• Nombre de visites :
  • 1050
  • 24/1/2011
  • Date :

İmam Humeyni"nin Kıyamı-3

imam humeyninin kıyamı

      Bunun üzerine İmam Humeyni önderliğinde alimler 8 Ekim 1962 tarihinde Ayetullah Hairi'nin evinde toplandı. Bu toplantıda İmam Şah'ın entrikalarını anlattı. Sonunda Şah'a ilk önce kararnamenin iptali için yetkisini kullanmaya çağıran bir telgraf gönderilmesine karar verildi. Ama Şah'ın bu telgrafa verdiği cevabı hem inandırıcı ve ikna edici olmaktan uzaktı, hem de meseleyi hükümete havale ediyordu. Bunun üzerine alimler 20 Ekim 1962’de bizzat Alem'e telgraf çektiler. Alem de bir buçuk aylık bir gecikmenin ardından Rum'daki üç alime cevabı mahiyetinde bir telgraf çekti. Alem bu alimleri İmam Humeyni'den ayrı tutmak için bu sinsice plana başvurmuştu. Ama bu komployu sezen halk daha büyük bir aşkla rehberleri olan İmam Humeyni'ye sarıldı. Alimler Alem'in bu cevabını da yeterli bulmamıştı. Bu arada İmam Amerika ve İsrail'i de sert bir dille eleştirmeye başladı.

   Sonunda hükümet kararnamenin iptal edildiğini telgraf ve mektuplarla ilan etmek zorunda kaldı.

        Bu yenilgisinin intikamını almak isteyen Şah ve Alem hükümdarı bu defa Şah'ın "Ak devrim" doktrinini ileri sürdüler. Aslında Amerikan hükümeti ile onun Şah, Alem ve Emini gibi uşaklarının İran halkıyla ve halkın refah ve saadetiyle hiç bir ilgisi yoktu. Buna rağmen rejim halkı aldatmak ve güzel görünmek için bir takım yenilikler yapmak zorundaydı. Bunu başarmanın yolu ise yüzeysel bir takım reformlar ile boş laftan ibaret yanıltıcı propagandalardan geçiyordu, Amerika bölgede kendi hakimiyetini sağlama yolunu arıyordu. Bu yolda en önemli engel olarak işçi ve çiftçileri gören Amerika toprak reformları ve işçilere verilecek bir takım haklar sayesinde bu engeli de aşmayı düşünüyordu. Böylece feodal sistemin kaldırılmasını teklif ettiler. Şah 9 Ocak 1962 yılında kendisine verilen görevi yerine getirmek maksadıyla Ak Devrim doktrinini şöyle açıkladı:

l- Feodal sistem kaldırılacak ve toprak reformu yapılacak.

2-Ormanlar millileştirilecek.

3-Fabrika hisseleri satışa çıkarılacak ve özelleştirilmeye gidilecek.   

4-İşçiler üretimden ve sanayi fabrikalarından elde edilen gelirden pay alacak.

5-Seçim reformları gerçekleşecek

6-Eğitim mecburi kılınacak ve bu hususta okuma-yazma seferberliği ilan edilecek.

    İmam Humeyni bu "ak devrim" için yapılacak olan referandumu boykot etti. Bunu duyan halk kitleleri harekete geçti. "Sahte referandum İslam'a aykırıdır." sloganları atıldı. Pazar kapatıldı. Ama bütün muhalefete ve gösterilere rağmen 26 Ocak 1962 yılında referandum gerçekleşti. dört bin yüz elli red oyuna karşılık beş milyon altıyüzbin kabul oyunun kullanıldığı ilan edildi. Kennedy Şah'ı bu zafer (!) dolayısıyla kutladı.


İmam Humeyninin Kıyamı-2

İmam Humeyninin Kıyamı-1

İran İslam İnkılabı-2

İran İslam İnkılabı-1

“Müslümanların izzetinin habercisi; İmam Humeyni” 4

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)