• Nombre de visites :
  • 299
  • 25/12/2016
  • Date :

Suud Rejimi Yemen'de Salkım Bombası Kullandığını İtiraf Etti 

suud rejimi yemende salkım bomba
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi koalisyonun geçtiğimiz ayın başında Yemen’e yönelik saldırılarında salkım bombalarını kullandığına dair güçlü bulguların olduğunu bildirdi. 
 “Geçtiğimiz 6 Aralıkta Sana’da gerçekleşen hava saldırılarında iki kişi hayatını kaybetti. Bu saldırılar BM’nin salkım bombalarının kullanımını yasaklayan tasarının Suudi Arabistan, Brezilya, Yemen ve Amerika tarafından onaylanmasının ardından gerçekleşmiştir.” açıklamasını yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü Suud rejiminin Yemen’de salkım bombalarını kullandığını iddia etti.
Yemen’in Suud rejimi tarafından işgal edilmesiyle binlerce Yemenli hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır. Riyad geçtiğimiz salı günü yaptığı yazılı açıklamada; Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonunun Yemen’de İngiliz yapımı BL-755 tipi salkım bombaları kullandığını itiraf etti.
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, İngiltere Parlamentosunda yaptığı açıklamada; koalisyon güçlerinin Yemen’de İngiliz yapımı BL-755 tipi salkım bombalarını yasal askeri hedeflere karşı sınırlı ölçüde kullandığını ifade etti.
İngiltere, Uluslararası koalisyonun söz konusu salkım bombaları ve teçhizatlarının kullanımını yasaklayan tasarıya imza atmış bir ülkedir. Londra Suudi koalisyonun Yemen’de misket ve salkım bombalarını kullandığına ilişkin iddiaların ardından konuya ilişkin bir araştırma başlattığını duyurdu.
Suudi Arabistan’ın İngiltere’ye bu tür mühimmatları bir daha kullanmama konusunda taahhütte bulunduğu belirtilirken Suud rejiminin ilk kez Yemen’de salkım bombası kullandığını itiraf ettiği kaydedildi.
Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun 2015 yılının mart ayından beri Yemen’e yaptığı saldırılarda 7 bin Yemenli hayatını kaybettiğini, 37 bin Yemenlinin de yaralandığını açıkladı.
Tesnim 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)