• Nombre de visites :
  • 3790
  • 28/4/2009
  • Date :

Uyku sonrası ağrıları (1)

ağrı

Uyku sonrası ağrılarının habercisi olduğu hastalık.

  Pek çok insan sabahları ağrı ile güne başlıyor ve kronik ağrılar neredeyse yaşamının bir parçası oluyor. 'Her tarafım ağrıyor' sözü kişilerin acılı sloganı haline geliyor. Bu durum ise kronik ağrı şikayeti olan 'fibromiyalji' yani yumuşak doku romatizmasını tanımlıyor...

  Pek çok insan sabahları sızı, zonklama, oyulma, yanma şeklinde ifade ettiği ağrılarla uyanıyor. Giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunu haline gelen kronik ağrılar öyle boyutlara taşınabiliyor ki aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi ile kişi yataktan çıkamayacak hale gelebiliyor. Güne bir ağrı kesiciyle başlayan bu hastaların sorunlarına zaman içinde ağrı kesiciler de cevap veremiyor. Artık'' her tarafım ağrıyor '' sözü kişilerin acılı sloganı haline geliyor.

Sabah yataktan yorgun kalkıyorum enerjim çabuk tükeniyor:

  Gece uykuya dalmakta zorlanma yahut sık sık uyanma şikayetleri sabah kalktığında yeterince dinlenmemiş ve hissi yorgunluk hali boyun, sırt ve bel bölgesinde ağrı, sabah tutukluğu, el ve ayaklarda uyuşma gibi şikayetlerine eşlik eden konsantrasyon bozukluğu, sık idrara çıkma, aşırı terleme şikayetleri kronik bir ağrı şikayeti olan "Fibromiyalji" yani yumuşak doku romatizmasını tanımlamaktadır. Ağrı fibromiyaljinin en önemli belirtisidir. Omuz, boyun gibi tek bir bölgede olabildiği gibi yaygın olarak da hissedilebilir.

STRES AĞRI NEDENİ

  Fibromiyalji hastalarının bir çoğunda depresyon görülmektedir. Hastalar kendini kötü hissetme gibi duygusal bozukluklardan ve konsantrasyon güçlüğü çektiğinden yakınır. Hastaların bir çoğunun stresli ortamlar ve şartlar altında şikayetlerin arttığı gözlenmiştir. Hastalığın yaygın ve önemli belirtilerinden biri olan yorgunluk hissi, hastaların yaklaşık yüzde 90'ının sorununu oluşturuyor.

  Ağrılara çoğu zaman sinirlilik, gerginlik şikayetleri eklenmekte bu da hastaların depresyon şikayetlerini artırmaktadır. Ağrı fibromiyaljinin en önemli belirtisidir. Omuz, boyun gibi tek bir bölgede olabildiği gibi yaygın olarak da hissedilebilir. Uyku bozukluğu, ağrı ve yorgunluğa neden olacak bazı durumlar hastalığı tetikleyen etmenlerdir; grip, enfeksiyonlar ruhsal travmalar, fiziksel travmalar, beyinde serotonin düzeylerinde bozukluk hormonal bozukluklar.

Dr. İsmail AĞAR


Kiraz Ağrı Kesici, Çilek Sakinleştirici

İlaçları Dikkatli Kullanalım

Sağlık Bir Yaşam İçin

STRES ve YAŞAM

Baş dönmesi ne zaman tehlikeli?

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)