• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 32
تعداد نظرات : 16
زمان آخرین مطلب : 3446روز قبل
خانواده
ویژگیهای فرزندان کارآمد: مایه زینت خانواده
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اللَّهُمَّ ... وَ زَیِّنْ بِهِمْ مَحْضَرِی‏(1) ... .(2)
خدایا به واسطه حضور فرزندان در پیش من، محضرم را زینت بخش.

(1): اگر فرزندان به واسطه صفات اخلاقی برجسته همانند آنچه امام زین العابدین علیه السلام در این دعا به آن تا اینجا اشاره فرمودند، چنان به کرامات ظاهری و باطنی رسیده باشند که دیگران از دیدن آنها لذت می برند و گاه با دیدن پدر و مادر آنها به ایشان به جهت تربیت چنین فرزندانی تبریک می گویند، قطعا اگر این فرزندان در حضور پدر و مادر باشند مایه زینت ایشان خواهند بود و پدر و مادر مخصوصا در حضور دیگران، وقتی فرزندانشان پیش آنها حضور دارند احساس سرافرازی و سربلندی می کنند برخلاف پدر و مادرهایی که فرزندان آنها مانند بقیه مردم زندگی عادی خود را دارند و به فکر دنیای خویش و اسباب بازیهای این دنیا هستند، چه برسد به فرزندانی که پدر و مادر از حضور آنها نه تنها احساس غرور و عزت که احساس شرمساری و شکست می کنند. 
(2): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
يکشنبه 2/9/1393 - 14:51
خانواده
ویژگیهای فرزندان کارآمد: هم کیفیت در تربیت و هم فرزند زیاد
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام:اللَّهُمَّ ... وَ كَثِّرْ بِهِمْ عَدَدِی(1) ... . (2)
خدایا تعداد مرا به واسطه فرزندان زیاد گردان.
          

(1): آنچه تا به حال ذکر شد و بعد از این نیز خواهد آمد در مورد کیفیت تربیت و راهبردها و ویژگیهایی که لازم است در مورد تربیت فرزند رعایت شود بود، اما در این قسمت حضرت در مورد کمیت نیز نظر خویش را ابراز می کنند که در عین حال که لازم است کیفیت در تربیت رعایت شود، کمیت و تعداد فرزندان نیز مهم است، البته طبیعی است که فرزندانی با چنین خصوصیات بارز تربیتی که از ابتدای دعا تا به حال بیان شده، هر چه تعداد آنها نیز بیشتر باشد قطعا در راه رشد و سعادت خانواده و جامعه خویش گام بر می دارند.
(2): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
شنبه 1/9/1393 - 15:28
خانواده
ویژگیهای فرزندان کارآمد: داشتن قدرت روحی و مهارت برطرف کردن مشکلات خانواده
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام:اللَّهُمَّ ... وَ أَقِمْ(1) بِهِمْ أَوَدِی‏(2) ... .(3)
خدایا ناهمواریهایی که در اثر فشار زندگی بر من وارد شده را به کمک فرزندان به اعتدال و تناسب برسان.
                                 

