• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1240روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

تاثیر آلودگی هوا بر افراد با گروه‌های خونی A، B و AB نسبت به گروه خونی O بیشتر است و در نتیجه این افراد بیشتر دچار حمله‌های قلبی و درد در قفسه سینه می‌شوند.
 
به گزارش جام جم انلاین به نقل از ایسنا، محققان هشدار دادند افراد با این گروه‌های خونی حساس بهتر است در مجاورت آلودگی هوا قرار نگیرند، چون هوای آلوده ابتلا به بیماری‌های قلبی را در این افراد افزایش می‌دهد. این اولین تحقیق در مورد ارتباط گروه‌های خونی مختلف با آلودگی هوا است.


در این تحقیق اطلاعات 14 سال موسسه مرکز پزشکی سلامت قلب Intermountain در یوتا ایالات متحده مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد خطر حمله قلبی و درد قفسه سینه در افراد با گروه‌های خونی A ، B و AB در مجاورت میزان بالای آلاینده‌ها افزایش می‌یابد.

این میزان در گروه خونی O فقط 40 درصد گزارش شده است.


دکتر بنجامین هورن اپیدمیولوژیست بالینی و پژوهشگر تحقیق Intermountain از مرکز پزشکی سالتلیک سیتی اظهار کرد: ارتباط بین آلودگی هوا و حملات قلبی در افراد مبتلا به گروه خونی غیر از O نگران‌کننده است و باید نسبت به این موضوع آگاه باشیم.

نتایج این تحقیق نشان داد برای پیشگیری از تاثیرات آلاینده‌ها بهتر است در زمان افزایش آلودگی در منزل باشیم.

به طور کلی سطح آلودگی هوا باید کمتر از 20 میکروگرم در هر متر مکعب باشد، اما در آلودگی‌های بالا PM2.5 این میزان حدود 60 میکروگرم در متر مکعب افزایش می‌یابد.

این تحقیق نشان داد که هر 10 میکروگرم اضافی در بیش از 20 سال خطر ابتلای افراد به بیماری‌های قلبی با گروه‌های خونی A ، B یا AB را 25 درصد و گروه خونی O را 10 درصد افزایش می‌دهد.

حدود 55 درصد افراد با گروه‌های خونی A ، B یا AB هستند و بیشتر در معرض مشکلات قلبی قرار دارند، زیرا خون آنها حاوی مقادیر بیشتری از عوامل لخته شدن است.

نتایج این تحقیق در نشست علمی انجمن قلب آمریکا در آناهیم کالیفرنیا ارائه شده است.

چهارشنبه 1/9/1396 - 15:12
سلامت و بهداشت جامعه

بازبینی جدید مطالعات و شواهد پزشکی نشان می‌دهد افراد چاقی که یک "رژیم غذایی کم‌چرب برای کاهش وزن" را دنبال می‌کنند چند سال به عمرشان اضافه می‌شود.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، متخصصان سلامت و پزشکان تغذیه در این مطالعه یادآور شدند: به نظر می‌رسد که این نوع رژیم غذایی خطر مرگ زودرس در افراد چاق را به طور کلی تا ۱۸ درصد کاهش می‌دهد.

متخصصان علوم پزشکی در اسکاتلند می‌گویند: کاهش وزن از طریق کاهش مصرف کالری با کمک رژیم‌های غذایی کم چرب که در عین حال مقدار قند و کربوهیدرات سفید آنها نیز پایین باشد ظاهرا خطر مرگ و میر زودرس را در افراد چاق کاهش داده و به طول عمر آنها اضافه می‌کند.

با این حال در این بازبینی مشخص نشد که این نوع رژیم‌ غذایی می‌تواند خطر بیماری قلبی یا سرطان را نیز کاهش دهد.

به گفته پزشکان، چاقی مخرب بدن است و با افزایش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها و فاکتورهای خطرزا مثل دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و فشار خون و کلسترول، خطر مرگ زودرس را تشدید می‌کند.

به گزارش یونایتدپرس، جزئیات این مطالعه در مجله‌های BMJ منتشر شده است.

چهارشنبه 1/9/1396 - 15:11
سلامت و بهداشت جامعه

بیشتر اطبای طب اسلامی و سنتی طبیعت فصل پائیز را سرد و خشک دانسته‌اند و احادیث و روایات متعددی در رابطه با رعایت برخی نکات تغذیه‌ای در این فصل توصیه شده است.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فارس، در هر فصلی از سال ضرورت زندگی سالم، باتوجه به تغییر فصل و دگرگونی آب و هوای آن متفاوت است که با آغاز فصول سرد سال و سرد شدن تدریجی هوا تغییر در رژیم غذایی یکی از موارد لازم و ضروری به‌شمار می‌آید.

بیشتر اطبای طب اسلامی و سنتی طبیعت فصل پائیز را سرد و خشک دانسته‌اند و احادیث و روایات متعددی در رابطه با رعایت برخی نکات تغذیه‌ای در این فصل توصیه شده است.سومین ماه پاییز که در رساله ذهبیه امام رضا(ع) از آن با عنوان" تشرین آخر" یاد می‌شود، از حدود 23 آبان ماه آغاز می‌شود و به مدت 30 روز ادامه پیدا می‌کند و تقریبا مصادف با آذرماه است.

