• Nombre de visites :
  • 3664
  • 28/11/2007
  • Date :

Emri Maruf

Emri Maruf
Günahın kötü sonuçlarını bilmek insanı nasıl münkerden sakındırırsa, hayırlı ve iyi işlerin olumlu etkilerine vakıf olmak da insanı marufa yönlendirecektir.

   Bu noktada bazı örnekler aktarmamızda yarar vardır; ancak bu örneklerin denizden bir damla misali olduğunu ve asırlar önce İslâm âlimlerinin bu yüce dinin hükümlerinin delilleri hakkında nice kitaplar yazmış olduklarını da hemen hatırlatalım. Bilim geliştikçe yüce İslâm dininin hükümlerindeki sır perdeleri daha fazla aralanacak ve bu emsalsiz dinin güzelliği her geçen gün daha iyi anlaşılacaktır kuşkusuz:

– İslâm dini, bebek için en uygun ve mükemmel gıdanın anne sütü olduğunu söylemiş, bilimin ilerlediği çağımızda bunun ne kadar doğru olduğu, çeşitli delillerle ispatlanmıştır.

– İslâm dini, ayakta idrar edilmemesini buyurmaktadır. İdrar yollarının görüntülenebildiği çağımızda, bilim, ayakta durulduğunda idrar mecrasının yeterince açık olmadığını görebilmiştir.

– Alkolün vücut ve ruh sağlığı üzerinde ne kadar yıkıcı etkiler yarattığı, bugünkü ileri teknoloji, bilim ve deneylerle çok daha rahat şekilde anlaşılabilmektedir.

– İlerleyen bilim, domuz etinin ne kadar zararlı olduğunu iyice gözler önüne sermiş durumdadır.

  Evet, İslâm"ın emrettiği maruflarda öylesine fayda ve bereketler vardır ki, bunların bilinmesi, insanların bu maruflara şevkle yönelmesini sağlayacaktır.

   Konuyla ilgili olarak İmam Rıza"dan (a.s) rivayetle şu hadisi aktarıyorum:

"İnsanlar bizim sözlerimizin güzelliklerini ve faydalarını bilseler, kesinlikle bize uyarlar."

  Evet, İmam Rıza (a.s) insanların doğru yoldan sapmalarının nedenini, Ehlibeyt İmamları"nın sözlerindeki manâ ve hakikatlerin bilinmemesi olduğunu hatırlatmaktadır. Nitekim İran"da İslâm İnkılabı gerçekleştikten sonra namazın sırları ve hikmetleri hakkında çeşitli yaş kesimlerine hitap eden milyonlarca cilt kitap basılınca, Şah döneminde namaza pek önem vermeyen birçok kimse namaza yöneldi. Şimdi, marufların fayda ve etkilerinden birkaç örnek aktaralım, bunların bilinmesi, maruflara ilgi duyulmasına neden olacaktır:

Örnekler

– Bizim başkalarına ihsan ve ikramda bulunmamız, Allah ve kullarının da bize ihsanda bulunmasına yol açacaktır.

– Sadaka, belâyı giderir.

– Hac, insanı fakirliğe karşı sigortalar.

– Zekât, malın-mülkün sigortasıdır.

– Affedeni, Allah affeder.

– Akraba ve yakınları arayıp sormak (sıla-i rahim) ömrü uzatır.

– Namaz, insanı kötülükten ve çirkin işlerden alıkoyar.

– İyi işler, günahları silip temizler.

– Akike, bebeği tehlikelerden korur.

– Euzu besmele çekerek Allah"a sığınmak ve dua etmek, insanı tehlikeden kurtarır.

– Cilve, işve ve tahrikten uzak durmak kadınları kötü maksatlı erkeklerden korur.

– Tevhide, Hz. Resulullah"ın (s.a.a) peygamberliğine ve İmam Ali"nin velayetine inanmak, insanın tağutlara eğilmesini önler.

– Oruç, sağlık getirir.

– Zühd, rahmetin şifresidir.

– Huzurun yegane yolu, Allah"ı anmaktır…

  Evet marufların toplumda hayat bulup yaygınlık kazanması için onların dünya ve ahiret etkilerini insanlara anlatıp izah etmek gerekir.

 

 

Emr-i Maruf

Münkerden Sakındırma

Susan Toplum, Ölü Toplumdur

Başkalarının Günahından Bana Ne?!

 

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)