(1): «اقم» به معنای ایستادن همراه با تناسب می باشد یعنی همه اعضای بدن چون سالم و متناسب هستند و خستگی در آنها وجود ندارد شخص در کمال آرامش و وقار می تواند بایستد ولی اگر مثلا دچار خستگی باشد باز هم می ایستد منتها یا تکیه به جایی می دهد و یا کمرش خمیده است  و ...، پس در لغت عرب برای اینچنین ایستادنی معمولا از این واژه استفاده می کنند.
(2): در اثر انواع فشارها و مشکلاتی که در هر زندگیی می تواند وجود داشته باشد، اعتدال و تناسب یک خانواده یا اعضای آن ممکن است به هم بریزد و مثلا آنها را دچار برخی زودرنجیها، عدم تعادل در برخورد با اعضای خانواده و دیگران، پرخاشگری و بالاتر عدم رعایت آداب زندگی و غیره نماید از این رو وقتی به عنوان مثال پدر خانواده دچار این فشارها است، باید فرزندان این خلاها را با توانایی های کلامی و رفتاری و بدنی و مهارتی خود رفع کنند، از این رو فرزندان باید به چنین مهارتهایی و روحیاتی توسط پدر و مادر رسیده باشند که در مواقع لزوم با استقامت و تزریق نیروی خود بتوانند این گژیهای زندگی را برطرف نمایند، البته هم باید مهارت و توانایی داشت و هم قدرت روحی و معنوی بالا، بچه ای که آنقدر لوس و در دامن مواهب مادی آماده بزرگ شده، اگر به فرض مهارت و توانایی ظاهری داشته باشد، با دیدن مشکلات پدر و فشارهای او، همان اول پا به فرار می گذارد چه برسد به اینکه بایستد و بخواهد مشکل را برطرف کند.
(3): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
جمعه 30/8/1393 - 18:40
خانواده
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اللَّهُمَّ اشْدُدْ(1) بِهِمْ عَضُدِی‏(2) ... . (3)
خدایا نیرو و قدرت مرا به کمک فرزندان، شدت و صلابت بخش.

(1): «اشدد» به معنای چند برابر کردن و در عین حال استحکام بیشتری بخشیدن است، یعنی به کمک فرزندان نقاط قوت و قدرت خانواده چند برابر بیشتر گردد نه اینکه با وجود هر کدام، از نیرو و توان مادی و معنوی خانواده کاسته شود و خانواده را به سمت فساد و فقر بیشتر پیش ببرد، از این روست که باید پدر و مادر برای پرورش و تربیت چنین فرزندی در خانواده تلاش کنند که با تفریح و بازی و سفره های خوب و رفاه طلبی های روز افزون قطعا امید به تربیت چنین فرزندانی نیست، حداقل این است که مادر نقاط قوت و تواناییهای زنانه خود را به دختر خویش و پدر تواناییهای مردانه خویش را به پسرش منتقل کند و برای این کار باید فکر و مشورت و برنامه داشت و سختی کشید.
(2): «عضد» در لغت عرب به معنای بازو و کنایه از قدرت و قوت است.
(3): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
سه شنبه 27/8/1393 - 10:51
خانواده
اهداف و راهبردهای کلان تربیت: اهل موضع‌گیری نسبت به متجاوزین به حقوق خدا با دو نکته کلیدی
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اِلَهِی ... وَ اجْعَلْهُمْ ... وَ لِجَمِیعِ أَعْدَائِكَ(1) مُعَانِدِینَ(2) وَ مُبْغِضِینَ(3)، آمِینَ. (4)
اله و معبود من، فرزندان را نسبت به دشمنانت، اهل مخالفت از روی علم و اهل بغض نسبت به آنها قرار ده.
(1):  کلمه «اعدائک« از «عدو» گرفته شده و این کلمه در لغت عرب به معنای متجاوز به حقوق می باشد و دشمن نیز به همین جهت دشمن نامیده می شود. و طبیعتا هرچه کسی که به حقوقش تجاوز شده از مرتبت و عظمت بالاتری برخوردار باشد طبیعتا مجازات تجاوز کننده باید خوارکننده تر و کوبنده تر باشد.
(2): واژه «معاندین» از عناد گرفته شده و همان طور که در ترجمه آمده در لغت به معنای دشمنی و مخالفت از روی آگاهی است، چرا که دشمنی از روی جهل آثار ناگواری دارد که فعلا جای بسط آن نیست، به هر حال انسانهای کامل یعنی معصومین علیهم السلام از ما می خواهند که عناد ما حتی نسبت به دشمنان خداوند از روی علم و آگاهی باشد تا مخالفت با دشمن خدا نیز با ابزار و همینطور محتوای بجا و درست انجام گیرد.
(3): نسبت به دشمن علاوه بر مخالفت از روی آگاهی، باید بغض درونی نیز داشت تا این مخالفت تبدیل به یک مخالفت فصلی و مقطعی نشود به تعبیر دیگر مخالفت با دشمنان خدای متعال باید مرکب از دو عنصر اساسی باشد یکی علم و آگاهی و دیگر بغض درونی و ترکیب این دو است که دشمن را به سرعت از ریشه و اساس قطع خواهد کرد، بغض نباشد مخالفتها بی مایه است و علم و آگاهی نباشد، مخالفتها متحجرانه و کورکورانه خواهد شد و چه بسا دشمن را بارورتر هم بکند و خیلی از کارهای بغض آلود تکفیریون و داعشی ها به جهت عکس العملی است که در قبال رفتارها و اعمال نابخردانه و دور از علم و آگاهی عده ای از کسانی است که خود را شیعه و محب و پیرو اهل بیت می دانند.
(4): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
شنبه 24/8/1393 - 21:18
خانواده
اهداف و راهبردهای کلان تربیت: محب و عملگرای دلسوز اولیای الهی
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اِلَهِی ... وَ اجْعَلْهُمْ ... وَ لِأَوْلِیَائِكَ(1) مُحِبِّینَ مُنَاصِحِین‏(2). (3)
اله و معبود من، فرزندان را نسبت به نزدیکان درگاهت، دوستدار خیرخواه در عمل و گفتار قرار ده.

(1): قرب و نزدیکی یکی از معانیی است که برای واژه ولی که جمعش کلمه اولیاء می باشد، گفته شده، که به دلالت سیاق، کلام حضرت نیز ناظر به همین معنا از واژه اولیاء است یعنی معنای آن نزدیکان و اقرابای خداوند که اعم از معصومین علیهم السلام است می باشد گرچه معصومین علیهم السلام مصداقهای کامل این واژه می باشند ولی این واژه شامل سایر کسانی که در عقیده و عمل تابع کامل دستورات خدای متعال هستند نیز می شود که در هر دورانی از زمانهای حیات بشری می توانند وجود داشته باشند، یعنی حتی دوران ما بین حضرت آدم علیه السلام  و حضرت رسول (ص).
(2): دوست داران اولیای الهی درجات محبتشان به اولیاء الهی یکی نیست تا جایی که شاید بتوان گفت به تعداد هر فردی درجه ای از محبت وجود دارد چرا که محبت و عشق ورزیدن جایگاه واقعیش در روح انسان است و طبیعتا ما دسترسی به روح افراد نداریم که بتوانیم میزان و غلظت محبتشان را ببینیم ولی میزان آنرا می توان در گفتار و عمل افراد تا حدی مشاهده کرد و در اینجا امام سجاد علیه السلام آن مقدار محبت و عشقی را از خداوند برای فرزندانشان طلب می کنند و خود نیز در جهت بارور کردن این عشق در فرزندانشان تلاش می کنند که آن محبت منجر به مناصحه شود و مراد از آن همانطور که در کتب لغت عرب آمده انجام کاری در حد توان برای شخصی به صورت خالص و پاک و از سر دلسوزی است، بنابراین محبتی که منجر به این نوع رفتار نشود از نظر امام سجاد علیه السلام فایده ای بر آن مترتب نیست درست مانند افرادی که می گویند محبت داریم و ما نیز منکر این محبت نیستیم ولی دیگر تابع رفتاری که اهل بیت که کاملترین مصداق نزدیکان خدای متعال هستند، می گویند نمی باشند به عبارت دیگر محبتشان آن قدر نیست که تابع حجاب زینب کبری سلام الله علیها باشند چه برسد به اینکه دنبال با حیا کردن بقیه یعنی رفتار ناصحانه که یک درجه بالاتر است باشند.  
(3): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
چهارشنبه 21/8/1393 - 19:31
خانواده
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اِلَهِی ... وَ اجْعَلْهُمْ أَبْرَاراً(1) أَتْقِیَاءَ(2) بُصَرَاءَ(3) سَامِعِینَ مُطِیعِینَ(4) لَك‏ ... . (5)

اله و معبود من، فرزندان را اهل اطاعت از روی صدق، خود نگهدار، اهل ارزیابی همه جانبه، اهل گوش دادن و عمل کردن نسبت به سخنانت قرار ده.

(1): ابرار جمع کلمه «بر» می باشد که معنای آن نیکی کردن از روی صدق می باشد، به این معنا که با دستت چیزی به دیگری بدهی ولی در دل احساس کنی که چیزی از اموالت کم شد بلکه چیزی بدهی و شاد باشی که خداوند از این کار تو خشنود است، بنابراین پایین تر از این حالت داخل در گروه ابرار نیست بنابراین حتی شهید، زمانی از ابرار به حساب می آید و داخل در این دسته می شود که مانند سید الشهداء علیه السلام راضی به قضای الهی و خشنودی خداوند باشد « رِضاً بِقَضائِكَ وَ تَسْلیماً لَامْرِكَ، لا مَعْبودَ سِواكَ یا غِیاثَ الْمُسْتَغیثین‏»، البته گرچه همه آنهایی که در گروه ابرار داخل می شوند دارای درجات و مقامات و امکانات بهشتی یکسانی نیستند و البته سید الشهداء بالاترین رتبه آنرا دارا هستند.
(2): واژه اتقیاء از کلمه «وقی» گرفته شده که مفهوم آن خودداری و پرهیز درونی و بیرونی است و آنکس که در درون اراده ای قوی دارد و آنرا پرورش داده و با تخیلات فاسد سریعا فرو نمی ریزد و این حالت خودداری درونی یک حالت و ثابت و پایدار در شخصیت او شده را می توان گفت که وارد گروه اتقیاء شده است، نه اینکه ساعتی در دسته بی حجابان است و ساعتی در حرم امام هشتمی که امر به حجاب کرده.
(3): خیلی سعی کردم که در فارسی واژه ای همسان بصیرت در عربی پیدا کنم که نتوانستم بنابراین این کلمات را «اهل ارزیابی همه جانبه» که باز هم ناتوان از رساندن مفهوم آن است را نوشتم، اما خیلی کوتاه اشاره کنم که بصیرت صرف نگاه کردن شناسنامه ای به یک پدیده نیست و اینکه مثلا بدانیم این حزب سیاسی نامش چیست، چگونه شکل گرفت، برنامه ها و اهدافش چیست که همه اینها خوب است ولی مهمتر از همه این موارد و قبل از اینها، شناخت معیارها و ملاکهای خداوند و دین خدا در تقسیم بندی افراد و جریانها و شناخت آن زمینه ها و خصوصیاتی است که افراد اعمالشان را بر اساس آنها شکل می دهند، که برای شناخت این ملاکها و معیارها راهی جز فهم قرآن و روایات نیست.
(4): کسی که گوشش در و دروازه است، حرم می رود ولی دروغ می گوید با نامحرم می خندد و غیبت می کند و تهمت می زند و قضاوت بیجا در مورد آدمها و مسائل کشور می کند و حجاب ندارد. نذری می دهد و  اسراف می کند و اهل تجملات است و ... ، مشخص است که نمی تواند مقامات انسانی را طی کند، بلکه باید هم گوش کرد و اطاعت. 
دوشنبه 19/8/1393 - 20:55
خانواده
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اِلَهِی ... وَ أَدْرِرْ(1) لِی(2) وَ عَلَى یَدِی(3) أَرْزَاقَهُم‏ ... . (4)
اله و معبود من، روزی فرزندان را کثیر و همیشگی به گونه ای که به نفع من  باشد و بر دستان من، جاری ساز. 

(1): این واژه در مواقعی به کار می رود که گوینده در صدد رساندن معنای کثرت و فراوانی و دوام در مفهومی که می خواهد به کار ببرد، باشد و در اینجا نیز حضرت در مقام دعا و درخواست روزی برای فرزندان از خداوند متعال حداکثر را طلب می کنند و کسی هم جز خداوند متعال نمی تواند درخواستی با این خصوصیات که حضرت دارند را برآورده کند.
(2): روزی کثیر و همیشگی می تواند موجب طغیان آدمی نیز گردد کما اینکه اکثرا انسانها اینگونه هستند و مال زیاد که یکی از مصادیق روزی است، نه تنها عقل و تواضع و شجاعت و صبر و توکل و ده ها خصلت انسانی دیگر را در آنها رشد نداده که سبب سقوط آنها نیز شده، از این رو امام علیه السلام از کلمه (لی) که معنایش به نفع و صلاح باشد استفاده کرده اند یعنی خدایا روزی کثیری به من بده که موجب رشد انسانی من شود نه سبب طغیان من و فرزندانم.
(3): روزی انسان از طریق انسانها یا واسطه های مختلف می تواند به دستش برسد که طبیعتا هر کسی با انگیزه ها و نیت های مختلف چه از نوع الهی آن و یا شیطانی می تواند چیزی را به کسی بدهد و در مقابلش چیزی بخواهد و یا نخواهد به همین جهت حضرت از خدا می خواهند که واسطه این رساندن روزی خودشان یعنی پدر خانواده باشد که این مسئله از جنبه های مختلف و تاثیرگذاری بر فرزندان قابل بررسی است.
بنابراین جز خدای متعال نمی تواند این مسیر طولانی و سخت و پیچیده را یعنی رساندن و برآورده کردن روزی فرزندان را در طول این چندین سال آنهم با این خصوصیاتی که مدنظر امام(ع) در این دعا بود را برآورده کند؛
-روزی کثرت و دوام داشته باشد
-روزی در جهت رشد فرزندان و خانواده باشد
-واسطه رساندن این روزی پدر باشد
چرا که در طول این مدت عوامل متعدد محیطی در زندگی انسان وجود دارد که مانع رسیدن نیازهای یک خانواده از بیماری گرفته تا گرانی و نا امنی و سایر عوامل دیگر، خواهد شد.
(4): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
دوشنبه 19/8/1393 - 10:11
اهل بیت
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: وَ عَافِهِمْ(1) فِی أَنْفُسِهِمْ(2) وَ فِی جَوَارِحِهِمْ(3) وَ فِی كُلِّ مَا عُنِیتُ بِهِ مِنْ أَمْرِهِم(4) ... .(5)
اله و معبود من، نفوس فرزندان و اعضای بدن فرزندان که دائما وسیله کسب خیر و شر هستند و هر آنچه که از امورات ایشان که مدنظر هست را عافیت بخش.

این جملات یکی از با ظرافت ترین جملات امام علیه السلام در این دعا می باشد.
(1): واژه عافیت با توجه به کلمه ای که در کنار آن می آید معنا پیدا می کند و بر خلاف آنچه در میان مردم عمومیت پیدا کرده که گمان می کنند معنای آن سلامتی در جسم است، در زبان عربی معنای بسیاری عامی دارد مثلا گاهی به معنای گذشت و بخشیدن است و گاهی به معنای سلامتی جسمی است.
(2): عافیت در نفس یعنی اینکه خداوند با دست قدرت خویش زمینه پاک شدن نفس و شخصیت فرزندان ما را از صفات بد اخلاقی مانند درویی، پررویی، سبک سری، خیرگی، جلوه گری و بی حیایی و ده ها مرض اخلاقی دیگر، فراهم آورد.
(3): در زبان عرب وقتی از اعضای بدن از این حیث که وسیله انجام دادن افعال و کارها چه خیر باشد و چه شر، چه درست باشد و چه غلط، می خواهد نام ببرد از تعبیر جوارح استفاده می کند یعنی وسیله کسب خیر و شر.
حال در اینجا امام از خداوند در خواست می کنند که اندام فرزندان از دست و پا و چشم و گوش گرفته تا اندام دیگر از کسب گناهان در امان باشند و خداوند زمینه این عافیت را در مورد اندام ایشان فراهم کند، مثلا دوستانی که فرزندان را دعوت به کارهای غیر اخلاقی می کنند از فرزندانش دور بدارد.
(4): و خلاصه در همه اموراتی که مدنظر می باشد مانند مشکلات و آسیبهایی که در طول دوران زندگی با آن مواجه خواهند شد، امام از خداوند می خواهد که این مشکلات را با عافیت بگذراند و یا اساسا برخی مصائب و مشکلات را از مقابل او رفع کند و زمینه بوجود آمدنش را برطرف کند.
پس کارهایی که زمینه این عافیتها را بوجود می آورد انجام دهیم و از خداوند در نمازها و حرم امامان معصوم و مواضع استجابت دعا، بخواهیم که این زمینه ها را فراهم کند.
 (5): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
پنج شنبه 10/7/1393 - 15:31
خانواده

حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام : اِلَهِی ... وَ أَصِحَّ لِی أَبْدَانَهُمْ(1) وَ أَدْیَانَهُمْ(2) وَ أَخْلَاقَهُم(3) ... .(4)
اله و معبود من، تن و بدن، دین و اخلاق فرزندانم را صحت بخش.

    


(1): بدنی صحت دارد که از نقص جسمی و بیماری عاری باشد.
(2): دینی صحیح است که هیچ باطلی در آن نباشد و ملاک این عدم بطلان نیز در آن است که مورد تایید خداوند باشد، تایید خداوند نیز بر اساس استدلالاتی که در بحثهای مربوطه وجود دارد فقط منحصر در قرائت شیعیان دوازده امامی از دین است، این می تواند معنای اصلی در صحت دین باشد و می شود مراد از صحت در دین، عاری بودن دین داری فرد از فهم های ناقص و متحجرانه و یا عمل کردن و معتقد بودن به برخی از دستورات دینی باشد.
(3): خلق و خوی همراه با نرمش و عطوفت و اصالت دادن به جذب نه دفع افراد نیز می تواند تعبیری برای صحت در اخلاق فرد باشد، کسی که خلق و خوی خشنی داشته باشد نمی تواند دستورات متنوع دینی را که ساختمانش صرفا با خلق و خوی سالم طراحی گردیده است را برتابد، از این رو خلق مریض ناچارا برخی از دستورات دین را قبول می کند و یا همان ها را با تفسیری خاص دریافت می کند مانند سکولارها و لیبرالهای ظاهرا مسلمان و داعشی ها و تکفیریها و کلا انسان هایی که به تعبیر قرآن کریم نومن ببعض و نکفر ببعض هستند.
إِنَّ الَّذینَ یَكْفُرُونَ بِاللَّهِ وَ رُسُلِهِ وَ یُریدُونَ أَنْ یُفَرِّقُوا بَیْنَ اللَّهِ وَ رُسُلِهِ وَ یَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ‏ وَ نَكْفُرُ بِبَعْضٍ‏ وَ یُریدُونَ أَنْ یَتَّخِذُوا بَیْنَ ذلِكَ سَبیلا / نساء: 150
كسانى كه به خدا و پیامبرانش كفر مى‏ورزند، و مى‏خواهند میان خدا و پیامبران او جدایى اندازند، و مى‏گویند: «ما به بعضى ایمان داریم و بعضى را انكار مى‏كنیم» و مى‏خواهند میان این [دو]، راهى براى خود اختیار كنند.
و در نهایت اینکه دین صحیح و کامل با بدن سالم دست یافتنی تر است انسانی که دچار مریضی است فکرش برای دریافت مفاهیم دقیق دینی درست کار نمی کند. پس این سه مورد یعنی خلق و خو و دین و بدن صحیح و سالم با هم نهایت ارتباط را دارند و بستری محکم برای تربیت را می سازند.
(4): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.

دوشنبه 3/6/1393 - 13:6
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته