تبیان، دستیار زندگی
سریال «جاده قدیم» که از هفته پیش روی آنتن رفته از جمله سریال هایی است که در دوره مدیریت قبلی تلویزیون به محاق رفت. این اتفاق درست در آستانه پخش سریال رخ داد و کسی هم نگفت واقعا مشکل آن چیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جاده قدیم ، لهجه و باقی ماجرا


سریال «جاده قدیم» که از هفته پیش روی آنتن رفته از جمله سریال هایی است که در دوره مدیریت قبلی تلویزیون به محاق رفت. این اتفاق درست در آستانه پخش سریال رخ داد و کسی هم نگفت واقعا مشکل آن چیست.

جاده قدیم

در آن برهه شایعاتی درباره توقیف سریال رسانه ای شد که یکی از آن ها به لهجه بازیگران برمی گشت. سازندگان اما تاکید داشتند لهجه سریال «من در آوری» است و به منطقه ای خاص اشاره ندارد. به هر حال همانطور که «جاده قدیم» به یک باره اجازه پخش نیافت ، از هفته پیش بی مقدمه روی آنتن رفته. حالا تهیه‌کننده آن تأکید دارد: ما هیچ تغییری در لهجه سریال «جاده قدیم» ندادیم چرا که لهجه این مجموعه متعلق به هیچ کجا نیست.
علی تقی‌پور درباره تأخیر در پخش سریال «جاده قدیم» به دلیل مشکلات لهجه‌ای توضیح داد: با توجه به اینکه می‌دانستیم استفاده از لهجه در تلویزیون با محدودیت مواجه است، تمام سعی و تلاشمان را کردیم تا از یک لهجه بدیع استفاده کنیم که متعلق به هیچ کجا نباشد اما متأسفانه کسانی درباره لهجه این سریال قضاوت کردند که شناخت تخصصی روی لهجه و آواها نداشتند؛ چرا که این لهجه مربوط به هیچ شهر و شهرستانی نیست.وی در ادامه همین مطلب یادآور شد: ما روی استفاده از لهجه در سریال «جاده قدیم» دقت بالایی داشتیم ولی واقعیت این است که افرادی از سر عدم تخصص درباره‌ی لهجه کار اظهار نظر کردند؛ این در حالی است که ما با یک رسانه طرف هستیم و با یک احساس طرف نیستیم و باید منطقی و تخصصی برخورد کنیم.
تهیه‌کننده «جاده قدیم» همچنین تصریح کرد: وقتی کار حرفه‌ای انجام می‌دهیم نباید احساس‌ و علایق شخصی‌مان را در کار دخیل کنیم. ما در لهجه «جاده قدیم» هیچ تغییری ندادیم؛ ضمن اینکه معاون سیما حمایت خیلی زیادی از این مجموعه داشت. در حال حاضر هم «جاده قدیم» روی آنتن شبکه یک است و همه می‌پرسند این لهجه متعلق به کجاست؟
تقی‌پور در ادامه صحبت‌هایش به رویکرد سریال کمدی «جاده قدیم» که با بازی شهرام حقیقت‌دوست و یکتا ناصر همراه است، اشاره کرد و یادآور شد: از همان ابتدا برای ساخت «جاده قدیم» به گونه‌ای آغاز کردیم که یک کار مفرحی داشته باشیم که برای مخاطب جذاب باشد و با سریال ارتباط برقرار کند و در عین حال از تماشای آن لذت ببرد.

ما در لهجه «جاده قدیم» هیچ تغییری ندادیم؛ ضمن اینکه معاون سیما حمایت خیلی زیادی از این مجموعه داشت. در حال حاضر هم «جاده قدیم» روی آنتن شبکه یک است و همه می‌پرسند این لهجه متعلق به کجاست؟

تجربه طنزی متفاوت
از آن سو یکتا ناصر بازیگر «جاده قدیم» از رفع توقیف سریال خوشحال است و از این تجربه بشدت دفاع می کند:« من و همه بازیگران در این مجموعه طنز متفاوتی را تجربه کردیم و فکر می‌کنم هنگام پخش این مجموعه بینندگان هم تایید کنند که این سریال حاوی طنزی متفاوت از سایر سریال‌هاست.»یکتا ناصر افزود: کار با آقای بهرامیان و گروه سازنده مسلما تجربه جدیدی بود و از همکاری با ایشان خیلی خرسندم.او ادامه داد: داستان این سریال موضوع مهاجرت از نقاط مختلف کشور به پایتخت را روایت می‌کند که کوچ یک تازه عروس و دامادی به نام نعمت و زینت، یکی از لایه‌های پنهان این پدیده اجتماعی و مشکلات پیرامون آن‌را به تصویر کشیده است، بدون اینکه آنها از شرایط اجتماعی و رسم و رسوم زندگی شهری اطلاعی داشته باشند. همین تفاوت عدم آگاهی از آداب زندگی شهری، اتفاقاتی طنز را در سریال«جاده قدیم» رقم می‌زند که برای بینندگان حتما جالب خواهد بود.بازیگر مجموعه تلویزیونی «دختران حوا» اظهار کرد: جالب است که هیچکدام از بازیگران در این سریال، هیچ حرکت و کار طنز انجام نمی‌دهند بلکه این موقعیت است که طنز را در سریال ایجاد می‌کند. در خیلی از سکانس ها برای ما که بازیگر بودیم شاید موقعیت تراژدی بود، ولی شاید همین صحنه برای بیننده طنز به نظر برسد این هم از ویژگی های سریال جاده قدیم است.
ایفاگر کاراکتر زینت با اشاره به اینکه تصویربرداری این مجموعه تلویزیونی حدود پنج ماه به طول انجامید تصریح کرد: با توجه به اینکه مدت زیادی از ساخت این سریال گذشته شاید نتوانم بگویم از کدام سکانس بیشتر رضایت دارم ولی در مجموع لحظات زیادی در این سریال بود که از تجربه کردن آن لذت بردم که یکی از آنها فضایی از طنز بود که تاکنون آن را تجربه نکرده بودم و باید اذعان کنم که در سریال جاده قدیم با چالش جدید روبرو شدم و الان خیلی دوست دارم خودم را در قاب تلویزیون ببینم که چگونه در این کار محک خوردم.یکتا ناصر ادامه داد: بیشتر لوکیشن‌ها در تهران بود و ما کمتر فضای داخلی داشتیم اکثر صحنه‌ها در خارج از خانه و فضاهای پوشیده تصویربرداری شد.
جاده قدیم

برای اینکه حقوق ندهند نقشمان را نیز حذف کردند  
آنا نعمتی دیگر بازیگر «جاده قدیم» درباره نقشش این طور توضیح داده: من یک قسمت مهمان گروه بودم و بازی‌ام در این کار چند روز بیشتر طول نکشید. به خاطر بهرام بهرامیان هم بود که حاضر شدم در این سریال باشم و از قصه سریال تنها همین را می‌دانم که سه نفر دنبال گاوشان هستند و هر بار اتفاقات جدیدی در مسیر پیدا کردن گاو برایشان رخ می‌دهد.وی افزود: معمولا آثار بهرامیان مخاطبان خودش را داشته و دارد. او کارگردانی با ویژگی‌های خاص خودش است. اما بعد از مشکلاتی که برای شبکه‌های تلویزیون رخ داده، مردم از رسانه ملی دور شده‌اند و سریال‌ها را دنبال نمی‌کنند. این موضوع از ضعف فیلمنامه و موارد دیگر سرچشمه گرفته است. این بازیگر با ابراز امیدواری از اینکه با حضور کارگردانان موفقی که مخاطب را می‌شناسند این اوضاع بهبود پیدا کند، تأکید کرد: اینگونه شاید مخاطبانی که با تلویزیون قهر کرده‌اند، دوباره پای این رسانه بنشینند. «جاده قدیم» یک کار طنز موقعیت است و می‌تواند مخاطبان بسیاری را به خود جذب کند. به ویژه که هنرپیشه‌های تئاتری درجه یکی در آن بازی می‌کنند. قدری تبلیغات و اطلاع رسانی کمک می‌کند مخاطبان این سریال بیشتر شوند.
نعمتی درباره گزیده کاری‌اش در تلویزیون، تصریح کرد: این موضوع به خاطر عدم پرداخت دستمزدها و لغو قراردادها است. مثلا در «کلاه پهلوی» قرارداد ما تمدید نشد و آقای تخت‌کشیان دستمزد چندساله مرا پرداخت نکرد. سیدضیاءالدین دری هم نقشم را در این سریال حذف کرد. از همین رو تصمیم گرفتم به هیچ وجه با تلویزیون کار نکنم. من به خاطر «کلاه پهلوی» شکایت کردم و حتی به آقای فرجی مدیر وقت شبکه یک هم اطلاع دادم اما متاسفانه یا خوشبختانه خود فرجی در آن پروژه، مدیر ناظر بود و هیچ کاری برای ما انجام نداد. اینگونه دستمزد چند ساله برخی از بازیگران آن پروژه که در زمستان و تابستان در شهرک سینمایی غزالی کار کرده بودند از بین رفت. برای اینکه حقوقمان را ندهند نقشمان را نیز حذف کردند و قراردادمان لغو شد.
نعمتی تأکید کرد: من فقط از آنجایی که با آقای بهرامیان «آل» را کار کرده بودم و این تجربه خوشایند را دوست داشتم، یک بار دیگر به خاطر او آمدم و در یک قسمت سریال بازی کردم.


فرآوری: منیژه خسروی
بخش سینما و تلویزیون تبیان


منابع: ایسنا ، مهر