امام رضا(ع) همچنین در رابطه با خصوصیات فصول و ماه‌های سال نکاتی را بیان کرده‌اند و برای هر ماه و فصل غذای مناسب را معرفی نموده‌اند.

آن حضرت در یک دستورالعمل کلی فرموده‌اند: هر خوراکی سرد در تابستان و گرم در زمستان مناسب است و غذاهای معتدل در فصل بهار و پائیز و میزان مصرف خوراکی‌ها( با مقدار حرارت و برودت آن‌ها) نیروی طبیعی بدن و میل آن است.

امام رضا (ع) در رابطه با نوشیدن آب در این ماه توصیه‌هایی داشته است؛ ایشان از آشامیدن آب در شب نهی نموده‌اند زیرا مزاج، آب و فصل سرد است و جمع این سردی‌ها طبیعت بدن را بیش از حد به سمت سردی می‌برد و بیماری‌های ناشی از سردی ایجاد می‌کند.

اگرچه مصرف آب گرم، به‌صورت ناشتا همیشه توصیه نمی‌شود، اما امام رضا(ع) نوشیدن آب گرم به صورت ناشتا را در این ماه سفارش می‌کنند هم‌چنان که بعضی از ماه‌ها در فصل تابستان نوشیدن آب سرد به طور ناشتا سفارش شده است.

چهارشنبه 1/9/1396 - 15:9
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

برخی داروها می توانند باعث خراب شدن دندان های شما شوند، در این مطلب شما را با داروهایی که باعث خرابی دندان شما می شوند آشنا می کنیم.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، داروهای تجویزی می‌توانند نتیجه فوق‌العاده مثبتی برای مشکلات آزاردهنده مانند انواع آلرژی‌ها و فشار خون بالا داشته باشند، اما آیا تا کنون به این فکر کرده‌اید که همین داروها می‌توانند سلامت دندان‌های شما را به خطر بیندازند؟

یکی از مطالعات اخیر، در همین زمینه نشان می‌دهد که وجود ارتباط بین مصرف داروهای مختلف و افزایش خطر ابتلا به مشکلات دهان و دندان، امکان‌پذیر است. گزارشی از این مطالعه در Journal of the American Geriatrics Society منتشر شده است.

محققان می‌گویند عارضه جانبی شایعی که در اثر استفاده از داروهای تجویزی و غیرتجویزی نمایان می‌شود، خشکی دهان است.در این حالت، بزاق کافی برای مرطوب نگه داشتن دهان وجود ندارد و همین روند، خطر ابتلا به عفونت‌های دهانی و پوسیدگی دندان‌ها را به‌طور قابل توجهی، افزایش می‌دهد. دلیلش هم این است که اگر دهان خشک باشد، باکتری‌ها مانند همیشه از دهان خارج نمی‌شوند.

داروهایی که باعث خشکی دهان می شوند

_ داروهای مورد استفاده در درمان بی‌اختیاری ادراری.
_ داروهای مورد استفاده در درمان افسردگی.
_ داروهای مورد استفاده در درمان بی‌خوابی.
_ داروهای مورد استفاده در درمان اختلال اضطرابی.
_ داروهای مورد استفاده در درمان فشار خون بالا.

ادوین تان مسئول مطالعه و از اعضای Aging Research Center در استکهلم، می‌گوید که سالمندان به‌طور خاص در معرض خطر قرار دارند، چون آنان بیشتر از انواع داروها استفاده می‌کنند و معمولا مجبور می‌شوند که سراغ داروهای مخصوص بی‌اختیاری ادراری بروند.

به‌گفته دکتر تان،‌ خشکی دهان فقط خطر ابتلا به پوسیدگی دندان‌ها را بیشتر نمی‌کند، بلکه می‌تواند وضعیت تغذیه‌ای افراد را هم تحت تاثیر قرار بدهد. در واقع، خشکی دهان در فرآیند جویدن و بلعیدن اختلال ایجاد می‌کند و حتی باعث می‌شود که بعضی از افراد در این شرایط واقعا کمتر از دیگران غذا بخورند.

هارولد کاتز دندان‌پزشک و موسس California Breath Clinics، می‌گوید که این مشکل به نحوه اثرگذاری داروهای مختلف بر غدد بزاقی دهان بستگی دارد. البته این مکانیسم می‌تواند در هر دارویی با داروی دیگر متفاوت باشد. این دندان‌پزشک می‌گوید که برای محافظت از دندان‌ها لزومی ندارد که داروهای ضروری خودتان را مصرف نکنید.


کاهش خشکی دهان ناشی از مصرف داروها

_ استفاده نکردن از دهان‌شویه‌های مبتنی بر الکل.
_ استفاده از خمیردندان‌هایی که حاوی لوریل سولفات سدیم نیستند.
_ نوشیدن آب به مقدار زیاد.

چهارشنبه 1/9/1396 - 15:7
سلامت و بهداشت جامعه


 فقط پیرها پوکی استخوان می‌گیرند؟

 


چند درصد از ما ایرانی‌ها مادر و مادربزرگ‌هایی داریم که در سنین بالای 60 از مشکلات اسکلتی و عضلانی و بویژه پوکی استخوان رنج نبرند؟ شمار کسانی که به این سوال پاسخ مثبت می‌دهند، بسیار اندک است تا جایی که گویا باورمان شده کهنسالی در قاب پوکی استخوان، دردهای پا، کمر و دست معنا پیدا می‌کند.
 
به گزارش جام جم، گرچه نمی‌توان منکر شد در کشور ما به دلیل تغذیه نامناسب و پایین بودن سطح دریافت کلسیم و ویتامین D، کم‌تحرکی، نحوه نشستن، شکل سرویس‌های بهداشتی و ضعیف بودن عضلات در زنان خانه دار، آمار ابتلا به بیماری‌های روماتولوژی بویژه پوکی استخوان، آرتروز و روماتیسم بسیار بالاست، اما تصور این که همه در پیری، پوکی استخوان می‌گیرند اشتباه است.

نه‌تنها این تصور، بلکه باورهای درست و اشتباه دیگری نیز در مورد پوکی استخوان وجود دارد که در گفت‌وگو با دکتر محسن سروش، فوق‌تخصص روماتولوژی و دبیر انجمن علمی روماتولوژی ایران مروری بر آنها خواهیم داشت.

فقط پیرها پوکی استخوان نمی‌گیرند

خیلی‌ها تصور می‌کنند پوکی استخوان فقط در کهنسالی بروز می‌کند. در حالی که اصولا دو نوع پوکی استخوان اولیه و ثانویه وجود دارد که در نوع ثانویه، یک علت زمینه‌ای مثلا برخی بیماری‌ها و مصرف بعضی داروها ممکن است در سنین پایین‌تر یعنی بین20 تا 40 سالگی منجر به بروز پوکی استخوان بشود، اما در نوع اولیه بیماری، پوکی استخوان در سنین بالا دیده می‌شود.

پوکی استخوان بیماری خاموش نیست!

از آنجا که پوکی استخوان، درد و مشکل بارزی برای بیمار در شرایط عادی ایجاد نمی‌کند، خیلی‌ها به آن بیماری خاموش می‌گویند. در حالی که نسبت دادن صفت خاموشی به این بیماری کاملا اشتباه است.

این بیماری بدون علامت است، یعنی درد و مشکلی برای بیمار ایجاد نمی‌کند مگر این که با عوارضی چون شکستگی‌های لگن، زانو و ران بروز کند. حتی ممکن است با شکستگی تدریجی در ستون فقرات خود را نشان دهد که در چنین شرایطی معمولا با درد منتشر و مزمن همراه است.

سیگار، الکل و کورتون، پوک‌کننده‌های استخوان!

مصرف سیگار، الکل و قهوه زیاد در پوکی استخوان ثابت شده است. به همین دلیل، زنانی که سیگار می‌کشند سریع‌تر دچار پوکی استخوان می‌شوند.

پوکی استخوان و داروهای استروئیدی (کورتون) نیز رابطه شناخته شده‌ای دارند. یعنی مصرف طولانی مدت کورتون فرد را مستعد پوکی استخوان می‌کند، اما نکته این است وقتی بیماری به دلیل نوع بیماری‌اش بخصوص بیماران روماتیسمی ناچار به مصرف کورتون هستند، باید آن را مصرف کند. بی شک، پزشک مربوط از عوارض این دارو مطلع است و در برخی موارد راه دیگری برای بهبود بیمار جز مصرف کورتون وجود ندارد.

بیماری‌های روماتیسمی یکی دیگر از عوامل پیدایش پوکی در افراد هستند؛ البته اگر بیمار سریع برای درمان اقدام کند و تحت درمان قرار گیرد یکی از عوامل خطر ابتلا را حذف کرده است.

بیماران روماتیسمی دقت داشته باشند اگر در طول درمان، کورتون مصرف می‌کنند حتما تغذیه مناسبی سرشار از لبنیات را در برنامه غذایی خود بگنجانند و اکیدا ورزش را ترک نکنند. اگر بیماران نکات گفته شده را رعایت کنند در اولین فرصت دوز کورتون‌های مصرفی به حداقل می‌رسد و درصد ابتلا به حد قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. بیمارانی که در گیر پوکی استخوان هستند و کورتون مصرف می‌کنند هرگز نباید خودسرانه مصرف داروهای خود را قطع کنند. قطع ناگهانی کورتون باعث بروز شدیدتر بیماری می‌شود و در برخی موارد بدن در برابر کورتون مقاوم و راه درمان بسیار دشوار می‌شود.

