• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : شرح و تحقيق و ترجمه كتاب « عيسي در قرآن» (بخش اول)
نويسنده : هادي حامدي مهر
سال : 1374
استاد : علي مهديزاده
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نام بخش اول كتاب عيسي در قرآن اثر جئفري پريندر، از انگليسي به فارسي برگردانيده و شرح و بررسي شده است . مباحث اين پژوهش افزون بر ترجمه كتاب فوق در دو بخش شده‌اند. در بخش اول با عنوان آشنايي با قرآن و كتاب مقدس، مباحثي چون تاريخچه قرآن، قرآن از ديدگاه قرآن و پيامبر اسلام(ص)، نامهاي قران، موضوعات قرآن و نيز تاريخچه انجيل، محتواي عهد عتيق و عهد جديد، ارتباط اناجيل چهارگانه با يكديگر و مفهوم وحي در مسيحيت و اسلام آمده و در بخش دوم نخست زندگينامه مؤلف ، سپس مطالبي درباره نامها، تولد و معجزات عيسي و نيز زكريان، يحيي و مريم بيان شده‌اند.
عنوان : شرح و تحقيق و ترجمه كتاب « تلخيص البيان في مجازات القرآن » (از آغاز تا سوره كهف )
نويسنده : مينا كريم‌زاده
سال : 1374
استاد : امير محمود انوار
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : تلخيص البيان في مجازات القرآن متعلق به شريف رضي است . در اين كتاب موارد اعجاز و استعاره موجود در آيات قرآن به ترتيب مصحف بيان شده است . پژوهشگر بخش اول آن را از آغاز تا سوره كهف ترجمه و تحقيق و شرح كرده است.
عنوان : شرح الشواهد الشعرية و الامثال في تفسي البيضاوي
نويسنده : ادهم سپاهي
سال : 1374
استاد : تبراييان
دانشگاه : دانشگاه علامه طباطبايي
موضوع : اين پايان‌نامه به زبان عربي نوشته شده و موضوع آن بررسي و شرح شواهد شعري و مثلهاي تفسير بيضاوي از علماي اهل سنت است و روش اين پايان‌نامه چنين است كه نخست شواهد و امثال از تفسير مزبور استخراج و ارائه شده، سپس مأخذ آنها و صاحبان اشعار معرفي و كلمات دشوار و مشكلات نحوي آنها تبيين گرديده است.
عنوان : سيماي حضرت موسي(ع) در آيينه قرآن و مقايسه آن با تورات
نويسنده : سيما خردمند
سال : 1374
استاد : علي مهديزاده
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : در اين پايان‌نامه با استفاده از قرآن كريم، تفاسير ، تواريخ، كتب روائي، قصص قرآن و تورات سعي شده زندگاني حضرت موسي(ع) به ترتيب تاريخي بررسي و گزارش شود. روش بحث اينگونه است كه هر موضوع، نخست در آيات قرآن بررسي شده، سپس با مندرجات تورات مقايسه شده است.
عنوان : سيري در داستان موسي ? به روايت قرآن
نويسنده : زهرا حسيني اميني
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاداسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين تحقيق به سيري در داستان موسي ? به روايت قرآن اختصاص دارد و اين موضوعات را دربردارد: داستان موسي با توجه به آيات قرآني، داستان موسي ? با توجه به سير تاريخي آن، و بعثت موسي ? و معجزه‌هاي او.
عنوان : سورتا الواقعة و القيامة اعراباً و بياناً
نويسنده : مهدي بابائيان
سال : 1374
استاد : احمد رنجبر
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه دو سوره واقعه و قيامت از لحاظ ادبي بررسي و شرح شده‌اند. نويسنده ضمن ترجمه آيات، نكات صرفي، نحوي و بلاغي را ذكر و لغات و اصطلاحات آن را شرح داده است. محسنات لفظي و معنوي آيات نيز مورد توجه بوده است.
عنوان : سنتهاي تاريخي و اجتماعي قرآن كريم
نويسنده : مريم حاجي عبدالباقي
سال : 1374
استاد : سيد مرتضي آية الله زاده شيرازي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : اين پايان‌نامه شامل پنج بخش است . در بخش اول معناي لغوي سنت، در بخش دوم مفهوم اصطلاحي سنت در فقه، حديث و كلام و در بخش سوم واژه سنت در آيات قرآن بررسي شده‌اند. بخش چهارم به بررسي سنتهاي الهي حاكم بر جامعه و تاريخ از ديدگاه قرآن اختصاص دارد و در آن سنن هدايت، ايجاد و نابودي امت‌ها، قرار دادن اجل براي اقوام، امتحان مردم ، مبارزه، جريان امور از طريق اسباب، همراهي عسر و يسر و تقدير رزق معرفي شده است . بخش پنجم درباره سنت در كلام معصومين(ع) است.
