• Nombre de visites :
  • 3253
  • 28/11/2007
  • Date :

HACCIN ADAP VE MÜSTEHAPLARI 1

haccin adap ve müstehaplari

   Umrenin ihramında, tavafında, tavaf namazında ve sa"yında müstehap olan şeyler hacda da müstehaptır.

   Arafat"ta Vakfenin Bazı Müstehap Amelleri

1- Vakfe yaparken taharetli (abdest ve gusüllü) olmak.

2- Gusletmek; öğleye yakın yapılması daha iyidir.

3- Şu duayı okumak:

اللَّهُمَّ رَبَّ الْمَشَاعِرِ كُلِّهَا فُكَّ رَقَبَتِي مِنَ النَّارِ وَ أَوْسِعْ عَلَيَّ مِنَ الرِّزْقِ الْحَلَالِ وَ ادْرَأْ عَنِّي شَرَّ فَسَقَةِ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ، اللَّهُمَّ لَا تَمْكُرْ بِي وَ لَا تَخْدَعْنِي وَ لَا تَسْتَدْرِجْنِي، يَا أَسْمَعَ السَّامِعِينَ وَ يَا أَبْصَرَ النَّاظِرِينَ وَ يَا أَسْرَعَ الْحَاسِبِينَ وَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ أَسْأَلُكَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَغْفِرَ لي ذُنُوبي

  Anlamı: Allah"ım! Ey tüm şiarlarin Rabb"i! Boynumu cehennem ateşinden kurtar, bana helal rızkını artır, fasık insan ve cinlerin kötülüğünü benden uzaklaştır.

Allah"ım! Bana hile yapma, beni aldatma ve beni yavaş yavaş helake sürükleme; ey duyanların en iyisi, ey görenlerin en iyisi, ey hızlı hesaba çeken ve ey merhametlilerin en merhametlisi! Muhammed ve Ehlibeyt"ine rahmet eyle ve benim günahlarımı bağışla. [1]

4- Sonra Allah Teala"dan istekte bulunmak ve peşinden de elleri gökyüzüne doğru kaldırarak şöyle dua etmek:

اللَّهُمَّ حَاجَتِي إِلَيْكَ الَّتِي إِنْ أَعْطَيْتَنِيهَا لَمْ يَضُرَّنِي مَا مَنَعْتَنِي وَ الَّتِي إِنْ مَنَعْتَنِيهَا لَمْ يَنْفَعْنِي مَا أَعْطَيْتَنِي أَسْأَلُكَ خَلَاصَ رَقَبَتِي مِنَ النَّارِ، اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ وَ مِلْكُ نَاصِيَتِي بِيَدِكَ وَ أَجَلِي بِعِلْمِكَ أَسْأَلُكَ أَنْ تُوَفِّقَنِي لِمَا يُرْضِيكَ عَنِّي وَ أَنْ تُسَلِّمَ مِنِّي مَنَاسِكِيَ الَّتِي أَرَيْتَهَا خَلِيلَكَ إِبْرَاهِيمَ صَلَواتُ اللهِ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِمَّنْ رَضِيتَ عَمَلَهُ وَ أَطَلْتَ عُمُرَهُ وَ أَحْيَيْتَهُ بَعْدَ الْمَوْتِ.

  Anlamı: Allah"ım! Hacetlerimi sana yönelttim; eğer benim hacetlerimi verecek olursan, benden engellediğin şey bana bir zarar vermez ve eğer onları benden engellersen bana verdiklerin bana bir yarar sağlamaz. Boynumun cehennem ateşinden kurtulmasını niyaz ediyorum.

  Allah"ım! Ben senin kulunum, kontrolüm senin elindedir, ecelim senin ilmindedir. Beni benden razı olacağın şeye muvaffak et ve halilin İbrahim"e -selâmın onun ve evlatlarının üzerine olsun- gösterdiğin ve peygamberin Muhammed"i -Allah"ın selâmı onun ve Ehlibeyt"inin üzerine olsun- yönlendirdiğin hac amellerini benden teslim al.

Allah"ım! Beni amelinden razı olduğun, ömrünü uzattığın ve ölümden sonra dirilttiğin kimselerden eyle.

  5- Yine şu duayı okumak müstehaptır:

لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَريكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيى وَيُميتُ وَهُوَ حَىٌّ لا يَمُوتُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلى كُلِّ شَىْء قَديرٌ، اَللّـهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ کَالَّذِي تَقُولَ وَ خَيْراً مِمَّا نَقُولُ وَ فَوْقَ مَا يَقُولُ الْقَائِلُونَ، اَللّـهُمَّ لَکَ صَلاتِی وَ نُسُکِی وَ مَحْيایَ وَ مَمَاتِي وَ لَکَ تُرَاثِي (بَراءَتِي) وَ بِکَ حَوْلِی وَ مِنْکَ قُوَّتِی، اَللّـهُمَّ اِنّیِ اَعُوذُ بَکَ مِنَ الفَقْرِ وَ مِنْ وَساوِسَ الصُّدُورِ وَ مِنْ شَتاتِ اْلاَمْرِ وَ مِنْ عَذابِ القَبْرِ، اَللّـهُمَّ اِنّیِ اَسْأَ لُکَ خَيْرَ الرِّياحِ وَ أَعُوذُ بِکَ مِن شَرِّی ما يَجِئُ بِهِ الرِّياحُ وَ اَسْألُکَ خَيْرَ اللَّيلِ وَ خَيْرَ النَهارِ، اَللّـهُمَّ اجْعَلْ فِی قَلْبِی نُوراً وَ فِی سَمْعِی نُوراً وَ بَصَرِی نُوراً وَ فِی لَحْمِی وَ دَمِی وَ عِظامِی وَ عُرُوقِی وَ مَقْعَدِی وَ مَقامِی وَ مَدْخَلِی وَ مَخْرَجِی نُوراً وَ أَعْظِمْ لِی نُوراً يا رَبِّ يَوْمَ أَلْقاکَ إِنَّکَ عَلی کَلِّ شَيءٍ قَدِيرٌ

  Anlamı: Allah"tan başka ilâh yoktur; tektir; ortağı yoktur. Mülk ve hamd O"na hastır. Diriltir ve öldürür ve O ölmez bir diridir; hayır O"nun elindedir ve O"nun her şeye gücü yeter.

  Allah"ım! Bizim dediğimizden hayırlı olan, kendi dediğin gibi ve söyleyenlerin söylediğinden üstün olan hamd sana mahsustur.

  Allah"ım! Namazım, amellerim, dirilişim, ölümüm ve beraatim senin içindir; güç ve kuvvetim sendendir.

  Allah"ım! Fakirlikten, kalplerdeki vesveselerden, işimin dağınıklığından ve kabir azabından sana sığınıyorum.

  Allah"ım! Senden en hayırlı rüzgarları niyaz ediyorum, rüzgarların getirdiği kötülükten sana sığınıyorum ve senden en hayırlı geceleri ve en hayırlı gündüzleri diliyorum.

  Allah"ım! Kalbime nur, kulağıma ve gözüme nur ver; etime, kanıma, kemiğime, ciğerime, oturuşuma, kalkışıma, girişime, çıkışıma nur ver ve benim nurumu yücelt, ey kendisiyle mülakat edilecek günün Rabb"i! Senin her şeye gücün yeter.

  6- Sonra Kâbe"ye dönerek şu zikirler söylenir:

سُبْحانَ اللّهِ  "Subhanellah"

اللّهُ أكْبَرُ  "Allah-u Ekber"

مَا شَاءَ اللَّهُ لاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ

"Maşaallah ve la kuvvete illa billah"

(Allah"ın dilediği olur; O"ndan başka güç sahibi yoktur.)

اَشْهَدُ اَنْ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَريكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيى وَيُميتُ وَ وَيُميتُ وَ يُحْيى وَهُوَ حَىٌّ لا يَمُوتُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلى كُلِّ شَىْء قَديرٌ

  Anlamı: Şahadet ederim ki Allah"tan başka ilâh yoktur; tektir; ortağı yoktur; mülk ve hamd ona mahsustur; diriltir ve öldürür, öldürür ve diriltir; O hiç ölmeyecek bir diridir. Hayır O"nun elindedir ve O"nun her şeye gücü yeter.

  7- Bu zikri mümkün olduğu kadar tekrarlamak:

اَللّهُمَّ اَعْتِقْ رَقَبَتِي مِنَ النَّارِ

  Anlamı: Allah"ım! Beni cehennem ateşinden kurtar.

  8- Bu günde İmam Hüseyin (a.s) ve İmam Zeynelabidin"in (a.s) nakledilen ve Arefe duası adıyla bilinen duaları okumak çok iyidir.

  9- Güneşin batışına yakın şu duayı okumak müstehaptır:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْفَقْرِ وَ مِنْ تَشَتُّتِ الْأَمْرِ وَ مِنْ شَرِّ مَا يَحْدُثُ بِاللَّيْلِ وَ النَّهَارِ أَمْسَى ظُلْمِي مُسْتَجِيراً بِعَفْوِكَ وَ أَمْسَى خَوْفِي مُسْتَجِيراً بِأَمَانِكَ وَ أَمْسَىذُنَوبِی مُسْتَجِيرَةً بِمَغْفِرَتِکَ وَ أَمْسَى ذُلِّي مُسْتَجِيراً بِعِزِّكَ وَ أَمْسَى وَجْهِيَ الْفَانِي الْبالِِی مُسْتَجِيراً بِوَجْهِكَ الْبَاقِي، يَا خَيْرَ مَنْ سُئِلَ وَ يَا أَجْوَدَ مَنْ أَعْطَى، جَلِّلْنِي بِرَحْمَتِكَ، وَ أَلْبِسْنِي عَافِيَتَكَ، وَاصْرِفْ عَنِّي شَرَّ جَمِيعِ خَلْقِكَ.

  Anlamı: Allah"ım! Ben fakirlikten, işlerin dağınıklığından, gündüz ve geceleyin meydana gelen olaylardan sana sığınıyorum. Affına sığınarak zulmümle akşamlıyorum, güvenine sığınarak korkumla akşamlıyorum, bağışına sığınarak günahlarımla akşamlıyorum, yüceliğine sığınarak ayak sürçmelerimle akşamlıyorum, bâki veçhine sığınarak müptela olan fani veçhimle akşamlıyorum. Ey kendisinden istenilen en iyi zat, ey bağışta bulunanların en cömert! Kendi rahmetinle beni cilalandır; bana afiyet elbiseni giydir ve tüm yaratıklarının kötülüğünü benden gider.

  10- Güneş battıktan sonra da şu duayı okumak müstehaptır:

اللَّهُمَّ لا تَجْعَلهُ آخِرَ العَهْدِ مِن هذا المَوقِفِ، وَارْزُقْنِي مِنْ قابِلٍ اَبَداً ما اَبْقَيتَنى، وَاقْلِبْنِى اليَوْمَ مُفْلِحاً مُنْجِحاً مُسْتَجَاباً لِي مَرْحُوماً مَغْفُوراً لِي باَفْضَلِ مَا يَنْقَلِبَ بِهِ اليَوْمَ اَحَدٌ مِنْ وَفْدِكَ وَحُجّاجِ بَيْتِكَ الحَرامِ وَاجْعَلْنِي اليَوْمَ مِنْ اَكْرَمِ وفِْدِكَ عَلَيْكَ وَاَعْطِنِي اَفْضَلَ مَا اَعْطَيْتَ اَحَداً مِنْهُمْ مِنْ الخَيْرِ وَالبَرَكَةِ وَالرَّحْمَةِ وَالرِّضْوَانِ وَالمَغْفِرَةِ وَبِارِكْ لِي فِيمَا اَرْجِعُ إِلَيْهِ مِنْ اَهلٍ  اَوْ مَالٍ اَوْ قَلِيلٍ اَوْ كَثِيرٍ وَبَارِكْ لِي فِيَّ.

  Anlamı: Allah"ım! Bunu benim bu yerdeki son ahdim etme; beni hayatta tuttuğun sürece gelecekte de devamlı bunu bana rızk kıl. Bugün beni kurtuluşa ermiş, saadete kavuşmuş, duası icabet edilmiş, rahmetine kavuşmuş ve bağışlanmış olarak elçilerinden ve Beyt-i Haram"ının hacılarından birinin bugün döndüğü şey olarak kabul et. Bugün beni senin en kerim misafirlerinden kıl ve bana onlardan birine verdiğin en üstün hayrı, bereketi, rahmeti, rıdvanı ve bağışlanmayı ver ve benim döndüğüm aileme, malıma, azına ve çoğuna bereket ver ve onlara da bende bereket ver.

-------------------------------------------------------------------------

[1]-"Günahlarımı bağışla" cümlesi yerine Allah Teala"dan diğer hacetler de istenebilir.

 

Hz. Resulullahın (s.a.a) Hacla İlgili Sünnet Ve Âdâbı

Umre ve Haccın Adap ve Müstehapları

İslam Dini ve Kültüründe Hac

 

 

 

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)