یائسگی و پوکی سریع استخوان

از آنجا که هورمون‌های جنسی باعث تقویت بافت‌های استخوانی می‌شوند، زنان بعد از یائسگی و کاهش ترشح هورمون‌ها دچار پوکی استخوان می‌شوند. هورمون‌های جنسی،نقش دفاعی برای استخوان‌ها دارند، یعنی به طور طبیعی می‌توانند موجب تراکم استخوان‌ها شوند. به همین دلیل در دوران یائسگی به دلیل کاهش این هورمون‌ها پوکی استخوان شایع‌تر است. از سوی دیگر، پوکی استخوان بیماری ای است که بیشتر در خانم‌ها شاهد آن هستیم، چرا که یکی از مهم‌ترین دلایل ابتلا مربوط به ژنتیک می‌شود. به بیان دیگر، خانم‌ها تراکم استخوان کمتری نسبت به آقایان دارند.

ورزش، روند پوکی استخوان را کند می‌کند


با تغییر سبک زندگی، تغذیه مناسب و ورزش می‌توان جلوی پوکی استخوان را گرفت. تغذیه هر چه متناسب باشد بویژه از دوران نوزادی و تحرک نیز بیشتر باشد، روند بروز پوکی استخوان کند می‌شود. در همین خصوص می‌توان به پیاده روی اشاره کرد که باعث کند شدن سرعت پوکی استخوان می‌شود. ولی ورزش کردن صرفا سیر رشد پوکی استخوان را کم می‌کند نه این که جلوی آن را بگیرد. توجه داشته باشید تحرک بدنی و ورزش باعث استحکام استخوان‌ها در هر سنی می‌شود، بی‌تحرکی و استراحت زیاد باعث تحلیل استخوان‌ها و پوکی آن می‌شود و دردهای استخوانی را بیشتر می‌کند؛ بنابراین کسانی که بر این باورند که با کم‌تحرکی به سلامت استخوان‌ها کمک می‌کنند بسیار در اشتباه‌ هستند.

تغذیه نقش مهمی ‌در پوکی استخوان ایفا می‌کند. افرادی که کلسیم کافی در رژیم غذایی آنها وجود ندارد یا ویتامین D کافی دریافت نمی‌کنند، در معرض ابتلای بالاتری قرار دارند.

مرتب لبنیات بخوریم تا پوکی استخوان نگیریم

مصرف کافی لبنیات، از دوران نوزادی تا بزرگسالی به کند شدن سیر پوکی استخوان کمک و سرعت پیشرفت آن را کم می‌کند. به بیان دیگر، افرادی که در کودکی شیر مادر نخورده‌اند و در نوجوانی و دوران بلوغ لبنیات و تغذیه مناسب نداشته‌اند درصد بالایی را به خود اختصاص می‌دهند.

ناگفته نماند مصرف مکمل‌های کلسیم و ویتامین D در پیشگیری از دیابت موثر است، ولی نیاز به کلسیم روزانه می‌تواند از طریق لبنیات و برخی مواد گیاهی و پروتئینی تامین شود. نیاز روزانه به کلسیم از طریق لبنیات هزار میلی‌گرم است که در زمان رشد، بارداری و یائسگی بیشتر می‌شود.

چهارشنبه 1/9/1396 - 15:4
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

توجه به مقوله سلامت و ایمنی غذا در شرایط بحرانی و اضطراری نظیر حادثه دلخراش و تاسف بار زلزله اخیر در غرب کشور عزیزمان، ضرورت خاصی دارد. در مواقع بروز زلزله، آسیب پذیری افراد در برابر بیماری‌ها و مسمومیت‌های غذایی بمراتب بیشتر از شرایط عادی است.
 
به گزارش جام جم، تخریب منازل و عدم‌امکان طبخ غذا، قطع لوله‌کشی آب آشامیدنی، دسترسی ناکافی به آب مورد نیاز برای شست وشوی ظروف، محدودیت منابع غذایی و مختل شدن راه‌های تهیه و توزیع غذا، کمبود شوینده‌های بهداشتی، قطع برق و عدم‌دسترسی به یخچال برای نگهداری مواد غذایی فسادپذیر از جمله عواملی هستند که در مناطق زلزله زده، ایمنی مواد غذایی را در معرض خطر قرار می‌دهند.

با توجه به ارزش تغذیه‌ای شیر مادر، در زمان پیشامد زلزله نباید تغذیه نوزادان و اطفال با شیر مادر قطع شود. اگرچه در شرایط بحرانی دسترسی به استحمام و آب کافی برای نظافت روزمره محدودیت دارد، اما نظافت معمول سطح پستان قبل از شیردهی به منظور پیشگیری از انتقال عوامل میکروبی ضرورت دارد. در صورت فوت یا مصدومیت شدید مادر، تغذیه نوزاد با شیرخشک یا شیر حیوانات اجتناب‌ناپذیر است؛ اما حتما باید شیر یا آب مورد استفاده برای اختلاط با شیرخشک مصرفی نوزاد از قبل جوشانده شود. دسترسی نداشتن به آب آشامیدنی سالم یکی از مهم ترین عواملی است که احتمال شیوع بیماری‌های عفونی نظیر حصبه، وبا و اسهال خونی را افزایش می‌دهد. لذا تهیه آب آشامیدنی بهداشتی در تانکرهای استاندارد و نیز توزیع مستمر آب بسته‌بندی شده و بهداشتی بین زلزله‌زدگان ضروری است.