عنوان : روشهاي تربيتي انبياء(ع) در قرآن كريم
نويسنده : اكرم محمدي
سال : 1374
استاد : محمد علي فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : مطالب اين پايان‌نامه در مورد روشهاي تربيتي انبياست و در سه بخش نوشته شده است . بخش اول شامل مباحثي كلي چون تعريف تربيت، مباني نظام تربيت الهي، اصول برنامه‌هاي تربيتي انبياء،‌و پيامبران اسو‌ه‌هاي كامل تربيت الهي است. بخش دوم در خصوص روشهاي تربيتي انبياء است؛ از قبيل بيدار كردن نيروهاي خفته در انسان، ايجاد محيط آزادي بيان. در نظر گرفتن گوناگوني مخاطبان، احترام به مردم، با مردم زيستن، گذشت و پرده‌پوشي، تبشير و انذار، تدرج در تعليم و تربيت، مبارزه با خرافات و عادات ناشايست، اعراض پس از اتمام حجت. بخش سوم در زمينه روشهاي تربيتي خاتم الانبياء است؛ نظير ايجاد اخوت، مشورت و …
عنوان : روش نحوي ابوحيان در تفسير قرآن
نويسنده : محمود خورسندي
سال : 1374
استاد : محمد علي آذرشب
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : ابوحيان مقلد محض هيچ مكتبي نبود. او از مكتب بصره خصوصاً از سيبويه بسيار تأثير پذيرفته بود . آراء نحوي ابوحيان به دو بخش تقسيم مي‌شود:آرائي كه بر اساس استقراء و تتبع شخصي خويش به آنها رسيده و آرائي كه علماي پيشين مطرح كرده و ابوحيان آنها را بر آراء ديگران ترجيح داده و برگزيده بود . ابوحيان بيشتر عمر خود را صرف شرح و تلخيص و تعليق ر كتابهاي ابن عصفور و ابن مالك نمود. سيوطي از مشهورترين كساني است كه آراء نحوي وي را در كتابهاي خود به نام همع‌الهوامع و الاشباه و النظائر ثبت نموده است . شيوه ابوحيان در بحث و ارائه موضوعات سهل و روان و به دور از تعقيد و پيچيدگي است . ابوحيان در تعريف و توضيح و تعليل از ذكر اصطلاحات فلاسفه و متكلمين و اختلافات بي‌فايده اجتناب مي‌ورزيد. او براي آسان نمودن نحو به دو طريق عمل كرد: 1) سرودن ارجوزه‌ها و قصايدي در مسائل صرفي و نحوي، كه در اين زمينه موفقيت چنداني همچون ابن معطي و ابن مالك نداشت . 2) تأليف كتابهاي آسان در نحو كه نبوغ خويش را به شكل كامل در اين صحنه بروز داد. ابوحيان در تفسير معروف خود البحر المحيط فرهنگ لغوي و نحوي خويش را وارد نموده. عقيده داشت كه مفسر قبل از هر چيز نياز فراوان به شناخت لغت و نحو دارد. وي اين مطلب را در مقدمه البحر المحيط و مواضع ديگر اين كتاب بازگو مي‌نمايد.
عنوان : روش متصوفه در تفسير قرآن كريم
نويسنده : انسيه قرآني
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين تحقيق روش متصوفه در تفسير قرآن كريم مورد بررسي قرار گرفته و از اين موضوعات بحث شده است: قرآن معجزه جاويد، تعريف لغوي تفسير، استعمال كلمه تأويل در قرآن، ريشه كلمه تصوف، روش صوفيه در تفسير قرآن، و معرفي نمونه‌هايي از روشهاي صوفيه در تفسير.
عنوان : روش استدلال و احتجاج در قرآن
نويسنده : سهيلا بهرامي نسب
سال : 1374
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : در اين تحقيق نخست واژه‌هاي مرتبط به موضوع مانند حكمت، موعظه، جدال، بينه، حجت و برهان در لغت و قرآن بررسي شد، سپس طي دو فصل احتجاجات قرآني شرح داده شده است . در فصل اول احتجاجات خداي تعالي در موضوعات توحيد و معاد و در فصل دوم احتجاجات ده تن از پيامبران (ع) آمده است . آنان عبارتند از: نوح، هود، صالح، ابراهيم، لوط، يوسف، شعيب، موسي، عيسي? و پيامبران اسلام ?.
