• Nombre de visites :
  • 6091
  • 31/8/2008
  • Date :

KERMAN

  Bir Eyalette Üç Bin Yıllık Tarih 

En son idarî bölümlemelere göre Kerman eyaleti on metropol, yedi şehir ve otuz ilçeden oluşmaktadır. Büyükşehirleri, Baft, Berdsir, Bem, Cireft, Refsencan, Zerend, Sircan, Babek, Kerman ve Kehnuc’dan ibarettir.   Görülecek Yerler:      

Kerman Ulucamii
ulucamii  

İran’ın en güzel camiilerinden birisidir. Geniş bir ser-dere, sahna, eyvana ve şebistana sahiptir. Ana giriş kapısının üzerindeki kitabeye göre yapılış tarihi hicri kameri 570 yılıdır. Yapının en değerli kısımları çini mozaikleri, miharabı ve doğu giriş kapısıdır.

Genc Ali Han Külliyesi

genc ali han külliyesi   
Genc Ali Han Külliyesi, meydan, medrese, kervansaray, hamam, sarnıç, darbhane, mescid ve pazardan oluşur. Bu külliyede birkaç kitabe göze çarpar. Her bir kitabe ait olduğu yapının yapılış tarihini tam olarak vermektedir. 

Genc Ali Han Hamamı

genc ali han hamamı
    Hamamın girişi pazarın güney tarafında bulunur. Hamam,  uygun bir alanda sanatın mimariyle birleşmesinin güzel bir örneğidir. Genc Ali Han Hamamı, çinileriyle, nakşeleriyle, alçı işlemeleriyle, mozaikleriyle, taş ve ince süslemelerle kullanılarak yapılmış kemerleriyle yenilikçi bir eserdir.

Vekil Külliyesi

vekil külliyesi   
Vekil Külliyesi, diğer bir değerli tarihî anıttır. Hicri kameri 1275 yılında yapılmıştır. Pazar, hamam, mescit ve kervansaraydan oluşur.

Mahan Asitanesi

mahan asitanesi

     Mahan Asitanesi, Kerman’ın otuz beş kilometre güney doğusunda ve Kerman-Bem yolunda yer alır. Yüksek dağ eteklerine kurulmuş bu güzel şehir, coğrafi konumu itibariyle sahip olduğu bol sulu kaynakları bu bölgenin güzelleşmesine sebep olmuştur.        

     Asitane son altı yüzyıllık mimarî sanatı ve çok güzel bahçecilik sanatıyla çok güzeldir. Asitane, ser-der, güldeste, çilehane ve sahından oluşur.

Tarihî Mahan Bağı

tarihî mahan bağı    
Tarihî Mahan Bağı, diğer adıyla Şahzade Bağı, Mahan’a altı kilometre uzaklıktadır. Bağ, imaret, ser-der ve hamam gibi muhtelif bölümlerden oluşur. Mahan Bağı’nın en değerli bölümlerinden biri su ulaştırma ağı ve ona bağlı su havuzlarıdır.

Arg-ı Bem

arg-ı bem   
Bem şehrinin kuzey doğusunda yer alan Arg-ı Bem yükseklikler ve dağ etekleri üzerinde büyük kaya parçalarından kalıcı bir kale oluşturmuştur. Bölge halkı bu kaleyi Arg olarak isimlendirirler. Kalenin üç tarafı bahçelerle, içinde oturulan evlerle ve tarlalarla çevrilidir.  

El Sanatları ve Hediyelik

hali dokumacılığı
fıstık 
     Halı, şal, battaniye dokumacılığı, seramikçilik, bakır eşyalar, hasır örmeciliği, keçe dokumacılığı eyaletin önde gelen el sanatlarındandır.En meşhur hdiyelikleri ise, Refsencan fıstığı, bir tür tatlı olan Kavut, Zerend suhanı (bir tür tatlı), Bem hurması, Baft badem ve cevizidir. 

www.irankulturevi.com


HUZİSTAN

Bu-Şehr

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)