پس از تخریب منازل یا قطع برق پس از زلزله، امکان نگهداری مواد غذایی فسادپذیر در یخچال وجود ندارد. در این شرایط توزیع مواد غذایی خشک نظیر کنسروها، نان خشک، دانه‌های خوراکی و... ارجحیت دارد. به جای شیر پاستوریزه، بهتر است شیر استریلیزه توزیع شود، زیرا شیر استریلیزه در دمای محیط تا چند ماه قابل نگهداری است. پس از باز کردن در پاکت شیر باید تمام محتوای آن در یک وعده مصرف شود و به هیچ وجه باقیمانده آن ذخیره نشود و اگر نگهداری باقیمانده شیر اجتناب‌ناپذیر است حتما باید مجدد جوشانده شود.

محصولات غذایی کنسروی قبل از مصرف جوشانده شوند و قوطی کنسرو‌های زنگ‌زده یا دارای نشتی استفاده نشوند. مجموعه این اقدامات نیازمند توزیع کافی گاز پیک‌نیک یا چراغ خوراک‌پزی و همچنین ظروف مناسب بین زلزله‌زدگان است.

محموله‌های غذایی از سراسر کشور توسط مسئولان و نیز سازمان‌های مردم نهاد به محل وقوع زلزله ارسال می‌شوند. قبل از توزیع اغذیه، باید کارشناسان بهداشت مواد غذایی محموله‌های غذایی را بازرسی کنند تا از سلامت آنها مطمئن شوند. دست‌اندرکاران باید غذا را متناسب با نیاز روزانه و به‌طور مستمر توزیع کنند و از توزیع مقادیر زیاد و بیش از حد غذا در یک وعده خودداری کنند، زیرا با توجه به اضطراب و نگرانی زلزله‌زدگان از بابت کمبود غذا در روزهای آتی، برخی افراد اقدام به جمع‌آوری بیش از حد نیاز محصولات غذایی می‌کنند که این‌کار با توجه به دسترسی نداشتن به یخچال و چراغ خوراک‌پزی امکان فساد و آلودگی غذا را افزایش می‌دهد.

چاپ و توزیع گسترده بروشور‌های آموزشی اقدامی موثر برای افزایش آگاهی زلزله‌زدگان به‌منظور پیشگیری از ابتلا به همه‌گیری‌های غذایی است؛ محتوای آموزشی این بروشورها باید بسیار ساده، کوتاه و گویا بوده و موکد شست‌وشوی دست‌ها قبل از مصرف غذا، حرارت دادن غذا قبل از مصرف، عدم‌نگهداری اغذیه فسادپذیر در خارج از یخچال و نیز پرهیز از نوشیدن آب ناسالم باشد.

چهارشنبه 1/9/1396 - 15:1
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

استاد دانشکده پزشکی دانشگاه ایندیانای آمریکا اخیرا در کتاب جدید خود اظهار داشت که خوردن چربی باعث چاقی نمی‌شود و افزایش وزن و چاقی به مصرف بیش از حد قند مرتبط است.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه ایندیانا توضیح داده است که مجرم واقعی پشت چاق شدن، بر خلاف تصور عموم خوردن چربی نیست."آرون کارول" استاد پزشکی اطفال گفته است که خوردن آووکادو، آجیل، خامه و کره کاملا خوب است.

وی در کتاب جدید خود، "کتاب مقدس غذای بد" آورده است: مصرف چربی باعث افزایش وزن فرد نمی‌شود، در عوض ممکن است به فرد کمک کند وزن کم کند. این ادعا در بررسی تحقیقاتی که گروهی از افراد تحت رژیم‌های کم کالری و پرچربی و گروه دیگر تحت رژیم‌های کم چرب و با کربوهیدرات بالا قرار گرفته‌اند، تایید می‌شود.

مطالعات به طور مداوم نشان داده‌اند که افرادی که مصرف غذای چرب را محدود کرده‌اند، وزن کم نکرده‌اند.

از سوی دیگر، دیده شده افرادی که یک رژیم غذایی با چربی بالا و مصرف کم کربوهیدرات تصفیه شده مانند برنج سفید و نان سفید دارند، با کاهش وزن و سایر مزایای سلامتی مواجه شدند.یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که علت اصلی که موجب افزایش وزن فرد می‌شود، مصرف چربی نیست و در واقع مصرف قند و کربوهیدرات‌های تصفیه شده است که به شکل قند در می‌آیند.

بررسی‌های رژیم غذایی و مطالعات افزایش وزن نشان داد که مصرف بیشتر دانه‌های تصفیه شده که فرد به طور متوسط مصرف می‌کند، افزایش وزن بیشتر در طول دوره را در پی دارد. در مقایسه، فرد هرچه غذای کامل بیشتر مانند برنج قهوه ای و نان گندم مصرف کند، وزن کمتری اضافه کردند.

غذاهایی مثل آجیل وحشی، ماهی قزل آلای غنی‌شده و آوکادو روغنی که از دهه 1990 از رژیم‌های لاغری حذف شده بودند، باید در واقع بخشی از رژیم غذایی باشند.

مطالعه اخیر نشان داد وقتی افراد میزان کالری دریافتی خود را از چربی‌های اشباع شده به چربی‌های اشباع نشده تغییر می‌دهند، کاهش خطر مرگ و کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌هایی نظیر بیماری‌های عصبی و بیماری‌های قلبی رخ می‌دهد.

با این حال، نکته این است که چربی‌های سالم بیشتری مانند روغن زیتون، ماهی و آجیل که به عنوان چربی‌های مونو یا پلی‌چربی غیر اشباع(Polyunsaturated fat) شناخته می‌شوند، مصرف کنند.

یک فرد باید از چربی‌های غیر اشباع بیش از چربی‌های اشباع شده و چربی ترانس مصرف کند که در غذاهای فرآوری شده یافت می‌شود.همچنین خوردن چربی فرد را چاق نخواهد کرد، اما مصرف بیش از حد قند باعث خواهد شد.

این تحقیق در مجله Food and Nutrition Research منتشر شده است.

چهارشنبه 1/9/1396 - 15:0
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 هشدار به افراد مبتلا
دبیر علمی هفدهمین کنگره گوارش و کبد ایران، گفت: حدود ۳۰ درصد ایرانی ها کبد چرب دارند که با سونوگرافی قابل تشخیص است.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی انجمن گوارش و کبد ایران، دکتر اکرم پورشمس در افتتاحیه هفدهمین کنگره گوارش و کبد ایران، اظهارداشت: این مشکل به دلیل رسوب چربی در سلول‌های کبدی ایجاد می‌شود و در اکثر موارد بخشی از سندرم متابولیک است که این سندروم ناشی از مشکل به هم خوردن تعادل سوخت و ساز چربی و قند است.

وی با اشاره به اینکه وقتی یک مکانیزیم ارگان‌های مختلف را درگیر کند سندروم نام دارد، افزود: چربی اضافه در بدن هرجا ممکن است رسوب کند، این چربی اگر در عروق قلبی رسوب کند، فرد را مستعد سکته قلبی خواهد کرد و اگر در شکم رسوب کند چاقی و شکم بزرگ را به همراه خواهد داشت.

پورشمس گفت: در صورتی که چربی در کبد رسوب کند سبب کبد چرب می‌شود که کبد چرب اکثر موارد وجه‌ای از سندروم متابولیک است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: حدود ۳۰ درصد ایرانیان دارای کبد چرب هستند که با سونوگرافی قابل تشخیص است همچنین ۳ درصد مردم ایران نَش یا هپاتیت ناشی از رسوب چربی دارند.

دبیر علمی هفدهمین کنگره گوارش و کبد ایران تاکید کرد: اگر فردی کبد چرب دارد باید مراقب قلب، فشارخون، چربی و دیابت در خود باشد چراکه بنابه دلایل گفته شده این مسائل با یکدیدگر مرتبط هستند و علت اصلی مرگ و میر افراد مبتلا به کبد چرب بیماری‌های قلبی و عروقی است.

پورشمس تصریح کرد: فردی که مبتلا به هپاتیت چربی شود و این فرد چاق بماند و قند خونش نیز بالا باشد در معرض نارسایی کبدی و حتی سرطان کبد است بنابراین اقدام اصلی در جهت پیشگیری از این مسئله ورزش و رعایت رژیم غذایی است تا بتوان سوخت در بدن را بیشتر کرد و ساخت قند و چربی را کاهش داد همچنین اگر فرد در کنار کبد چرب مبتلا به دیابت است داروی لازم را برای دیابت مصرف کند.

هفدهمین کنگره گوارش و کبد ایران از امروز تا ۳ آذرماه در مرکز همایش‌های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است .

چهارشنبه 1/9/1396 - 14:58
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 

با تغییرات هورمونی چه اتفاقی برای مردان رخ می‌دهد؟
با افزایش سن مردان، تغییر قابل توجهی در توانایی بدن آنها برای تولید DHEA، تستوسترون، و همچنین آندروژن های دیگر رخ می دهد. این شرایط به کاهش سطوح تستوسترون از 40 سالگی به بعد منجر می شود.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از عصرایران، اگر فکر می کنید تغییرات هورمونی تنها برای زنان رخ می دهند، بهتر است دوباره فکر کنید. اصطلاح یائسگی به طور معمول برای زنان استفاده می شود، اما با افزایش سن تغییرات هورمونی در مردان نیز رخ می دهند.


فرآیندی که به نام آندروپوز (یائسگی مردانه) شناخته می شود، از دهه چهارم زندگی مردان آغاز می شود. این فرآیند تدریجی به ناباروری در مردان منجر نمی شود. با این وجود، افت تولید هورمون تستوسترون ایجاد تغییر در اندام های جنسی و میل جنسی را به همراه دارد.

تغییر هورمونی در مردان چگونه است؟

پیش از بلوغ، سطح تستوسترون در مردان به طور معمول پایین است. با آغاز بلوغ، سطح این هورمون روند افزایشی را آغاز می کند و طی بلوغ جنسی به این روند ادامه می دهد. تستوسترون رشد عملکرد جنسی، توده عضلانی، موی بدن و همچنین صدا را کنترل می کند.

تغییرات سطح تستوسترون

با افزایش سن مردان، تغییر قابل توجهی در توانایی بدن آنها برای تولید DHEA، تستوسترون، و همچنین آندروژن های دیگر رخ می دهد. این شرایط به کاهش سطوح تستوسترون از 40 سالگی به بعد منجر می شود. تستوسترون مهم‌ترین هورمون در ظرفیت جنسی مردان محسوب می شود، از این رو کاهش سطح آن با افزایش سن اثر منفی بر فعالیت جنسی آنها دارد.

محدوده عادی سطح تستوسترون

به طور میانگین، سطوح تستوسترون در محدوده بین 2.7 و 17.3 نانوگرم در میلی لیتر برای مردان بزرگسال در بازه سنی 20 تا 49 سال، و 2.1 تا 7.6 نانوگرم در میلی لیتر برای مردان بزرگسال 50 ساله یا پیرتر قرار دارد. به ترتیب، سطوح کمتر از 2.5 نانوگرم در میلی لیتر و 2 نانوگرم در میلی لیتر به عنوان سطوح کم در نظر گرفته می شوند. اما جدا از سن، عوامل دیگری مانند چاقی، دیابت، عفونت های شدید، بیماری های کلیوی و کبدی، اختلالات هورمونی دیگر، و اثرات جانبی برخی داروها نیز می توانند سطح کم تستوسترون را موجب شوند.

تغییرات تعادل تستوسترون/استروژن

تعادل تستوسترون/استروژن (T/E) از اهمیت ویژه ای در سلامت هورمونی مردان برخوردار است. برای مردی سالم، نسبت T:E بالا خواهد بود. اگرچه تسوسترون هورمونی مردانه است، مقادیر اندکی استروژن نیز در مردان از تستوسترون تولید می شود. با افزایش سن و در همراهی با تغییرات هورمونی، نسبت T:E در مردان کاهش می یابد. آنزیم آروماتاز، بیشتر در سلول های چربی وجود دارد، تستوسترون را به استروژن تبدیل می کند. با افزایش سن مردان، فعالیت آروماتاز افزایش می یابد و از این رو بیشتر مردان توده عضلانی خود را از دست داده و شاهد افزایش توده چربی بدن خود می شوند.

با تغییرات هورمونی چه اتفاقی برای مردان رخ می دهد؟

میل جنسی کم

از آنجایی که هورمون تستوسترون مسئولیت حفظ فعالیت جنسی را بر عهده دارد، مردانی که آندروپاز را تجربه می کنند با کاهش میل جنسی مواجه می شوند.

افسردگی

تعداد زیادی از مردان مبتلا به آندروپاز پیش از این که سطوح تستوسترون بدن خود را بررسی کنند به روانپزشک مراجعه می کنند. از آنجایی که تستوسترون در تنظیم خلق و خو نقش دارد، کاهش آن در مردان مبتلا به آندروپاز می تواند به افسردگی منجر شود.

انرژی کم

تستوسترون نقشی کلیدی در سطوح انرژی مردان بازی می کند. به همین دلیل، تغییرات هورمونی در مردان طی آندروپاز، از جمله سطوح کاهش یافته تستوسترون، به افت سطوح انرژی منجر می شود. از نشانه های انرژی کم می توان به خوابیدن سریع پس از یک وعده غذایی اشاره کرد.

بی خوابی

اگر فکر می کنید انرژی کم همواره به خواب زیاد منجر می شود، بهتر است در این زمینه تجدید نظر کنید. سطوح پایین تستوسترون در مردان مبتلا به آندروپاز می تواند موجب انرژی کم و بی خوابی شود. یکی از وظایف تستوسترون در مردان تنظیم خواب است. از این رو، مردانی که آندروپاز را تجربه می کنند و سطوح تستوسترون آنها افت کرده، ممکن است با اختلالات خواب و بی خوابی مواجه شوند.

پوکی استخوان

از آنجایی که تستوسترون در حفظ تراکم استخوانی نقش دارد، آندروپاز می تواند به شکل گیری استخوان هایی شکننده‌تر منجر شده و خطر ابتلا به پوکی استخوان افزایش یابد. مطالعات بسیاری پیوند مستقیم بین سطوح پایین تستوسترون و پوکی استخوان را نشان داده اند.

انباشت چربی شکم

مطالعات نشان داده اند که سطوح پایین تستوسترون و چربی شکم با یکدیگر پیوند خورده اند. زمانی که سطح تستوسترون بالا است، تجمع چربی شکمی کم است. با این وجود، به دلیل تغییرات هورمونی در مردان طی آندروپاز، چربی بیشتری در ناحیه شکم انباشته می شود. چربی شکم فضای بیشتری را برای تولید هرچه بیشتر آنزیم آروماتاز فراهم می کند، که تستوسترون را به استروژن تبدیل می کند. تغییر هرچه بیشتر در تعادل تستوسترون/استروژن سطح تستوسترون را کاهش می دهد و به انباشت چربی شکمی بیشتر منجر می شود.

علائم بیشتر

جدا از نشانه های بالا در زمینه تغییرات هورمونی در مردان، از دیگر علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بزرگ شدن پستان ها

کاهش اعتماد به نفس و انگیزه

حافظه و تمرکز ضعیف

ناتوانی در نعوظ

ناآرامی و تحریک پذیری

خستگی و کاهش استقامت

کاهش اندازه و قدرت عضله

شمارش کم اسپرم

کاهش گلبول های قرمز خون

چگونگی رسیدگی به تغییرات هورمونی در مردان

کاهش سطح تستوسترون با افزایش سن اجتناب ناپذیر است. با این وجود، اگر اختلال جدی در زندگی خود را تجربه می کنید، مراجعه به پزشک و دریافت مشاوره و توصیه های درمانی ایده خوبی است. پزشک برای بررسی سطوح تستوسترون آزمایش خون را تجویز می کند.

تغییرات سبک زندگی

مدیریت علائم سطوح پایین تستوسترون تا حد زیادی با دنبال کردن یک سبک زندگی سالم امکان پذیر است. بر همین اساس، موارد زیر را می توانید مد نظر قرار دهید:

ورزش منظم

رژیم غذایی سالم

مدیریت استرس

خواب کافی

این تغییرات سبک زندگی سالم برای همه مردان مفید است و افرادی که آنها را انجام داده اند بهبود کلی شرایط سلامت خود را گزارش کرده اند.

دارو و درمان

افزون بر تغییرات سبک زندگی، اگر به افسردگی مبتلا هستید، پزشک شما ممکن است برخی داروها و درمان های ضد افسردگی را تجویز کند.

برای افرادی که در پی درمان های پزشکی برای تغییرات هورمونی در مردان هستند، پزشک ممکن است درمان جایگزینی هورمون (HRT) را پیشنهاد دهد. با این وجود، این گزینه همچنان موضوعی بحث برانگیز محسوب می شود، زیرا در صورت ابتلا به سرطان پروستات ممکن است موجب رشد سلول های سرطانی شود.

چهارشنبه 1/9/1396 - 14:56
سلامت و بهداشت جامعه


اخیرا عکسی در فضای مجازی منتشر شد که شبهات زیادی را برای مردم کشور در برداشت.

 

 


 
به گزارش جام جم آنلاین،در این اطلاعیه آمده بود" قابل توجه بیماران محترم از تاریح 96/08/1 دفترچه های سلامت همگانی ایرانیان شامل قرار داد نمی باشند و آزاد محسوب می گردد!

 

در این خصوص سازمان بیمه سلامت ایران اطلاعیه ای را در سایت خود منتشر کرده که در ادامه می خوانید:

ارائه خدمات تمدید دفاتر بیمه سلامت همگانی رایگان برای بیش از چهارده میلیون بیمه شده تحت پوشش و افرادی که یکبار به عضویت این صندوق در آمده اند ولی الان فعال نیستند، کماکان بصورت رایگان انجام می گیرد.

هیچگونه تغییری در مورد بیمه رایگان اعضای کلیه صندوق های بیمه سلامت صورت نگرفته است و برای افراد تحت پوشش صندوق بیمه همگانی رایگان منتظر ابلاغ آزمون ارزیابی وسع از سوی هیات محترم دولت بوده و به موجب قانون برای ورود به صندوق بیمه همگانی رایگان باید آزمون ارزیابی وسع انجام شود.

 

کسانی که برای اولین بار اقدام به ثبت نام در صندوق بیمه همگانی رایگان می کنند، ارزیابی می‌شوند و نتیجه به این سازمان منعکس می‌شود سپس این سازمان بر اساس نتایج فوق افراد را بیمه می‌کند. همچنین اگر متقاضی نخواهد ارزیابی وسع برای او انجام شود، می‌تواند با پرداخت حق سرانه، صندوق بیمه ایرانیان را انتخاب کند که پنجاه درصد حق بیمه را نیز دولت پرداخت می کند.

وضعیت فعلی همه بیمه شدگان بیمه همگانی رایگان تحت پوشش این سازمان و افرادی که قبلا ثبت نام کرده ولی فعال نیستند، می توانند بصورت رایگان دفترچه را تمدید کنند. دریافت دفترچه برای افراد تحت پوشش کمیته امداد ، بهزیستی ، سایر اقشار و روستاییان کماکان بصورت رایگان است.

چهارشنبه 1/9/1396 - 14:54
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته