• Nombre de visites :
  • 3121
  • 16/9/2009
  • Date :

"İsrail, ırkçı bir apartheid devletidir" (3)

israil

  TÜ: Ve siz hiçbir fark olmadığını söylediğinizde anti-semitist oluyorsunuz, değil mi?

  AEN: Evet, kastettiğim şu ki, bunun ırkçı düşünceye dayanan ırkçı bir sistem olduğunu biliyorsunuz. Yahudilerin Filistin'de yaşamasına karşı değilim. Küçük sayılarda da olsa Yahudiler Filistin'de her zaman yaşadılar. Biliyorsunuz, Osmanlı idaresi altında Filistin'e sahiptiniz, oradaki toplumun tarihinin bir parçası bu. Ve her yerden gelen insanlar vardı. Afrika'dan gelenler, Kafkaslar'dan gelenler, Çerkezler, Çeçenler ve diğer Kafkasyalılar, Müslümanlar, hristiyanlar ve Yahudiler vardı. Balkanlar'dan gelen bazıları vardı, Bosna'dan küçük bir sayıda gelenler. Ermeniler vardı. Filistin'e farklı yerlerden gelen insanlarla ilgili uzun bir tarihiniz vardı. Ve hiç sorun yoktu. Problem şu ki bir grup gelip her şeyin geçmişte kaldığını söylüyor. Problemi yaratan bu.farklılıklarınız vardı, Her zaman farklılıklarınız vardı.

  TÜ: Elbette ki, son bir soru ve sonrasında bitireceğiz. Bu tek-devletli çözümü düşündüğünüzde, aslında bu gelecekte gerçekleşecek, çünkü çoğunluk değişiyor, bu dünya için, bölge için ve özellikle Filistinliler için bir çare olabilir mi?

  AEN: Sanıyorum ki eninde sonunda bu olacak. Dün anlatmış olduğum ilişkilerden dolayı iki-devletli çözümün sürdürülebilir, özgün ve adil olduğunu düşünmüyorum, birçok insanın birçok hakkını ihlal eden bir çözümdür bu. Ve doğal bir duruma, sürgün edilen Arapların , yerli Arapların çoğunluk olduğu bir doğal duruma doğru döndüğümüzü düşünüyorum. Zaman geçtikçe bu çoğunluk geri geliyor. Biliyor musun, şu anda Filistin'de daha önce hiçbir zaman olmadığı kadar çok Filistinli var. Bu sebeple, bir açıdan, Siyonist proje başarısız oldu. Çünkü, Siyonist proje, bu ülkeyi, bu Arap ülkesini alıp bir Avruplı Yahudi ülkesine çevirmek zorunda. Ve 60 yıl sonunda hiçbir zaman olmadığı kadar çok Arap var bu ülkede. Bu yüzden (proje) başarısız oldu. En büyük kritere göre başarısız oldu. Dolayısıyla, gelecekte, gerçeklik çözümün bir parçası olmak zorundadır. Ve zannediyorum ki bu zor olacaktır. Kimse Güney Afrika'da apartheid rejiminin sona ereceğinin beklemiyordu. Bir hayli zaman oldu. Birçok insanın hatırlamadığı sözleri alıyorum. Fakat, hiç kimse beklemiyordu. İnsanlar, aynen şimdi olduğu gibi, bir çözüme ulaşmanın imkansız olduğunu söylüyordu. "hiçbir zaman çözüm olmayacak. 100 yıl içinde belki"

  TÜ: Nelson Mandela da hapisteydi.

israil

  AEN: Nelson Mandela 27 yıla mahkum edilmişti. Ve Apartheid sona erdi. İnsanlar diyor ki: "Tamam, Güney Afrika'da cennet yok". Doğru, Türkiye cennet değil, Amerika cennet değil. Fakat insanların haklarının olduğu normal bir ülke. Sanıyorum ki tarih sürprizlerle doludur. Şöyle ki; bütün dünyada Sovyetler Birliği'ni çalışan birçok enstitü vardı, ama hiçbiri tahmin edemedi. ABD bütün dünyadaki enstitülere Sovyetler Birliği'ni çalışmaları için milyonlarca dolar harcadı, ancak Sovyetler Birliği'nin yıkılacağını öngören bir tane bile enstitü yoktu.

TÜ: Yıkıldıktan sonra neden yıkıldığını söylediler.

  AEN: Elbette, yıkıldıktan sonra, herkes birer uzmandır. Demek istiyorum ki, bugün burada bulunduğumuz yerden duruma baktığımız zaman, kendimizden emin bir şekilde, şu olacak, bu olmayacak diyemeyiz. Birçok olasılığa açık olmalıyız. Bu bölgedeki gerçekliği düşünüyorum. Ortadoğu değişiyor. Ve 1 yıl içinde, 10 yılda, 20 yılda ne olacağını tahmin edemiyorum. Fakat, değişim için devasa bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.

(Röportaj: Talha Üstündağ / Dünya Bülteni)


"İsrail, ırkçı bir apartheid devletidir" (2)

"İsrail, ırkçı bir apartheid devletidir" (1)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)