• Nombre de visites :
  • 1243
  • 30/10/2013
  • Date :

Maide Suresinin 67. Ayeti

maide suresinin 67. ayeti

Kur'an'da Gadir-i Hum [4]

Hz. Peygamber (saa) kendi canından önce, bu önemli emri bazı insanların kabul etmemesinden, insanlar arasında fitne ve kargaşa çıkmasından korkmakta ve çekinmektedir. İslam mektebine zarar vermelerinden korkmaktadır. Zira ayetin devamında (إِنَّ اللَّهَ لايَهْدِي الْقَوْمَ الْكافِرين) 'Şüphe yok ki Allah kâfirler topluluğuna hidayet etmez' yani Allah-u Teala hiçkimsenin bu önemli emri inkar etmesine izin vermez. Onlar amaçlarına ulaşamazlar, senin için bir tehdit ve engel oluşturamazlar.

Burada üç soru akla gelebilir:

1- Hz. Peygamber (saa) ta mübarek ömrünün sonuna kadar beyan etmediği bu önemli emir nedir?

2- Eğer Hz. Peygamber (saa) bunu söylemez ise 23 yıllık risalet zahmeti heder edecek nasıl bir emirdir?

3- Hz. Peygamber (saa) söylemekten çekinmektediği nasıl bir emirdir bu?

Bu konu ne olursa olsun dini bir konudur. Ama bu İslamın şartlarından mı ya imanın şartlarından mıdır? Bunları ayrı ayrı ele alıp açıklacağız.

İslamın şartları tevhid, nübüvvet ve mead (ahiret inançı)'dır. Hz. Peygamber (saa) 23 yıllık risaleti boyunca  «لا إِلهَ إِلاَّ اللَّهُ»La İlahe İllaALLAH'ı insanlara öğretmemiş olabilir mi?  Elbette ki hayır. İnsanlara öğrettiği ilk kelime budur . «قُولُوا لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ تُفْلِحُوا»  o zaman bu önemli emir tevhiddir.

Kesinlikle nübüvvet değildir. Zira yaklaşık iki ay sonra yüce Allah'ın rahmetine kavuşacak olan Peygamber 'Ey insanlar ben Peygamberim' demesinin manası yoktur. Yani o zamana kadar insanlara 'Ben Peygamberim Allah'ın elçisiyim dememiş midir!?

Mead yani ahiret konusunda Hz. Peygamber (saa) risaletinin ilk gününden itibaren insanları cehennem azabını anlatmış ve haber vermiştir. Mekki surelerinin tamamı mead ve ahiretten haber vermektedir. Dolayısyla Hz. Peygamber (saa)'ın mübarek ömrünün sonunda söyleyeceği emir kıyametle ilgili değildir.

Gelelim İmanın şartlarına: Yani Hz. Peygamber (saa) mübarek ömrünün sonuna, rıhletine iki ay kalana dek namazdan bahsetmemiş midir? Ya da o sırada Mekke'den dönen insanlar namazı terketmişler midir? Bu önemli konu namaz da değildir. Oruç, cihad, humus ve zekat da değildir. Zira bunların hepsi hicri ikinci yılında emredilmiştir. Hacc da değildir bu konu, zira orada bulunanlar Mekke'den dönmektedirler. Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker "İyiliği emretmek ve kötülükten men etmek" de defalarca Kur'an-ı Kerim'in farklı ayetlerinde gelmiştir ve gerekliliği önemle zikredilmiştir. Bunlara ilave olarak Hz. Peygamber (saa) bu dini emirlerin beyanından çekinmemiştir ve o gün put ve putperestlerle mücadele etmekten korkmayan Peygamber bugün bu kadar yar ve yaran arasında neden korksun!?

Çeviri:Ürün Özedönüş


Kuranda Gadir-i Hum-1

Kuranda Gadir-i Hum [2]

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)