• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4082روز قبل
تاریخ
آیت‏اللَّه حاج شیخ محمود انصاری قمی در حدود سال 1300 ش (1340 ق) در خانواده تقوا و فضلیت در قم به دنیا آمد. او در ده سالگی پدر را از دست داد و تحت سرپرستی برادرانش، دروس اولیه را فرا گرفت. آیت‏اللَّه انصاری در جوانی برای ادامه تحصیلات خود راهی حوزه نجف شد و از محضر آیات عظام: سید عبدالهادی شیرازی، سید محسن حكیم و سید ابوالقاسم خویی كسب فیض نمود. وی بعدها از این بزرگواران و عالمانی نظیر حضرات آیات: سیدمحمدرضا گلپایگانی، سید احمد خوانساری و حضرت امام خمینی(ره) اجازه اجتهاد و از شیخ آقا بزرگ تهرانی و سید شهاب الدین مرعشی نجفی اجازه روایت گرفت. او با آغاز نهضت اسلامی مردم ایران و دستگیری امام خمینی(ره) در سال 1342، در ترغیب و تشجیع علمای نجف به حمایت از امام راحل، نقش مهمی ایفا كرد و فعالیت زیادی نمود. ایشان در حدود سال 1343 ش به تهران آمد و به فعالیت‏های دینی و اجتماعی و امور خیریه پرداخت. آیت‏اللَّه انصاری در كنار تاسیس دو مسجد و دو بیمارستان، در راه برطرف كردن مشكلات مردم تلاش فراوانی از خود نشان می‏داد و در این راه از هیچ كوششی فروگذار نمی‏كرد. آیت‏اللَّه انصاری مورد وثوق و اعتماد بسیاری از مراجع تقلید بود و تعدادی از آنان، امر غُسل و تدفین خویش را به ایشان محوَّل كرده بودند. از این عالم خدمتگزار، تالیفات چندی بر جای مانده كه برخی از آثار ایشان عبارتند از: تقریرات درس فقه آیت‏اللَّه سید محسن حكیم و تقریرات دروس فقه، اصول و تفسیر آیت‏اللَّه خویی. سرانجام آن خدمتگزار صادق دین در سحرگاه 21 اسفند 1363 ش برابر با 23 ذی قعده 1419 ق در هفتاد و هفت سالگی بدرود حیات گفت و پس از تشییع باشكوه، در قبرستان شیخان قم به خاك سپرده شد.
يکشنبه 21/12/1390 - 12:8
تاریخ
آیت‏اللَّه شیخ محمد صالح حائری مازندرانی در حدود سال 1260 ش (1298 ق) در شهر مقدس كربلا به دنیا آمد. وی در ابتدا ادبیات عرب را فرا گرفت و دروس دیگر سطح و فلسفه و منطق را از محضر پدر و برادرش استفاده نمود. هنوز 15 سال از عمر محمد صالح نمی‏گذشت كه "رساله غَسّاله" را تألیف كرد و به مرحوم آخوند خراسانی عرضه نمود. آخوند با مشاهده این رساله و پی بردن به نبوغ و استعداد بی‏نظیر این نوجوان، وی را با خود به نجف اشرف برد، و پس از سالیانی در شمار شاگردان بزرگ آخوند گردید. ایشان همچنین از محضر بزرگانی همچون میرزا حسین خلیلی و ملااسماعیل بروجردی فقه و اصول و حكمت آموخت و به مدارج والای علمی رسید. تلاش علمی و ذوق سرشار شیخ محمدصالح، توجه همه صاحب نظران را به خود جلب كرد، چرا كه كتاب‏ها و رسایل زیادی را به تألیف درآورده بود و حتی در شانزده سالگی به درجه اجتهاد نائل آمد. آیت‏اللَّه مازندرانی در 26 سالگی راهی بابل گردید و در آنجا به اقامه شعائر دینی و خدمات مذهبی مشغول شد و بعدها مرجع دینی بسیاری از مؤمنین قرار گرفت. شیخ محمدصالح در زمان رضاخان پهلوی، سخنان قاطعی در مسجد جامع بابل ایراد كرد و از حكومت و شخص شاه انتقاد نمود كه به حبس وی در تهران انجامید. بر اثر این حركت، قرار بر اعدام ایشان شد كه به دلیل اعتراض شدید مراجع وقت، به آزادی و تبعید وی به سمنان منجر گردید و این عالم سترگ تا پایان عمر در سمنان اقامت گزید. از این عالم ربانی در حدود سیصد تألیف و رساله بر جای مانده كه حكمت بوعلی در 5 جلد، سیمای ایمان، دیوانُ الادب و تاریخ معارف امامیه از آن جمله‏اند. این فقیه مجاهد سرانجام پس از عمری خدمت و تلاش و زندگی پربار، در 21 اسفند 1349ش برابر با سال 1391 ق در سن 89 سالگی در سمنان به لقاءاللَّه پیوست و پس از تشییعی باشكوه، در جوار حرم حضرت ثامن‏الحجج(ع) به خاك سپرده شد.
يکشنبه 21/12/1390 - 12:7
شهدا و دفاع مقدس
«امروز، به فضل همین شهادت‏ها و به برکت خون شهدا، ملت ما، ملت سربلند و آبرومندی است و ملت‏ها آبرو و عزت را این‏گونه باید پیدا کنند...» (از بیانات مقام معظم رهبری) در ادامه، مختصری از زندگی‏نامه یک تن از شهدایی که در تاریخ ۲۱ اسفندماه به فیض عظمای شهادت نائل آمده‏ را می‏خوانیم.
.
شهید مهدی ابراهیم‌پور فرسنگی
تاریخ تولد: ۱۳۴۱
تاریخ شهادت: ۲۱ اسفند ۱۳۶۱
محل تولد: کرمان
طول مدت حیات: ۲۰ سال
محل شهادت: جزیره مجنون



• شهید مهدی ابراهیم‌پور فرسنگی، سال ۱۳۴۱ش در کرمان چشم به جهان هستی گشود. تحصیلات خود را در مدرسه بازرگانی تا سال سوم دبیرستان به پایان رساند. مهدی به‏‌همراه پدر کشاورزی می‌کرد. در شانزده سالگی وارد نهاد مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد. مهدی قبل از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی نیز در مبارزات و حرکت‏‌های مردمی حضوری فعال داشت و اعلامیه پخش می‌کرد، بسیار عاشق حضرت امام خمینی (ره) بود و همیشه در تظاهرات و راهپیمائی‏‌ها شرکت می‌کرد به‏‌گونه‌ای‏‌که در درگیری مسجد جامع از عمال رژیم طاغوت بسیار کتک خورد. مهدی عاشق جبهه بود به‏‌طوری‏‌که حتی خانواده نمی‌توانستند او را از رفتن به جبهه منصرف کنند. یکی دو ماهی یک‏‌بار به خانه می‌آمد. بسیار ساده‏‌زیست بود، به مادیات اهمیت نمی‌داد. می‌گفت: «دوست دارم توشه‌ آخرت را آماده کنم و بعد از مرگ دست‌هایم را بیرون بگذارید تا همه ببینند دستم خالی است.» خوش‏‌اخلاق و باایمان بود و با بچه‏‌ها خوش‏‌رفتاری می‏‌کرد. پیرو راستین خط امام (ره)، اهل مطالعه و با نماز شب مأنوس بود. احترام ویژه‏‌ای به والدین می‏‌گذاشت و برای حجاب و نماز و مسجد اهمیتی خاص قائل بود. یک شب پدر شهید خواب می‌بیند که دندانش افتاده که تعبیرش شهادت مهدی شد... نحوه عروج ملکوتی شهید مهدی ابراهیم‌پور فرسنگی از زبان برادرش بدین‏‌ترتیب بوده است: «در سال ۱۳۶۱ درحالی‏‌که در اروندکنار بودند همراه ۷۰ نفر دیگر اسیر می‌شوند و به جزیره مجنون منتقل می‌شوند، ایشان ابتدا ترکشی به پایشان اصابت می‌کند و بعد هم یک ترکش دیگر بر پیشانی و چشمشان. همه را شهید می‌کنند هر ۷۰ نفر را و دیگر برای همیشه پیش ما بازنگشت، انگار از خدا خواسته بود که حتی بدنش را هم برای ما نیاورند.» مادر شهید بزرگوار، کبری‏‌سادات ابراهیمی می‌گوید: «ای کاش بدنش را می‌دیدم تا با او وداع می‌کردم، همیشه در خواب و بیداری به دیدنم می‌آید.» آری! مهدی ابراهیم‌پور فرسنگی در تاریخ بیست و یکم اسفندماه سال ۱۳۶۱ هجری شمسی در سن بیست سالگی به‏‌همراه دیگر هم‏‌رزمان جان‏‌برکفش در جزیره مجنون عاشورائی گشت و به پروردگارش پیوست.

يکشنبه 21/12/1390 - 12:2
تاریخ
درگذشت دکتر هوشنگ طاهری
دکتر هوشنگ طاهری از استادان برجسته دانشگاه، مترجم و منتقد صاحب‏‌نام عرصه هنر در چنین روزی از سال ۱۳۶۹ هجری شمسی طی سانحه‏‌ای درگذشت.
دکتر هوشنگ طاهری نویسنده، منتقد، مترجم و استاد دانشگاه در ۱۳۱۳ش به‏‌دنیا آمد. وی علاوه بر تدریس در دانشکده هنرهای دراماتیک و صدا و سیما، با مطبوعات همکاری می‌‎کرد.. سال‌ها سردبیر مجله سخن بود و با دکتر خانلری و زهرای خانلری به‏‌ویژه بعد از انقلاب‏ ارتباط نزدیک داشت و برای آن‌ها و برای آثار آن‌ها ارج و قرب و شرف فراوان قائل بود.
دکترای تاریخ هنر داشت و با همه مواضیع هنری آشنا و دمخور بود. کتاب «هنر اسلامی» اثر ارنست کونل و «رئالیسم در ادبیات» اثر ژان پل ‏سار‌تر را به فارسی برگردانده بود. در دانشگاه‌ها و دانشکده‏های هنری تدریس می‌‏کرد و با دانشجویانش صمیمی و رفیق بود.
در موسیقی تحصیلات عالیه داشت. خودش سال‌ها ویلن می‌‏زد و حالا با تحولات و نوآوری‏‌های تازه در عالم موسیقی علمی خو گرفته بود و با آن‌ها ارتباط برقرار می‌‏کرد. نقاشی را با جان و دل می‌‏ستود: مجموعه‏ای نفیس از تابلو‌ها و کتاب‏‌های نقاشی گرد آورده بود. رموز شکل و رنگ و حجم و ترکیب در نقاشی را می‌‏شناخت و با چشم ورزیده کار خوب را از کار ضعیف تمیز می‌‏داد.
با شعر و داستان ارتباط نزدیک داشت. خودش شعرهایی سروده بود و آن‌ها را برای‏ دوستان هم‏‌دل می‌‏خواند. از مطالعه داستان‏‌های نویسندگان امروز و به‏‌ویژه داستان‏‌های مبتکرانه و غیرقراردادی لذت می‌‏برد و در انتخاب آن‌ها از قوه تشخیصی قوی برخوردار بود. سال‌ها پیش، کتاب «داستان‏‌های نوین آلمانی» و در اواخر عمر، رمان «خاکستر و الماس» اثر یرژی آندریوسکی را به فارسی برگردانده بود.
استاد و عاشق فیلم و سینما بود و نقدهای زیادی بر فیلم‏‌های سینمایی نوشته بود و از پیشگامان ترجمه فیلمنامه‏های آثار مدرن سینما در ایران به‏‌شمار می‌‏رفت. آخرین اثرش، ترجمه‏ کتاب «تاریخ سینمای هنری» اثر اولریش گرگور و انو پاتالاس، به دریافت تقدیرنامه‏ بهترین ترجمه هنری نائل آمد.
سیاست را از زندگی جدا نمی‌‏دانست و معتقد بود که همه حوادث دنیا را باید به‏ حساب حیله و نقشه قدرتمندان عالم گذاشت. صدام را دیوانه می‌‏دانست و حمله به عراق را، نه‏ برای نجات کویت که برای ویران کردن آن سرزمین و سلطه بر منطقه و بلعیدن منابع نفت و خوراندن تجهیزات نظامی و رونق اقتصاد متزلزل ارزیابی می‌‏کرد.
در نحوه رفتارش فضائل بسیاری نهفته بود؛ مؤدب و باشخصیت بود. هرگز پرخاش‏ نمی‌‏کرد و کینه نمی‌‏ورزید. حرص و جوش نمی‌‏زد و عصبانی نمی‌‏شد. آرام و متین بود و خارج از هیاهو‌ها و معرکه‏های روشنفکری به‏‌سر می‌‏برد. به ما نشان می‌‏داد که می‌‏توان در همین آب و خاک هم زندگی و لحظه‏های خوبی داشت و قلم زد و از مطالعه لذت برد و... با دانشجو سروکار داشت و به‏ آن‌ها درس داد و امیدوار و عاشق بود...
روز سه‏شنبه بیست و یکم اسفندماه سال ۱۳۶۹ هجری شمسی بر اثر تصادف با اتومبیل در بزرگراه آیت‏‌الله صدر جوانمرگ شد؛ درست است که به‏‌هنگام مرگ پنجاه و شش ساله بود، اما روحیه و خلق و خویی جوان داشت، جوانانه زندگی‏ می‌‏کرد و سرزنده و امیدوار و خوش‏‌پوش و باصفا بود. با خواندن یک اثر خوب و تازه، جوانانه‏ شادی می‌‏کرد و طوری مجذوب می‌‏شد که انگار خود در خلق آن دست داشته است.
يکشنبه 21/12/1390 - 12:1
تاریخ
پیام امام (ره) مبنی بر تحریم حزب شاهنشاهی رستاخیز در چنین روزی از سال ۱۳۵۳ هجری شمسی صادر گردید.
پس از تشکیل حزب شاهنشاهی رستاخیز در یازدهم اسفندماه ۱۳۵۳ش و دعوت رژیم از مردم برای عضویت در آن و تهدید دستگاه جور به خروج از کشور برای کسانی که عضو حزب نشوند، حضرت امام خمینی (ره) که در آن زمان در نجف اشرف به‌سر می‌‏بردند، طی پیامی شرکت در این حزب دین‏ستیز را حرام و کمک به استیصال مسلمین عنوان کردند.
ایشان در این پیام فرموده‌اند: «نظر به مخالفت این حزب با اسلام و مصالح ملت مسلمان ایران، شرکت در آن بر عموم ملت حرام و کمک به استیصال مسلمین است و مخالفت با آن از روشن‏‌ترین موارد نهی از منکر است و چون این نغمه‌ تازه که به دستور کار‌شناسان یغماگر برای اغفال ملت از مسائل اساسی از حلقوم شاه برخاسته تا کشور را بیش از پیش، خفقان‌زده کند و راه را برای مسائلی که در نظر دارند، باز نمایند، لذا لازم است حسب وظیفه تذکراتی بر همه باشد که ملت مسلمان، تا فرصت از دست نرفته، با مقاومت بیش از پیش و همه‌جانبه، جلو این نقشه‏های خطرناک را بگیرند. درباره‌ این حزب به‌اصطلاح رستاخیز ملی ایران باید گفت این عمل با این شکل تحمیلی، مخالف قانون اساسی و موازین بین‏المللی است و در هیچ‌یک از کشورهای عالم نظیر ندارد.»
• محمدرضا پهلوی می‌‏خواست در داخل کشور، مرکز تمامی قدرت‏‌ها باشد و تصور می‌‏کرد از این طریق می‌‏تواند در ردیف سران کشورهای بزرگ درآید، از این‌رو در تاریخ یازدهم اسفندماه سال ۱۳۵۳ هجری شمسی، طی یک سخنرانی، آغاز عصر رستاخیز را اعلام کرد و نوید تشکیل یک حزب واحد و سراسری را داد.
با این اقدام پهلوی دوم، احزاب موجود برچیده شدند و حزب رستاخیز ملت به‌عنوان تنها حزب قانونی مطرح گردید. در ایران، برای نخستین‌بار بود که نظام تک‌حزبی استقرار می‌‏یافت که البته آن نیز هم‌چون نظام‏های چندحزبی قبلی، بیش‌تر جنبه‌ صوری و ظاهری داشت و عمدتاً به‌عنوان یکی از ابزارهای حکومتی به‌کار گرفته شد.
شاه با تشکیل این حزب، رکن چهارمی به سه رکن بوروکراسی، ارتش و دربار افزود؛ درحالی‌که این رکن در مقایسه با دیگر ارکان حکومتی رژیم، از قدرت و نفوذ و تأثیرگذاری کم‌تری برخوردار بود. نخستین ثمره‌ شوم ایجاد حزب رستاخیز، دوره بیست و چهارم - به‌عنوان آخرین دوره‌ - مجلس شورای ملی بود که توسط این حزب آماده و در شهریورماه ۱۳۵۴ش افتتاح گردید.
دومین دستاورد این حزب، تغییر تاریخ هجری به تاریخ شاهنشاهی بود که خود نشانه‌ اوج فرعونیت طاغوت به‌شمار می‌‏رفت. شاه تهدید کرده بود که هرکس نمی‌‏خواهد به عضویت حزب درآید، بایستی کشور را ترک کند. اما تشکیل این حزب با واکنش تند حضرت امام خمینی (ره) مواجه گردید و ایشان این حزب را تحریم کردند.
به‌ روی کار آمدن دولت عوام‌فریب جعفر شریف‌امامی در بحبوحه‌ انقلاب اسلامی مردم ایران، او قصد داشت با انجام اقداماتی، اعتراضات گسترده‌ مردمی را آرام سازد. وی در روز اول نخست‌وزیری خود اعلام کرد که عضویت هیچ حزبی را ندارد و با این ترتیب، خود را از تنها حزب دولتی کنار کشید. این در حالی بود که اغلب نمایندگان مجلس و سناتور‌ها و مقامات دولتی - همان‌طور که اشاره شد - اجباراً عضو حزب رستاخیز بودند.
سرانجام در دوم مهرماه ۱۳۵۷ش، حزب دولتی رستاخیز پس از ۴۳ ماه فعالیت، رسماً انحلال خود را اعلام کرد و اعلام شد که دیگر حزبی تحت عنوان رستاخیز در صحنه‌ مبارزات سیاسی وجود نخواهد داشت. اقدام عوام‌فریبانه شریف‌امامی سودی نبخشید و انقلاب ملت مسلمان ایران، طومار سلطنت را در بهمن‌ماه ۱۳۵۷ش در هم پیچید.
يکشنبه 21/12/1390 - 12:0
تاریخ
ولادت محقق حلی؛ عالم بزرگ شیعی
محقق حلی، دانشمند و عالم بزرگ شیعی در چنین روزی از سال ۶۰۲ هجری قمری چشم به جهان گشود.
افرادی که در رشته‌های مختلف علوم به بررسی و پژوهش عمیق پرداخته و در این راه رنج بسیار کشیده و درنتیجه، نوآوری‌ها و ابتکاراتی داشته‌اند را محقق می‌نامند. نخستین‏‌بار که اصطلاح محقق در علوم اسلامی متداول شد و اولین شخصیتی که لقب محقق گرفت، استاد بزرگ و فقیه عظیم‏‌الشأن، ابوالقاسم جعفر بن حسن معروف به محقق حلی بود. او محقق علی‏‌الطلاق است یعنی هرگاه - به‏‌طور مطلق - محقق گفته می‌شود مراد و مقصود، آن بزرگوار است.
وی در سال ۶۰۲ هجری قمری در شهر حله آن‏‌هنگام که کشور اسلامی، رنج فاجعه‌ها و بلاهای دولت عباسی و هم‏‌چنین خرابی‌ها و ویرانی‏‌های مغول را با شدت و سختی تحمل می‌کرد، چشم به جهان گشود. محقق حلی کسی است که شهرت علمی او از لقبش نمایان است. او بحق شایستگی این لقب را دارد. زیرا در دوران خود، گذشته از این‏‌که بزرگ‌ترین فقیه و دانشمند شمرده می‌شد، کتابی در فقه نوشت به‏‌نام شرائع الاسلام فی معرفة الحلال و الحرام که معروف به کتاب شرایع است و این اولین‏‌بار بود که فقه به این صورت منظم و مرتب درمی‏‌آمد و شاید اگر نام ایشان بر کتاب نبود کسی تصور نمی‌کرد چنین کتابی در اوائل قرن ششم هجری نوشته شده باشد.
علامه حلی خواهر‌زاده محقق حلی است، هنگامی که از او سؤال می‌کنند: نظر شما درباره محقق چیست؟ در جواب می‌نویسد: «انه کان افضل اهل عصره فی الفقه او بر‌ترین و شایسته‌ترین شخصیت زمان خود در فقه است.» شاید به نظر برسد که این سخن علامه حلی جامع‌ترین وصف و تعریف باشد ولی می‌بینیم یکی از فقهای شیعه (شیخ حسن فرزند شهید ثانی، صاحب معالم) از این سخن علامه انقاد کرده و می‌گوید: «اگر قید اهل زمانه را برداشته بود بهتر و صحیح‌تر بود زیرا من در زمان خودمان نیز همانند او فقیهی نمی‌شناسم. یعنی او بالا‌ترین فقیهی است که (تا زمان صاحب معالم) عالم فقاهت به خود دیده است.»
ابن داود حلی در کتاب رجال خود چنین می‌نویسد: «جعفر بن حسن... حلی محقق، امام، علامه و یگانه شخصیت زمان خود، سخنوری همانند او نیست. او کسی است که با دلیل و برهان خصم را به سکوت و خضوع وامی‏‌دارد. تستری در قاموس الرجال می‌نویسد: «او نخستین کسی است که کتاب‏‌های فقهی را به روش و ترتیب متأخرین درآورد. او در کتاب شرایئعش نخبه آنچه در کتاب نهایه شیخ طوسی آمده گردآوری کرده است.»
کوتاه سخن این‏‌که محقق حلی اولین فقیهی است که در تحقیقات فقهی نبوغ داشته و نوآوری نموده و تحقیق کرده است. و آنچه او را در تاریخ فقه اسلامی هم‏‌چون ستاره‌ای درخشنده و فروزان نگهداشته دو چیز است: ۱- تحقیقات و تألیفات علمی او که همیشه زنده و جاوید است و نسل‏‌های متوالی همواره از این منبع زلال استفاده کرده و می‌کنند. ۲- تربیت شاگردان برجسته و ممتازی که جامع علم و عمل بودند و رهبری دین و دنیای مردم را در دست داشتند.»
در زمان محقق حلی حوزه علمیه به شهر حله منتقل شد و حرکت علمی رونق خاصی پیدا کرد. انبوهی از شاگردان بافضیلت در محضر درس استاد حاضر می‌شدند و در اعلام العرب نقل شده است که: «محقق حلی بیش از چهارصد مجتهد شایسته و مبرز به عالم اسلامی تحویل داد و این برای هیچ‏‌کس قبل از ایشان سابقه نداشته است.»
گرچه محقق حلی استاد بزرگ فقه و اصول است ولی شخصیت علمی او منحصر در این دو علم نیست بلکه او مجموعه‌ای از علوم و فضائل بود. در عقائد و ادبیات و منطق و حکمت نیز بالا‌ترین بهره را داشت. فکری روشن و هوشی سرشار داشت که در برابر هیچ سؤالی خم به ابرو نمی‌آورد و چنان حاضرجواب بود که گوئی مدت‌ها در جواب اندیشیده و فکر کرده است.
هنگامی که دانشمند عالی‏‌قدر، خواجه نصیرالدین طوسی به عراق آمده بود، برای دیداری از حوزه علمیه به حله رفت و در محضر درس محقق حاضر شد. محقق برای تعظیم و تقدیر از مقام شامخ خواجه، درس را قطع کرد ولی خواجه از او خواست درس را دنبال کند. بحث استاد به اینجا کشیده شد که: برای اهل عراق مستحب است در قبله مقدرای به طرف چپ میل کنند. خواجه پرسید: وجهی برای این استحباب نیست زیرا اگر تیاسر (میل به طرف چپ) از قبله به غیر از قبله باشد حرام است و اگر از غیر قبله به طرف قبله باشد واجب است. محقق در پاسخ گفت: تیاسر از قبله به قبله است. خواجه ساکت شد. بعد از این محقق کتاب جالبی پیرامون همین مسأله نوشت و برای خواجه نصیرالدین طوسی به ایران فرستاد. که خواجه نیز تحسین و تقدیر کرد.
این بزرگمرد با این‏‌همه عظمت و جلال به اندازه‌ای متواضع و فروتن بود که یکی از شاگردانش قصیده‌ای در ستایش و مدحش سروده و برای او ارسال می‌دارد و با این‏‌که در آن اشعار چیز جز واقعیت نبوده ولی محقق در جواب او قصیده‌ای سروده و ضمن تشویق و تقدیر از او می‌نویسد: من نمی‌دانم چه او را وادار کرده که باری سنگین بر دوش من بگذارد. درحالی‏‌که مردان روزگار نمی‌توانند این بار را حمل کنند بلکه کوه‌ها نیز از زیر این بار شانه خالی می‌کنند با این‏‌که من می‌دانم او به برادران و دوستانش شفیق و مهربان است...
کتاب «شرایع» زنده‌ترین و ارزنده‌ترین اثری است که از محقق حلی به یادگار مانده و در تاریخ جاوید خواهد ماند. با الفاظی کم و عباراتی شیوا و سبکی روان و نظم و ترتیبی بی‌سابقه و خلاصه روشی جالب و جدید در فقه، محقق حلی این کتاب نفیس را نوشت و مجموعه ابواب فقه را زیر چهار عنوان قرار داد: ۱- عبادات ۲- عقود ۳- ایقاعات ۴- احکام.
۴۸ کتاب فقهی به‏‌طور تفصیل در این چهار عنوان آمده و کلیات مسائل مربوط به این‌ها را محقق در «شرایع» جمع‏‌آوری نموده است. هریک از این ابواب فقهی را نیز به ارکان یا فصل‌ها و مقدمات تقسیم نموده و هریک از این ارکان و فصل‌ها نیز به بخش‏‌های مختلف تقسیم می‌شود که گاهی هر جزء از این‌ها بحث خاص خود دارد. این کتاب از آن زمان تاکنون همواره مورد توجه و علاقه فقها و مجتهدین بوده است.
شیخ جعفر بن شیخ حسن حلی معروف به «محقق حلی»، سرانجام پس از هفتاد و چهار سال تلاش بی‌وقفه در راه خدمت به اسلام و مسلمین و ترویج احکام آل‏‌محمد (ص)، در سال ۶۷۶ق چشم از جهان فانی فروبست و زندگی جاویدان را آغاز کرد.
يکشنبه 21/12/1390 - 12:0
اخبار
نادر طالب‌زاده مجری برنامه راز در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری ایمنا با رد تمامی شایعات در رابطه با صوری بودن مسلمانی شان کریستوفر علی استون، بیان داشت: این حرکت شیطنت بزرگی بود و خود آقای استون جوابیه‌ای را در این خصوص منتشر کرده است.
وی که زمینه ساز حضور شان علی استون در ایران بود، ادامه داد: آقای استون زمانی که در ایران حضور داشتند مصاحبه مطبوعاتی مفصلی داشت و در آن مصاحبه خبرنگار واشنگتن پست با شیطنت خود قصد داشت که چنین مطلبی را القا کند که این اتفاق نیفتاد.
طالب زاده بیان داشت: خبر ۲۰:۳۰ این شیطنت را به راحتی انجام داده و مسلمان شدن شان علی استون را صوری عنوان کرده، که به عقیده من این خبر به واحد مرکزی خبر تحمیل شده است. 
وی تاکید کرد: آقای استون به خاطر این تهمت‌ها بسیار ناراحت است و حتی قصد داشت که از انتشار دهنده این خبر شکایت کند و ۲۰:۳۰ هم باید به طور رسمی به 
خاطر انتشار این خبر از آقای استون عذرخواهی کند.
گفتنی است شان استون بهمن ماه امسال برای شرکت در کنفرانس هالیودیسم که در حاشیه جشنواره بین‌المللی فیلم فجر برگزار می‌شد به ایران آمد و با سفر به اصفهان در خانه آیت الله ناصری به دین اسلام مشرف شد و چندی پیش نیز به زادگاه خویش عزیمت نمود.
 خبر ۲۰:۳۰ در بخش "صرفا جهت اطلاع" پنجشنبه ۱۸ اسفند ماه از صوری بودن اسلام آورن شان استون سخن گفت که همین مسئله موجب واکنش وی و نادر طاب‌زاده، رابط او در ایران شده است
يکشنبه 21/12/1390 - 11:59
تاریخ

امروز (یك شنبه) برابر با بیست و یكم اسفند 1390 و هجدهم ربیع الثانی1433 هجری قمری و یازدهم مارس سال 2012 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:

1390/12/20 - 09:06

21 اسفند 1363

عالم ربانی آیت‏اللَّه "محمود انصاری قمی" از علمای مشهور تهران و صاحب آثار تقریرات درس فقه آیت‏اللَّه سید محسن حكیم و آیت‏اللَّه خویی درگذشت.

 

21 اسفند 1355

"جیمی‌كارتر" رییس جمهوری آمریكا در نامه‌ای به سفیر ایران در واشنگتن نقش وی در آزاد‌سازی شهردار واشنگتن و یكصد یهودی همراه وی را كه در پی حمله هفتم مارس یك گروه اسلامی به گروگان گرفته شده بودند، را ستود. این حمله در اعتراض به نمایش یك فیلم توهین‌آمیز راجع به پیامبر اسلام (ص) صورت گرفت. در پی این حمله، نمایش فیلم در واشنگتن بلافاصله قطع شد.

 

21 اسفند 1353

"امام‌‌خمینی"(ره) شركت در حزب رستاخیز را حرام و كمك به استیصال مسلمانان دانستند و فرمودند :"نظر به مخالفت این حزب با اسلام و مصالح ملت مسلمان ایران، شركت در آن از روشن ترین موارد نهی از منكر است" ، ایشان همچنین طرح حزب رستاخیز را نشانه شكست انقلاب سفید محمدرضا پهلوی تلقی كردند.

 

21 اسفند 1349

آیت ‏اللَّه "شیخ محمدصالح حائری مازندرانی" فقیه و صاحب آثار حكمت بوعلی، سیمای ایمان، دیوانُ الادب و تاریخ معارف امامیه در 89 سالگی درگذشت.

 

21 اسفند 1329

كابینه "حسین‌علا" پس از كشته شدن "علی رزم آرا"؛ به دستور محمدرضا پهلوی تشكیل شد. این كابینه تا 6 اردیبهشت 1330 دوام یافت.

 

21 اسفند 1324

"احمد قوام" نخست‌وزیر وقت گزارش سفر به مسكو را در آخرین روز عمر مجلس چهاردهم به اطلاع نمایندگان مجلس رساند.

 

21 اسفند 1324

چهاردهمین دوره مجلس شورای ملی كه در ششم اسفند 1322 آغاز به كار كرده بود، خاتمه یافت.

 

21 اسفند 1296

با خروج نظامیان روس از نواحی شرقی ایران شهر مشهد به اشغال نظامیان انگلیسی درآمد.

يکشنبه 21/12/1390 - 11:57
طنز و سرگرمی
ماه تولد

فال روزانه -یکشنبه 21 اسفند 1390

بز

فال روز متولدین فروردین: وقتی که دوستان ما در ظاهر حامی‌و پشتیبان شما می‌شوند، شما نیز مثل آنها می‌شوید. علاوه بر این حس خوبی نسبت به آنها پیدا می‌کنید و می‌خواهید به هر صورت که شده کمکشان را جبران کنید. اگر بتوانید از هر نوع رابطه انرژی مثبت بگیرید ترکیب خیلی خوبی ایجاد کرده اید. ولی باید کنترل رویاها وتخیلات خود را در دست داشه باشید و بببنید چگونه می‌توانید آنچه در زندگی تان اتفاق می‌افتد را بهتر کنید.

گاو

فال روز متولدین اردیبهشت: شما امروز با برقرار کردن یک ارتباط عمیق با عقیده‌هایتان می‌توانید قدرت فوق العاده ای کسب کنید. اما اگر سعی کنید با تمرکز کردن بر روی هیجانات یک حادثه بیرونی انرژی تان را تقویت کنید، ناامید خواهید شد. وقتیکه شور و اشتیاقتان هم زمان با تغییر کردن مشکلات کمرنگ شد، در جستجوی پیدا کردن معنا در این موقعیت اخیر نباشید. فراموش نکنید ایمان شما الان ازتان محافظت خواهد کرد.

اردیبهشت
دوقلوها

فال روز متولدین خرداد: روشنایی‌های ماورایی بازگشته اند و خیلی خوب است که که نسبت به خود و برنامه‌هایتان مثبت اندیش باشید. انگار که یک زنجیره قوی شما را حمایت می‌کند و مانع دنبال کردن رویاهایتان و یا حتی فکر کردن به آروزهایتان می‌شود. شاید دوباره به این زودی چنین فرصتی نصیبتان نشود. پس تا آنجایی که می‌توانید از این موقعیت لذت ببرید، اما در نهایت نظرتان را در مورد جایی که می‌خواستید بروید عوض نکنید.

خرداد
خرچنگ

فال روز متولدین تیر: با وجود ونوس موفق که حالا دوباره به دهمین خانه تان یعنی خانه "شرایط" بازگشته است، شما ارتباط حرفه ای دوباره ای با کاری که قبلا انجام داده بودید برقرار کرده اید. اما حالا وقت این نیست که بر چیزهایی که قبلا به دست آورده بودید تکیه کنید. حتی اگر مسیر و راه شما خوب و مثبت باشد، با تنبلی کردن به هیچ چیزی نخواهید رسید!! الان باید خیلی تلاش کنید تا در آینده بتوانید نتایج مثبت و طولانی مدت آن را ببینید.

تیر
شیر

فال روز متولدین مرداد: شما امروز فکر شاد و روشنی دارید و بنابراین در پیدا کردن دوستهای جدید و تقویت کردن دوستی‌های کهنه اصلا نباید تعلل کنید! البته همه چیز بازی و تفریح نیست! اگر بخواهید به تمام وظایفتان برسید خیلی هم سرتان شلوغ خواهد بود. وقتی به کارهایتان می‌رسید خیلی خودتان را نگییرد! شما می‌توانید این کار را انجام دهید، اما همه وقتتان گرفته می‌شود.

مرداد

فال روز متولدین شهریور: امروز شما به اینکه جمله "همه چیز زیباست" اوضاع را خوب و روبراه می‌گرداند شک دارید. اگرچه این می‌تواند یک نوع پوشش و حفاظ موثر باشد، اما امکان دارد که دیدگاه‌های خود را از دست بدهید. به خاطر نگرانی برای هر چیزی که در حال تمام شدن است انرژی باارزشتان را هدر ندهید. فقط بدون هیچ قضاوتی تمرکز کنید. چند روز بعد شما باید توانایی این را داشته باشید که به عقب برگشته و همه چیز را با دید بهتری ببینید.

شهریور

ترازو

فال روز متولدین مهر: سیاره بخت شما یعنی ونوس دوباره به عقب برگشته، اما ارتباط زیبای آن با ژوپیتر کامکار بیشتر از قبل شما را برای این عقب گرد آماده می‌سازد. باهمه این احوال کنار آمدن با محدودیت‌ها هنوز سخت است، بنابراین شما اگر در برابر وسوسه آزادی‌های بیش از حد سر فرود بیاورید، امکان دارد تجربیات مثبتتان بیشتر تبدیل به افکار منفی بشوند. بعد از اینکه فکر کردید یک چیز کافی است و چیز دیگر خیلی زیاد است خیلی هوشیار و مواظب باشید و یادتان باشد که خودشناسی کلید رسیدن به موفقیت‌تان است.

مهر
عقرب

فال روز متولدین آبان: تمرکز کردن بر روی مقصد و هدف اغلب اوقات ساده ترین و منطقی ترین راه برای تبدیل کردن افکارتان به واقعیت است. اما امروز این کار راحت نیست، حتی اگر راه و مقصد شما روشن و واضح باشد. شما احتمالا در مسیر درست قرار گرفته اید و یک باد کیهانی قوی نیز به سمت هدف شما می‌وزد. اما شما حتی می‌توانید فراتر از موثرترین راه (و بعضی وقتها هم کسل کننده) برای انجام دادن یک کار حرکت کنید. عملکردهای بی فکر و آنی خیلی زود برایتان درسر درست می‌کند، پس همین حالا و قبل از اینکه دست به عمل بزنید خوب فکر کنید.

آبان

کماندار

فال روز متولدین آذر: امروز شما برای تمام کردن تمام کارهایتان به مشکل برمی‌خورید، چراکه در هر راهی که شما انتخاب می‌کنید با یک زنجیره از حوادث عجیب روبرو می‌شوید. طبیعتا شما در حالیکه به مسائل مهم تر و ضرب‌العجل رسیدگی می‌کنید، می‌توانید این مسائل استرس زا را به زمانهای دیگر موکول کنید. اما حالا که شما متوجه شده اید، جهان نیز بخشنده تر می‌شود، پس تسلیم نشوید. صبر و استقامت بزرگترین اسلحه شما در هنگام تلاش برای رسیدن به موفقیت است.

آذر
بز

فال روز متولدین دی: امروز شما در موقعیت دشواری قرار می‌گیرید و نمی‌دانید پیشنهاد تازه ای که بهتان شده را قبول کنید یا نه؟! ممکن است این پیشنهاد با برنامه‌های قبلی شما هماهنگ نشود. اما بهتر است فقط به این دلیل به پیشنهاد جواب منفی نداده و خیلی خوب در مورد آن فکر کنید. ذهن خودتان را محدود نکنید، چراکه هر نوع اطلاعات جدید ممکن است حقیقتی باشد که خیلی چیزها را تغییر دهد. پس قبل از اینکه جواب نهایی بدهید تمام گزینه ها را بررسی کنید.

دی
آبگیر

فال روز متولدین بهمن: امروز شما با اطمینان و اعتماد به نفس بیشتری با مردم برخورد می‌کنید. باوجود اینکه شما به خاطر ظاهر سرسختانه خود برجسته و مورد توجه شده اید، وقتی که حقایق واقعی بهتان گفته می‌شود، آماده اید که فکر خود را تغییر دهید. اما خوش بینی شما می‌تواند مانع و عامل باز دارنده ای برای افراد دیگر باشد و آنها از سهیم کردن شما در افکارشان پشیمان شوند. پس آگاهانه راه خود را هموار کنید تا بتوانید جایی برای ایجاد گفتگوهای واقعی و اگاهانه ایجاد کنید.

بهمن

دو ماهی که خلاف جهت هم شنامیکنند

فال روز متولدین اسفند: امروز انگار شما یک فرشته نگهبان دارید که ازتان حفاظت می‌کند! و حتی اگر در موقعیت خیلی دشواری قرار بگیرید خودش به نفع شما پادرمیانی می‌کند. امکان دارد مدتی با شرایط سختی روبرو شوید که تمام هم و غم تان شود، اما این سختی‌ها گذرا بوده و ذهن شما را باز و آماده می‌کنند. به چیزهایی که می‌دانستید شک نکنید. قضاوت درست و عقل سلیم شما در مسیر درست هدایتتان خواهد کرد.

اسفند
يکشنبه 21/12/1390 - 11:56
تاریخ

524پیش ازمیلاد:مصریان یونانی تبار و مورخان یهود عهد باستان روایات حبشی ها را درباره گفت و شنود نخستین سفیر ایران با امپراتور حبشه كه در سال 524 پیش از میلاد و نزدیك به نوروز ایرانیان (طبق محاسبات تقویمی تازه، مارس 524 پیش از میلاد) صورت گرفته بود این چنین نقل کرده اند كه بعدا در برخی کتابهای رومیان آمده است:

امپراتور حبشه كه برگزیده بزرگان این كشور بود از سفیر كامبیز (كامبوزیا، كمبوجیه، کبوجیه Cabudjia *) كه از مصر به حبشه (اتیوپی) فرستاده شده بود می پرسد كه ایرانیان در چه سنی می میرند، غذای اصلی آنان چیست و آدابشان كدام است؟.

سفیر پاسخ می دهد كه عمدتا تا هشتاد سالگی عمر می كنند و غذای اصلی ایشان عبارتست از: نان گندم، گوشت و میوه. آب، زمین و آتش را هم آلوده نمی سازند. اهورامزدا را كه خدای دانا، توانا و یگانه است پرستش می كنند؛ دروغ نمی گویند، كار بد نمی كنند و نیّت بد داشتن را گناه می دانند و با پوشش كامل و پاپوش (كفش) از خانه خارج می شوند، اسپ را دوست دارند و مانند ملل دیگر در مزرعه و باركشی مورد استفاده قرار نمی دهند و نسبت به سالخوردگان خود نهایت احترام را رعایت می كنند و از آنان به خاطر خدماتشان سپاسگزارند و هنگام دیدار، با بوسیدن دستشان ادای احترام می كنند.

امپراتور حبشه كه هدایای كامبیز پسر كوروش بزرگ را مقابل خود گذارده بود تا حاضران در مجلس مشاهده كنند سپس از سفیر ایران علت تصرف مصر را می پرسد كه سفیر پاسخ می دهد:

به این علت كه فراعنه به غیر مصری ها (به نوشته مورخان یهود ، نسبت به یهودیان ساكن مصر) ظلم می كردند.

امپراتور سئوال می كند كه چرا باید در كشور شما (ایران) سلطنت موروثی باشد، اگر پسر شاه دیوانه و یا افلیج باشد بازهم باید جانشین پدر شود؟، آیا این كار خطرناك نیست؟.

سفیر پاسخ می دهد كه بزرگان پارس حق دارند كه بیشتر وظایف چنین شاهی را به دست گیرند.


* «كبوجیه Cabudjia» نامی است كه در كتیبه داریوش ذكر شده است. یونانیان «كامبوزیا» و رومیان و به نقل از آنان اروپاییان امروز «كامبیز» می خوانند. وی پس از تصرف مصر به عنوان سرسلسله بیست و هفتم این كشور شناخته شده است.

 

342پیش ازمیلاد:آن دسته از «كشور ــ شهر» های یونانی كه از سوی فیلیپ دوم پادشاه مقدونیه تهدید می شدند در مارس 342 پیش از میلاد برای رفع خطر از خود به اردشیر سوم شاه ایران ار دودمان هخامنشی متوسل شدند و اردشیر در این زمینه به پادشاه مقدونیه اخطار داد و ضمن آن تهدید كرد كه اگر به این شهرهای كوچك كه خطری برای او ندارند و حاكمیت و استقلال دارند حمله نظامی برد، در این جنگ نابرابر، ایران به دفاع از این شهرها كه حق دارند راه خود را بروند خواهد پرداخت. این تهدید موثر واقع شد و فیلیپ دوم تا اردشیر سوم در قید حیات بود از تصرف بقیه این «كشور ــ شهرها» خودداری كرد. فیلیپ دوم (پدر اسكندر) قبل از مارس 342 پیش از میلاد چند شهر یونانی را متصرف شده بود.

 

604م:گریگوری یكم كه در «تاریخ عمومی» عنوان پاپ بزرگ دارد 12 مارس سال 604 میلادی درگذشت. وی كه از سوم سپتامبر سال 590 و در پنجاه سالگی به سمت پاپ انتخاب شده بود به دلیل پژوهش هایش و بحث با پیروان ادیان دیگر به «دیالوگوسDialogus» هم معروف است.

گریگوری یكم ـ متولد ایتالیا ـ برپایه تعالیم مسیح و نقل قولهای حواریون، هفت عمل را گناه بزرگ (كاردینال وایس Cardinal Vices = گناه كبیره) اعلام داشت و به كلیساها ابلاغ كرد تا ارتكاب آنها را نهی كنند. این هفت گناه عبارتند از: تكّبر ـ بخل و حسد ـ شكم پرستی ـ لاسیدن (لاستLust ـ نظر شهوانی داشتن) ـ خشم ـ آزمندی و طمع به مال دیگران ـ تنبلی و مفتخوری.

واتیكان 12 مارس 2008 به مناسبت سالگشت فوت گریگوری قدّیس (پاپ كبیر)، برپایه مطالعات وی و تفسیر آنها و تطبیق با دنیای معاصر (قرن 21) هفت گناه تازه بر آن «كاردینال وایس» ها اضافه كرد و عنوان آنها را «گناهان اجتماعی = Social Sins) گذارد كه می توان «مصرف مواد مخدر و اشتغال به آنها» را در صدر این گناهان تازه قرار داد. این نخستین بار است كه كلیسای كاتولیك مواد مخدر را رسما گناه اعلام می دارد و جریان را به كلیساهای سراسر جهان بخشنامه می كند تا روی آن موعظه كنند.

گناه تازه دیگر كه از این پس كاتولیكها نباید وارد آن شوند «جمع مال بیش از نیاز» و حرص زدن برای مال دنیویExcessive Wealth

است. می دانیم كه همانند اسلام، مذهب كاتولیك «كاپیتالیسم» را هیچگاه تایید نكرده است. كاپیتالیسم در غرب با پروتستانیسم به وجود آمد و با آن همزاد است.

آلوده ساختن محیط زیست نیز از جمله گناهان تازه است كه كاتولیكها نه تنها از ارتكاب آن نهی شده اند بلكه باید دیگران را هم تشویق به محافظت از محیط زیست كنند.

گناه تازه دیگر؛ دست زدن به اقدامی است كه فاصله (شكاف) انسانها از لحاظ ثروت را افزایش دهد و فاصله دارا از نادار را بیشتر كند Contributing to widening divide between rich and poor كه خلاف خواست خدا است.

همچنین، طبق اعلامیه جدید واتیكان كه اخلاقا برای هر كاتولیك لازم الرعایه است، یك كاتولیك اعم از اینكه تبعه معمولی باشد و یا رئیس دولت نباید در محیط خود و میان ملل دیگر دست بكاری زند كه فقر عمومی به وجود آورد و یا آن را افزایش دهدCreating poverty.

 

Gregory the Great


2004م: 12مارس 2004 «فین كارلینگ» داستان نگار بلند آوازه نروژی در 78 سالگی درگذشت. وی كار داستان نگاری را در سال 1949 با انتشار ناول «پل» و نمایشنامه «توپ كریستال» آغاز كرده بود و آخرین ناول او كه چند ماه پیش از درگذشتش منتشر شد «مدد رسانان كوچك» عنوان دارد.

معروفترین داستانهای كارلینگ « ... و ما هنوز انسان هستیم» است كه به چندین زبان ترجمه شده است. این داستان نگار سالها به نوعی بیماری صرع دچار بود و وضعیت خود را در اتوبیوگرافی اش به بهترین وجهی منعكس كرده است.


1209م:نظامی گنجوی (ابو محمد الیاس) كه در مارس 1209 میلادی (به نوشته بسیاری از موخان 12 مارس برابر 21 اسفند) دیده ازجهان فروبست شاعری داستانسرا و متخصص مثنوی داستانی بود. لیلی و مجنون، خسرو و شیرین، هفت پیكر و اسكندرنامه از جمله آثار این شاعر نامدار ایرانی هستند . وی که شهرت از شهر گنجه قفقاز برده مردی گوشه گیر بود كه امیران زمان خود را مدح نگفت. نظامی مدح شاهان، امیران و مقامات وقت را گفتن دروغ و چاپلوسی و نوعی گناه می دانست. وی در این زمینه گفته است:

چو نتوان راستی را درج كردن ـــــــــــ دروغی را چه (چرا) باید خرج كردن

این شعر گنجوی که به انگلیسی و زبانهای اروپایی دیگر ترجمه شده در مقدمه کتابهای درسی «خبرنویسی» درج شده و با استناد به آن به کسانی که بعدا «خبرنویس» می شوند گوشزد می شود که اگر نتوانند حقیقت یک رویداد را بنویسند بهتر است که از آن بگذرند تا مطلب نادرست و ناقص بنویسند و بخورد مخاطب دهند. مخاطب خریدار خبر است و نباید به او کم فروشی و بنجل فروشی کرد.

نظامی از زادگاه خود شهر گنجه، جز یك سفر به تبریز خارج نشد. داستانهای دوران ساسانیان زمینه ساز نظامی در تنظیم خسرو و شیرین و هفت پیكر (بهرام نامه) بوده اند. برای این كه بعدا به نظامی ایراد گرفته نشود كه چرا درباره اسكندر كه میهنش را اشغال نظامی كرد سخن گفته است، وی او را در كتاب خود به عنوان یك حكیم و مردی دانا توصیف كرده، نه یك فاتح نظامی.

 

1304ش:ایرج میرزا شاعر خوش ذوق و طنزسرا در این روز بسال 1304 (12 مارس 1926) در تهران در 54 سالگی درگذشت و مرگ او سكته اعلام شد. وی در عین حال یك شاهزاده قاجار بود.

 

ایرج میرزا

 

1702م:بانو الیزابت مالتElizabett Mallet روزنامه خود «The Daily Courant» را در مارس 1702 به توزیع داد. نخستین شماره آن تاریخ 11 مارس را دارد. صفحه اول این روزنامه یک ورقی، دو ستون داشت و اخبار و مقالات آن عمدتا درباره رویدادهای بین الملل بود. بانو مالت در روزنامه اش می نوشت که مسئول هرمقاله فردی است که آن را نوشته و نامش در بالا و یا پایین مقاله ذکر شده است و او فقط مسئول نوشته های بدون ذکر نام نویسنده (اخبار) است. این روزنامه منظما به مدت 33 سال منتشر و در سال 1735 با «سپکتیتورThe Spectator» ادغام شد. دفتر انتشار «دیلی کورنت» در خیابان فلیت استریت لندن (Fleet Street) واقع بود که بعدا و تا اوایل دهه یکم قرن 21 رسم و عادت شده بود که مقرّ روزنامه نگاری انگلستان (دفاتر جراید و خبرگزاری) در این خیابان باشد. برخی از مورخان «نویچ پستThe Nowich Post»را نخستین روزنامه انگلیسی معرفی کرده اند که در سال 1701 منتشر شده بود، ولی انتشار این روزنامه منظم نبود و چند شماره بیشتر منتشر نکرد و جریده نامنظم ـ در عرف ژورنالیسم، روزنامه محسوب نمی شود.

تاریخچه روزنامه نگاری به قرن یکم پیش از میلاد بازمی گردد که ژولیوس سزار امپراتور روم «Acta Diuma» را در شهر رم منتشر می کرد و آن را که مطالبش بر پوست و تخته چوب نوشته می شد در میدانهای شهر آویزان می کردند تا مردم باسواد بخوانند. اردشیر پاپکان در نیمه اول قرن سوم میلادی (طبق برخی نوشته ها؛ از سال 233 میلادی) کارهای دولت ایران را در «کارنامک» می نوشت تا بزرگان، مدیران و موبدان کشور آگاه شوند. دولت چین (دودمان «هان») در همان قرن و پنجاه سال پس از اردشیر، کار انتشار منظم «Tipao» حاوی کارهای روزمره دولت را آغاز کرد که چاپ بلوکی (مهر زنی با مرکب بر کاغذ) بود. می دانیم که چین مبتکر ساخت مرکب، کاغذ و چاپ بلوکی درجهان است. نخستین روزنامه عمومی جهان (جامع، بی طرف و حاوی انواع مطالب) از سال 1556 در جمهوری ونیز (بندری در ایتالیا) منتشر شد و چون به یک گازتا (سکه وقت جمهوری ونیز) بفروش می رفت به «Gazzetta» معروف شد و این واژه بتدریج وارد سایر زبانها و لغتنامه ها شده و مفهوم «روزنامه» پیداکرده است. پس از «ونیز»، یک آلمانی به نام یوهان کارولوسY. Carolus در سال 1605 در استراسبورگ به انتشار روزنامه دست زد. یک آلمانی دیگر در سال1609 روزنامه Avias را منتشر ساخت. هلندی ها در سال 1618 روزنامه Folio (با مطالب مجله ای) را چاپ کردند. فرانسه در سال 1631 لاگازتا را به توزیع داد و بعدا و تا سال 1645 پرتغال، اسپانیا و سوئد هم دارای روزنامه شدند. روزنامه سوئدی منتشره در سال 1645 هنوز بکار انتشار ادامه می دهد و اخیرا آنلاین شده است. انگلستان از سال 1701 و در حقیقت 1702 وارد عالم روزنامه نگاری شد و آمریکا از سال 1704 و در شهر بوستون.

با پیدایش رادیو از سومین دهه قرن بیستم، وضعیت روزنامه ها بهتر شد زیرا مردمی که اخباررا به صورت کوتاه از رادیو شنیده بودند برای کسب جزئیات به خرید روزنامه می پرداختند ولی با پیدایش تلویزیون (رسانه سمعی و بصری) قضیه برعکس شد و روزنامه ها برای ادامه بقاء به مقاله نویسی (نظر)، نگارش فیچر (گزارش توام با سابقه مطلب، جزئیات و ...) و مصاحبه های خیابانی (کسب نظر مردم پیرامون اقدامات، تصمیمات و حوادث روز) پرداختند، ولی بنظر می رسد که تلاش آنها از دهه یکم قرن 21 در رقابت با آنلاین ها و وبلاگ ها بی نتیجه بوده و تا ماه نهم سال 2009 سیزده درصد روزنامه ها تعطیل و یا آنلاینی شده اند. علت اصلی، طبق گزارش موسسه بررسی قضیه، عمدتا این بوده است که روزنامه نگاران ماهرتر وبلاگ نویس و یا جلب تلویزیونها شده اند و پیرامون رویدادها اظهار نظر می کنند و خبرنویسی روزنامه ها به دست هرکس که جویای کار بوده (صرف نظر از نوع تحصیلات و تجربه) افتاده و از قاعده و اصول خارج شده که بازگشتی است به مطوّل نویسی قرن نوزدهم که از حوصله مخاطب قرن 21 خارج است. بیشتر مخاطبان روزنامه ها از قرن نوزدهم از طبقه متوسط هرجامعه بوده اند.

 

1950م:«آخرین جنایت در كرملین» كتابی است 402 صفحه ای كه در پنجاهمین سال درگذشت استالین انتشاریافته است كه «تاریخدان روس ولادیمیر نائوموف» و «جاناتان برنت» پژوهشگر دانشگاه ییل آمریكا آن را برپایه یافته های خود از مطالعه اسناد دهه 1950 شوروی كه پس از فروپاشی این جماهیریه از طبقه بندی خارج شده اند برنگاشته اند. اسناد ارائه شده در این كتاب كه در مارس 2003 به توزیع داده شد فرضیه قتل استالین را تقویت كرده است. استالین پنجم مارس 1953 به سبب خونریزی مغزی و پس ازچهار روز اغماء درگذشت.

اسناد ارائه شده در این كتاب حكایت از این دارد كه استالین با «وارفارین» كه ماده ای بی رنگ و بی طعم و بی بو است مسموم شده بود. مولفان مدعی شده اند كه در ضیافت شام یکم مارس 1953 در كرملین، این ماده را به خورد استالین داده بودند كه نتیجه اش خونریزی مغزی او بود كه چهار روز بعد درگذشت. وارفارین كه در عین حال یك نوع مرگ موش است خون را سریعا و شدیدا رقیق می كند. در آن ضیافت «بریا» رئیس سازمانهای امنیت شوروی، مالنكوف، خروشچف و بولگانین اعضای دفتر سیاسی حزب كمونیست شوروی حضور داشتند. پس از مرگ استالین؛ مالنكوف، بولگانین و خروشچف یكی پس از دیگری برجای او نشستند و خروشچف نخستین مقامی بود كه به انتقاد علنی از استالین دست زد، او را تقبیح كرد و جنازه اش را كه در محفظه شیشه ای در آرامگاه لنین بود از اینجا خارج ساخت و در كنار دیوار كرملین به خاك سپرد. مولفان نوشته اند كه اگر همان دم [پس از وقوع سکته] استالین را كه به خونریزی مغزی دچار شده بود به بیمارستان رسانیده بودند نجات یافته بود، ولی كسی این كار را نكرد!.

به حدس مولفان، از میان این چهار تن [که در بالا، ذکر نام آنان رفت] احتمال قتل استالین به دست «بریا» بیشتر است زیرا كه او از طرح محرمانه استالین مبنی حمله اتمی غافلگیرانه به انگلستان و آمریكا اطلاع داشت و نگران نتایج آن بود؛ برای این كه در حمله اتمی متقابل آمریكا بیش از نیمی از نفوس شوروی نابود می شدند. هیچ كس جز «بریا» نمی دانست كه حمله اتمی غافلگیرانه نزدیك است و استالین منتظر رسیدن شمار بمب های اتمی شوروی به حد لازم است تا دستور انجام حمله را صادر کند. «بریا» می دانست كه خیال متلاشی شدن شوروی به دست آمریكا لحظه ای استالین را آرام نمی گذارد. استالین بارها گفته بود كه تا كاپیتالیسم آمریكا باقی باشد سوسیالیسم پیشرفت واقعی نخواهد داشت و مردم جهان در بدبختی ابدی غوطه ور خواهند بود. به نظراستالین، سران كاپیتالیسم آمریكا كمر به انشعاب و تضعیف و سپس فروپاشانیدن شوروی بسته بودند زیرا كه تا شوروی وجود می داشت كاپیتالیسم نمی توانست یکه تاز جهان شود و استثمار ادامه یابد.

مولفان این كتاب مدعی شده اند كه «بریا» بعدا نزد مولوتوف اعتراف ضمنی به قتل استالین كرده بود و گفته بود كه اگر استالین برای مدتی بیشتر زنده می ماند و در صدر دولت بود، زود و یا دیر همه اطرافیانش را نیست و نابود می ساخت. مولوتوف از طرح استالین درمورد حمله اتمی احتمالی به آمریکا آگاه بود.

این كتاب حاوی 20 صفحه گزارش پزشگی فوت استالین است. مولفان ابراز تعجب كرده اند كه چرا گزارش پزشكان در طول چهار روزی كه استالین در اغماء بود سه ماه بعد (در ژوئن 1953) تنظیم و به بایگانی داده شد و چرا وی پس از خونریزی مغزی دچار خونریزی معده هم شده بود كه این دو عارضه ارتباطی باهم ندارند.

مطالعه این كتاب ماجرای قتل نادرشاه پادشاه قرن هجدهم ایران زمین را در ذهن تداعی می كند. زیرا كه تنی چند از ژنرالهای او از ترس جان خود شبانه به خوابگاهش ریختند و اورا كشتند.

باید دانست كه نسبت به مرگ پی در پی دو رهبر دیگر شوروی در دهه 1980 ـ آندروپوف و چرننكو ـ که پس از برژنف و پیش از گورباچف، یکی پس از دیگری قدرت را به دست گرفته بودند نیز تردید هایی وارد آمده است. اشتباهات و یا تعمد گورباچف به فروپاشی بلوک شرق و اتحاد

 

استالین

 

1930م:گاندی مبارزه منفی خودرا (اصطلاحا: نافرمانی مدنی ـ بی اعتنایی آرام و بدون خشونت نسبت به تصمیم مقامات) برضد مالیات نمك كه از سوی حكومت انگلیسی هند [در آن زمان "هندوستان" زیرا که شبه قاره تجزیه نشده بود و پاکستان وجود نداشت] وضع شده بود از این روز در مارس 1930 آغاز کرد زیرا که آن را عادلانه نمی دانست، بعلاوه بدون حضور نمایندگان مردم هند تدوین شده بود. گاندی پیشاپیش هزاران تن از هندیان از منطقه احمد آباد پیاده عازم ساحل دریا در «دندی» شد تا دست به جمع آوری نمك از دریا بزنند و مردم آنرا با مالیات خریداری نكنند. این پیاده روی 480 كیلو متری 25 روز طول كشید و این جمعیت از ششم آوریل سرگرم جمع آوری نمك طعام از دریا شد كه پلیس انگلیسی هند بسیاری از معترضین از جمله «رام داس» پسر گاندی را دستگیر كرد و به زندان افكند.

حكومت انگلیسی هند بر هر 40 كیلو گرم نمك طعام یك روپیه مالیات وضع كرده بود كه وضع مالیات بر این كالا در هند سابقه نداشت و گاندی مبارزه منفی خود را بر ضد آن به آزمایش گذارد. این راهپیمایی نسبتا طولانی كه در سر راه، مردم به آن می پیوستند در عین حال كمك بزرگی به بیدار شدن ناسیونالیسم هندی از خواب طولانی خود بود.

 

مبارزه منفی گاندی بر ضد مالیات نمك

 

1947م:در چنین روزی در سال 1947 هری ترومن رئیس جمهور وقت آمریكا با یک پیشنهاد غیر منتظره به دستگاه قانونگزاری این كشور، سیاست خارجی آمریكا را در جهت تازه ای قرار داد كه در «تاریخ» به «دكترین ترومن» معروف شده است. او هنگام طرح پیشنهاد خود درجلسه كنگره ـ بدون ذكر نام شوروی ـ گفت كه این وظیفه دولت آمریكا باید بشود كه به كمك مللی كه از خارج و یا توسط اقلیت مسلح داخلی در معرض سلطه كمونیسم قراردارند بشتابد.

ترومن سپس وارد جزئیات شد و گفت كه دولت یونان در زیر حملات كمونیستهای مسلح این كشور كه از خارج كمك می شوند قرار دارد و افزود: تا پایان ماه قرار است نظامیان انگلیسی یونان را ترك گویند و اگر ما به كمك دولت این كشور نشتابیم، یونان به دست كمونیستها خواهد افتاد، و به همین گونه هم تركیه، و چنانچه این دو كشور به دست كمونیستها افتند همه منطقه مدیترانه و نیز خاورمیانه با منابع خود به میدان فعالیت عوامل مسکو تبدیل خواهند شد. ما از راههای مختلف کمک کردیم تا روسها ایران را تخلیه کنند و توطئه تجزیه این کشور باستانی خنثی شود ولی عوامل کمونیست [حزب توده] هنوز در آنجا فعالند. ایران نه تنها دروازه آسیای غربی بلکه کلید ورودی آسیای جنوبی است. این ملت از مرزهای شرقی هند تا ساحل شرقی مدیترانه نفوذ فرهنگی دارد. ترومن سپس درخواست تصویب یك كمك 400 میلیون دلاری برای یونان وتركیه كرد.

سخنرانی ترومن در جلسه کنگره طولانی بود و انعكاس وسیع سخنان او چنان ترسی در دل امریكاییان ایجاد كرد كه تا 40 سال و اندی مخالفتی با مبارزات پرهزینه این دولت با شوروی و كمونیسم نکردند که به «جنگ سرد» معروف است. این مبارزه، رسانه های آمریکارا در راستای سیاست های دولت قرارداد که ادامه این وضعیت، آنهارا در جایگاه سیاسی تازه ای قرارداده است [میدیاکراسی].

اعلام دكترین ترومن در 12 مارس 1947 فصل تازه ای را در تاریخ عمومی (جهان) بازکرد که ادامه دارد؛ پنج دهه اول آن مبارزه با كمونیسم بود و دوران ایجاد اتحادیه های نظامی برگرد شوروی و چین و رقابتهای این دو بلوک بایکدیگر. با فروپاشی داوطلبانه بلوک شوروی و دگرگونی سیاست های چین، دکترین ترومن تغییر چهره داده و در دو دهه گذشته، مبارزه با تروریسم (!) و گسترش سلاحهای كشتارجمعی و ... را عملا جانشین آن کرده اند و با استناد به آنها و بهانه های مربوط، تنها اتحادیه نظامی باقیمانده جهان [ناتو] را گسترش داده حوزه فعالیت آن را جهانی ساخته، فرماندهی نظامی خاورمیانه (به مرکزیت بحرین) بوجودآورده، با استقرار در عراق ناظر بر آسیای غربی شده، با ورود به افغانستان منطقه فرارود و پاکستان اتمی را زیر دندان قرارداده، نفوذ چین و هند به سوی غرب آسیا را کنترل کرده، به نام استقرار دمکراسی انقلاب نارنجی به راه انداخته و .... با اینکه «ناتو» سه جمهوری شوروی سابق [جمهوری های بالتیک] را به عضویت درآورده و آمریکا در قفقاز و قرقیزستان سابق شوروی نفوذ و حضور یافته از واکنش مسکو خبری نیست!.

 

Harry S. Truman


2003م:پس از یك دهه وقفه، دولت آمریكا دهم مارس 2003 رسما پیشنهاد لغو محدودیت ساخت سلاحهای كوچك اتمی را اعلام داشت كه مفسران، آن را یک عامل احتمالی دیگر برای از سرگیری مسابقات تسلیحاتی بیان کردند. طبق گزارش آن روز رسانه ها، دولت جورج دبلیو بوش تصمیم گرفته بود كه از سال میلادی 2004 دست به تولید مجدد «مینی نیوك» بزند و این نام به آن دسته از سلاحهای هسته ای اطلاق می شود كه قدرت انفجاری آنها زیر 5 هزار تن «تی ان تی» است. بمبی كه در اوت 1945 بر هیروشیمای ژاپن فروافكنده شد نزدیك به 20 هزار تن« تی ان تی» قدرت انفجار داشت.


2008م:به گزارش دهم مارس 2008 رسانه های آمریكا، «الیوت اسپیتسرEliot Spitzer» حقوقدان و فرماندار انتخابی ایالت 19 میلیونی و 141 هزار كیلومتر مربعی نیویورك سیزدهمین دولتمرد و سیاستمدار آن كشور بود که بر فهرست «جنجال سكس» اضافه شده بود. رسانه های آمریكا دهم و یازدهم مارس 2008 این گزارش را در صدر اخبار خود قرارداده و طبق روال، تا مدتی به این كار و پرداختن به گزارش های مربوط ادامه داده بودند. به نظر جامعه شناسان، تعقیب ژورنالیستیك این قبیل گزارش ها؛ اگر برای مقامات دیگر عبرت آموز واقع شود مفید خواهد بود. مرور زمان نشان داد که جنجال سکس پیرامون دولتمردان و سیاستمداران آمریکایی بعدا هم ادامه داشته است.

به گفته یك صاحبنظر كه اظهاراتش درباره «جنجال سكس»، دهم مارس 2008 منعكس شده بود، این وضعیت می رود تا فصلی از تاریخ ایالات متحده را تشكیل دهد. همه این مقامات آمریكایی كه اخیرا نامشان در ارتباط با سكس برده شده است؛ از سناتور، نماینده مجلس، فرماندار ایالت، شهردار تا یك مقام ارشد وزارت امور خارجه ـ اتفاقا از جمله كسانی بوده اند كه بیش از دیگران دم از تقبیح فعالیت های جنسی خارج از چارچوب خانواده را زده بودند و این قبیل اعمال را بكرّات محكوم كرده بودند و بیشترشان نیز جمهوریخواه (محافظه كار) و حامی تحكیم بنیاد خانواده بشمار می رفتند.

الیوت اسپیتسر (متولد دهم ژوئن 1959) كه خانواده اش از یهودیان اتریش بوده كه به آمریكا مهاجرت كردند سالها دادستان نیویورك و از مبارزان با فحشاء بود. وی كه از هاروارد دكترای حقوق گرفته است دهم مارس 2008 پس از انتشار ماجرا در رسانه ها، در كنار زنش «سیلدا» در برابر میكروفن قرار گرفت و بدون ردّ اتهام، از عمل خود ابراز تاسف كرد و گفت كه تاسف او بیشتر از این بابت است كه خودش ناقض ارزشهایی بوده است كه آنها را آموزش و ترویج می داد.

كشف این ماجرا نیز جالب و شنیدنی است. در آمریكا، سازمان مالیات بردرآمد از راههای مختلف و در صورت لزوم كنترل حسابهای بانكی، درآمد و هزینه افراد را زیر نظر می گیرد تا تقلبی روی نداده باشد. این اداره در بهار 2008 متوجه جا به جایی و برداشت های متعدد نقدی از حساب اسپیتسر می شود ـ (درآمریكا پرداختها، حتی اگر خیلی كوچك باشند با چك و یا كردیت كارت انجام می شود و حمل مبلغ قابل ملاحظه اسكناس به ندرت دیده شده است، و اسكناس معمولا توسط توریست ها كه حساب بانكی در آمریكا ندارند و یا در معاملات غیرقانونی از قبیل خرید و فروش مواد مخدّر بكار می رود). سازمان مالیات بردرآمد (آی. آر. اس= IRS) سوء ظن خود درباره برداشت های نقدی بزرگ از حسابهای الیوت اسپیتسر را با پلیس امنیت داخلی (اف.بی.آی) در میان می گذارد و پلیس حقیقت را كشف و متوجه می شود كه فرماندار نیویورك و مبارز شمار یك با فحشاء كه به «آقای تمیز و پاكیزه = Mr. Clean» هم شهرت داشته با داشتن همسر و سه دختر، مشتری یك مركز تامین و معرفی زن برای خوشگذرانی بوده و برای این كار حتی رنج سفر مكرر به شهر واشنگتن را برخود هموار می کرد. این مركز در زیر نام «كلوب ...» كار «كال ـ گرل» انجام می داد. الیوت در این کلوب به «مشتری شماره 9» شهرت داشت و مكالمه تلفنی دختری از اعضای این مركز به نام «كریستن (اشلی)» دست كم یك بار ضبط شده كه نگران بوده «الیوت» مایل به استفاده از وسیله جلوگیری از انتقال بیماری مقاربتی، هنگام انجام سكس نیست. پلیس مربوط جزئیات كار و حتی مبالغ خرج شده را به دست می آورد و ... كه رقم آن بیش از هشتاد هزار دلار بود! (درآمد الیوت در سال 2006 یك میلیون و نهصد هزار دلار گزارش شده، زیرا كه علاوه بر مواجب دولتی، دارای درآمد مستغلات است).

 

Eliot Spitzer و زنش Silda


1925: دكتر سون یات سن بنیاد گذار نظام جمهوری در چین در 58 سالگی در گذشت.

1938: شوشنیگ از صدر اعظمی اتریش كناره گیری كرد تا مانعی بر سر راه وحدت دو سرزمین آلمانی نژاد (آلمان و اتریش) باقی نباشد.

1941: قانون عاریه و كرایه (Lend - Lease) اسلحه از جانب آمریكا به كشورهایی كه با آلمان و ایتالیا در جنگ بودند به تصویب كنگره این كشور رسید. هنوز آمریكا وارد جنگ جهانی دوم نشده بود.

1942: ژنرال مك آرتور بر اثر فشار نیروهای ژاپنی، فیلیپین را ترك و به استرالیا رفت.

1957: اعلام شد كه 22 لشكر شوروی در آلمان شرقی مستقر هستند.

منبع:iranianshistoryonthisday.com

يکشنبه 21/12/1390 - 11:55
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته