تبیان، دستیار زندگی
جشن سینمای ایران از دیروز آغاز شد و دست اندركاران سینمای ایران در این جشن پرشكوه حاصل یك سال تلاش خود را به داوری گذاشتند. جشنواره فیلم فجر كه مهمترین رویداد سینمای ایران است امسال 10 روز زودتر برگزار می شود و قبل از فرا رسی...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

همه چیز در باره فیلم های بیست و چهارمین جشنواره


جشن سینمای ایران از دیروز آغاز شد و دست اندركاران سینمای ایران در این جشن پرشكوه حاصل یك سال تلاش خود را به داوری گذاشتند.

جشنواره فیلم فجر كه مهمترین رویداد سینمای ایران است امسال 10 روز زودتر برگزار می شود و قبل از فرا رسیدن ماه محرم به كار خود پایان می دهد. حضور گسترده نسل جوان فیلم ساز، تنوع موضوع، افزایش تعداد فیلم ها و... از ویژگی های امسال جشنواره فیلم فجر است.

پركارترین بازیگران

رضا كیانیان، هانیه توسلی و نیكو خردمند هر یك با داشتن سه فیلم در بخش مسابقه بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر، پُركارترین بازیگران این دوره از جشنواره فیلم فجر محسوب می شوند.

رضا كیانیان با سه فیلم «كارگران مشغول كارند»، «زاگرس» و «باغ فردوس 5 بعداز ظهر» در این بخش حضور دارد وتوسلی نیز با سه فیلم «عصر جمعه» ، «كافه ستاره» و «زمان می ایستد» در جشنواره حاضر خواهد بود.

ضمن این كه این دو، فیلم های «اسب» و «یك شب» را هم در بخش های دیگر جشنواره فیلم فجر خواهند داشت.

نیكو خردمند هم پس از سال ها كم كاری امسال با فیلم های «پرونده هاوانا» ، «كافه ستاره» و «چند می گیری گریه كنی» در جشنواره حضور دارد.

از دیگر بازیگران پركار جشنواره امسال می توان به امین حیایی و نیكی كریمی اشاره كرد.

حیایی تنها فیلم «ستاره ها جلد یك» را در بخش مسابقه دارد و دو جلد دیگر ستاره ها به همراه «شام عروسی» و «مواجهه» از دیگر فیلم های این بازیگر است كه در بخش میهمان به نمایش درمی آید.

نیكی كریمی نیز با «پرونده هاوانا» در بخش مسابقه حاضر خواهد بود و «ستاره ها جلد دو» ، «مواجهه» و «شام عروسی» فیلم های دیگر او هستند كه در بخش میهمان به نمایش درخواهد آمد.

ضمن این كه فیلم «یك شب» اولین ساخته بلند كریمی در بخش جشنواره جشنواره ها نمایش داده خواهد شد. در این دوره جشنواره فیلم فجر، بازیگرانی هم با دو فیلم در بخش مسابقه حضور دارند كه از میان آنها می توان به لادن مستوفی ( شب بخیر فرمانده و باغ فردوس 5 بعد ازظهر)، پروانه معصومی (سفر به هیدالو و شاهزاده ایرانی)، حامد بهداد ( باغ فردوس 5 بعد ازظهر و كافه ستاره)، محمدرضا فروتن (به آهستگی، و وقتی همه خواب بودند )، الناز شاكردوست ( چند می گیری گریه كنی، و قتل آنلاین)، محمدرضا داوود نژاد ( سینه سرخ، و هوو)، مسعود رایگان (جایی در دور دست، و كافه ستاره)، یوسف مرادیان (سینه سرخ، و شاهزاده ایرانی)، مهران رجبی (به آهستگی، و جایی در دوردست) و فاطمه معتمدآریا ( تقاطع، و كارگران مشغول كارند)اشاره كرد.

عزت الله انتظامی (ستاره ها جلد یك )، حمید فرخ نژاد ( چهارشنبه سوری)، جمشید مشایخی ( پرونده هاوانا)، پرویز پرستویی (به نام پدر)، بهرام رادان (تقاطع)، جمشید هاشم پور ( قتل آنلاین)، گلشیفته فراهانی (به نام پدر)، هدیه تهرانی (چهارشنبه سوری)، علی نصیریان (زاگرس)، امین تارخ (پرونده هاوانا)، پژمان بازغی ( كافه ستاره)، رویا تیموریان ( كافه ستاره)، مهدی احمدی ( سینه سرخ)، ثریا قاسمی ( شاهزاده ایرانی)، آزیتا حاجیان ( باغ فردوس 5 بعد از ظهر)، افسانه بایگان (كافه ستاره)، رویا نونهالی ( عصر جمعه) ، مهناز افشار ( كارگران مشغول كارند)، میترا حجار (زمستان است)، مریلا زارعی ( زاگرس)، داریوش ارجمند ( شاهزاده ایرانی)، شهاب حسینی ( قتل آنلاین)، حسن پورشیرازی ( به آهستگی)، حمیدرضا پگاه (پرونده هاوانا)، بیژن امكانیان (تقاطع)، گلاب آدینه (وقتی همه خواب بودند)، اندیشه فولادوند(ستاره ها جلد یك)، كامبیز دیرباز(به نام پدر)، آهو خردمند (ستاره ها جلد یك)، ژاله علو(زاگرس)، اصغر همت (پرونده هاوانا) و آتیلا پسیانی (كارگران مشغول كارند) از بازیگران دیگری هستند كه یك فیلم در بخش مسابقه بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر دارند.

ضمن آنكه حمید فرخ نژاد با «صحنه جرم، ورود ممنوع»، هدیه تهرانی با «شبانه»، مهناز افشار با «آتش بس»، مهدی احمدی با «گفت وگو با سایه»، داریوش ارجمند با «جایی در دوردست»، اندیشه فولادوند با«ستاره ها جلد دو و سه »، آتیلا پسیانی با «آتش بس و شبانه»، جمشید هاشم پور با «از دوردست»، پژمان بازغی با «راه طی شده» و حمیدرضا پگاه با «صحنه جرم، ورود ممنوع» و «شبانه» در بخش میهمان هم حضور خواهند داشت.

فرامرز قریبیان، خسرو شكیبایی، محمدرضا گلزار، حسین یاری و لیلا حاتمی بازیگران دیگری هستند كه به ترتیب با فیلم های «رویای خیس»، «ستاره ها جلد سه»، «آتش بس»، «دم صبح» و «شاعر زباله ها» تنها در بخش های غیر رقابتی جشنواره امسال حضور دارند. شاهرخ فروتنیان پركارترین بازیگر دوره قبل جشنواره فیلم فجر نیز امسال با دو فیلم «به آهستگی» و «وقتی همه خواب بودند» در جشنواره حاضر خواهد بود.

تیموریان با دو فیلم

رؤیا تیموریان درمورد كارهایی كه در جشنواره امسال فیلم فجر دارد ،گفت:«فیلم جدید سامان مقدم یعنی «كافه ستاره» داستان و فیلمنامه بسیار متفاوتی دارد و شامل سه اپیزود است كه هر اپیزود داستان یك زن را روایت می كند.

همه آنها در یك محله هستند و شخصیتی كه من آن را بازی كردم به لحاظ شخصیت پردازی و موقعیت اجتماعی و روحیه كاملاً با آنچه قبلاً انجام داده ام متفاوت است.در این فیلم ایفاگر نقش زن تنهایی هستم كه خانه ای دارد و با اجاره دادن یكی- دو اتاق خانه امرار معاش می كند. معتقدم «كافه ستاره» جزو بهترین كارهای سامان مقدم محسوب می شود.»

بازیگر«بید مجنون» در مورد نقش خود در فیلم «شهرآشوب» یدالله صمدی هم گفت:«فیلم یك اثر تاریخی و فرهنگی و علمی است و به مقطعی از تاریخ ایران در عصر تیموریان می پردازد كه اوج شكوفایی علم و هنر ایران بوده است.

نقشی كه من آن را بازی می كنم با توجه به این كه در تاریخ كمتر به آن پرداخته شده دارای جذابیت های زیادی بود.

گوهرشاد از جمله زنان تأثیرگذار در آن مقطع تاریخی است كه حتی مسجدی هم به نام او ساخته شده است.

من برای نزدیكی به این شخصیت علاوه بر خواندن فیلمنامه، در متون تاریخی هم تحقیق كردم.»

تیموریان در مورد برگزاری جشنواره امسال گفت:« باید علل غیبت بزرگان را در جشنواره امسال پیگیری كرد و دید چرا شرایط سینما این قدر دشوار شده كه بزرگان در جشنواره فیلمی ندارند.»

بازیگر «قارچ سمی» در مورد كارهای جدیدش گفت: «این روزها در تئاتر «رویای یك عكس » به كارگردانی مسعود رایگان مشغول بازی هستم و بازی ام در برخی قسمت های مجموعه «صفر درجه » به كارگردانی حسن فتحی باقی مانده كه قرار است در خارج از كشور فیلمبرداری شود.»

معصومی با 3 فیلم

نادر معصومی با فیلم های «شب به خیر فرمانده»، «جایی در دوردست» و «وقتی همه خواب بودند» در مقام فیلمبردار در جشنواره بیست و چهارم فجر حضور دارد.

معصومی در مورد ویژگی های فیلم «شب به خیر فرمانده» به كارگردانی انسیه شاه حسینی گفت: این فیلم به لحاظ فضای فیلمنامه و بار دراماتیك نسبت به كارهای دیگری كه در حوزه سینمای دفاع مقدس انجام شده بسیار متفاوت است. خانم شاه حسینی هم در هنگام كار بسیار انعطاف پذیر بود و تلاش كرد به روح واقعی جنگ وفادار باشد، در نتیجه در ساختار بصری آن سعی كردیم واقعگرایانه عمل كنیم و برخی صحنه های فیلم را دوربین روی دست فیلمبرداری كردیم.

این فیلمبردار در مورد فیلمبرداری فیلم «وقتی همه خواب بودند» به كارگردانی فریدون حسن پور هم گفت:«فیلم یك اثر اودیسه وار و شهودی و به نوعی جاده ای است كه در حوزه سینمای معرفتی طبقه بندی می شود. در مجموع تجربه خوبی برایم در عرصه فیلمبرداری بود و در آن تلاش كردم به لحاظ بصری یك كار كارت پستالی و گرافیكی ارائه كنم.»

معصومی درباره فیلمبرداری فیلم «جایی در دوردست» گفت: «این فیلم در تداوم كار قبلی خسرو معصومی «رسم عاشق كشی» و در همان فضاست كه البته حوزه دراماتیك كار تغییر كرده و به نظرم عاشقانه و انسانی تر شده. «جایی در دوردست» به نوعی یك قسمت از سه گانه معصومی است و فكر می كنم فیلمبرداری فیلم با كمك كارگردان، خوب از كار درآمده است.»

وی در مورد برگزاری جشنواره گفت:«به هر حال جشنواره عرصه ای است برای ارزش گذاری و در واقع تشخیص بهترین ها. البته این دلیل نمی شود كه فیلم های دیگر فاقد ارزش باشند. به قول یكی از منتقدان، ما به تعداد بیننده های هر فیلم منتقد داریم، در نتیجه گروه داوران با تمام تخصص ها و آگاهی ها به حوزه سینما، از یك دیدگاه شخصی فیلم ها را قضاوت می كنند و در نتیجه نمی توان گفت فیلم هایی كه برای جشنواره پذیرفته نشده اند فاقد كیفیت هستند.

در مورد حضور فیلم «چه كسی امیر را كشت» در بخش فیلم های اول و دوم، تصمیم گرفتیم كارهای فنی فیلم را با شتاب و عجله انجام ندهیم و به همین دلیل از حضور در جشنواره انصراف دادیم.

مهدی كرم پور، كارگردان فیلم «چه كسی امیر را كشت» در مورد حضور نداشتن فیلمش در جشنواره فیلم فجر گفت: فیلم برای حضور در بخش فیلم های اول و دوم جشنواره انتخاب شده بود و چون از حضور در این بخش چندان راضی نبودیم ترجیح دادیم با حوصله و آرامش كارهای فنی را انجام دهیم.

این فیلم ساز تأكید كرد: تدوین فیلم توسط نازنین مفخم به اتمام رسید و محمود موسوی نژاد كارهای صداگذاری را آغاز كرده است و فردین خلعتبری هم همزمان مشغول ساختن موسیقی است.

وی درباره مخاطبان فیلم «چه كسی امیر را كشت»، گفت: در ایران خیلی تصور درستی از مخاطب عام نداریم، یعنی این كه فیلم متعلق به سینمای عام حداقل باید با بلیت 1000 تومانی سی میلیارد تومان در ایران هفتاد میلیونی بفروشد.

براساس این تعریف و با توجه به فروش فیلم ها، اغلب آثار سینمای ایران در حیطه سینمای مخاطب خاص قرار می گیرد و باید به این مخاطبان خاص بیشتر توجه كنیم تا بتوانیم جذب مخاطب بیشتری داشته باشیم.

در هنگام ساخت «چه كسی امیر را كشت» هم سعی كردیم برای قشر متوسط رو به بالا و فرهنگی اثری قابل توجه تولید كنیم.

در خلاصه داستان چه كسی امیر را كشت آمده است: امیر همراه زن و فرزندش زندگی آرامی ندارد و گاهی سایه های تهدید برای كشته شدن او وجود دارد.

عوامل فیلم عبارت اند از: كارگردان و طراح صحنه و لباس: مهدی كرم پور، فیلمنامه: م.كرم پور، مهدی كیا و خسرو نقیبی، مدیر فیلمبرداری: مهرداد فخیمی، گریم: مهری شیرازی، بازیگران: نیكی كریمی، محمدرضا شریفی نیا، امین حیایی، مهناز افشار، آتیلا پسیانی، تهیه كننده: مرتضی رزاق كریمی، محصول دگا فیلم.

داوران از پیش داوری بپرهیزند

فرهاد صبا گفت: بیشتر افراد داوران امسال تئوری دان هستند و این تركیب داوری بحث برانگیز است. «فرهاد صبا» كارگردان و فیلمبردار سینما و عضو هیئت داوری بخش مسابقه سینمای ایران بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر، ضمن بیان این مطلب در مورد حضورش در این بخش گفت: به هر صورت مسئولین جشنواره تشخیص دادند یك فیلمبردار نیز باید در تركیب هیئت داوری حضور داشته باشد و این چهارمین باری است كه به عنوان داور در جشنواره حضور پیدا می كنم و یكی از نكاتی كه برایم در قبولی داوری مهم است، این مسئله است كه یك جمعی از داوران می نشینند و منتخبانشان را انتخاب می كنند.

فیلمبردار «كاغذ بی خط» تأكید كرد: به هر حال قضاوت در مورد تولیدات یك سال سینمای ایران نیازمند آمادگی ذهنی و روانی مناسبی است تا بهترین قضاوت ها انجام شود و باید سعی كرد از هرگونه پیش داوری و برداشت های از قبل تعیین شده پرهیز كرد و قضاوت بی شائبه ای انجام داد.

فیلمبردار «گاهی واقعی» در ادامه خاطر نشان كرد: همه وقتی در مسند قضاوت قرار می گیرند، تصور می كنند بهترین قضاوت را انجام داده اند،اما فكر می كنم در مورد یك داوری منصفانه باید دیگران اظهار نظر كنند، ولی باید در نظر داشت هر داور فقط یك رأی دارد و نمی تواند نظرش را به دیگر داوران تحمیل كند.

صبا تأكید كرد: یكی از نقاط ضعف هر ساله تركیب داوری جشنواره انتخاب تعداد زیادی از كارگردان ها در این جمع است و باید به نوعی از تمام مشاغل سینمایی در تركیب داوری نماینده ای حضور داشته باشد.

روزنامه همشهری