده اند و در آینده نیز به همین گونه خواهد بود و هر فردی که از یکی از این راهها، مرجع تقلید خود را شناخته و به جامع الشرایط بودن او یقین کند شرعاً می تواند از او تقلید کند. بر این اساس بعد از رحلت حضرت امام خمینی(ره) از طرف بعضی از علما، چند نفر از مجتهدین عالی مقام به عنوان کسانی که شایستگی امر مرجعیت را داشته معرفی شده اند، تا کسانی که نتوانسته اند از راه های دیگر، مرجع تقلید اعلم را شناسایی کنند[3]، از این راه مرجع تقلید خود را شناخته و انتخاب کنند. و این معرفی به معنای الزام به تقلید از این افراد،یا انحصار مرجعیت در این افراد نبوده است.

طبیعی است در این معرفی ها، افراد یا گروه های معرفی کننده، نظر خود را بیان کرده و فردی را که بر طبق نظر خود واجد شرایط می دانند معرفی می کنند که ممکن است همین فرد از نظر فرد یا گروه دیگری دارای صلاحیت نباشد و یا فرد دیگری را واجد شرایط بدانند.

بنابراین صرف اینکه معرفی کردن فرد یا گروهی، مجتهدی را به عنوان واجد شرایط مرجعیت یا فاقد آن معرفی کنند برای کسی الزام آور نیست که از او تقلید کند یا از تقلید او صرف نظر کند؛ زیرا ملاک مردم در انتخاب، علم و اطمینان خود افراد است که هرگاه به کارشناسی، تخصص، تقوا و تعهد کارشناسان و معرفی کنندگان اعتماد داشته باشند و از گفته آنان به صلاحیت کسی برای مرجعیت اطمینان کنند می توانند از او تقلید کنند. همچنین اگر فرد یا گروهی نظرشان عدم صلاحیت فردی برای مرجعیت است این نظر برای کسانی مفید است که به کارشناسی، تخصص، تقوا و تعهد این افراد اعتماد دارند و هیچگاه معرفی کردن مرجع تقلید به معنی نصب نیست همانطوری اعلام عدم صلاحیت به معنی عزل از مرجعیت نیست؛ زیرا اساسا مقام مرجعیت شیعه قابل نصب و عزل نیست و این مردم هستند که فردی را به عنوان مرجع تقلید خود انتخاب می کنند یا از فردی که تقلید می کرده اند عدول کرده و مرجع دیگری بر می گزینند.

لازم به ذکر است همانگونه که بیان گردید تعیین مرجعیت از زمان غیبت کبری تا کنون توسط راه های مذکور صورت گرفته است و نیز تحت تأثیر رخدادهای سیاسی نبوده است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:

1. انتخاب مرجع تقلید، سؤال شماره 2820 (سایت: 3024).

2. انتخاب مرجع تقلید اعلم، سؤال شماره 4520 (سایت: 4946).

3. مجتهد اعلم، سؤال شماره 5310 (سایت: 5528).



[1] . اقتباس از سؤال 975 (سایت: 1078).

[2] . اقتباس از سؤال 4533 (سایت: 4871).

[3] . اقتباس از سؤال 620 (سایت: 678).

جمعه 27/11/1391 - 12:48
عقاید و احکام
آیا روایت امام صادق (ع) شامل مجتهدانی که در فتوا اشتباه می‌نمایند نیز می‌شود؟
پرسش
ابو بصیر می‌گوید: به امام صادق(ع) عرض کردم: مطالبى براى ما پیش مى‌آید که حکمش را از قرآن و سنت نمى‌فهمیم، پس آیا خودمان می‌توانیم رأی دهیم؟ آن حضرت فرمود: نه؛ زیرا اگر درست رفتى پاداش ندارى، و اگر خطا کنى بر خدا دروغ بسته‌اى (اصول کافی، ج 1، ص 56). بنابر این، اگر مجتهدی در حکمی اشتباه کرد پس دروغ‌گو است. آیا حدیث این را می‌خواهد بگوید؟
پاسخ اجمالی

1. حدیث مزبور در پرسش، دربارۀ اجتهاد مجتهدان و استباط احکام شرعی از طریق منابع معتبر شرعی (قرآن، سنت، عقل و اجماع) نیست، چرا که نظر به قیاس دارد؛ یعنی اگر کسی به‌وسیلۀ قیاس حکمی را استنباط نماید و فتوا دهد، حتی اگر درست حکم کرده باشد؛ چون از راه صحیح نبوده، پاداشی ندارد، و اگر اشتباه حکم داده باشد، به خدا دروغ بسته است.[1]

2. گفتنی است که رجوع به دانشمندان و عالمان دینی در زمان حضور ائمه اطهار(ع)، نیز رایج بوده است، همان‌طور که برخی از مردم که از مدینه دور بودند و دسترسی به امام (ع) برایشان مشکل بود، فقیهان از ناحیه ائمه(ع) -مانند زکریا بن آدم و یونس بن عبد الرحمن- دستور داشتند که بر کرسی فتوا بنشینند و مسائل حلال و حرام را برای مردم بیان نمایند.

از باب نمونه به بیان دو روایت اکتفا می‌شود:

1. على بن مسیّب می‌گوید: خدمت حضرت رضا (ع) عرض کردم: محل من از شما دور است و به شما دسترسى ندارم، و همیشه نمی‌توانم خدمت شما برسم، مسائل دینى خود را از کدام شخص بگیرم؟ فرمود: از زکریا بن آدم قمّى که دین و دنیایش محفوظ و مورد اطمینان است، راوى می‌گوید: من برگشتم و هر چه احتیاج داشتم از وى سؤال می‌کردم.[2]

2. از عبد العزیز مهتدی که نماینده و از یاران نزدیک امام رضا (ع) در شهر قم بود، روایت شده است که گفت: به امام رضا (ع) گفتم: برای من در هر زمانی، امکان حضور خدمت شما نیست، در مسائل دینی به چه شخصی مراجعه نمایم؟ حضرت فرمود: یونس بن عبد الرحمن.[3]

 


[1]. مازندرانى، محمد صالح بن احمد، شرح الکافی، الأصول و الروضة، محقق و مصحح، شعرانى، ابوالحسن، ج 2، ص 314، ‏المکتبة الإسلامیة، تهران، چاپ اول، 1382ق.

[2]. شیخ مفید، الإختصاص‏، ص 87، کنگره هزاره شیخ مفید، قم، چاپ اول، 1413ق.

[3]. شیخ حر عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج 27، ص 148، ح 34، مؤسسة آل البیت(ع)، قم، 1409ق.‏

جمعه 27/11/1391 - 12:48
عقاید و احکام
پاسخ اجمالی

حدیث، یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین منبع و مأخذ احکام فقهی پس از قرآن کریم است که در عصر پیامبر اسلام(ص) و امامان معصوم(ع) و نیز در عصر غیبت امام دوازدهم حضرت مهدی(عج)، پاسخ‌گوی مسلمانان بوده است. حدیث در اصطلاح؛ کلامی است که گفتار یا کردار، یا امضا و تأیید معصوم(ع) را بازگو و حکایت می‌کند.

پس از پیامبر اکرم(ص)، با این‌که اجتهاد و استنباط احکام به تدریج و به مرور زمان رونق یافت، اما باز هم سنّت نبوی و حدیث جانشینان آن حضرت اصلی‌ترین منبع استناد و استخراج احکام بود؛ و چون آیات قرآن کلیات و معدودی از احکام را بیان نموده، احادیث نقش به سزایی در استخراج احکام و تخصیص عمومات قرآنی و مقید نمودن اطلاقات آن داشتند و دارند. همچنین قواعد متعددی در ابواب مختلف فقه؛ مثل قاعده لاضرر از احادیث به دست آمده است که موجب پویایی و استخراج احکام فقهی شده است.

پاسخ تفصیلی

فقه در لغت، به‌ معنای «فهمیدن و اندیشه نمودن نسبت به چیزی است».[1] و حدیث در لغت؛ یعنی هر چیز نو و تازه».[2]

فقه در ابتدا مرادف لفظ شرع به کار مى‌رفت و علم فقه؛ یعنى علم به هر آنچه که به عنوان دین از جانب خداوند آمده است، اعم از اصول دین، تعالیم اخلاقى، اعمال جسمانى، معرفت نفس و علوم قرآنى.[3] ولی کم کم با جدا شدن و استقلال یافتن علوم دیگر از فقه، تعریف اصطلاحی علم فقه منحصر شد به: «علم پیدا کردن به احکام شرعی فرعی و به دست آوردن آن از روی دلیل‌های تفصیلی».[4]

حدیث در اصطلاح؛ کلامی است که گفتار یا کردار، یا امضا و تأیید معصوم(ع) را بازگو و حکایت می‌کند».[5]

فقه و پیشرفت آن

اولین خاستگاه و محل به‌ دست آوردن احکام دین و شریعت اسلام، قرآن کریم است که از سوی خداوند حکیم، نازل، و از زبان مبارک پیامبر گرامی اسلام(ص) برای مردم بیان شده است. در زمان آن حضرت، اجتهاد و استنباط احکام به شکل گسترده و امروزی وجود نداشت، بلکه احکام، از آیات قرآن و گاهی هم از سنت پیامبر، به صورت گفتار یا رفتار یا تأیید و امضای ایشان بیان و فهمیده می‌شد. اما با عنایت به این‌که قرآن کریم فقط کلیات احکام را بیان نموده، آن هم نه تمام احکام، جزئیات و فروعات احکام را باید از سنت‌های به‌جا مانده از پیامبر اسلام(ص)، یا روایاتی که از زبان مبارک جانشینان ایشان که همان امامان معصوم(ع) هستند نقل شده، به ‌دست آورد.

در آغاز قرن دوّم هجرى که ممنوعیّت تدوین حدیث رسماً لغو شد، محدّثان و مورّخان آزادانه به انتشار آنچه جمع کرده بودند پرداختند و بدین ترتیب ده‌ها کتاب تألیف شد.[6] دانش ‌آموختگان مکتب فقهى اهل بیت(ع) به ضبط و حفظ احادیث جانشینان پیامبر اسلام(ص) پرداختند که علاوه بر نقل احادیث منقول از حضرت رسول(ص)، روایات زیادى را در قانون‌مندى شخصى و اجتماعى از سوى اوصیاى پیامبر اسلام روایت کردند و علم فقه از همین منابع روایى رشد و گسترش یافت و اجتهاد فقه شیعه در عصر غیبت حضرت مهدى امام زمان(عج) به معناى عملیات استنباط احکام فقهى از همین منابع فقه یعنى کتاب و سنت شکل گرفت و هرگز به‌ عنوان منبعى دیگر که از طریق ذوق و استحسان یا قیاس در کنار کتاب و سنت به حکم فقهى برسد نبوده است.[7]

در زمان شیخ طوسی با تدوین کتاب «عدة الاصول»، مباحث اصولی آغاز شده و اجماع و قواعد عقلی به عنوان یکی از منابع استخراج احکام قرار گرفت. البته خود اجماع نیز زمانی می‌تواند منبع استخراج احکام قرار بگیرد که برگشت آن به سنّت باشد.

خلاصه؛ به مرور زمان، علم فقه مرحله‌ی پرفراز و نشیب را طی کرد تا به شکل امروزی در آمد.

تأثیر حدیث بر فقه

حدیث -چه از نظر مقدار و چه از نظر چگونگی- بعد از قرآن کریم، در عصر حضور پیامبر اسلام(ص) و امامان معصوم(ع) و نیز در عصر غیبت امام دوازدهم(عج)، بیشترین و بالاترین تأثیر را بر فقه داشته و منبع استخراج و استنباط احکام الاهی بوده و هستند. حدیث علاوه بر بیان نفس احکام، نقش به سزایی در تخصیص عمومات قرآنی و مقیّد نمودن اطلاقات آن دارند. همچنین قواعد متعددی در ابواب مختلف فقه؛ مانند «قاعده‌ی لاتعاد»، «قاعده‌ی فراغ»، «قاعده درء»، «قاعده لاضرر» و ... از احادیث به دست آمده و موجب پویایی و استخراج احکام فقهی گردیده‌اند؛ مثلاً از حدیث معروف «لَاضَرَرَ وَ لَا ضِرَار» [8] از رسول اکرم(ص) که فقها از آن «قاعده‌ی لاضرر» را به دست آورده و در برخی از ابواب و مسائل فقهی، به آن استناد نموده[9] و مفاد آن را از باب حکومت، بر دیگر ادله شرع -بر فرض وجود ضرر در برخی از احکام نسبت به فردی از افراد مکلف- مقدم داشته‌اند، مثلاَ ادله وجوب وضو از جمله آیه «یَأَیهُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلىَ الصَّلَوةِ فَاغْسِلُواْ وُجُوهَکُمْ وَ أَیْدِیَکُمْ إِلىَ الْمَرَافِقِ وَ امْسَحُواْ بِرُءُوسِکُمْ وَ أَرْجُلَکُمْ إِلىَ الْکَعْبَینْ‏ِ»[10] عام است هم وضوی ضرری را شامل می‌شود هم غیر ضرری را، ولی با «قاعده لاضرر»، اثبات می‌کنیم که اگر آب برای مکلّف، ضرر داشته باشد وضو بر او واجب نیست. و همین طور در دیگر ابواب فقه.[11]

یا از حدیث نبوی «ادْرَءُوا الْحُدُودَ بِالشُّبُهَات»[12]؛- حدود الاهی را با شبهه، دفع کنید.- «قاعده دَرء»[13]‏ را استخراج نموده و در باب حدود از آن استفاده می‌کنند.[14]

 اساساً فقه بدون حدیث، نه تنها پویایی ندارد، بلکه پاسخ‌گوی نیاز جامعه و بشر نخواهد بود و همان بلایی بر سرش خواهد آمد که بر سر فقه دیگر مذاهب آمده که با توسل به قیاس، استحسان، سدّ ذرایع و... استخراج احکام نموده‌اند و گفته‌اند آنچه را که نبایستی می‌گفتند.[15]

 


[1]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 13، ص 522، دار صادر، بیروت، 1414ق.

[2]. قرشى، سید على اکبر،  قاموس قرآن، ج 2، ص 111، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1371ش؛ فراهیدى، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج 3، ص 177، انتشارات هجرت، قم، چاپ دوم، 1410ق.

[3]. جمعى از مؤلفان‌، مجله فقه اهل بیت(ع)، ش 32، ص 4، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى بر مذهب اهل بیت علیهم السلام، قم، چاپ اوّل، بی تا.‌

[4]. شهید ثانى، جمال الدین حسن بن شیخ زین الدین، معالم الدین فی الأصول،‏ ص 26، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ نهم، بی تا؛ مجله فقه اهل بیت(ع)، ش 32، ص 5.‌

[5]. سبحانی، جعفر، اصول الحدیث و احکامه، ص 19، مؤسسة الامام الصادق(ع)، قم، چاپ سوم، 1424ق.

[6]. جمعى از مؤلفان‌، مجله فقه اهل بیت(ع)، ج 43، ص 120، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى بر مذهب اهل بیت(ع)، قم، چاپ اوّل، بی تا؛ زنجانى، عباس على عمید‌، فقه سیاسى، ج 3، ص 99،‌ انتشارات امیر کبیر، تهران، چاپ چهارم، 1421ق.‌

[7]. طباطبایى بروجرى، آقا حسین، منابع فقه شیعه، مترجم: حسینیان قمى، مهدى، صبورى، محمد حسین، ج 30، ص 12،‌ فرهنگ سبز، تهران، چاپ اول، 1429 ق.

[8]. کلینى، ابو جعفر، محمد بن یعقوب‌، الکافی، محقق، مصحح، پژوهشگران مرکز تحقیقات دار الحدیث‌ ،ج 10، ص 478،‌ دار الحدیث للطباعة و النشر، قم، چاپ اول‌، 1429‍ ق.

[9]. مجله فقه اهل بیت(ع)، ش ‌22، ص 106. 

[10]. مائده، 6: «اى کسانى که ایمان آورده‌اید! هنگامى که به نماز می‌ایستید، صورت و دست‌ها را تا آرنج بشویید! و سر و پاها را تا مفصل [برآمدگى پشت پا] مسح کنید».

[11]. حکیم طباطبایى، سید محمد تقى، الأصول العامة للفقه المقارن، ص 376، المجمع العالمی لأهل البیت (ع)، چاپ دوم،  1418ق.

[12]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه،‏ محقق و مصحح: غفارى، على اکبر، ج 4، ص 74، دفتر انتشارات اسلامى‏، قم، چاپ دوم، 1413 ق؛ شیخ حر عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، محقق، مصحح، مؤسسة آل البیت(ع)، ج 28، ص 47، مؤسسة آل البیت(ع) ، قم‏، چاپ اول، 1409ق‏.

[13]. «درء» در لغت به معنای دفع کردن است؛ و مفاد قاعده‌ی درء این است که؛ حدود با پیدایى شبهه، مانند جهل به حکم یا موضوع، ساقط مى‌شود. ر.ک: جمعى از پژوهشگران، زیر نظر هاشمی شاهرودى، سید محمود، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج 3، ص 256، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى بر مذهب اهل بیت علیهم السلام، قم، چاپ اول، 1426ق.

[14]. مرعشى نجفى، سید شهاب الدین‌، السرقة على ضوء القرآن و السنة،‌ مقرّر: علوی، سید عادل، ص 60،‌ انتشارات کتابخانه و چاپخانه آیة الله مرعشى نجفى، قم، چاپ اول، 1424ق.

[15]. مکارم شیرازى، ناصر، دائرة المعارف فقه مقارن، ص 107 - 133، مدرسه امام على بن ابى طالب(ع)، قم، چاپ اول، 1427ق.‌

 

جمعه 27/11/1391 - 12:47
اخبار
به گزارش صراط، بهروز مرادی با بیان اینکه در مرحله اول 22 هزار و 662 واحد مسکونی با حضور رئیس جمهور تحویل متقاضیان شده است افزود:در مرحله دوم واگذاریهای مسکن مهر که از هفته آینده آغاز خواهد شد 11 هزار و 700 واحد مسکونی تحویل متقاضیان خواهد شد.

وی با بیان اینکه این واگذاریها همین طور تا پایان سال جاری و سال آینده ادامه خواهد داشت گفت:این 11 هزار و 700 واحد مسکونی در پاکدشت، ورامین، بافت فرسوده تهران، ری و صفادشت خواهد بود.

*برنامه های ثبات قیمت مسکن در تهران/واگذاری تمام واحدهای مسکونی بافت فرسوده تهران

واحدی در پاسخ به این سئوال که چه برنامه‌ای برای ثبات قیمت مسکن در تهران برای اواخر سال جاری و یا تابستان سال آینده پیش‌بینی شده است گفت: تا خرداد ماه سال آینده که فصل نقل و انتقال اجاره مسکن است و یا پایان سال که تغییرات قیمتی موجب ایجاد جو روانی در بازار مسکن می‌شود برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گرفته است.

وی افزود: سیاست‌گذاری ما این است که تا پایان سال جاری تمام واحدهای مسکونی بافت فرسوده در تهران و اطراف تهران را واگذار کنیم.

وی ادامه داد: روند افتتاح واحدهای مسکونی را تا خرداد ماه و تیر ماه سال آینده ادامه می‌دهیم تا عرضه مسکن متناسب با تقاضا باشد.

واحدی اظهار داشت: از این جهت تصور می‌شود که با این واگذاریها بتوانیم تقاضاهایی که در شهریار، پردیس و پرند برای سکونت در تهران وجود دارد را پاسخ دهیم تا بحث سرریز جمعیتی تهران را در این شهرها انجام دهیم.

مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران گفت: در داخل شهر تهران نیز سیاست ما بحث توسعه مسکن است تا هر فردی که در داخل شهر تهران متقاضی مسکن است شرایط مسکن ویژه را آسان‌تر کنیم تا با مسکن ویژه خانه‌دار شوند.

*تهران جهش قیمت مسکن نخواهد داشت

وی با بیان اینکه در تهران جهش قیمت مسکن را شاهد نخواهیم بود ادامه داد: اگر ببینیم که سوداگران مسکن بخواهند در فضایی وارد شوند که بخواهند قیمت مسکن را بالا ببرند اصرار ما این است که مالیات بر خرید و فروش‌های مکرر و واحدهای خالی از سکنه را اجرا کنیم.

واحدی در پاسخ به این سئوال که در حال حاضر آیا معتقد نیستید که در یک ماه گذشته یک جهش قیمتی در بازار مسکن تهران ایجاد شده است گفت: به هیچ وجه چرا که رشد 20 تا 30 درصدی قیمت مسکن را نمی‌توان جهش قیمت عنوان کرد.
منبع: فارس
جمعه 27/11/1391 - 11:13
اخبار
معاون حج سازمان حج و زیارت با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر افزایش دو برابری شدن قیمت عمره مفرده گفت: قیمت عمره مفرده به هیچ وجه افزایش پیدا نکرده است.

غلامرضا رضایی اظهار داشت: با توجه به گزارش بعضی از سایت‌ها که گفته‌اند قیمت حج عمره افزایش پیدا کرده است باید گفت که قیمت ثبت‌نام حج عمره به هیچ وجه افزایش پیدا نکرده است و همان قیمت دور اول ثبت‌نام است.
 
وی گفت: از امروز دور دوم ثبت‌نام حج عمره در سراسر استان‌های کشور آغاز شده است و ثبت‌نام نیز در استان‌های تهران، قم، کرج و قزوین نیز فردا انجام می‌شود.
 
معاون حج سازمان حج و زیارت با بیان اینکه در قیمت ثبت‌نام حج عمره هیچ تغییری صورت نگرفته است ادامه داد: اگر سال پیش هزینه اسکان 200 دلار بود امسال نیز همان 200 دلار است و تفاوت قیمت در نرخ ارز سال گذشته نسبت به سال جاری است. به این معنی که سال گذشته با نرخ ارز مرجع و امسال با نرخ ارز مبادله‌ای هزینه اسکان زائران پرداخت می‌شود.
 
به گفته رضایی قیمت نرخ ارز در مسکن تدارکات و تغذیه و حمل‌ونقل تأثیر می‌گذارد.
 
معاون حج سازمان حج و زیارت افزود: در قیمت مسکن و تدارکات تغذیه در سال جاری تغییری پیدا نکرده است و فقط در حوزه حمل‌ونقل در خصوص هواپیما افزایش قیمت نامحسوسی داشته‌ایم. اما اثر تغییر قیمت‌ها همان نرخ ارز سال گذشته نسبت به سال جاری است.
 
رضایی با بیان اینکه ثبت‌نام دور دوم زائران عمره مفرده استانهای تهران، قم، کرج و قزوین فردا انجام می‌شود گفت: با توجه به طرح توسعه مکه و مدینه کسانی که از توان جسمی کمتری برخوردار هستند به دلیل ساخت‌وسازها ثبت‌نام خود را به سال آینده موکول کنند.
 
رضایی تصریح کرد: به دلیل ساخت‌وسازها و آلودگی صوتی و گردوخاک ناشی از فعالیت‌های عمرانی ممکن است در افراد کهنسال تأثیرگذار باشد.
منبع: فارس
جمعه 27/11/1391 - 11:13
اخبار
پیستوریوس که شش نشان طلا از بازی‌های پارالمپیک را در کارنامه دارد، صبح پنج‌شنبه در خانه‌اش در حومه پرتوریا (آفریقای جنوبی) به زنی تیراندازی کرده و او را به قتل رسانده است. احتمال داده می‌شود، این زن، نامزد این دونده دارای نقص جسمی بوده است.
 
گزارش‌های اولیه حاکی است، زن قصد داشته نامزد سرشناس خود را به مناسبت روز ولنتاین غافلگیر کند اما پیستوریوس او را "دزد" فرض و به سمتش شلیک کرده و او را از پا درآورده است. خبرگزاری فرانسه به نقل از پدر پیستوریوس گزارش داده است، گلوله به دست و سر زن برخورد کرده و باعث مرگ او شده است. وی تایید می‌کند که پسرش با اتهام قتل نامزد خود رو‌به‌روست.
 
ریوا استین‌کامپ، نام زن 30 ساله‌ای است که در این حادثه مرگبار جان خود را از دست داده است.
 
پیستوریس که تابستان گذشته به عنوان نخستین دونده معلول توانست در بازی‌های المپیک لندن شرکت کند، از سوی پلیس محلی دستگیر و بازداشت شده است. آفریقای جنوبی یکی از نخستین کشورها از نظر میزان جرم و جنایت است؛ تا جایی‌ که بسیاری برای نگهبانی از جان و مال خود به نگه‌داری از سلاح گرم روی آورده‌اند.
 
کاتلگو موگاله، سخنگوی پلیس از دستگیری مردی 26 ساله به اتهام قتل زنی 30 ساله صحبت و 3 بامداد را ساعت وقوع این جنایت اعلام کرده است.
 
به گفته این مامور پلیس تماس با اداره او از سوی پیستوریس نبوده است. موگاله از اظهارنظر درباره "دفاع از خود بودن این حادثه" خودداری کرد. او بر اساس قوانین جزایی کشورش اجازه نداشت، نام فرد دستگیرشده را فاش کند و این کار تنها زمانی صورت می‌پذیرد که فرد موردنظر در دادگاه حاضر شده باشد.
 
به گفته پلیس قربانی با 4 گلوله از پا در آمده است. گلوله‌هایی که از هفت‌تیری 9 میلی‌متری شلیک شده‌اند. گفته شده است، پیستوریوس به علت از دست دادن یکی از نزدیکانش به شدت "افسرده و خیالاتی" شده بود. از قرار معلوم پیش از این هم دستبردهای دیگری به خانه این ورزشکار سرشناس زده شده است.
 
اسکار پیستوریوس در میان ورزشکاران معلول بسیار سرشناس است. او سال گذشته میلادی از سوی مجله تایم در فهرست یکصد چهره تاثیرگذار سال جای گرفت. او در یازده ماهگی دچار معلولیت از ناحیه پایین زانو شد ولی با استفاده از پاهایی از جنس آلیاژ کربن توانست ورزش دو را به طور حرفه‌ای دنبال کند. او قصد داشت در بازی‌های پکن 2008 شرکت کند ولی با مخالفت فدراسیون جهانی دوومیدانی روبه‌رو شد. این دونده پرونده‌ای را در دادگاه حکمیت ورزش باز کرد و در نهایت اجازه حضور در بازی‌های المپیک را دریافت کرد. به این ترتیب راه برای حضور تاریخی او در بازی‌های لندن 2012 هموار شد. او در المپیک 2012 در ماده 4 در 400 متر امدادی و ماده‌های انفرادی شرکت کرد که در رشته‌های انفرادی در دور نیمه نهایی به کار خود پایان داد. او در پارالمپیک لندن نیز در همان ماده‌ها به رقابت با حریفان پرداخت و در نهایت در دو ماده 4 در 400 متر و 400 متر به نشان طلا رسید.
 
کمیته جهانی پارالمپیک از نشان دادن هرگونه واکنش به این خبر خودداری کرده و تنها به بازماندگان زن کشته شده در این حادثه تسلیت گفته است.
منبع: ایسنا
جمعه 27/11/1391 - 11:12
اخبار
کاظم پور در گفت‌وگو با فارس:
اعضای جدید هیئت مدیره خانه مطبوعات ایران انتخاب شدند

خبرگزاری فارس: دومین انتخابات خانه مطبوعات ایران شب گذشته برگزار و در پی آن اعضای جدید هیئت مدیره این خانه انتخاب شدند.

خبرگزاری فارس: اعضای جدید هیئت مدیره خانه مطبوعات ایران انتخاب شدند
  • Tweet

محمد کریم کاظم پور مدیرعامل خانه مطبوعات ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی فارس با اشاره به انتخابات شب گذشته خانه مطبوعات، گفت: دیشب شاهد برگزاری دومین انتخابات خانه مطبوعات ایران در تهران بودیم و از سراسر کشور منتخبین استان‌ها حضور داشتند.

وی ادامه داد: پس از بحث و بررسی‌های فراوان در خصوص بندهایی از اساسنامه و همین طور ارائه گزارش هیئت مدیره؛ انتخابات دور جدید خانه مطبوعات ایران برگزار شد.

وی اظهار داشت: در این انتخابات اعضای جدید هیئت مدیره خانه مطبوعات ایران انتخاب شدند.

بر این اساس محمد کریم کاظم پور مدیرعامل، ابوالحسن میری از استان سیستان و بلوچستان رئیس هئیت مدیره، محمد تقی زرین چنگ از استان فارس نائب رئیس، سید حسین اصغری از استان خراسان جنوبی خزانه دار، مهران محمدی از استان اردبیل منشی، امید حلالی از استان خوزستان عضو هئیت مدیره، فریدون معتمدیان از استان کرمانشاه عضو هئیت مدیره، علی منصوری از استان گلستان عضو هئیت مدیره،  زریر حجتی از استان کهگیلویه و بویراحمد عضو هئیت مدیره، محمد جعفر ایرانی از لرستان عضو هئیت مدیره و مهدی کریمایی از استان البرز عضو هئیت مدیره انتخاب شدند.

جواد آذر نگار از استان یزد و محمدرضا عارف از استان همدان به عنوان بازرسان هیئت مدیره و فریدون معتمدیان از سوی مدیرعامل به عنوان سخنگوی خانه مطبوعات ایران انتخاب شدند.

در این جلسه پاک آئین مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت ارشاد طی سخنانی بر ضرورت فعالیت انجمن‌های صنفی در کشور تاکید کردند.

خانه مطبوعات ایران از همه دوستانی که در انتخابات شرکت داشته و امکاناتی که معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد برای برگزاری انتخابات این خانه در اختیار اعضا قرار داده، تشکر و نگاه بی‌طرفانه وزارت ارشاد را علی رغم فشارها ارج می‌نهد.

پرداختن به امور صنفی مطبوعات کشور بخصوص مطبوعات محلی و استان‌ها از جمله وظایف اصلی خانه مطبوعات ایران است.

انتهای پیام/

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13911127000066

جمعه 27/11/1391 - 11:12
اخبار
 به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، فیروز کریمی در نشست خبری پیش از دیدار فردای تیمش برابر سایپا گفت: بازی حساسی پیش رو داریم و از نظر امتیازی هر دو تیم به یک نسبت نیاز دارند، اگرچه سایپا در جدول شرایط بهتری دارد. باید سه امتیاز این بازی را بگیریم و این سه امتیاز اهمیت بیشتری برای ما دارد. سایپا تیم سازمان یافته‌ای است و روی اصول بازی می‌کند. هر دو تیم بازیکنان سرنوشت سازی در میانه میدان دارند و هر تیمی بتواند میانه میدان را در دست بگیرد موفق خواهد شد.

کریمی تاکید کرد: از موقعی که به پیکان آمدم تلاش کردم ساختار دفاعی تیم را بهبود ببخشیم و بیشتر تمرکزمان را روی ترمیم خط دفاعی گذاشتیم. اگر این روند رو‌به‌جلو در بهبود وضعیت ساختار دفاعی را ادامه دهیم می‌توانیم امیدوار باشیم در لیگ بمانیم.

سرمربی پیکان درباره برگزاری بازی‌های این تیم در پیکان‌شهر و اعتراض سرمربی سایپا به این مسئله گفت: حدود 10 روز است که به تیم اضافه شدم،‌گویا نامه‌ای که در این رابطه نوشته شده برای قبل از حضور من است. قبلا هم بازی‌های پیکان در لیگ در همین ورزشگاه برگزار می‌شد ضمن اینکه در آن سال‌ها ورزشگاه این باشگاه شرایط فعلی را نداشت و رختکن ها در کنار هم قرار داشت ولی حالا کاملا مجزا و امکانات فوق‌العاده بهتر شده است و کاملا می تواند آماده میزبانی باشد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا از این موضوع رضایت دارد و اظهار خوشحالی می‌کند، گفت: از این که بازی‌هایمان در پیکان‌شهر برگزار می شود خوشحال هستم چون استادیوم تختی از مرکز شهر دور بود ولی پیکان شهر به تهران نزدیک‌تر است و حتی از داخل پیکان‌شهر هم تماشاگران خوبی خواهند آمد و استقبال می‌کنند.

کریمی در ادامه با اشاره به برگزاری نشست از سوی باشگاه‌ها گفت: پیشنهاد دادم کنفرانس‌ها در خود باشگاه برگزار شود زیرا برگزاری نشست‌های خبری در سازمان لیگ باعث می‌شود که ما دیر برسیم و اصحاب رسانه گله‌مند شوند. با توجه به امکاناتی که داریم می‌توانیم میزبانی جذاب‌تر و کامل‌تری نسبت به سازمان لیگ از خبرنگاران داشته باشیم. نشست‌ها را هم قبل از ناهار برگزار می‌کنیم تا ناهار را هم در خدمت خبرنگاران باشیم.

وی افزود: در سازمان لیگ آدم اگر گرسنه باشد چیزی برای خوردن پیدا نمی‌کند و تنها چیزی که هوس نمی‌کند همین گل‌های مصنوعی است که روی میز قرار دارد. اینجا فقط میکروفن و آب معدنی است که اگر بخواهیم سیر شویم باید قوطی آن را بخوریم. در شهرستان‌ها هم خود باشگاه‌ها نشست خبری را برگزار می‌کنند نه سازمان لیگ؛ وقتی به هرمزگان رفتیم باشگاه آلومینیوم این نشست را برگزار کرد و اتفاقا میزبانی خوبی انجام داد.

سرمربی پیکان گفت: به خاطر این ساعت نشست خبری مجبوریم تمرین‌هایمان را به عقب‌تر بیندازیم و همین مسئله باعث می‌شود ساعت غذای بازیکنان هم جابه‌جا شود. هر مشکلی که در زندگی داریم و تمام خسارت‌های وارده به خودمان، خانواده‌مان و فک و فامیل‌هایمان از همین نشست‌های خبری است!

در ادامه نشست یکی از خبرنگاران نظر فیروز کریمی درباره کاهش تعداد تیم‌های لیگ را پرسید که او در جواب گفت: اگر قرار بود چنین کاری انجام شود باید در زمان دیگری صورت می‌گرفت نه در فاصله یک سال مانده تا جام‌جهانی. امسال اضطراب سقوط باعث شده بدترین بازی‌های لیگ را ببینیم و هیچ سالی لیگ مانند امسال ضعیف‌ نبوده است. این مسئله روی عملکرد تیم ملی هم تاثیر می گذارد. با شرایط فعلی حداقل 10 تیم روی کاغذ شانس سقوط دارند و اکثر بازی‌ها با نتایج تساوی یک بر یک یا بدون گل و یا با پیروزی‌هایی مانند یک بر صفر به پایان می‌رسد. همه این مسائل به خاطر اضطراب از سقوط به دسته یک است.

وی افزود: اگر قرار بود چنین کاری انجام بگیرد امسال زمانش نبود؛ ضمن اینکه کشور ما پتانسیل داشتن بیش از 18 تیم را هم دارد و خیلی از استان‌ها و شهرها مانند مازندران، مشهد و یا همدان پتانسیل داشتن تیم در لیگ برتر را دارند.

سرمربی پیکان به برنامه‌ریزی لیگ در زمان حضور عزیز محمدی در سازمان لیگ اشاره کرد و گفت: در زمان او هیچ مشکلی برای برگزاری مسابقات نداشتیم هر چند که در آن زمان با هم مشکلاتی داشتیم اما یادم می‌آید به طور کامل تمام برنامه‌ریزی‌های لیگ را انجام می‌داد.

به گزارش مشرق فیروز کریمی درباره حذف کشتی از المپیک عنوان کرد: این  تصمیم آخر بی‌سلیقگی است حتی اگر مسئولان المپیک کت‌، شلوار و کروات را با گیوه بپوشند از این مسئله بدسلیقه‌تر نیست که بیایند و کشتی را حذف کنند. کشتی از ابتدا در المپیک وجود داشته و جزء رشته‌هایی است که قهرمانی و پهلوانی در آن نمود دارد. ضمن اینکه این ورزش به گونه‌ای است که مربی به صورت مستقیم و انفرادی با کشتی‌گیر کار می‌کند و مانند فوتبال نیست که بازیکن برای عملکرد خود بهانه بیاورد.

وی اظهار داشت: در حالی حرف از حذف کشتی از المپیک می‌زنند که عده‌ای تلاش می‌کنند ورزش راگبی در المپیک بگنجانند. وقتی بازیکنان این ورزش را می‌بینیم گویا موتورسوارانی هستند که ماموران راهنمایی و رانندگی موتور آنها را گرفته و با کلاه کاسکت‌شان آنها را به گوشه‌ای فرستاده‌اند تا وقتشان بگذرد. به نظر من با حذف کشتی بخش اعظمی از جذابیت المپیک از بین می‌رود.
http://www.mashreghnews.ir/fa/news/193946
جمعه 27/11/1391 - 11:11
اخبار

خبرگزاری فارس: استادیار اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: علت اصلی كاهش ارزش پول ملی ایران، نبود تولید و رشد اقتصادی مستمر است.

خبرگزاری فارس: عامل اصلی كاهش ارزش پول ملی، نبود تولید مستمر است

امراله امینی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، افزود: ارزش پول ملی هر كشوری ارتباط نزدیكی با توان اقتصادی، رشد مستمر و پایدار تولید كالاهای فیزیكی در هر كشور دارد و هرچه پایداری تولید ادامه داشته باشد، شاخص قیمتها ثابت‌تر می شود. استادیار دانشكده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: تورم كه مانند یك سكه است،روی دیگرش كاهش ارزش پول ملی است، عامل اصلی وقوع آن رشد نقدینگی ناشی از تامین كسری بودجه دولت است. استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: به طور میانگین در 10 سال گذشته، سالی 20 تا 25 درصد نرخ تورم وجود داشته است كه مرتب ارزش پولی ملی كاسته شده است. وی رشد نقدینگی را غیر از پول چاپ كردن و فروش دلار ندانست و گفت: ارتباط مستقیمی بین تورم و كاهش ارزش پول ملی است و هم اكنون كه هر دلار حدود 900 تومان است، باز هم دولت به طور مصنوعی ارزش پولی ملی را بالا نگه داشته و اگر شناور كند و رها شود، باز هم كاهش ارزش پول داخلی خواهد بود. امینی در پاسخ به این كه برخی كارشناسان معتقدند نرخ كنونی دلار به طور مصنوعی بالا نگه داشته شده است، گفت: وقتی سالانه نرخ تورم 20 درصدی وجود دارد، چه دلیلی دارد كه ارزش پول داخلی بالا باشد. وی در پاسخ به این پرسش كه « آیا افزایش بهره وری تولید باعث توسعه صادرات می شود یا كاهش ارزش پول داخلی»، گفت:‌ وقتی رشد مستمر اقتصادی وجود ندارد، كاهش ارزش پولی دیگر اختیاری نیست و به ناچار به خود به خود روی می‌دهد، آن كاهش ارزش پولی منجر به رشد صادرات می‌شود كه آگاهانه باشد و ظرفیت تولید داخلی وجود داشته باشد. وی ادامه داد: تقاضای بالای ارز در داخل باعث افزایش قیمت دلار می شود و دلیلی برای پایین فروختن آن نیست. این استاد اقتصاد در پاسخ به این پرسش كه« آیا بانك مركزی به عنوان حامی ارزش پول ملی در امر كاهش ارزش پولی داخلی مقصر بوده است» گفت: مفهوم بانك مركزی در ایران به درستی تبیین نشده است، وقتی بانك مركزی مستقل نیست و اختیار ندارد و تنها مجری دستورهای دولت در چاپ پول یا فروش ارز است، چه كار می تواند بكند. امینی ادامه داد: ‌بانك مركزی نخواسته و یا نتوانسته است وظیفه اصلی خود را انجام دهد. البته یك واقعیتهایی مانند جنگ و محاصره اقتصادی هم بوده است كه نمی توان نادیده گرفت. این استادیار دانشكده اقتصادی علامه طباطبایی در مورد راه رسیدن به بهره‌وری گفت: وقتی سال گذشته 30 میلیارد دلار واردات رسمی و تنها حدود 6 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی وجود داشته است، دست كم 26 میلیارد دلار كسری تراز بازار خارجی در كشور وجود داشته است. وی گفت: كسری تراز بازارگانی خارجی كشور یك واقعیت تلخ است كه باید سعی شود مثبت شده و با سرمایه گذاری و تولید آن را از بین برد. امینی گفت:‌این كه بازار كشور از كالاهای چینی ارزان انباشته شده، به دلیل نیروی كار ارزان آن كشور و نیز حمایت آن دولت از تولید داخلی چین است كه 10 درصد ارزش صادرات را به عنوان تشویق به صادركننده می پردازند. وی افزود: یك مشكل تولید در كشور، دولت و قوانین دست و پاگیر تولید است، تا زمانی كه تعادل بین بخشی در اقتصاد ایران به وجود نیامده است، تمام سرمایه‌ها به بخش خدماتی و واسطه‌ای سوق می یابد. امینی ادامه داد: وقتی بازدهی بخش واسطه ای و خدمات 5 برابر و بازدهی تولید به سختی به 10 درصد می‌رسد، كدام تولید كننده به سوی تولید واقعی می رود. وی گفت: مشكل سرمایه گذاری هم باید حل شود، به گونه‌ای كه در سال 1998 بزرگترین سرمایه‌گذاری خارجی در تركیه ایرانی بودند، مگر همه اینها ضد انقلابی بودند كه نتوانند در ایران سرمایه گذاری كنند، باید این مشكلات حل شود. انتهای پیام/

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8402020092

جمعه 27/11/1391 - 11:10
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته