• Nombre de visites :
  • 7912
  • 4/11/2007
  • Date :

Ali Kapu İsfahan

ali kapu

  Ali Kapu sarayi, Naks-i Cihan meydaninin batisinda ve Seyh Lütfullah camiinin karsisinda yer almaktadir. Hicri 11. asrin mimarlarinin muhtesem eserlerindendir. Ali Kapu sarayi  1054 h.k. yilinda I. Sah Abbas döneminde insa edilmis ve daha sonra bu hadedanin 80 yillik iktidari boyunca bir takim önemli degisikliklere ugramistir.

ali kapu

  Kelime anlami Ulu kapi demek olan bu saray ‘Mübarek Naks-i Cihan Devlethanesi’ ve Kasr-i Devlethane’ seklinde de isimlendirilmektedir.

ali kapu

  Bu yapi Safeviye sülalesinin iktidardan düsmesi ardindan bir çok hasar görmesine ragmen halen bir takim özellikleri kendinde barindirmaktadir ki Safevi dönemi ressamligi ve alçi islemliginin görkemliligini gözler önüne sermekte ve her seyircinin dikkatini kendi üzerinde toplamaktadir.

ali kapu

  Bu saray tüm eski tarihi sarayla giris kapisi sayilmakta, saray ve alana açilan balkonun yüksekligi 50 metredir. Balkonun çatisi tahtadandir ve yontma ismeleriyle süslenmistir.

ali kapu

  Saray 5 katlidir ve her bir kati kendine has dekora sahiptir.

  Eskiden  idari isler için kullanilan sarayin birinci katindaki odalara Sakahane, Kesikhane denilmektedir.

ali kapu

  Ali Kapu sarayinin diger bir özelligi de üst katin tüm oda ve duvarlari kaplayan alçi islemeleridir. Bu alçi islemeler muhtelif camlar, kaseler ve servi agaçlari sekillerini içermektedir. Alçi islemeler kabartma ve üç boyutludur. Bu mekan ayni zamanda sesin yankilanmasini kendine cezp etmekte ve dolayisiyla bu odada musiki üstatlari tarafindan musiki eserleri kendi tabii seyrini geçirmekteydi.


Ali Kapu-İsfahan (Resim Galerisi)

Si-o-se Pol

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)