عنوان : روان درماني در پرتو قرآن كريم و سنت نبوي
نويسنده : زهرا كاظم پور
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه عبارتند ازك منابع قانونگذاري در اسلام يعني كتاب و سنت، دو نمونه از بيماريهاي روحي به نامهاي بي‌خوابي و نگراني كه بوسيله هدايت سنت نبوي معالجه مي‌شوند، مراحل تكوين انسان از ديدگاه قرآن و سنت نبوي شامل قبل از تولد، تولد ، شيرخوارگي، كودكي، بلوغ، جواني، پيري، مرگ يا برزخ و آخرت .
عنوان : رجعت از ديدگاه قرآن و عترت
نويسنده : حميد كردنژاد
سال : 1374
استاد : محمد رضا آشتياني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : موضوع اين پايان‌نامه بازگشت برخي از انسانها از عالم برزخ به دنيا و حيات مجدد ايشان در اين عالم است . مباحث آن عبارتند از: سير تاريخي بحث رجعت، رجعت در آيينه روايات و ادعيه و زيارات معصومين (ع)، نشانه‌هاي زمان رجعت، رجعت پيامبران پيشين، رجعت حضرت اسماعيل بن حزقيل، رجعت صلحاي پيشين، رجعت صحابه پيامبر(ص)، رجعت ائمه معصومين(ع) و سرانجام پاسخ به شبهات منكرين رجعت .
عنوان : رابطه الفاظ قرآن كريم با تأويلات
نويسنده : محمد كاظم شاكر
سال : 1374
استاد : محمد علي آذرشب
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : بدون ترديد رسيدن به مقاصد عالي قرآن كريم، از رهگذر فهم تأويل صحيح آن حاصل مي‌شود و كمترين بي‌دقتي در اين راه، رهجو را به ورطه تحريف مي‌افكند. تعيين مرز بين تأويل و تحريف نيازمند تحقيق است . يكي از عرصه‌هاي مهم تحقيق در اين زمينه، نقد و بررسي تأويلات فرق و مذاهب اسلامي است و ميزان ارتباط منطقي آن تأويلات با قرآن را مي‌توان يكي از معيارهاي تعيين كنند صحت و سقم آن تأويلات به شمار آورد. در اين رساله، موضوع تأويل در سه حوزه مورد تحقيق قرار گرفته است : حوزه روايات، حوزه تفكر باطني و حوزه فقه و اصول. اهم نتايج به دست آمده به اين شرح است: حوزه روايات، حوزه تفكر باطني و حوزه فقه و اصول. اهم نتايج به دست آمده به اين شرح است: در احاديث « تأويل قرآن» به مواردي اطلاق شده كه با الفاظ قرآن يكي از اين روابط را داشته باشد: « دال و مدلول » ، « لازم و ملزوم»،‌« مفهوم و مصداق» و « مثل و ممثول». از نظر شيعه مهمترين مرجع قابل اعتماد در فقه و معارف قرآن، اخبار اهل بيت? است . در اسناد بسياري از روايات تفسيري منسوب به اهل بيت ? غلات وجود دارند. تأويلات منقول از غلات، و نيز تأويلات باطنيه كه آميزه‌اي از افكار غاليان و فرهنگهاي فلسفي است هيچگونه رابطه منطقي و زبان‌شناختي با الفاظ قرآن ندارد. تأويل در نظر اصوليون،‌ عبارت است از معنايي كه لفظ،‌به خودي خود و بدون در نظر گرفتن قرائن و نشانه‌هاي خارجي، در آن ظهور ندارد.
عنوان : ديدگاههاي موضوعي حقوق زن در سوره نساء
نويسنده : زهرا بشري
سال : 1374
استاد : محمد علي فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه در تفسير سوره نساء است . منبع اصلي نويسنده تفسير مجمع البيان طبرسي است. وي سعي دارد، موضوعات مربوط به زنان را در اين سوره تبيين و حقوق ايشان را بشناساند.
عنوان : ديدگاههاي موضوعي تعليم و تربيت جوانان در سوره يوسف (ع)
نويسنده : پوشيان جويباري
سال : 1374
استاد : محمد علي لساني فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه از سه بخش تشكيل شده است : بخش اول درباره تعليم و تربيت، شكلهاي تربيتي و تعليم و تربيت اسلامي است.بخش دوم در خصوص داستان حضرت يوسف به روايت قرآن و تورات و مقايسه ميان آن دو است . بخش سوم در زمينه ديدگاههاي تعليم و تربيت درسوره يوسف است ؛ شامل مباحث زمانبندي و تعيين ادوار زندگي حضرت يوسف، جنبة هاي نظري و عملي تعليم و تربيت در سوره يوسف و شيوه‌هاي تربيتي آن حضرت .
عنوان : دعا و اسرار و آثار آن در الميزان
نويسنده : حسين پنجعليزاده
سال : 1374
استاد : محمد علي لساني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : در اين پايان‌نامه همه آيات مرتبط با دعا و مباحثي كه علامه طباطبايي در تفسير آن آيات مطرح كرده‌اند، نقل شده‌اند. در صورت لزوم مطالبي نيز از ديگر منابع در توضيح مباحث علامه آمده است . مآخذ علامه نيز در خصوص آن مباحث شناسايي و مشخصات كامل آنها در پاورقي ذكر شده است . در بخش پاياني ضميمه‌اي حاوي دعاهاي پيامبران افزوده شده است .
عنوان : داستان پيامبران در عهدين و قرآن و بازتاب آن در ادب فارسي
نويسنده : محمد حميد يزدان پرست لاريجاني
سال : 1374
استاد : جعفر شعار
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه قصص انبيا بر اساس آيات قران بررسي و با محتواي تورات و انجيل مقايسه شده‌اند . سپس بازتاب اين قصص در ادب فارسي بررسي شده است .
عنوان : داستان انبياء در كشف الاسرار
نويسنده : خفرالسادات خامسي
سال : 1374
استاد : عباس ماهيار
دانشگاه : دانشگاه تربيت معلم
موضوع : در اين پايان‌نامه قصص انبياء از تفسير كشف الاسرار ميبدي گردآوري شده‌اند و اين كتاب با تفسير سورآبادي مقايسه شده و موارد اختلاف ذكر گرديده است . همچنين قسمتهاي عربي تفسير ميبدي ترجمه شده و شواهد شعري آن از دواين حافظ و سنايي و غزليات شمس مورد تحقيق قرار گرفته است .بخشي نيز به بيان وجه تسميه پيامبران اختصاص يافته است .
عنوان : خير و شر از ديدگاه قرآن
نويسنده : محمد جليل باغبان آزاد
سال : 1374
استاد : سيد مهدي دهباشي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد نجف آباد
موضوع : اين پايان‌نامه از سه فصل تشكيل شده است. در فصل اول با عنوان ماهيت خير و شر از خير و شر و مشتقات آن دو، آراي حكما پيرامون آن دو و مسأله حسن و قبح عقلي از ديدگاه قرآن بحث به ميان آمده است . فصل دوم درباره رابطه خير و شر با قضاء و قدر الهي است و در آن شبهه ثنويت و پاسخ آن بيان شده است . قصل سوم به رابطه شرور با عدل الهي اختصاص دارد و در آن از عدم آگاهي آدمي از تمام جهات هستي و فوائد شرور بحث شده است .
عنوان : حيات از ديدگاه قرآن و نظرات افلوطين و صدرالمتألهين پيرامون آن
نويسنده : سيد محمود فاطمي
سال : 1374
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : در اين پايان‌نامه ديدگاه قرآن درباره حيات بررسي شده و نظريات افلوطين و صدرالمتألهين درباره حيات آورده شده است . در ابتداء حقيقت حيات و مفهوم آن بيان شده، سپس سيماي حيات در قرآن و احاديث ، و حيات و ماده و مصاديق حيات در قرآن بررسي شده است .
عنوان : حقوق خصوصي در قرآن
نويسنده : علي فرخي
سال : 1374
استاد : عباسعلي عميد زنجاني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : روش اين پايان‌نامه تطبيق آيات مربوط به حقوق خصوصي در قرآن با عناويني است كه در حقوق خصوصي به كار مي‌رود، به گونه‌اي كه تأثير قرآن در حقوق هر چه بيشتر مبرهن گردد و ريشه‌هاي محكم استدلالات و قواعد حقوقي در اين كتاب هدايت رهيابي گردد.
عنوان : حسنات و سيئات در قرآن
نويسنده : عبدالأمير سوداني
سال : 1374
استاد : محمد مهدي جعفري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در دو بخش تنظيم شده است . در بخش اول آيات مربوط به حسنات و اعمال نيك و سپس انواع آنها مورد بررسي قرار گرفته است . در بخش دوم ايات مربوط سيئات و گناهان بررسي شده‌اند. در شرح آيات علاوه بر كتب تفسير از كتب حديث نيز استفاده شده است .
عنوان : جنين شناسي در قرآن
نويسنده : زهرا بهنام
سال : 1374
استاد : نامشخص
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : در اين پژوهش بخشي از ايات علمي قرآن كه درباره جنين و مراحل رشد آن است، مثل آيه ظلمات ثلات بررسي و تفسير شده‌اند. نويسنده ، ضمن بيان فشرده‌اي از علم جنين شناسي و مراحل تطور جنين از لحظه تشكيل سلول تخم و نطفه تا هنگام تولد، مشتركات آيات قرآن و دانش روز را شرح داده است.
عنوان : جناس در قرآن كريم
نويسنده : اسفنديار صادقي نژاد
سال : 1374
استاد : محمد علي آذرشب
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در دو بخش تدوين شده است . در بخش اول تعريف جناس و انواع جناس شامل 25 نوع آمده است . بخش دوم به بررسي انواع جناس در آيات قرآن اختصاص دارد.
عنوان : جمع و تدوين تفسير ابن عباس از منابع شيعي در جزء اول قرآن كريم
نويسنده : احمد رضا رحيمي ويسه
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه به جمع و تدوين تفسير ابن عباس از منابع شيعي در جزء اول قرآن كريم پرداخته و از جمله موضوعات، مطرح در آن عبارت است از : شرح حال اين عباس و دوران او، تفسير ابن عباس منقول از مصادر شيعه دوازده امامي در جزء اول قرآن كريم، تفسير صحابه و تابعين و خصوصيات آن، مصادر و منابع تفسيري ابن عباس، روش ابن عباس در تفسير قرآن كريم.
عنوان : جعل در قرآن و فلسفه اسلامي
نويسنده : موسي رامشيني
سال : 1374
استاد : غلامحسين ابراهيمي دايناني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه در خصوص جعل از اصطلاحات فلسفي است . جعل در آثار فلاسفه تقريباً مترادف آفريدن است. نويسنده موضوع را در دو بخش مورد بحث قرار داده است: در بخش اول تحت عنوان جعل در قرآن، آيات جاوي لفظ جعل بررسي و نظرات مفسران درباره آنها ياد شده است . بخش دوم به جعل در فلسفه و عرفان و كلام اسلامي اختصاص يافته است .
عنوان : جدل و اقسام آن از نظر قرآن و فلسفه و منطق
نويسنده : فاطمه ايلخاني
سال : 1374
استاد : علامحسين ابراهيمي ديناني
دانشگاه : ازاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه جدل از نظر فلاسفه و منطقيون و قرآن در تفاسير شيعه و اهل سنت بررسي شده، اهم مطالب آن بدين قرار است: تعريف منطق و علت آموختن آن،‌جدل از نظر لغت، تعريف صناعت يا قياس جدلي،‌موضع جدل، معناي موضع، اقسام موضع شامل اثبات و اطبال، اولي و آثر و موضع هوهو؛ دستورالعملها ، منافع جدل، غرض از مجادله، نياز انسان به جدل در مقايسه با برهان، فرق مجادله با مشاغيه و مناظره ، نظريه لغزشهاي منطقي، چند آيه در مورد جدل، معناي لغت جدل در قرآن، انواع مجادله.
عنوان : جدال در قرآن
نويسنده : مهدي اكبرنژاد
سال : 1374
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : مركز تربيت مدرس حوزه علميه قم
موضوع : در اين پژوهش جدال از ديدگاه قرآن مورد بررسي قرار گرفته و در ابتدا مفهوم جدال و جدل در منطق ، كاربرد و فوايد جدل منطقي، وتفاوت جدل و برهان بيان شده است . سپس ، جدل در قرآن و اقسام جدل در قرآن و شيوه جدال انبياء با اقوام خويش مطرح شده است . در پايان، از موضع قرآن نسبت به گروههاي جدل كننده، مشركان و اهل كتاب سخن رفته است .
عنوان : جايگاه نماز در قرآن كريم
نويسنده : عليرضا فلاح
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آْزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه به بحث درباره جايگاه نماز در قرآن كريم مي‌پردازد، و اين موضوعات را بررسي مي‌كند: واژه صلوة و معناي اصطلاحي آن، اهميت و ضرورت نماز، اقامه نماز، حقيقت نماز، ابعاد نماز در اوصاف نمازگزاران، اوقات نماز و نقش آن در عبادت، آثار فردي نماز، آثار عقيدتي و فرهنگي، و اثار اجتماعي نماز.
عنوان : جايگاه تعقل و تفكر در قرآن و فلسفه اسلامي
نويسنده : كيومرث نصيري
سال : 1374
استاد : يوسف فضائي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه شامل شش فصل با عناوين ذيل است ك تعاريف عقل و فكر، تعقل و تفكر در قرآن، واژه‌هاي مرادف شناخت در قرآن، جايگاه تعقل و تفكر در فلسفه اسلامي، ديدگاه فلاسفه اسلامي در باب تعقل و تفكر، مباحث مربوط به عقل در فلسفه مشاء.
عنوان : توبه و توابين از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : محمد هادي ايزدي
سال : 1374
استاد : شاهرخ محمد بيگي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : اين پايان نامه در خصوص يكي از موضوعات اخلاقي است . نويسنده توبه را به عنوان يكي از ملكات اخلاقي مورد بحث قرار داده و پس از تعريف لغوي و اصطلاحي آن، آيات و روايات مربوط را بررسي كرده است .
عنوان : تناسب آيات و سور
نويسنده : منوچهر ثقفي
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه به مسأله تناسب آيات و سور پرداخته شده و موضوعات زير مورد بررسي قرار گرفته است: معني لغوي مناسب، اسباب مناسبت، چرا قرآن ترغيب به تدبر در آياتش مي‌كند؟ نظريات علما و دانشمندان علوم اسلامي ، كيفيت نزول قرآن، و سوره كوثر و ارتباط آن سوره با سوره‌هاي قبل و بعد.
عنوان : تلميح و اشارات داستاني، شخصيتهاي اساطيري و مذهبي و تاريخي، آيات و احاديث و مثلها در غزلهاي سعدي
نويسنده : سيد محمود موسوي
سال : 1374
استاد : قدمعلي اسلامي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : در اين پايان‌نامه موضوعات زير در غزلهاي سعدي بررسي شده‌اند: داستان پيامبران مانند آدم(ع)، ابراهيم (ع)، داود(ع)، سليمان(ع)،‌عيسي(ع)، يعقوب(ع) و يوسف (ع)،‌شخصيتهاي اساطيري مذهبي و تاريخي، و مثلهاي سائر.
عنوان : تلميحات نظامي گنجوي به آيات و احاديث در مخزن‌الاسرار
نويسنده : احمد رشيدي
سال : 1374
استاد : جليل تجليل
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه با پيشگفتاري درباره زندگي نظامي گنجوي آغاز مي‌شود، در بخش اصلي پايان‌نامه مخزن الاسرار از نظر محتوا و وزن عروضي بررسي شده‌است؛ و ابياتي كه در آنها به ايه يا حديثي تلميح و اشاره شده، نقل گريده است . موضوعات اين ابيات بدين قرارند: توحيد، مناجات، معراج ،‌نعمتهاي چهارگانه حضرت رسول، مدح ملك فخرالدين بهرامشاه و فضيلت سخن.
عنوان : تفسير قرآن كريم در عهد رسول خدا(ص) و صحابه
نويسنده : نادر وحيدنيا
سال : 1374
استاد : محمد مهدي گرجيان
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد اراك
موضوع : موضوع اين پايان‌نامه تاريخ تفسير قرآن در سده اول هجري قمري است . و در آن با استفاده از آثاري چون البرهان زركشي، الاتقان سيوطي ، التفسير و المفسرون ذهبي و طبقات مفسران شيعه اين موضوعات بررسي شده‌اند: تفسير در عهد رسول‌الله (ص)، جايگاه اهل بيت(ع9 در تفسير قرآن، فضائل اهل بيت در قرآن و سنت نبوي و تفسير قرآن در ميان صحابه.
عنوان : تفسير سوره اعلي از نظر ملاصدرا و اهم مفسران ديگر
نويسنده : نسرين نافذ كلام
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : ازاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : در اين تحقيق پس از مقدمه‌اي در شرح حال ملاصدرا و معرفي سوره اعلي با تكيه به بيانات ملاصدرا اين موضوعات بررسي شده است،‌تقدس ذات حق، هدايتهاي تكويني، حكمت الهي در خلقت نبات و احوال آن، عدم نسيان در پيامبر ? ، اختلاف نفوس در سعادت و شقاوت، تزكيه نفس، صاحبان عقل ، معارف اين سوره وجود آن در كتب پيامبران پيشين.
عنوان : تصحيح و تحقيق كتاب « مفردات الفاظ القران» راغب
نويسنده : محمد حسين قوچاني
سال : 1374
استاد : سيد علي ميرلوحي
دانشگاه : دانشگاه اصفهان
موضوع : كتاب مفردات الفاظ القرآن راغب از جمله آثاري است كه به شرح لغات غريب قرآن پرداخته است . راغب با بيان معاني حقيقي و مجازي و ذكر مثالها و شواهد قرآني، حديثي، شعري و تمثيلي توانسته، در ميان متقدمان اثري بي‌نظير ارائه كد. پژوهشگر ضمن تصحيح اين اثر اقدامات ذيل را نيز در آن معمول ساخته استك شرح لغات دشوار، بيان معاني اشعار و امثال عرب. شرح اعلام، بيان نكات نحوي، صرفي و تفسيري؛ ارجاع آيات و احاديث،ضرب‌المثلها و اشعار به مآخذ مربوط .
عنوان : تصحيح و تحقيق كتاب « المفردات في غريب القرآن» راغب اصفهاني (از آغاز تا پايان« حرج» )
نويسنده : محسن ذاكري جويباري
سال : 1374
استاد : علي ميرلوحي
دانشگاه : دانشگاه اصفهان
موضوع : نظر به اينكه غلطهاي فاحشي در نسخه‌هاي چاپي كتاب المفردات في غريب القرآن وجود دارد، نويسنده پايان‌نامه اين كتاب را بر اساس نسخه‌هاي خطي موجود در ايران تصحيح كرده است. لكن تلاش او تنها بخش كوچكي از اين كتاب يعني از آغاز تا كلمه « حرج» را در برگرفته است.
عنوان : تصحيح و تحقيق كتاب « المفردات في غريب القرآن» راغب
نويسنده : محمد قلي باقري خليلي
سال : 1374
استاد : سيد علي ميرلوحي
دانشگاه : دانشگاه اصفهان
موضوع : با توجه به اشكالاتي كه در نسخه‌هاي چاپي مفردات راغب اصفهاني وجود داشته، نويسندهدر اين پايان‌نامه سعي دارد، بر اساس نسخه‌هاي خطي موجود در كتابخانه‌هاي ايران به تصحيح و تحقيق آن بپردازد . اين نسخه‌ها در كتابخانه‌هاي آيت آلله مرعشي، آستان قدس رضوي،ملك ، دانشگاه تهران و كتابخانه ملي وجود دارد .
عنوان : تصحيح و تحقيق كتاب « المفردات في غريب القرآن» راغب
نويسنده : حسنعلي شربتدار
سال : 1374
استاد : سيد علي ميرلوحي
دانشگاه : دانشگاه اصفهان
موضوع : يكي از ارزشمندترين كتابايي كه در شرح لغات دشوار قرآن تأليف شده، مفردات راغب اصفهاني است. نظر به اينكه در نسخ چاپي اين كتاب اغلاط فراواني به چشم مي‌خورده، نويسنده اين پايان‌نامه در صدد برآمده آن را بر اساس هشت نسخه خطي موجود در ايران و دو نسخه چاپي مقابله و تصحيح نمايد. وي اشعار و احاديث آن را نيز مورد تحقيق قرار داده و به شرح و مأخذيابي آنها پرداخته است.
عنوان : تصحيح و تحقيق كتاب « المفردات في غريب القرآن» راغب
نويسنده : ابوالفضل فخرالاسلام
سال : 1374
استاد : سيد علي ميرلوحي
دانشگاه : دانشگاه اصفهان
موضوع : با توجه به خطاهاي فراواني كه در نسخه‌هاي چاپي اين اثر وجود داشته، در اين پايان‌نامه سعي شده است، از طريق مقابله با نسخه‌هاي خطي موجود در ايران نسخه پيراشته‌اي از اين اثر پرداخته شود. در اين پژوهش بخش از كتاب شرح لغات سبب تا عرم تصحيح و تحقيق شده است .
عنوان : تصاوير در قرآن(سمبول، تمثيل و اشاره )
نويسنده : محبوبه مرادي محدث
سال : 1374
استاد : ابوتراب احمد پناه
دانشگاه : دانشگاه تربيت مدرس
موضوع : در اين پايان‌نامه چندين مصداق نمادين قرآن كه كاربرد تصويري دارد . بررسي شده‌اند. موضوعات مورد بحث عبارتند از : تعريف تمثيل، تأويل، اشاره و سمبل ، بررسي مصاديق نمادين قرآن مثل قلب (نماد محبت و .....)، دست (نماد قدرت و ......)، آتش (نماد وحشت و .....)، درخت طيبه (نماد توحيد و ........)، اژدها (سمبل ترس و .......)، ميمون (نماد انسان بي‌اراده)، خانه عنكبوت (نماد بنيان سست)، سگ (مظهر دون مايكي و .....) و .....
عنوان : تسبيح موجودات در قرآن
نويسنده : عذرا جعفري
سال : 1374
استاد : سيدمحمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد تهران شمال
موضوع : پژوهش حاضر در ده فصل با اين عناوين تدوين شده است؛واژه‌شناسي تسبح و مشتقات آن، چرا خدا را تسبيح مي‌گوييم؟ ابعاد تسبيح، آثار و بركات تسبيح، مواضع تسبيح، تسبيح عمومي موجودات (تسبيح تكويني)، تسبيح گويان و مراتب تسبيح آنان، نحوه تسبيح موجودات، رابطه تسبيح با مفاهيم ديگر مثل عبوديت و حمد، ابزار تسبيح و آداب آن.
عنوان : ترجمه و نقد آراء المستشرقين حول القرآن الكريم دراسة و نقد (جلد دوم)
نويسنده : مهدي تقدمي معصومي
سال : 1374
استاد : نامشخص
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران
موضوع : آراء المستشرقين حول القرآن كريم تذليف عمر بن ابراهيم رضوان است كه به عنوان رساله دكتري در دانشگاه اسلامي امام محمد بن مسعود عربستان نوشته شده است . در اين پايان‌نامه فصل هفتم اين كتاب ترجمه و نقد شده است . اين فصل درباره اعجاز قرآن و شبهات خاورشناسان پيرامون آن است . چهارده اشكال كه بيشتر از طرف خاورشناس انگليسي جرجيس طرح شده، در اين فصل آمده كه در اين پايان‌نامه نقد و بررسي شده و بدانها پاسخ داده شده است .
عنوان : پاره‌اي از مسائل اخلاقي از رهگذر سوره حجرات
نويسنده : محمد علي جهدي
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : در اين پايان نامه پس از طرح مباحثي مقدماتي نظير ضرورت بعثت انبياء تمييز نبي از متنبي، معجزه بزرگترين شاهد صدق نوبت، مطابقت معجزات انبياء با برترين علوم زمان،‌به موضوعاتي پراكنده درباره قرآن پرداخته شده است؛ مثل نخستين وحي در غار حراء، كتابت وحي، جمع‌آوري قرآن ، اعجام و نقطه‌گذاري ، ترجمه‌هاي قرآن . سپس موضوعات مربوط به اعجاز قرآن بررسي شده‌است؛ از آن جمله: تحدي به قرآن،‌فصاحت و بلاغت ، ايمان عمر، داستان وليد بن مغيره، تصاوير هنري در قرآن ، اعجاز قرآن از جهت آورنده آن ، اعجاز قرآن از جهات تشريع و اخبار از آينده و نواميس طبيعي. نويسنده بخش اخير پايان‌نامه را به معرفي و بررسي برخي از موارد اعجاز ادبي قرآن اختصاص داده است .
عنوان : بهداشت در قرآن
نويسنده : تهيمنه پارسايي
سال : 1374
استاد : گرجيان
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : در اين پايان‌نامه شواهدي از قرآن براي هر يك از مباحث ذكر شده است.
عنوان : بلاغت قرآن با توجه به نظرات ابن ابي الاصبع و سيوطي
نويسنده : يوسف مقدسي
سال : 1374
استاد : ابوالقاسم امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : مباحث اصلي اين پايان‌نامه در سه بخش آمده است . در بخش اول با عنوان تاريخچه امام عصر(ع) از اوضاع سياسي زمان تولد امام مهدي(ع) ، شهادت امام هادي (ع) و امام عسگري(ع) و جز آن سخن رفته است. در بخش دوم تحت عنوان غيبت صغرا و كبرا ، علت غيبت ، نمونه‌هايي از غيبت پيامبران (ع) و اولياء گذشته مورد بحث قرار گرفته است و بخش سوم آن امام در منابع زرتشتي، يهودي، مسيحي ، هندو و نيز قرآن و روايات معصومين(ع) اختصاص دارد.
عنوان : بررسي و نقد مفسران پيرامون آيات مربوط به زنان
نويسنده : فرشته صفربالي
سال : 1374
استاد : علي محمد خاتمي
دانشگاه : آزاد اسلامي كرج
موضوع : در اين پايان‌نامه آيات سوره مباركه يس از نظر ادبي شرح و تفسير شده‌اند. روش شرح و بحث چنين است كه پس از ذكر آياتي از سوره، نخست شرح لغات و سپس نكات مهم صرفي، نحوي و بلاغي آيات آمده است.
عنوان : برسي واژه حمد در قرآن
نويسنده : پرويز وحماني
سال : 1374
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران، مركزي
موضوع : پايان‌نامه حاضر به بررسي واژه حمد در قرآن اختصاص دارد و موضوعاتي از اين قبيل را بررسي كرده است . فضيلت سوره حمد، معناي حمد در فرهنگ لغات، تفسير حمد در الميزان، انواع معاني حمد در قرآن ، بررسي معاني حمد در سوره حمد، معناي حمد رد خصوص انسان، و معناي حمد در سوره‌هاي انعام، اعراف، يونس و حجر.
  • تعداد رکورد ها : 1568